A közös szülői felügyelet a legjobb a gyereknek

Egy svéd kutatás szerint a mentális egészségük szempontjából az a legelőnyösebb az elvált szülők gyerekeinek, ha mindkét szülővel ugyanannyi időt töltenek.

Svédországban más országoknál gyakoribb, hogy válás után a szülők közös szülői felügyelete alatt maradnak a gyerekek, azaz nagyjából ugyanannyi időt töltenek mindkét szülőnél - írja a ScienceDaily. A módszer működőképességét eddig azonban csak a kisiskolások és a kamaszok esetében sikerült kutatásokkal is bizonyítani.

Neveljünk boldog gyerekeket!

Tarts velünk szeptember 29-én este a Hatszín Teátrumba, és hallgasd meg Dr. Kádár Annamária pszichológus előadását arról, hogyan nevelhetünk boldog gyereket. Jegyeket itt vásárolhatsz.

A gyerekszakértők eddig megkérdőjelezték, hogy az 3-5 éves korosztály esetében is előnyös-e a módszer, sokan azt feltételezték ugyanis, hogy ebben a korban még inkább a folytonosság és a lehető legstabilabb családi helyzetre való törekvés az ideális megoldás. 

Az Uppsalai Egyetem és a Karolinska Intézet közös kutatása alapján úgy tűnik azonban, hogy a közös szülői felügyelet a 3-5 évesek esetében is előnyösebb, mintha főleg vagy kizárólag az egyik szülővel élnének a gyerekek. A kutatók ehhez összesen 3656 gyerek szüleit és óvodás tanítóit kérdezték meg arról, melyik esetben a leggyakoribb, hogy viselkedészavarokkal vagy valamilyen mentális zavar tüneteivel találkoznak a kicsik esetében. A gyerekek közül 3369-en nem csonka családban éltek, az elváltak gyermeki közül pedig 126-an közös szülői felügyelet alatt álltak, míg 79-en többnyire az egyik szülővel,72-en pedig kizárólag az egyik szülővel éltek együtt.

shutterstock 173523596

A szülők és az óvodás tanítók válaszai alapján egyértelművé vált a kutatás során, hogy az utóbbi két esetben gyakoribb, hogy valamilyen mentális zavar vagy viselkedési problémák jeleit mutassák a gyerekek, sőt, a szülők válaszai alapján nem is volt jelentős a különbség az elvált szülőkkel ugyanannyi időt töltő, és a mindkét szülővel egy háztartásban élő gyerekek között. Az óvodás tanítók szerint azért általában az elvált szülők gyerekei a problémásabbak.

A tanulmány szavahihetőségét pont az a tény emeli, hogy nem csak a szülőket, hanem az óvodás gyerekek tanítóit is megkérdezték a kutatók. Ahhoz ugyanakkor, hogy egyértelmű ok-okozati kapcsolatot lehessen felállítani a témával kapcsolatban, azért a gyerekek a válás előtti tüneteit is figyelembe kellene venni a szakértők szerint. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra