SZÜLŐSÉG

Veszélyes a musical.ly? Indul a para!

2017. április 27., csütörtök 15:20

Persze bármelyik, az üzenetküldést bárkinek lehetővé tevő alkalmazás vagy internetes oldal veszélyes lehet egy 13 éves kislány számára. A mostani eset viszont azt mutatja, hogy a tinik között szupernépszerű alkalmazást az internet perverzei is célba vették.

A musical.ly egy olyan közösségi médiás alkalmazás, ami 15 másodperces, a felhasználó által a megadott hangklipre rátátogott/előadott videók megosztását teszi lehetővé.

A 13 éveseknél idősebbeknek szánt alkalmazáson hozzá lehet szólni mások videóihoz, és üzeneteket is lehet küldeni, lehet live-olni, duetteket készíteni, és így tovább. Az elkészített videók nem lesznek automatikusan nyilvánosak, arról a gyerek dönt, hogy megtartja-e magának, vagy kinyomja a többiek elé, arról pedig a beállításai, hogy a többiek elé az ismerőseit vagy a nagyvilágot jelenti-e.

Persze sokkal könnyebb megmutatni, mint elmagyarázni, Lisa és Lena az app egyik sztárpárosa.

Az appot azonban könnyű nem csak jóra is használni, ez történt Brenna Jennings kislányával is, aki a fotók tanulsága szerint legalábbis aggasztó ajánlatot kapott az alkalmazáson keresztül. 

A kislányt meglehetősen átlátszó módon, egy magát egy modellügynökség képviselőjének kiadó anyuka szerepébe bújva próbálták magáról készült képek megosztására bírni, ez esetben sikertelenül. 

Hasonló esetek alapján úgy tűnik, a más közösségi médiás alkalmazásokhoz képest jóval fiatalabb felhasználók által látogatott alkalmazást a naiv 13 évesekre vadászók is megtalálták maguknak.

Pedig Brenna - akinek a közösségi médiával és annak veszélyeivel való foglalkozás a szakmájába is vág - az esetet megelőzően is résen volt, és tudatosan próbált olyan szabályokat lefektetni, amik biztonságosabbá tehetik a kiskamaszok online jelenlétét. Az anya ebben az esetben inkább a trolloktól tartott, mindenesetre rajta tartotta a szemét a kislány aktivitásán.

Átnézte, kik jelölték be ismerősnek, arra kérte szóljon, ha csúnya szavakba botlik, és csak privát fiók regisztrálását engedélyezte. Más kérdés, hogy a kislány aztán titokban mégis publikussá tette a profilját, így juthatott el hozzá a fenti megkeresés. (Amiről végül is nem tudunk ennél konkrétabbat, de annyit mindenképpen mondhatunk, hogy potenciálisan veszélyes/rosszindulatú üzenet) Végül a kislány magától is nemet mondott a gyanús üzenetekre.

Jenningsék azóta törölték az alkalmazást a kislány telefonjáról, úgy tűnik ellenkezés nélkül. Az anya szerint sem könnyű ugyanakkor megtalálni a helyes hozzáállást, és anélkül nyilvánvalóvá tenni egy-egy ilyen alkalmazás veszélyeit, hogy túlzottan ráijesszünk a gyerekekre.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy valószínűleg a szerepelni szerető, bátrabb tizenévesek töltenek fel magukról éneklős videókat egy ilyen platformra, nem lenne meglepő tehát, ha néhány naiv gyerek áldozatul esne egy hasonló, potenciálisan veszélyes megkeresésnek.

Miért állítják publikusra a profilt a kislányok?

A musical.ly használatakor alapvetően két profiltípus közül választhatunk: privát vagy nyilvános. A privát nagyobb biztonságot nyújt, mert a feltöltött videókat csak visszaigazolt ismerőseink láthatják, és jó esetben a gyerek már tudja, hogy csak olyat igazolunk vissza, akit a való életben is ismerünk. 

A nyilvános profil pedig nyilvános, bárki megtalálhatja, bárki megnézheti a videókat, nem kell ismerősnek lennie. Elég egyszerűnek tűnik, hogy a gyerekek számára jobb lenne a privát profil, de a lányaim baráti körének accountjait végignézve mégis az a helyzet, hogy 10-ből legalább 8 gyerek nyilvános profillal van fent. 

Megkérdeztem pár ismerős anyukát, miért engedik ezt, és azt a választ kaptam, hogy a gyerek kikönyörögte. Ők pedig megengedték.

És miért szeretnének nyilvános profilt? Mert itt is verseny folyik a nézettségért, kommentekért, lájkokért, és egy nyilvános profilnál van rá esély, hogy felkapják, és privátnál meg nincs. Sok követő, sok lájk=menőbb. A legmenőbbek pedig egyértelműen a nagy musicallys sztárok, akiket milliók követnek, videóikon millió lájk van, és ha live-olnak, azt is milliók nézik. 

A lájvolás (bocs!) olyasmi, mint a Facebook live, videótudósítás, amihez csetben hozzá lehet szólni, sőt, osztott képernyőn akár vendéget is hívhatunk bele, a kiskamasz lányok egyik kedvelt szórakozása, hogy élőben tudósítják egymást, hogyan sminkelték ki magukat/barátnőt, sütöttek rántottát, vagy csak dumálnak mindenféle dolgokról a szobájukban. 

A musical.ly ráadásul elég kreatív műfaj is tud lenni, itt egy Youtube válogatás pár tavalyi videóval, jó pár nagyon klassz is van közöttük. 

Sok szónak is egy a vége: szerintünk nem kell démonizálni a musical.ly-t sem, viszont érdemes rajta bekövetni a gyereket - és remélni, hogy visszaigazol :D -, és figyelni, miket rak ki magáról, kik lájkolják, kik és mit szólnak hozzá a videókhoz. Ugyanúgy, ahogy az utcán is odaléphet hozzá bárki rossz szándékkal, az online világban is vannak veszélyek, nekünk kell megtanítani felismerni ezeket.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta