Elég egy gyorsétterem a közelben, és kövérebb lesz a gyerek

Ha van 1-2 gyorsétterem a közelben, nagyobb valószínűséggel híznak el a gyerekek.

A látványnak és a szagoknak szemlátomást nem könnyű ellenállnia a gyerekeknek. És annak a ténynek sem persze, hogy pár perc séta is elég ahhoz, hogy beszerezhessen valaki néhány kétszázas sajtburgert. Ennek pedig meg is lett a következménye a tanulmány szerzői által nyomon követett nagyjából 1500 gyerek testsúlyának alakulására nézve – írja a Daily Mail. 

Meneküljetek!

Akik olyan környéken laknak, ahol sok McDonald’s, Burger King és KFC étterem található, nagyobb eséllyel tettek szert jelentős túlsúlyra 5 és 11 éves koruk között. Elég nagyjából 1 kilométerre vagy annál közelebb laknia valamelyik gyorsétteremlánc egy étterméhez egy gyerkőcnek, és máris megnő az esélye, hogy úszógumikra tesz szert az általános iskolás évek alatt, állítják a kutatók.

shutterstock 315952094

A harmaduk elhízik

Egy régebbi kutatás szerint egyébként a kifőzdék mellett nap mint nap elsétálók esetében is megállapítható az összefüggés, köztük ugyanis kétszer annyi az elhízott, mint a kifőzdék közelségét hiányolni kénytelenek között. A Nyugat-angliai Egyetem kutatója, Matthew Pearce szerint mindez segítségére lehet a gyerekek körében is egyre komolyabb problémát jelentő elhízás (az általános végére nagyjából a harmaduk túlsúlyos lesz) megfékezésén dolgozóknak, a kutatás azt is megállapította ugyanis, hogy a szegényebb, és emiatt rosszabb környéken lakó családok közelében több gyorsétterem található, az ő gyerekeik veszélyeztetettebbek tehát, mint a jobb, gyorsétteremmentes környéken lakó gyerekek.

A kutatók szerint egyébként mindezek ellenére nem jelenthető ki egyértelműen, hogy ok-okozati összefüggésekről van szó, számos más tényező is közrejátszhat a dologban. Ha például a rosszabb környékeken élők az infrastruktúra jellegzetességei miatt kevesebbet bicikliznek, az szintén kihathat a testsúly alakulására.

Oszd meg másokkal is!
Mustra