Ti hogyan ünneplitek az apák napját?

Sokan azt sem tudjuk, mikor van, pedig az apák épp úgy megérdemelnek egy nap fényezést, ahogy az anyák. Mi ezekkel készülünk.

Már nincs sok idő hátra, de még pont fel tudunk készülni: június harmadik vasárnapja, vagyis idén 18-a apák napja. Magyarországon nincs túl nagy hagyománya az ünnepnek, de nem baj, mert segítünk, hogyan tarthatjátok meg, ha akarjátok.

Apák napját, az anyák napjával ellentétben, Magyarországon valamiért nem igazán ünnepelik, amire nehéz jó magyarázatot találni. Megkérdeztem jó néhány ismerősömet, és a legtöbben azt sem tudták, hogy mikor van egyáltalán. Lehet, hogy azért nem tartják, mert „amerikai ünnep”, bár ezzel az érvvel nehéz mit kezdeni, ha mondjuk a Valentin-napra, vagy a Halloween-re gondolunk.

shutterstock 639705217
Shutterstock

A katolikus egyház is ünnepli, habár nem akkor, amikor a „világi” ünnep van, hanem március 19-én, Szent József napján. Ez mondjuk eléggé érthető a részükről.

Térjünk csak vissza az ünnep eredetéhez! A Wikipédia szerint az első apák napja 1910-ben volt az amerikai Spokane-ben.  A kezdeményező egy Sonora Smart Dodd nevű nő volt, akit öt testvérével együtt a háborús veterán apja egyedül nevelt fel. 

Eredetileg június 5-ét, az apja halálának napját szerette volna apák napjává tenni, de egy kis kommunikációs hiba miatt június 3. vasárnapja lett az. Hivatalosan azonban csak 1972-ben ismerték el az apák napját az USÁ-ban, és világszerte még mindig más és más napokon tartják, de hát ez nekünk már mindegy is, a lényeg, hogy itthon hamarosan eljön a napja.

Na de milyen meglepetéssel kedveskedjenek a szerető gyerekek az apjuknak? Netán szintén szerető feleségek a gyerekük apjának? Szétnéztem némi inspirációért a neten, és csodálatos, hajmeresztő ajánlatokat találtam. Sokan, kézenfekvő megoldásként bedobták az alkoholt, vagy a szeszfogyasztással való vicceskedést – ezt a részünkről semmiképpen sem tartjuk jó ötletnek.

Találtunk olyan oldalt, amely szerint drónra, és egyéb, drága kütyükre vágynak a férfiak apák napján, meg úgy általában mindig. Most akkor álljunk meg egy pillanatra, és gondoljunk arra, hogy mi a szokásos ajándék anyák napján! Szálljunk le egy kicsit a földre, és innen folytassuk az ötletelést!

És volt még könyvajánlat is „hogyan legyünk jobb hapsik” témában, amit szintén nem biztos, hogy bedobnék otthon, nehogy azt gondolja a gyerekeim apja, hogy a jelenlegi formájában nem elég jó. Mert egyébként az.

shutterstock 450024505
Shutterstock

Végül a gyerekek oldották meg okosan a kérdést: csináljuk ugyanazt, amit anyák napján, csak most apának! Na jó, a virágtól ezúttal eltekinthetünk, de a kitüntetett figyelemnek és szeretetnek biztosan örülni fog apa is.

Bonbon öntés

Ez nálunk Jolly Joker ajándék, egyrészt mert a végeredmény ehető, sőt finom, és a csokit mindenki szereti, másrészt a gyerekek (minden gyerek) imád csokival pepecselni, és új ízeket kitalálni. Ráadásul lehet egy csomóféleképpen dekorálni, csomagolni, címkézni. A házi bonbonöntés nem lehetetlen küldetés, itt írtunk róla, és ugyanebben a cikkben más szuper gasztroajándék-receptek is vannak.

Mini fotóalbum

Ki ne szeretné saját nagyszerűségét fotóalbumban megörökítve viszontlátni?! Nem kell hozzá sok minden, válogass ki pár előnyös fotót apáról, hajtogass leporellóvá egy kreatív (de leginkább natúr színű kraft) kartont, és ragaszd bele a fényképeket. Szedjétek össze a gondolataitokat, hogy miért ő a legszuperebb apa a világon, és miért szeretitek annyira!

Ha megvan, nyomtassátok ki, és ragasszátok bele az albumba, valahogy így. Ha akarjátok, díszíthetitek is, mondjuk farmer anyaggal, vagy színes papírokkal de nem muszáj. Néhány oldalra a gyerekek is rajzolhatnak valami kedveset, vagy írhatnak valami meghatót.

Figyelmességek

Reggelente apa főzi a kávét? Vagy az ő dolga kivinni a szemetet? Biztos meg fog hatódni, ha ezt a feladatot aznap átveszi tőle valaki: kézenfekvő módon, és érettségtől függően a gyerekek. Lehetőség szerint minél látványosabban, hogy tudja, ezt most apák napjára kapja.

Oké, belátjuk, a drón is jó ötlet, végül is azt sem kap mindennap az ember.  

Végül pedig házi felmérésünk következik, szavazzatok!

Ti megünneplitek az apák napját

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek