SZÜLŐSÉG

Most sem sikerült jól megoldani a szépség kérdést a tankönyvben

2017. április 12., szerda 16:06

Rém kínos volt a szépség fejezet a harmadikos környezetkönyvben, megírtuk, kijavították, sajnos még mindig nem jó. Segítünk, hogy kéne.

Nekünk már tényleg semmi se jó. Átdolgozták a kedvünkért a környezetismeret munkafüzetet, mégsem vagyunk elégedettek. De miért kell egyáltalán kilenc éves gyerekeknek a hajfestéssel és a testékszerrel foglalkozniuk az iskolában?

Tavaly háborogtunk egy sort a harmadikos környezetismeret munkafüzet szépséggel foglalkozó feladatsorán, amiben egyrészt mindenkinek meg kellett neveznie az osztályban a legszebb lányt és fiút (hogyan hozzunk kínos helyzetbe egy egész osztályt, level 1 millió), másrészt viszont le kellett tenni a garast a hajfestés, a magassarkú cipő, a piercing, vagy a tetoválás mellett, mármint, hogy melyiket szeretné kipróbálni a 9-10 éves gyerek, ha felnő.

Nem tehetek róla, tényleg nem éreztem úgy, hogy a kilenc éves kislányom készen áll arra, hogy ilyen dilemmával szembesüljön. Ugyanakkor borzasztóan örülök, hogy két év múlva a fiamnak már nem kell megneveznie az osztályban a legszebb fiút és lányt, mivel (dobpergés) átírták a feladatsort.

Az idei munkafüzetbe a kiadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, ígéretéhez híven, valóban egészen más kérdéseket tett be, csak hát, nagyon sajnáljuk, még mindig nem vagyunk elégedettek.

17759718 1676344772382145 9183880430658795234 n

Ezúttal a szépségrovatos kolléganőnk hívta fel a figyelmünket a jelenségre. Mi tényleg értékeljük az igyekezetet és a jóindulatot, amivel a kiadó megpróbálja kiküszöbölni a korábbi hibákat, de sajnos ez még mindig nem a jó irány. 

Ebben a kiadásban már nem egymás szépségét kell méltatni, hanem a Hófehérke szereplőiét. Hát, nem biztos, hogy ők tényleg érdekes karakterek a 9-10 éveseknek, de legalább mindenki tudja, kikről van szó. A megfejtés is elég egyszerű: Hófehérke, herceg, banya – szép, szép, csúnya. Mert aki jó, az szép is, ugyebár.

A következő feladat ennél is cifrábbra sikerült. Láthatólag nem sikerült elengedni a hajfestés-magassarkú-piercing-tetoválás vonalat, csak ezúttal nem arról az oldalról közelítették meg, hogy melyiket kívánja meg a gyerek, hanem – némiképp átesve a ló túlsó oldalára – a veszélyek felől.

Remélem, nem fog a gyerekem sírva faggatni, hogy ugye nem fog letörni a hajam, mert be van festve, és nem kapok fertőzést, mert testékszert hordok, úgy is, mint fülbevaló? És ugye, a szerelme sem kap majd fertőzést, mert neki is van fülbevalója, és nagyjából az összes lánynak az osztályban. Veszélyesen élnek ezek a mai fiatalok.

Tudom, nekünk semmi sem jó.

Megpróbálok akkor segíteni, és adni néhány ötletet, hogy mit látnék szívesen egy harmadik osztályos környezetismeret munkafüzetben, szépség témában. Például el lehetne ereszteni ezt a tetkó-piercing vonalat, helyette lehetne máshogy beszélni a szépségről, ahogy mondjuk ekkora gyerekeket érint a téma. Például arról, hogy nem szebb a barna haj, mint a szőke, hanem ízlés dolga, és az ízlésről nem vitatkozunk.

Vagy arról, hogy attól, hogy valaki nem tetszik, még nyugodtan lehet kedves és szerethető ember. Nem bámuljuk meg az utcán, aki máshogy szép, (esetleg nekünk egyáltalán nem az), és főleg nem csúfoljuk, nem szólunk be neki. És: mit gondolnak, miért ábrázolják a mesékben mindig szépnek a jókat, és csúnyának a gonoszakat?

Vagy lehetne beszélni arról, hogy történt-e már velük olyan, hogy valaki eleinte egyáltalán nem tetszett, de később megismerték, megszerették, és utána már szépnek látták? Vajon mindenki szépnek tartja az anyukáját? És a nagymamáját?

Szabadítsuk már ki a tetkókat és a piercingeket a harmadikos tankönyvekből, és adjuk vissza azoknak, akiket illet: a felnőtteknek!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.12 17:02:08Fea

  A Hófehérke lényege pont az, hogy a királynő (nem banya, mostoha) a legeslegszebb, amíg Hófehérke nem lesz százszor szebb nála. De még akkor is a második legszebb...

 • 2017.04.12 17:03:59Terézágyú

  A hajfestéssel is baj van? :))))
  Ki írta ezt a tankönyvet? egy apáca??????? vagy egy férfi?

 • 2017.04.12 17:17:42szanalmas

  A tűsarkú cipőben egyensúlyozni kell, ergó inkább megdolgoztatja a mélyizmokat, ergó akár erősítheti is a gerincet. Vannak tetkók amiket ma már el lehet távolítani. A hajfestéstől vannak durvább dolgok, ami egy hajat tönkretehet. De akkor már pölö szülni sem kel, mert a hormonális változásoktól is hullhat a haj. Viszont a feladat írója --------------- természetes módon hülye, ez nem vitás.

 • 2017.04.12 19:25:36gyongyi70

  A kislányom pont harmadikos, ezért élőben élvezzük e tananyag csodáit. Én is bosszankodtam egy sort ezen, de ezen kívül még egy csomó butusság van benne, arról nem is beszélve, hogy érdemes-e egy 9 évessel bemagoltatni olyan növények nevét és tulajdonságait, mint pl. az enyves éger.

 • 2017.04.12 19:28:51zizi77

  Tételezzük fel a legjobbat. A feladat célja, hogy össze tudja-e kapcsolni a gyerek, hogy mi mivel függhet össze.
  Sajnos láttam már 11 éves gyereket is festett hajjal. Szóval lehet, hogy nem is annyira hülyeség a gyerekeket is figyelmeztetni, hogy minek mi a következménye, ha már kedves anyuka egy barom.

 • 2017.04.13 07:52:08wmiki

  Tudomány: folyamatos hazugságok sorozata.
  Ennek ellenére dogmáit állami intézményekben magoltatják...
  ...de szerencsére az index félkegyelmű írnokának sikerült egy ízlésbeli kérdésbe belekötni, és így megfékezni az Orbáni rémuralmat.... :x

 • 2017.04.14 10:17:27R2D2 & C3PO

  Jaj!
  Alapból a környezetismeret mint olyant kellene eltörölni, főleg, hogy buta libák tanítanak oszobaságot vele... A tantónéni, aki gimiben kettes volt fizikából, biosz-kémia hármas, matekból egy gyenge négyes. Majd, ha a diákok krémje megy tanítónőnek, akik minimum kitűnőek voltak és a ped cikkeket angol eredetiben olvassák, esetleg vissza lehet rakni.

  Rémes.

  A tankönyvíró meg kb 15-16 éves. Abban a korban ilyeneket gondolnak a lányok a dolgokról

 • 2017.04.16 01:41:29Gerberus

  Ezekben a könyvekben is az aktuális politikai rezsim szépségről alkotott bornírt, prűd, szexista és teljesen hamis előítéletei köszönnek vissza, lásd nők princípiuma, unokaszülés, meg hasonlók. Teljesen világos, hogy a tankönyvekben is ezeket a káros, ostoba, fogalmatlan hülyeségeket fogják nyomatni, úgyhogy arra buzdítok minden szülőt, hogy minden ilyesfajta könyvet nézzen át és magyarázza el ha szükséges, hogy az élet nem így működik.

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta