Helló, skarlát, új barátunk!

Múlt héten skarlátos lett a lányom. Más családokban ez lehet, hogy nem annyira megdöbbentő, nekem viszont a skarlátszüzesség elvesztését jelentette, én sosem kaptam el, és eddig a gyerekek sem.

Hamar kiderült, hogy a barátok, ismerősök iskoláiban, osztályában elég sok skarlátos megbetegedés volt mostanában, ezért arra gondoltam, összeszedem röviden mi ez, honnan ismerheted fel, és mit kell vele csinálni, hátha neked is jól jöhet még egyszer.

Mi ez?

A skarlát egy fertőző betegség, amit a streptococcus baktérium okoz. Könnyen terjed egyik-gyerekről a másikra, mivel még a (kettő-négy napos) lappangási időben fertőz. Jellemzően cseppfertőzéssel kapjuk el, főleg az 5-15 éves korosztályt kedveli.

Mik a skarlát tünetei?

A legtöbb esetben a skarlát torokfájással majd rövidesen azt követő lázzal kezdődik. Ritka esetekben képes sebeken át megjelenni, de ez az orvosunk szerint nem jellemző. Miután a torokban kényelmesen megtelepedett, a baktérium lejjebb megy a gyomor irányába, ezért jön a hányás, hasmenés, émelygés, étvágytalanság.

Gyanakodj tehát, ha a gyerek:

  • torokfájós
  • lázas
  • egyet-kettőt hányt,
  • esetleg émelyeg
  • volt egy kis hasmenése
  • és mindemellett NEM folyik az orra, NEM köhög

Ha már igazán jól belakta magát, következnek a tényleg jellemző skarlátos tünetek: málnanyelv (piros, rücskös), testszerte (a törzsön, végtagokon) pici piros kiütések, amiktől érdes tapintású lesz a bőr, és az arcon egy jellegzetes rajzolat, a száj környéke fehér, az orr melletti rész viszont piros.

Miért veszélyes?

Kibekkelni nem érdemes megpróbálni, mégpedig azért, mert a skarlátnak igazán a szövődményei veszélyesek. Ezekből kétféle van a webbetegen található ismertető szerint.

"A betegség lefolyása alatt alakulhat ki tályogképződés a mandulák körül és középfülgyulladás. Későbbi szövődmény, utóbetegség lehet a reumás láz - amely a szívet, idegrendszert, ízületeket, és a bőrt érintő megbetegedés -, valamint a vesegyulladás. A betegség szakszerű kezelését tehát a tünetek jelentkezésekor el kell kezdeni, és a szövődmények elkerülése érdekében tíz napon keresztül folytatni kell!"

Mit csinál az orvos?

A lányomnál már a tünetek elsorolása (torokfájás, magas láz, hányás, hasmenés, émelygés) után egyből a skarlátra gyanakodott az orvos, viszont valószínűleg nagyon az elején voltunk, ezért a torka nem mutatott skarlátos képet, és kiütései sem voltak még. Ilyen esetben egy torokból elvégezhető gyorsteszttel mutatható ki a betegség.

Ehhez egy kis pálcával kissé megtörölte a garatot, majd azt egy tesztcsíkra kente, amit egy speciális folyadékkal lecsepegtetett. Az eredmény a terhességi tesztekhez hasonlóan: egy csík: nem streptococcus, két csík: streptococcus. 

Nálunk, ha halványan is, de azért jól felismerhetően megjelent a második rózsaszín csík is, így penicillin-tartalmú antibiotikumot írt fel. Jó hír, hogy a streptococcus jelenlegi ismereteink szerint nem képes rezisztenssé válni erre a gyógyszerre, így ha valaki nem allergiás rá, ezt fogja kapni. A tíz napi (illetve adagolás/kiszerelés miatt) 12 napi adagért nagyjából 1600 forintot fizettünk.

Emellé probiotikumot javasolt az orvos (nem egyszerre szedve), torokfájás ellen szopogatós tablettát, illetve azt, hogy ha nagyon rossz a torka, szopogasson valami apró keménycukorkát (hiszen a gyógyszeresből nem lehet bármennyit). És persze igyon sokat.

Mire számítsunk?

Nekünk így hogy nagyon az elején kaptunk el, két rossz napja volt a gyereknek, a nulladik (szerda), amikor fájlalni kezdte a torkát, és délutánra hőemelkedése, majd láza lett. Másnap (csütörtök) reggel a magas láz miatt egyből az orvosnál kezdtünk, és délelőtt már meg is kapta az első adag gyógyszert, így pénteken a közérzete már jó volt, és a láz is elmúlt. Szombatra pedig kutya baja sem volt, ahogy azt az orvos előre megjósolta. (Természetesen a gyógyszert ilyenkor is szedjétek végig, hogy elkerüljétek a szövődményeket!!!!)

Más porontyos anyukák kevésbé szerencsés lefolyásról számoltak be, a málnanyelv és a kiütések megjelenésekor elkezdett gyógyszerezés után is jó pár napba telt, mire a gyerek már nem szenvedett nagyon.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek