SZÜLŐSÉG

7 jótanács táborozó gyerekek szüleinek

2017. június 14., szerda 18:01

Fölösleges túlizgulni a dolgot, a tábor kiváló lehetőség a gyereknek, hogy önállósodjon egy kicsit, a szülők pedig hetekig nyugton lehetnek, pihenhetnek. Kell egy hét távollét!

Hamarosan beindulnak a nyári táborok. Az ottalvósak a gyerekek számára a felhőtlen szórakozás, az aggódósabb szülők számára viszont sokkal inkább az önmarcangolás időszakát jelentik: Túl fogja élni? Nem fog éhen halni? Megeszi-e egy medve?

A ScaryMommy magát táborozási szakértőként leíró, és mellesleg gyerekekkel is rendelkező szerzője arról kérdezett táborvezetőket, hogyan kéne viselkednie a szülőknek, amíg a gyerek nyaral. 

Koncentrálj a pozitívumokra

Ha nem a vegytiszta boldogság pillanatai a gyerekmentes hetek, és hiányoznak a sarjak, érdemes arra gondolni, hogy egy táborban rengeteg hasznos dolgot megtanulhat az ember a másokkal való együttélésről vagy az önállóságról, ráadásul mindezt biztonságos keretek közt teheti, ÉS még jól is érezheti magát.

Ne analizálj Facebook és Insta képeket

Ha sok kép érkezik a táborból, nehéz nem átfésülni a termést a gyerek mosolygó, vagy medvék által megtépázott feje után kutatva. Fölösleges azonban sokat időzni egy-egy arckifejezésen, valószínűleg teljesen ártatlan oka van a mosoly hiányának, és nem a malária vagy a tífusz első jeleit látni a meggyötört arcocskán.

shutterstock 16531024

Ne zaklasd a tábor vezetőit

Nem jó ötlet lépten-nyomon a szervezőket zaklatni olyan jelentéktelen dolgokkal, mint egy hiányzó zokni, vagy egy nehezen kibontható csipszes zacskó. A tábor kiváló lehetőség arra, hogy megtanítsa az ifjakat arra, hogyan oldják meg maguk a problémáikat. Ráadásul jót lehet majd mulatni a félresikerültebb megoldásokon, amikre szinte biztosan sort kerít majd egy-egy ügyefogyottabb lurkó. Úgy általában ne nagyon hívogasd a gyereket, kevés dolog képes hevesebb érzelmek felkorbácsolására, mint az esténként óramű pontossággal befutó szülői telefonhívások.

Ne köss egyességeket korábbi hazajövetelről

Lehet, hogy az első napok nem sikerülnek a legjobban, de nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekeknek időbe telik, mire hozzászoknak egy új társasághoz/környezethez, érdemes nem az első üzenetből kiindulni, és rögtön mentőakció szervezésébe kezdeni. Jobb tehát nem megkérdezni, nem akar-e hazajönni a gyerek, vagy láttak-e medvéket a környéken, az ilyen beszélgetések ugyanis azt sejtetik, hogy a szülő nem hisz benne, hogy a gyerek képes jól érezni magát a táborban.

Ne bonyolódj csoportos beszélgetésekbe a többi szülővel

Fölösleges aggodalmaskodáshoz vezethet csak, ha elkezdünk a saját vagy más gyerekeinek élményeiről érdeklődni. A gyerek jól van, ha ez nem így lenne, már hallottál volna róla a szervezőktől. A medvetámadások kifejezetten ritkák, a többi szülő pedig amúgy is sokkal hülyébb, mint te.

Te se szegd meg a tábor szabályait

Ha a tábor szabályzata által tiltott eszközöket, rakétasilókat, medvét, vagy nagyobb mennyiségű ciánt csempészel be a tábor területére, azzal arra tanítod a gyereket, hogy a szabályok nem vonatkoznak rá és megszeghetőek, ennek pedig a tábor után is maradhatnak nyomai.

Próbálj meg lazítani!

A tábor nem csak a gyerek számára vakáció, ilyenkor kevesebb a házimunka, végre mások foglalkoznak a kölykök ügyes-bajos dolgaival, itt az ideje tehát intenzív semmittevésbe, vagy épp monumentális házibulik szervezésébe fogni. Barátkozz, romantikázz: szabad vagy! 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta