SZÜLŐSÉG

Helló, skarlát, új barátunk!

2017. április 18., kedd 16:11

Múlt héten skarlátos lett a lányom. Más családokban ez lehet, hogy nem annyira megdöbbentő, nekem viszont a skarlátszüzesség elvesztését jelentette, én sosem kaptam el, és eddig a gyerekek sem.

Hamar kiderült, hogy a barátok, ismerősök iskoláiban, osztályában elég sok skarlátos megbetegedés volt mostanában, ezért arra gondoltam, összeszedem röviden mi ez, honnan ismerheted fel, és mit kell vele csinálni, hátha neked is jól jöhet még egyszer.

Mi ez?

A skarlát egy fertőző betegség, amit a streptococcus baktérium okoz. Könnyen terjed egyik-gyerekről a másikra, mivel még a (kettő-négy napos) lappangási időben fertőz. Jellemzően cseppfertőzéssel kapjuk el, főleg az 5-15 éves korosztályt kedveli.

Honnan ismerhetjük fel?

A legtöbb esetben a skarlát torokfájással majd rövidesen azt követő lázzal kezdődik. Ritka esetekben képes sebeken át megjelenni, de ez az orvosunk szerint nem jellemző. Miután a torokban kényelmesen megtelepedett, a baktérium lejjebb megy a gyomor irányába, ezért jön a hányás, hasmenés, émelygés, étvágytalanság.

Gyanakodj tehát, ha a gyerek:

 • torokfájós
 • lázas
 • egyet-kettőt hányt,
 • esetleg émelyeg
 • volt egy kis hasmenése
 • és mindemellett NEM folyik az orra, NEM köhög

Ha már igazán jól belakta magát, következnek a tényleg jellemző skarlátos tünetek: málnanyelv (piros, rücskös), testszerte (a törzsön, végtagokon) pici piros kiütések, amiktől érdes tapintású lesz a bőr, és az arcon egy jellegzetes rajzolat, a száj környéke fehér, az orr melletti rész viszont piros.

Miért veszélyes?

Kibekkelni nem érdemes megpróbálni, mégpedig azért, mert a skarlátnak igazán a szövődményei veszélyesek. Ezekből kétféle van a webbetegen található ismertető szerint.

"A betegség lefolyása alatt alakulhat ki tályogképződés a mandulák körül és középfülgyulladás. Későbbi szövődmény, utóbetegség lehet a reumás láz - amely a szívet, idegrendszert, ízületeket, és a bőrt érintő megbetegedés -, valamint a vesegyulladás. A betegség szakszerű kezelését tehát a tünetek jelentkezésekor el kell kezdeni, és a szövődmények elkerülése érdekében tíz napon keresztül folytatni kell!"

Mit csinál az orvos?

A lányomnál már a tünetek elsorolása (torokfájás, magas láz, hányás, hasmenés, émelygés) után egyből a skarlátra gyanakodott az orvos, viszont valószínűleg nagyon az elején voltunk, ezért a torka nem mutatott skarlátos képet, és kiütései sem voltak még. Ilyen esetben egy torokból elvégezhető gyorsteszttel mutatható ki a betegség.

Ehhez egy kis pálcával kissé megtörölte a garatot, majd azt egy tesztcsíkra kente, amit egy speciális folyadékkal lecsepegtetett. Az eredmény a terhességi tesztekhez hasonlóan: egy csík: nem streptococcus, két csík: streptococcus. 

Nálunk, ha halványan is, de azért jól felismerhetően megjelent a második rózsaszín csík is, így penicillin-tartalmú antibiotikumot írt fel. Jó hír, hogy a streptococcus jelenlegi ismereteink szerint nem képes rezisztenssé válni erre a gyógyszerre, így ha valaki nem allergiás rá, ezt fogja kapni. A tíz napi (illetve adagolás/kiszerelés miatt) 12 napi adagért nagyjából 1600 forintot fizettünk.

Emellé probiotikumot javasolt az orvos (nem egyszerre szedve), torokfájás ellen szopogatós tablettát, illetve azt, hogy ha nagyon rossz a torka, szopogasson valami apró keménycukorkát (hiszen a gyógyszeresből nem lehet bármennyit). És persze igyon sokat.

Mire számítsunk?

Nekünk így hogy nagyon az elején kaptunk el, két rossz napja volt a gyereknek, a nulladik (szerda), amikor fájlalni kezdte a torkát, és délutánra hőemelkedése, majd láza lett. Másnap (csütörtök) reggel a magas láz miatt egyből az orvosnál kezdtünk, és délelőtt már meg is kapta az első adag gyógyszert, így pénteken a közérzete már jó volt, és a láz is elmúlt. Szombatra pedig kutya baja sem volt, ahogy azt az orvos előre megjósolta. (Természetesen a gyógyszert ilyenkor is szedjétek végig, hogy elkerüljétek a szövődményeket!!!!)

Más porontyos anyukák kevésbé szerencsés lefolyásról számoltak be, a málnanyelv és a kiütések megjelenésekor elkezdett gyógyszerezés után is jó pár napba telt, mire a gyerek már nem szenvedett nagyon.

Volt nálatok skarlát? Nagyon rossz volt? Honnan ismertétek fel?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.18 16:54:12zetevar

  Csütörtökön kapta az első antibiotikumot és már pénteken jobban lett tőle?

 • 2017.04.18 17:49:07Figyel Castro

  @zetevar: Igen, az antibigyótól gyorsan jobban lehet lenni (valszeg ezért nem szedik be sokan az egészet.)
  Nálunk a nagy decemberben már vagy két hete köhögött, más tünetei nem voltak, de végül egy hétfői napon inkább elvittem az orvoshoz. Mellékesen megemlitettem a dokinak, hogy a kicsinek vagy 2-3x láza volt a hétvégén, de már nincs, és furi pöttyök vannak a fenekén ( hogy belehányt a reggelijébe, azt el is felejtettem). No, neki "le is dugta a torkán" a vattabigyót, és jött is az itélet, Strepto, Augmentin Duo, 24 óra "karantén". meg is gyógyult, nekem viszont úgy elkezdett fájni a torkom, hogy a Septofort visszaröhögött, ibuprofén dettó, csak a Cataflam segitett, napi 2 Cataflam Dolo nélkül a sirás kerülgetett. Utána a torokfájás elmúlt, jött helyette a nyaki nyirokcsomók gyulája, ha csak a sálam hozzáért, be akartam csinálni. 17 éve szedtem betegségre antibigyót, azóta csak a bölcsességfogaim kivésésekor, meg most. Viszont az első adag bevétele után reggel már sokkal jobb volt, este már panaszmentes voltam.

 • 2017.04.19 01:08:51soiree

  Vagy akár maradandó hallássérülés, (teljes siketségig terjedően) mint a mi családunkban. Kösz, skarlát.
  [link]

 • 2017.04.29 20:33:51Rébusz

  Sajnos a skarlátot többször is el lehet kapni :-(

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta