"Nyolc éves korukra megtanulnak szépen kérni"

Aki nem fordítja el szándékosan a fejét, tudja, hogy a gyerekszegénység ma, Magyarországon létező dolog. Mégis, amikor elénk kerül egy olyan levél, amelyben egy nyolc éves kislány, gyöngybetűkkel, szépen kér magának és az unokatestvérének ruhát, az azért szíven üt.

Nemrégen L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke posztolt egy levelet a facebookon. A szívecskékkel telerajzolt, borítékká hajtogatott levélkéről először azt hitték, hogy egy újabb szeretetrajz, amikből az alapítvány minden tanárának egész gyűjteménye van már. De nem, hanem ezúttal kedvesen, udvariasan ruhát, cipőt, és egy görkorcsolyát kért benne a kislány – előbbieket nemcsak magának, hanem a kisbaba unokatestvérének is.

Egy ilyen, nyilvánosságra került levélnek hatalmas ereje van. Egy konkrét gyereksorsot tükröző írás sokkal jobban megrendíti az embert, mint általában a „gyerekszegénység”, és sokkal többen mozdulnak meg, küldenek adományokat. Ez történt most is: a kislánynak lett ruhája, cipője, görkorcsolyája, és az adományok még mindig érkeznek – mondta a Díványnak L. Ritók Nóra.

Ennek ellenére, habár ezzel tisztában volt, nem az adománygyűjtés szándékával posztolta a levelet, csak fel szerette volna hívni a figyelmet a létező, mindennapos gyerekszegénységre. Meg arra is, hogy a gyerekszegénység már ilyen mértékű, hogy már nyolc évesen megtanulják, hogy hogyan kell szépen kérni, és megtalálni a megfelelő pontot a követelőzés és a megalázkodás között.  

Az adományok tehát megindultak az alapítványhoz, a kislány nevét, címét ugyanis semmiképpen sem fogják kiadni senkinek, ezzel védik őt. Ilyenkor, ha az adományozó ragaszkodik hozzá, hogy pontosan ezen az egy gyereken segítsen, megkérik, hogy engedje át másnak az adományát, hiszen nem a levélíró kislány az egyetlen, aki nélkülözni kénytelen az országban.

Az alapítványnál egyébként több évig tartott, amíg kialakították az adományozásnak a leginkább konfliktusmentes módját, amelyben a lehető legtöbb rászorulónak jut éppen az, és éppen annyi, amennyire szüksége van.

Mindazonáltal akkor tudnak igazán jól segíteni – tette hozzá Ritók Nóra, ha nem krízisadományozás folyik, hanem egy fejlesztő folyamatba tudják beilleszteni a segítséget, vagyis a szülők képességeik szerint szintén beleadnak valamit a rendszerbe, oda-vissza együttműködés alakul ki.

Most tehát úgy tűnik, egy megindító levél nyomán bőven elég adomány érkezett 140-es gyerekruhából és 33-as cipőből az alapítványhoz, egy ideig ebből elgazdálkodnak. Jó lenne azonban, ha karácsony környékén ismét sokaknak eszébe jutna, hogy vannak, akiknek nagy szükségük lenne jó állapotban lévő, és főleg meleg gyerekruhákra. Aki pedig igazán jó fej szeretne lenni, mellé tehet tartós élelmiszert, vitamint, mosóport, de akár egy-két csomag intimbetétet, vagy bébiételt, pár pelenkát is.   

Oszd meg másokkal is!
Mustra