Azt várom az iskolától, hogy - első kézből

Mit gondol egy iskolába készülődő gyerek az iskoláról? Megkérdeztük!

Itt az általános iskolai beiratkozás (ne felejtsék el, tudnivalók itt). Fontos dolog ez szülőként is, de a legfontosabb persze gyerekként, ezért megkérdeztük a legilletékesebbeket, a poronty környékén éppen iskolába induló gyerekeket, mit gondolnak erről, mit várnak az iskolától.

shutterstock 49965208
Shutterstock

Ezeket a válaszokat kaptuk.

Luca, 6,5 éves

- Mit szólsz hozzá, hogy iskolás leszel?
- Nagyon örülök, hogy iskolába megyek, és nagyon várom már. Ott tanítanak és nagyon odafigyelnek a gyerekekre. Azt várom benne legjobban, hogy megtanuljak írni meg olvasni  és legyen sok új barátom. Sokat fogunk számolni meg énekelni. 
- Miért járnak a gyerekek iskolába?
- Hogy megtanulják a betűket meg a matekot, meg sok más éneket, meg hajtogatnak meg szépeket rajzolnak. Sok szép kép van kitéve az iskolában a falon, én is szeretnék majd olyanokat csinálni.
- Milyen a napja egy iskolásnak?
- Reggel felkelnek és elindulnak az iskolába, és aztán beérnek, egy kicsit játszanak és aztán tanulnak. És amikor kicsöngetnek tanulás közben, akkor ki lehet menni az udvarra játszani.
-Milyenek voltak a tanítónénik, akikkel találkoztál?
- A tanítónénik mind nagyon kedvesek voltak, amikor találkoztunk. Sokat énekeltünk, meg rengeteget rajzoltunk meg színeztünk, meg elmondtuk egymás nevét, és néha meséltek is nekünk. 

Sári, 6,5 éves

- Mit szólsz ahhoz, hogy szeptembertől iskolába mész?
- Nagyon izgulok. Sokféle foglalkozás lesz, kézműveskedés. Annyira jó lesz, hogy már nem hívnak úgy, hogy csecsemő. Az óvoda olyan bébi. Kicsit már unalmas, hogy nem tanulunk semmi újat. Nem tanítják a gyerekeket, mondjuk írni, hogy az iskolában ne kelljen sokat tanulni.

Az nem lesz annyira jó, hogy korán kell kelni. Remélem, nem kell néptáncos órára járnom. Várom azt is, hogy a barátnőmmel egy padba ültessenek minket. Azt is várom, hogy kedvesek legyenek a tanárok. Annyira várom már, hogy zenéljek a furulyán.

- Miért járnak a gyerekek iskolába?
- Megtanulnak olvasni. Megtanulnak írni is. Meg az óvodában rövidebb a tornaóra. Azért is járnak iskolába, hogy megtanuljanak matekozni. Az óvodában nem tanítják a gyerekeket más nyelvekre. Nyolcadikig járok majd. Biztos szeretnek iskolába járni a gyerekek, mert amikor voltam felvételizni, láttam a szép gyurmás szobrokat, meg rajzokat, és arra gondoltam, hogy ez épp nekem való iskola. Láttam, hogy az udvar mennyire nagy, mert mindig ott megyünk el az iskola mellett, és alig vártam, hogy ott futkározzak. Az óvodában mindenféle játék volt, nem lehetett sokat futni, az iskolai udvar meg nagyobb terület.

- Tudod, hogy milyen egy nap az iskolában? 
- Reggel nyolckor be kell érni az iskolába. Elmennek tornázni a gyerekek, utána rendes tanítás jön.

shutterstock 152614616
Shutterstock

Dani, 6,5 éves

- Mit szólsz hozzá, hogy iskolás leszel?
- Hát, örülök neki, jó lesz. Minden ilyen hangulatos lesz, gondolom. De ez attól függ, hogy jó iskolába járok e majd, vagy sem.

- Mért, mitől jó egy iskola? Mit nem szeretnél?
- Nem szeretném, ha nem szeretnének ott. Jó lenne, ha szeretnének a tanítónénik. És az is jó lesz, hogy nem kell majd délutáni alvást aludni!

- Miért járnak a gyerekek iskolába?
- Hogy tanuljanak, írást, olvasást. Én nagyon szeretnék már matekozni. De csak akkor fogom szeretni az iskolát, hogy ha lehet majd jókat rajzolni, meg lesz sakk is.

- Mi fog hányozni az oviból?
- A sok játék! És a szülinapok! Az iskolában lehet szülinapot ünnepelni?! Mert hiányozni fognak a nyuszi csoportos szülinapok. De nagyon szeretnék megtanulni matekozni. A számokat meg a betűket megismerni, meg tanulni a dínókról. Szeretek focizni is, azt is várom. Sok barátom nagyon fog hiányozni, de majd lesznek újak, remélem.

Iskolakezdés szülőként

Dani örül, én szorongással várom - fogalmazott kolléganőnk az iskolakezdés kapcsán, és ezzel nincs egyedül. Rögtönzött felmérésünk szerint az anyák (és apák) egy része a beiratkozást komoly mérföldkőként éli meg, egy szakasz végeként. Más részüket viszont tökéletesen hidegen hagyja, ők azt mondják, akkor jön új szakasz, amikor a gyerek ősszel iskolába megy, és ráérnek majd akkor izgulni.

Ha most izgulsz is, a második szeptemberre te is így fogsz érezni, 11 hét nyári szünet után
Ha most izgulsz is, a második szeptemberre te is így fogsz érezni, 11 hét nyári szünet utánLara Anderson Forgrave

Akárhogy is, nagyon rástresszelni nem érdemes, már csak azért sem, hogy nehogy saját félelmeiket ragasszuk át önkéntelenül a gyerekre. Persze tudjuk, senki nem direkt szorong vagy stresszel, ezért összeszedtünk néhány, a témába vágó cikket, hogy a szülők is tudjanak már jó előre készülni a nagy mérföldkőre.

Elsős lesz a gyerek? Így segítsen neki! - Pszichológusunk arról írt, miktől szoktunk félni (nem jön ki a gyerekekkel, nem fog jól helytállni, bántani fogják, és nem fog róla beszélni, csalódni fog az iskolában, stb), és mihez tudunk ezekkel a félelmekkel kezdeni szülőként.

Iskolakezdés apaszemmel - Inkább hallgatni- mint olvasnivaló, de az apás szülés podcast belinkelt részében gyakorló apák beszéltek az iskolakezdésről, egészen az iskolaválasztás előttől a felső tagozatig jönnek szóba a témák, érdemes meghallgatni, nem csak apáknak!

Vekerdy Tamás: az iskolának fogalma sincs, milyen egy gyerek - mindannyiunk kedvenc gyerekpszichológusa remek anekdotákkal, sok kedvességgel és élettapasztalattal világít rá arra, az iskola is csak egyike az élet dolgainak, és néha jobban tesszük, ha görcsölés helyett lazítunk egy kicsit.

Segítség, iskolás lesz a gyerek!!! - Sok szülő előre választ keres bizonyos helyzetekre, hogy ha eljön, jól reagáljon rá. Mit tegyek, ha fekete pontot, rossz jegyet hoz a gyermek? És mit tegyek, ha jót? Mi van, ha utál iskolába járni? Ki mellé álljak, ha konfliktusba kerül a tanárral? Ilyen kérdések merülnek fel leggyakrabban a jövővel kapcsolatban az anyák és apák fejében, és közben gyakran elfelejtjük, hogy az iskolás nem egyik napról  másikra terem, hanem ovisból lassan fejlődik azzá minden gyerek.

Ilyen az iskolaérett gyerek - Ebben a cikkben azt szedtük össze, mit "kell" tudnia egy iskolába készülő gyereknek, ez persze nem szentírás, de nagyjából ezeket a kritériumokat szokták mérvadónak tekinteni.

Könyvajánló leendő elsősöknek - több remek könyvet is ajánlottunk már iskolakezdés előtt álló gyerekeknek, ha szívesen olvasnátok a témával kapcsolatos meséket, történeteket, ezekből nyugodtan válasszatok.

Milyen lesz az iskola a gyereknek? Rossz! - És akkor elnézést kérek, hogy nyomasztunk is, de azért azt is megírtuk már, általában mi várja a csillogó szemű hatéveseket a közoktatásban. Nem valami szívderítő olvasmány, csak sajnos túlságosan gyakran igaz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra