SZÜLŐSÉG

"Apád megszerelte a csapot, azért csöpög"

2017. augusztus 6., vasárnap 14:06 |

A szülők közti kapcsolaton múlik leginkább, biztonságban érzi-e magát a gyerek. Ahogy egymáshoz szólnak a szülők, az nemcsak megmutatja, rendben vannak-e egymással, de alakítja is a kapcsolatot. Legyünk szolidárisak a szülőtárssal, ha jót szeretnénk a gyerekünknek!

„Apád megint szerelőnek képzelte magát, ezért folyik még jobban a csap.” „Anyád most azt hitte, vicces volt.” Ki ne hallott volna játszótéren, baráti társaságban, esetleg a saját szájából hasonló mondatokat. Ezek is azok közé az ártatlannak tűnő, valójában alattomosan mérgező kijelentések közé tartoznak, amik rombolják a szülők közti szövetséget, ezen keresztül a gyerek biztonságérzetét. És ha túlmegy egy szinten, akár azt is mondhatjuk, egészségét.

shutterstock 681624472

Ha röviden meg kellene határoznunk, mi az a tényező, amin leginkább múlik, képes-e testileg, lelkileg egészségesen fejlődni egy gyerek, legyen bármilyen életkorú, a legjobb válasz az, hogy a családi egyensúly, aminek a szülők közötti kapcsolat, a jó értelemben vett szövetség az alapja. Nem véd- és dacszövetség, hanem egymás megbecsülése, az együttműködésre való hajlandóság. A gyerek ezt nem feltétlenül figyeli tudatosan, de érzi, mennyire stabil, és ha meginog, az nagyjából olyan érzés, mintha egy hánykolódó hajón kellene az óceánon közlekednünk.

Hogy érzi-e ezt a biztonságot a gyerek, leginkább persze azon múlik: ténylegesen jól megvannak-e a szülei, elégedettek-e egymással, a kapcsolatukkal. Megtéveszteni nem lehet a gyereket. Tehát, amikor arról beszélünk, vigyázzunk, hogyan szólunk a szülőtársunkhoz, akkor nem arról beszélünk, hogyan játsszuk el a harmóniát, hanem, hogy hogyan tartsuk fenn, vagy építsük. Hiszen a mondatoknak nagy az ereje, a másik szülőre is hatnak, ránk is visszahatnak, és nemcsak kifejezik, hanem valóban alakítják a kapcsolatot.

Sok szülő hajlamos azt hinni, ha nem esnek egymásnak ordítozva a másik szülővel, akkor már minden rendben van. De sokkal finomabb jelek is árulkodnak róla, milyen köztük az együttműködés. Például ezek.

Szolidárisak vagyunk-e egymáshoz?

Popper Péter mondta, ha egy társaságban a férj leönti magát, mindenki nevethet, csak a felesége nem, mert a házassághoz hozzátartozik a lojalitás.

Manapság nem népszerű ez a szó, pedig nem alárendeltséget jelent, hanem azt, hogy a másik tudja, ha nincs igaza, vagy kínosan viselkedik, akkor sem fordulok el tőle, nem döföm hátba, az összetartozásunk akkor is megmarad. Azaz, kettőnk szövetsége fontosabb, mint a pillanatnyi komfortérzetem vagy az igazam. Félreértés ne essék, ez nem jelenti, hogy a gyerek előtt mindig egyetértést mímelünk, és fogcsikorgatva bólogatunk. Hanem, hogy szövetségesként gondolunk a párunkra, és úgy is szólunk hozzá vita esetén is.

Ebbe nem fér bele a gúny, a „mindig” „már megint”, ami a másik minősítését hozza magával, és annak jelzését, hogy tele van vele a hócipőnk, és persze nem fér bele az, hogy másokat hívunk segítségül a pozíciónk erősítésére. Mint mikor finoman a feleség vállára teszi a kezét a férj, és így szól a többiekhez: „Marcsi azért egy kicsit többet felszedett a szokásosnál a terhessége alatt, nem gondoljátok?” A gyereknek mindegy, mennyit szedett fel anya, de nagyon nem mindegy, hogy látja, a szülei nem szövetséget alkotnak, hanem bántják egymást, ezt érzi anya megfeszülő arcából, és a kínos csendből.

Mi van, ha nem értünk egyet a nevelésben?

Ha át is beszéltük, és lefektettük a főbb nevelési elveket, akkor is lesz sok vitás helyzet. Naponta egyszer kap édességet a gyerek (és az már megvolt), de a limonádé annak számít-e. Apa elkészítette a limonádét, anya belép, és kiveszi a gyerek kezéből, mondván, ma már nincs több cukor. Anya rászól a gyerekre, vegyen a biciklizéshez bukósisakot, apa felülbírálja, hogy erre a kis szakaszra nem kell. Nehéz helyzetek, mert a legjobb párosnál is sokszor előadódhat, hogy másképp ítélik meg a szituációt.

shutterstock 682981933

Ennek egyik lehetséges megoldása, ha valahogy leosztódnak a kompetencia-területek. Ez sokszor spontán megtörténik. Ha mindig anya foglalkozik az étkeztetéssel, akkor elejét veszi a súrlódásnak, ha mindenki elfogadja, ott az ő szava dönt, míg más terepen inkább apáé. Emellett a megfogalmazás módja segít sokat. Ha az egyik szülő egyeztetés nélkül kijelenti, máshogy lesz, azzal gyerekszerepbe helyezi a szülőtársat is. Mint például, ha anya egyszerűen elveszi az említett limonádét. Ezzel azt fejezi ki, nincs szava apának. Ám mindig van helye egyezkedésnek, és a gyereknek sem ártunk vele. Nem feladat azt a látszatot kelteni, hogy minden helyzet egyértelmű az életben. Mondhatja az ember „azt szeretném, ha ezen túl a limonádét is édességnek számítanánk”, mire a másik: „jó, most hadd igya meg, de ezen túl annak vesszük”.

Fontos, hogy a szülői szövetség nem jelenti okvetlenül azt, hogy rákontrázunk egymásra, hogy amit az egyik mond, arra a másik mindenképp rá kell, hogy erősítsen. Ha egyikük dühös, nem kell a másiknak is belehergelnie magát, noha neki nem is volt konfliktusa a gyerekkel. Nagyobb segítség nyugodtnak maradni, és csak akkor hozzászólni, ha arra tényleg szükség van.

Lebegjen a szemünk előtt a szó: egyensúly. Ha bizonytalanok vagyunk, jó lesz-e egy tervezett lépésünk, gondoljunk bele, vajon milyen irányba hat. Ha eszkalálódik a feszültség, és mindenki még jobban felkapja a vizet, akkor bármennyire is indokolható a mondatunk jogossága, jobb lemondani róla.

Cziglán Karolina
pszichológus

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta