SZÜLŐSÉG

Hány százalék hányas az érettségin?

2017. április 25., kedd 18:24

Az érettségi százalékok jegyekre váltása nem valami iszonyú bonyolult varázslat, de a középszint-emeltszint és a tantárgyak különbségei miatt mégsem elég egyetlen formulát memorizálnunk, ha tudni szeretnénk, hogy a 67 százalék vajon hányas. A megértést pedig nehezíti, hogy alig találni olyan forrást, ahol normálisan össze lenne foglalva, mik az értékelés szabályai.

Matek érettségi: más ponthatárok érvényesek

Kezdjük a mumussal, amire amúgy is más szabályok vonatkoznak.

Középszintű matek érettségin az elérhető maximális pontszám 100 pont, ebből 25 pont kell a ketteshez. Amennyiben ez az írásbelin megvan, nem kell szóbelizni. Ha az írásbeli eredménye legalább 12 pont lett, akkor jön a második forduló, ilyenkor a hiányzó maradékot ott még meg lehet szerezni.

Emelt szinten írásbeli és szóbeli vizsga is van, a kettőn összesen 150 pont érhető el, méghozzá 115 (írásbeli) +35 (szóbeli) bontásban. A ketteshez összesen 25 százalék kell, méghozzá úgy, hogy mindkét vizsgán legalább 12 százalékot kell teljesíteni.

Egyéb kötelező tantárgyak

A középszintű matekérettségi kivételével minden más vizsgán 150 pont szerezhető, a kettes alsó határa 25 százalék, amelyhez az írásbelin és a szóbelin is legalább 12 százalékot kell teljesíteni. 

Az egyes jegyekhez tartozó százalékokat a következő módon számolják, a táblázat forrása az oktatas.hu és az eduline összefoglalója:

Tanulmányi jegy Középszint százalék  Emelt szint százalék
Jeles (5) 80-100% 60-100%
Jó (4)  60-79% 47-59%
Közepes (3) 40-59% 33-46%
Elégséges (2) 25-39% 25-32%
Elégtelen 0-24% 0-24%

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta