SZÜLŐSÉG

A közös szülői felügyelet a legjobb a gyereknek

2017. szeptember 16., szombat 14:04

Egy svéd kutatás szerint a mentális egészségük szempontjából az a legelőnyösebb az elvált szülők gyerekeinek, ha mindkét szülővel ugyanannyi időt töltenek.

Svédországban más országoknál gyakoribb, hogy válás után a szülők közös szülői felügyelete alatt maradnak a gyerekek, azaz nagyjából ugyanannyi időt töltenek mindkét szülőnél - írja a ScienceDaily. A módszer működőképességét eddig azonban csak a kisiskolások és a kamaszok esetében sikerült kutatásokkal is bizonyítani.

Neveljünk boldog gyerekeket!

Tarts velünk szeptember 29-én este a Hatszín Teátrumba, és hallgasd meg Dr. Kádár Annamária pszichológus előadását arról, hogyan nevelhetünk boldog gyereket. Jegyeket itt vásárolhatsz.

A gyerekszakértők eddig megkérdőjelezték, hogy az 3-5 éves korosztály esetében is előnyös-e a módszer, sokan azt feltételezték ugyanis, hogy ebben a korban még inkább a folytonosság és a lehető legstabilabb családi helyzetre való törekvés az ideális megoldás. 

Az Uppsalai Egyetem és a Karolinska Intézet közös kutatása alapján úgy tűnik azonban, hogy a közös szülői felügyelet a 3-5 évesek esetében is előnyösebb, mintha főleg vagy kizárólag az egyik szülővel élnének a gyerekek. A kutatók ehhez összesen 3656 gyerek szüleit és óvodás tanítóit kérdezték meg arról, melyik esetben a leggyakoribb, hogy viselkedészavarokkal vagy valamilyen mentális zavar tüneteivel találkoznak a kicsik esetében. A gyerekek közül 3369-en nem csonka családban éltek, az elváltak gyermeki közül pedig 126-an közös szülői felügyelet alatt álltak, míg 79-en többnyire az egyik szülővel,72-en pedig kizárólag az egyik szülővel éltek együtt.

shutterstock 173523596

A szülők és az óvodás tanítók válaszai alapján egyértelművé vált a kutatás során, hogy az utóbbi két esetben gyakoribb, hogy valamilyen mentális zavar vagy viselkedési problémák jeleit mutassák a gyerekek, sőt, a szülők válaszai alapján nem is volt jelentős a különbség az elvált szülőkkel ugyanannyi időt töltő, és a mindkét szülővel egy háztartásban élő gyerekek között. Az óvodás tanítók szerint azért általában az elvált szülők gyerekei a problémásabbak.

A tanulmány szavahihetőségét pont az a tény emeli, hogy nem csak a szülőket, hanem az óvodás gyerekek tanítóit is megkérdezték a kutatók. Ahhoz ugyanakkor, hogy egyértelmű ok-okozati kapcsolatot lehessen felállítani a témával kapcsolatban, azért a gyerekek a válás előtti tüneteit is figyelembe kellene venni a szakértők szerint. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta