Lehet, hogy a hasfájósság a babák migrénje

Migrénes anyák gyerekei sokkal gyakrabban lesznek hasfájósak, sőt, a zajokra, szagokra is hiperérzékenyek ezek a babák. Lehet, hogy a hasfájósság valójában egyfajta migrén.

A csecsemőkori hasfájás rémes dolog, én már csak tudom, kettőből kettő hasfájós volt. A dolog lényege, hogy az amúgy egészséges baba sír, nem tudjuk, miért. A tudomány se tudja, miért, és ellenszere sincs igazán, de legalább úgy háromhónapos kor körül elmúlik magától.

shutterstock 129007421
Shutterstock

Egy friss kutatás most a migrénnel hozza összefüggésbe a dolgot: a migrénes anyák babái ugyanis gyakrabban hasfájósak, a hasfájós babák pedig érzékenyebbek a környezeti ingerekre. Vagyis lehet, hogy az úgynevezett hasfájósság valójában a babák migrénje.

Migrénes anyák és hasfájós bébik

A több mint ezer szülőt vizsgáló kutatás szerint a migrénben szenvedő anyáknak sokkal, 50 százalékkal több esélye volt arra, hogy babájuk hasfájós legyen, mint nem-migrénes kortársaiknak. Ráadásul minél gyakrabban fájt a fejük szegény anyáknak, annál nagyobb volt a babánál a hasfájás esélye: a havi 15 migrénes naptól szenvedő anyák esetében a hasfájósság kockázata már duplája volt a nem fejfájósokéhoz viszonyítva.

Az apák esetében nem találtak összefüggést, azaz a migrénes apák gyerekei nem lettek nagyobb valószínűséggel hasfájósak.

Emellett úgy tűnik, hogy a hasfájós babáknál ún. szenzoros hiperszenzitivitás, azaz érzékszervi túlérzékenység is megfigyelhető: ezek a babák érzékenyebbek az erős fényre, hangos zajokra, erős szagokra - amely tünet a migrénnek is jellegzetessége.

Asszonyom, készüljön fel pár álmatlan éjszakára

Ez azért érdekes, mert így a migrénben szenvedő terhes nőket fel lehet világosítani, és fel lehet készíteni arra, hogy babájuk lehet, hogy hasfájós lesz (bár nem biztos). Már a terhesség alatt el lehetne nekik magyarázni, mi a hasfájósság, meddig tart és hogyan lehet legkönnyebben átvészelni – bevásárolhatnak hordozókendőből és feltankolhatnak a többnyire amúgy hatástalan hasfájás elleni cseppekből, meg tábla csokikból (anyának).

shutterstock 95043142
Shutterstock

Na jó, csak viccelünk, mindenesetre tényleg van értelme annak, hogy valaki előre felkészítse az embert a dologra, esetleg elmagyarázza, hogy nem az anya hibája, amiért magából kikelve üvölt a bébi minden áldott este. És persze arra, hogy nyugi, pár hét és kinövi.

A hasfájás a babák migrénje?

A migrén és a hasfájósság között más kapcsolat is van: a hasfájós babák nagyobb eséllyel lesznek kamaszkorukban migrénesek.

Mindez ad némi plusz információt a hasfájósság jelenségének megértéséhez, amit több évtizedes kutatás után sem sikerült pontosan megfejteni. Definíció szerint akkor beszélünk hasfájósságról, ha a 0-3 hónapos csecsemő legalább napi 3 órát sír legalább heti 3 napon, minden szemmel látható ok nélkül.

A fények, a hangok, az árnyak

A migrén és a hasfájósság nem csak abban hasonlít egymásra, hogy az illetőnek szemlátomást fáj valamije, és ez a fájdalom konkrét ideig tart, aztán elmúlik. További hasonlóság az előbb már említett hiperérzékenység, vagyis az, hogy az embert, legyen migrénes felnőtt vagy hasfájós bébi, iszonyúan zavarják az erős zajok és szagok. A kutatók szerint ez genetikai, azaz örökletes tényezőknek köszönhető: a migrénes géneket öröklő babák hiperérzékenyek és hasfájósak.

A kutatók ehhez azt mérték fel, a szülők szerint milyen ingerekre kezdett el sírni a baba és mitől hagyta abba. Az öt felmért tényező a következő volt: hangos zaj, erős szag, erős fény, fogdosás (pl. pelenkacsere), határozott ringatás/hintáztatás. A hasfájós babák a zajoktól és a szagoktól gyakrabban borultak ki.

A kutatók azt is vizsgálták, mivel lehet megnyugtatni a babákat, azaz van-e valami, ami a hasfájós babáknak különösen jót tesz. Ilyen nincs: a hasfájós és a nemhasfájós babákat ugyanazokkal a módszerekkel lehetett megvigasztalni, ezek pedig a szokásosak. Szoptatás, ringatás, fehér zaj. A hasfájós (és ezek szerint a simán csak síró) baba megvigasztalásáról itt írtunk részletesebben!

Oszd meg másokkal is!
Mustra