Miért oltasd be a gyereked vol. 2342

Egy atlantai anyuka Facebook posztját kapta fel az internet, melyben egész egyszerűen, de hatásosan érvel amellett, hogy miért lenne szerencsés, ha mindenki hajlandó lenne beoltatni az egészséges gyerekét a ma ismert és kapható védőoltásokkal.

Például azért, mert az ő vesetranszplantált lányát ő nem oltathatta be, viszont szegény elkaphatta valakitől a bárányhimlőt és ezért már egy megelőző kezelésre kórházba keleltt vinni – közli a Scarymommy.com.

Camille Echols ráadásul képzett nővér, szóval tudja, miről beszél: egyszerűen annyit kér az oltásellenes anyukáktól, hogy olvassanak utána a témának és ne üljenek fel mindenféle pletykának, az oltások hasznos és fontos dolgok, életet mentenek. De mindenképp segítenek megkímélni egy csomó szenvedéstől a gyerekeket, például lányát, Ashleyt sem kellett volna bevinni a sürgősségire, ha nem találkozik bárányhimlős gyerekkel.

Az oltásellenesség Magyarországon is jelen van, az olyan gyerekek, mint Ashley – akiknek az immunrendszere le van gyengülve – elég, ha egy oltatlan gyerekkel kapcsolatba kerülnek és már be is üthet a baj. Ráadásul nem lehet legyinteni, hogy ugyan, ez csak bárányhimlő: pont mivel gyenge az immunrendszere, rá számos veszély leselkedik, súlyos szövődmények alakulhatnak ki.

"Eddig relatíve csöndben maradtam a közösségi oldalakon az oltásellenes hiedelmekkel kapcsolatban. Láttam olyan okosnak gondolt mémeket, melyek szerint: 'miért lenne az oltatlan gyerekem veszélyes a te oltott gyerekedre, ha annyira biztos vagy benne, hogy az oltások működnek?' Hát ezért. Vannak olyan emberek, akik nem kaphatnak oltást, mint a lányom, aki 2 éves korában kapott új vesét. Egy védőoltást kaphatott meg, a másodikat már nem, mert az immunrendszere épp el volt nyomva, így nem védettséget adott volna neki a himlő elleni oltás, hanem megbetegedett volna tőle. A hétvégén találkozott egy bárányhimlős gyerekkel és most a sürgősségin vagyunk. Vért vesznek tőle, immunoglobulin injekciót kap aztán meglátjuk, mit mondanak az orvosok. A bárányhimlő 7-21 napig lappang. Tehát bármit teszünk, lehet, hogy a következő 3 hétben meg fog betegedni. Akkor azonnal felveszik a kórházba és megkezdik az antivirális gyógyszeres kezelést, mert nagyon-nagyon beteg lehet. Kérlek, ha abban hiszel, hogy az oltástól autista lehet a gyereked, olvass utána a témának! Egyetlen tanulmány sem mutatott ki kapcsolatot a kettő között. Akik megspórolják a gyerekük oltását, az olyan gyerekeket sodorják veszélybe, mint az enyém. Annyi mindenen túl van már... és ezt el lehetett volna kerülni" – írja Camille Echols.

Reméljük, Ashley megússza. És ha olvasnál még oltás és ellenesség témában, tudok ajánlani pár cikket:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek