Kiszúrhatja a gyerek szemét a nem jó fidget spinner

Az olcsón importált, rossz minőségű fidget spinnerek komoly sérüléseket okozhatnak a gyerekeknek - tette közzé a BBC vizsgálata. A mintákat szakértőkkel vizsgáltatták meg, akik azt állapították meg, a termékek nem felelnek meg a játékok biztonságáról szóló szabályoknak, éles alkatrészeik nem csak a bőrt, hanem a gyerek szemét is megsebesíthetik.

shutterstock 631425401
Shutterstock

Ahogy nálunk, úgy a szigetországban is nagyon keresett termék a kis kézi pörgettyű, viszont a vizsgálat eredményei arra figyelmeztetnek, legyünk óvatosak az itt-ott, utak szélén csomagtartókból fillérekért kínált, piacokon talált darabokkal, mert lehet köztük veszélyes! 

A három legfontosabb szabály amit tartsatok be:

  • Vegyetek CE jelzéssel ellátott terméket, ez bizonyítja, hogy az európai szabályoknak megfelelő a termék
  • Megbízható üzletben vásároljatok
  • Ne vegyetek fidget spinnert három év alatti gyereknek

A vizsgálathoz öt pörgettyűt szereztek be helyi boltokból, a játékot megvizsgáló szakértők szeint egyiket sem lenne szabad árusítani. Három származott az eBay-ről, ezek "halálcsillag" és "shuriken" alakúak voltak, ezeket a pengeszakértő Sarah Hainsworth professzor vizsgálta meg. A szem helyettesítésére paradicsomot, a bőr helyettesítésére sertésbőrt használt. A paradicsomot mindhárom, a sertésbőrt a háromból kettő megsértette. 

A termékekkel kapcsolatban panaszt tettek az eBay-nél, ahonnan azonnal eltávolították azokat. Mint ahogy viszont a fenti linkből is kiderül, ez nem jelenti azt, hogy más eladónál ne lehetne játszi könnyedséggel beszerezni hasonlókat. 

Miközben az angol iskolák egy részében már betiltották a pörgettyűket, a tanárok egy csoportja szerint igenis hasznos eszközt jelentenek például a figyelemzavaros gyerekek számára. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek