SZÜLŐSÉG

Nem, nem jó, ha a gyerek színt kap a napon

2017. július 2., vasárnap 15:20

A brit Meterológiai Szolgálat figyelmeztetésére szemlátomást szüksége is volt a gyerekeiket esztétikai okoknál fogva a napra kicsapó briteknek.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat és a Meterológiai Szolgálat elérkezettnek látta az időt arra, hogy ismét figyelmeztesse a gyerekeiket előszeretettel napoztató, többnyire hófehér briteket a nyári hőség veszélyeire. Az itthoni helyzetről nem állnak rendelkezésre pontos adatok, a briteket viszont úgy tűnik bizony ideje volt szembesíteni a napozással kapcsolatos téveszméik potenciális veszélyeivel. A 11 éves, vagy annál fiatalabb gyerekeket nevelő szülők harmada ugyanis azt gondolja, a lebarnult bőr az egészség jele, 21%-uk pedig csak abban az esetben használna valamilyen napozó krémet, ha a gyerek már leégett vagy pirosas színt kezdene magára ölteni. 

shutterstock 326861816

Nem állnak a helyzet magaslatán

A BBC közszolgálati közleményét olvasva hamar nyilvánvaló lesz, hogy a bőrrák bizony nem szerepel túl magasan a britek szerint a gyerekeikre leselkedő veszélyek listáján: az ezer megkérdezett szülő 10%-a azért napoztatja a gyerekeit, hogy azok egyenletesen barnulhassanak és ne maradjanak fehérek a pólójuk alatt, többen pedig a szoláriumok használatát is engedélyezték.

Pedig a bőr barna színét adó melanin termeléséért felelős sejtek, a melanociták feladata eleve a túlzott UV-sugárzás elleni védelem: a sejtek által termelt festékanyag teszi lehetővé a bőr számára, hogy megbírkozzon a nyaranta erősebb UV-sugárzással, és megóvja minket a közveten DNS károsodástól.

15 perc bőven elég

Aki túl sokat napozik fiatalkorában, az gyakran jóval később szembesül csak az ebből adódó egészségügyi problémákkal, a felnőtteknél sokkal érzékenyebb bőrű gyerekek számára éppen ezért azt ajánlják a brit hatóságok, hogy márciustól októberig vonuljanak árnyékba a 11:00 – 15:00-ig tartó, az UV-sugárzás szempontjából kifejezetten rossz időszakban, és használjanak legalább 15-ös faktorszámú naptejet. A hathónaposnál fiatalabb babákat pedig úgy általában ajánlatos óvni a közvetlen napsütéstől.

Dr. Nigel Acheson szerint a napon töltött napi 10-15 perc bőven elég ahhoz, hogy elegendő D-vitaminnal lássa el a szervezetet, aki ennél több időt tölt megfelelő védelem nélkül a napon, az nem annyira a szervezete D-vitamin ellátásán, sokkal inkább a bőrrák projekten dolgozik szorgosan. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta