SZÜLŐSÉG

Magasnyomású oxigénterápiával fordították vissza egy kislány agykárosodását

2017. július 26., szerda 15:50

A kislánynak leállt a szíve és jelentős agykárosodást szenvedett, amikor februárban egy hideg medencébe zuhant, az oxigénterápia azonban úgy tűnik számottevő javulást hozott az állapotában.

A kétéves kislány még februárban esett bele egy 5°C-os kültéri medencébe, és miután 10-15 percig fulladozott a vízben, jelentős agykárosodást szenvedett és a szíve is leállt, mielőtt újraélesztették.

A kislány gyógyulási folyamatát részletező, a Medical Gas Research-ben megjelent esettanulmányt az Iflscience foglalta össsze. 

A késői újraélesztés következtében bekövetkező agyi oxigénhiányos állapot miatt a kétéves szürke- és fehérállománya is sérült, és a baleset után sem járni, sem beszélni nem tudott, nem reagált az utasításokra, folyamatosan izgett-mozgott és a fejét rázta.

A kislány állapota láttán egy New Orleans-i orvosi egyetem kórházának magasnyomású oxigénterápiás kezeléseit vezető orvos, Dr. Paul Harch ajánlotta a családnak, hogy próbálják ki a kúrát.

A hiperbár oxigénterápia során egy búvárbalesetek esetében használatos magas nyomású keszonkamrában vetik alá a betegeket egy 45 perces kezelésnek. A kezelések során a nyomásnövekedés hatására több oxigén jut a tüdőn át a vérbe, a megnövekedett oxigénkoncentráció hatására pedig több oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetekhez, felgyorsítva így a sérült szervek regenerációját.

Először egyébként 55 nappal a baleset után, és csak normál légnyomáson kapott a beteg kislány oxigént, a kezelések ebben a szakaszában is felgyorsult azonban a gyógyulás: elmúltak a rángatózások, és rövid mondatok kimondására is képes lett a kétéves.

A javulás láttán New Orleans-ba szállított kislány ezután két hónapig heti öt alkalommal, naponta 45 percet töltött egy keszonkamrában. A kezelések után szinte minden tekintetben jelentős javulás következett be a kislány állapotában: folyékonyabban beszélt, mint a balesete előtt, a kognitív funkciói normálisak, és a motoros képességei is majdhogynem normálisak voltak.

Bár elhamarkodott lenne messzemenő következtetéseket levonni egyetlen eset eredményei alapján, Dr. Paul Harch szerint könnyen lehet, hogy a kockázat- és fájdalommentes módszer hatékonynak bizonyulhat a hasonló, fulladás után agykárosodást szenvedett betegek esetében. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta