Sokkal jobban esünk teherbe, mint 200 éve!

A 40-hez közeledve csökken ugyan a nők esélye arra, hogy képesek legyenek teherbe esni, de korántsem olyan rossz a helyzet, mint több száz évvel ezelőtt volt.

Régen minden jobb volt? A teherbeesés a jelek szerint nem! A 17. és a 18. századi adatok alapján az akkori Franciaországban a harmincéves nők negyede nem tudottt teherbe esni egy év alatt sem, és ez a szám 40 éves korukra egészen 66 százalékig emelkedett akkoriban.

shutterstock 357965951
Shutterstock

Egy friss kutatás szerint azonban mára jelentősen változott a helyzet, a 27-34 éveseknek ugyanis alig 14 százaléka, a 35-39 közötti nőknek is csak 18 százaléka nem tud teherbe esni egy évnyi próbálkozás után. 

Gyakorlat teszi a mestert

Sőt, az AsapSCIENCE videója szerint a második gyerekkel sem lesz nehéz dolga annak, akinek egy nem volna elég, azoknak a 38-39 éveseknek ugyanis, akik egyszer már teherbe estek, nem kevesebb, mint 80 százaléka hat hónapon belül képes teherbe esni, ha éppen úgy hozza a kedve.

Persze ahogy öregszik az ember, megnő azért bizonyos rendellenességek esélye is. Ez ugyanúgy vonatkozik a nőkre, mint a férfiakra, hiába sikerült tehát a 11 utódot nemző Charlie Chaplinnek 73 éves korában is apává válnia, rengeteg olyan betegség van, aminek megnő a kockázata, ha valakinek még ebben a korban is a család gyarapításán jár az esze.

Annak például, hogy valakinek Down-szindrómával születik a gyereke, nyolcszor akkora, (1 százalék) az esélye egy 40 évesen anyává váló nő esetében, mint 10 évvel korábban lett volna.

Fagyassz, gazdagodj!

Persze nem csak a biológia tényezők azok, amiket érdemes figyelembe venni, ha valaki gyereket akar. Az idősebb szülők például általában biztosabb anyagi háttérrel rendelkeznek, mint a fiatalon gyereket vállalók, az amerikai statisztikák alapján pedig úgy tűnik, a tehetősebb szülők gyerekei jobban teljesítenek az érettségin, jobbak az esélyeik tehát arra is, hogy bekerüljenek egy jobb egyetemre. A petesejtek esetleges lefagyasztásával és egy későbbi mesterséges megtermékenyítéssel persze csalhat egy kicsit, akinek szüksége van még néhány babamentes évre, ez azonban szintén bizonytalan megoldás, a sikeres megtermékenyítést ugyanis ez a módszer sem garantálja.  

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek