Magasnyomású oxigénterápiával fordították vissza egy kislány agykárosodását

A kislánynak leállt a szíve és jelentős agykárosodást szenvedett, amikor februárban egy hideg medencébe zuhant, az oxigénterápia azonban úgy tűnik számottevő javulást hozott az állapotában.

A kétéves kislány még februárban esett bele egy 5°C-os kültéri medencébe, és miután 10-15 percig fulladozott a vízben, jelentős agykárosodást szenvedett és a szíve is leállt, mielőtt újraélesztették.

A kislány gyógyulási folyamatát részletező, a Medical Gas Research-ben megjelent esettanulmányt az Iflscience foglalta össsze. 

A késői újraélesztés következtében bekövetkező agyi oxigénhiányos állapot miatt a kétéves szürke- és fehérállománya is sérült, és a baleset után sem járni, sem beszélni nem tudott, nem reagált az utasításokra, folyamatosan izgett-mozgott és a fejét rázta.

A kislány állapota láttán egy New Orleans-i orvosi egyetem kórházának magasnyomású oxigénterápiás kezeléseit vezető orvos, Dr. Paul Harch ajánlotta a családnak, hogy próbálják ki a kúrát.

A hiperbár oxigénterápia során egy búvárbalesetek esetében használatos magas nyomású keszonkamrában vetik alá a betegeket egy 45 perces kezelésnek. A kezelések során a nyomásnövekedés hatására több oxigén jut a tüdőn át a vérbe, a megnövekedett oxigénkoncentráció hatására pedig több oxigén jut el a sérült sejtekhez, szövetekhez, felgyorsítva így a sérült szervek regenerációját.

Először egyébként 55 nappal a baleset után, és csak normál légnyomáson kapott a beteg kislány oxigént, a kezelések ebben a szakaszában is felgyorsult azonban a gyógyulás: elmúltak a rángatózások, és rövid mondatok kimondására is képes lett a kétéves.

A javulás láttán New Orleans-ba szállított kislány ezután két hónapig heti öt alkalommal, naponta 45 percet töltött egy keszonkamrában. A kezelések után szinte minden tekintetben jelentős javulás következett be a kislány állapotában: folyékonyabban beszélt, mint a balesete előtt, a kognitív funkciói normálisak, és a motoros képességei is majdhogynem normálisak voltak.

Bár elhamarkodott lenne messzemenő következtetéseket levonni egyetlen eset eredményei alapján, Dr. Paul Harch szerint könnyen lehet, hogy a kockázat- és fájdalommentes módszer hatékonynak bizonyulhat a hasonló, fulladás után agykárosodást szenvedett betegek esetében. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek