Lehetsz szerelmes, amikor épp szétesik az életed?

Ezzel az ajánlóval jelent meg Emery Lord Amikor összeütköztünk című kamaszkönyve, amelynek főhőse egy teljesen átlagos lány, átlagos kívánságokkal, csak éppen bipoláris zavarral küzd.

Egy igazi young adult regény lett a hónap könyve novemberben a Szívünk rajta programban, amely havonta ajánl gyerek- és kamaszkönyveket, hogy megkönnyítse a szülők választását. Az Amikor összeütköztünk című regény egy bipoláris zavarral küzdő lány kalandjait mutatja be, és bátran beszél olyan problémákról, amikről csak nagyon kevesen és nagyon ritkán mernek. A könyvet Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő választotta és a diákzsűri is szerette.

"Nagyon ritkán lehet arról olvasni, hogy vannak mentális betegségek, amelyek gyermekkorban is megjelenhetnek. A könyv főhőse bipoláris zavarral küzd, de amúgy egy teljesen átlagos lány, teljesen átlagos vágyakkal, érzésekkel, kívánságokkal. A történet nem riasztó, inkább érdekes, és jól egyensúlyoz a „szokatlanság" és a „hétköznapiság" mezsgyéjén.

shutterstock 587404685

Az ilyen típusú történetek rengeteget segíthetnek azon, hogy ne legyen stigma a bipoláris zavar a gyerekeken, és hogy környezetük jobban értse őket” - mondta a könyvről Gyurkó Szilvia.

A program diákzsűrije szerette a könyv vadságát, hevességét, és különlegesnek találta a nem hétköznapi történetet és szereplőket.

A hónap kiemelt könyve mellett még két kötet kapott matricát ebben a hónapban: a kicsiknek szóló Mesél az erdő - Az állatokról, a szerző saját illusztrációival, valamint szintén a Rád talál kategóriát kiérdemlő Percy Jackson görög istenei lett, ami az októberi kiemelt könyv folytatása.

Korábban már írtunk a Szívünk rajta programról, amelynek könyvei segítenek kiválasztani a szülőknek azt, amik a gyerek korának, élethelyzetének és érdeklődésének leginkább megfelel. Négy kategóriába sorolják az olvasnivalókat - mesél, rád talál, fejleszt, segít -, az új kötetek minden hónapban szakemberek ajánlása nyomán kerülnek a listára. 

A zsűritagok között megtaláljuk például Kádár Annamária gyermekpszichológust (aki szeptember végén tartott előadást a Dívány olvasóinak), Jónásné Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanárt, D. Tóth Kriszta író-újságírót, az UNICEF nagykövetét, és persze rengeteg gyereket is.

A program a gyerekek véleményét tartja leginkább szem előtt, értékelésük vétót jelent a felnőtt zsűri véleményével szemben, vagyis a zsűrizés során a gyerekek értékelése dönt, akár egy pozitív felnőtt értékeléssel szemben is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek