SZÜLŐSÉG

A szabadgyökök tehetnek mindenről

2017. szeptember 2., szombat 12:35

Bár azzal szinte minden nő tisztában van, hogy a terhesség alatti dohányzás tragikus következményekkel járhat, azt csak most értették meg a tudósok, pontosan miért is káros mindez.

Úgy tűnik, nem csak a nikotin a hibás a babákat és anyjukat érő pusztításért. Egy ausztrál és thaiföldi kutatók együttműködésének köszönhető tanulmány szerint a dohányzás során a szervezetbe kerülő sok milliárd szabadgyök végzi a legnagyobb pusztítást az anyaméhben – írja a Science Alert. 

shutterstock 609113324

A párosítatlan elektronjuk miatt fokozott reakciókészséggel rendelkező molekulák a füsttel együtt a tüdőbe, majd a váráramba kerülnek, nem csak a tüdejét roncsolja tehát szét az, aki dohányzik. A szabadgyökök olyan molekulák, amelyek szinte mindennel reakcióba lépnek, ami az útjukba kerül, és megváltoztatják a velük reakcióba lépő molekulák szerkezetét és működését.

A szervezet működéséhez nélkülözhetetlen molekulákról van szó, amelyekből azonban finoman szólva is megárt a sok: a szabadgyökök arányának eltolódása, azaz az oxidatív stressz rákos elváltozásokat és sejtkárosodást okozhat.

Az eddig kutatások a sérült és csökkenő kapacitású tüdő és a légzőszervi megbetegedések megnövekedett kockázatát állapították meg a terhességük alatt dohányzó nők esetében. Ezek szerint mindehhez, és számtalan más betegség kialakuláshoz a rendszeres dohányzással a szervezetbe kerülő szabadgyökök is hozzájárulnak. És még a gyerek is agresszív lesz tőle

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta