Magasabb gyerekkori IQ = hosszabb élet

Egy skót kutatás 68 év távlatából igyekezett felmérni, pontosan mekkora jelentősége lehet egy 11 éves korban kitöltött intelligenciatesztnek.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói által publikált friss tanulmány közel 66.000 1936-ban született skót életét, és az esetek közel felében halálát vizsgálta, egészen 2015 decemberéig bezáróan. A 79 éves korukig követett skótok intelligencia hányadosa egyébként egy 11 éves korukban kitöltött intelligencia teszt miatt volt ismert a kutatók számára. A tanulmány eredményeiről, és arról, pontosan mennyivel csökkenti bizonyos halálozási okok kockázatát a magasabb intelligencia, a ScienceDaily számolt be. 

shutterstock 218474557
Shutterstock

Életmód

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy az intelligenciának köze lehet a várható élettartamhoz, az új kutatás azonban arra is rávilágít, mit jelent ez pontosan bizonyos megbetegedések esetében. Az eredmények egyébként nagyban annak köszönhetőek, hogy az intelligensebb emberek között szemlátomást jóval kisebb a dohányzók aránya, a jobban megválasztott életmód, és az ehhez kapcsolódó döntések lényegesen befolyásolták tehát az eredményeket. Az életmóddal kapcsolatos döntéseket persze nagyban befolyásolja a vizsgált társadalmi minták gazdasági és társadalmi helyzete, a kutatók azonban hosszú távon arra kíváncsiak inkább, a magasabb IQ és a hosszabb élet nem valamilyen genetikai tényező eredménye-e, ami robusztusabbá és ellenállóbbá tesz bizonyos embereket.

A számok

A társadalmi és gazdasági tényezők figyelembevétele után azt állapították meg a kutatók, hogy a légzőszervi betegségekhez köthető elhalálozások esetében 28 százalékkal, a szív- és érrendszeri betegségek esetében 25 százalékkal, az agyvérzés esetében pedig 24 százalékkal csökken a 11 éves korukban jobb eredményeket elért gyerekek esetében a halálos kimenetelű megbetegedések kockázata. Hasonlóan jobban teljesítettek az okostojás skótok az emésztőrendszeri megbetegedések, a dohányzáshoz köthető rákos megbetegedések (tüdő- és gyomorrák), és a demencia tekintetében is, ráadásul úgy tűnik a halálos kimenetelű baleseteket is nagyobb arányban sikerült elkerülniük.

Bár a dohányzás szerepe tagadhatatlanul jelentős volt az elhullott skótok esetében, a kutatók szerint ettől függetlenül is egyértelmű a kapcsolat az intelligenciahányados és a várható élettartam között. Svéd kutatók szerint mindenesetre már az is eredmény, hogy ilyen nagy mintával sikerült alátámasztani a tanulmány szerzőinek, hogy az eddig is ismert kockázati tényezőkhöz a gyerekkori intelligenciának is köze van. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra