SZÜLŐSÉG

Mikor hagyhatom pár napra másra a gyereket?

2017. április 8., szombat 16:54

Érthető vágya az anyáknak, akik minden idejüket a kisbabával töltik, hogyha csak egy pár napra is, de elszabaduljanak. Hadd aludjanak addig, míg akarnak, és hadd érezzék, hogy egy kis időre visszakapták régi életüket. És mindkét szülőnek jogos vágya, hogy foglalkozhassanak egy kicsit egymással, ápolhassák a kapcsolatukat, hiszen ők nemcsak szülők, hanem egy pár is. Az igény tehát érthető, de azért legyünk óvatosak, mert a gyerek szempontjait is figyelembe kell venni!

A szülő abban gondolkodik, Zsófika jól ismeri a nagyszüleit, hetente többször találkoznak, imádják egymást, tudható, hogy teljes biztonságban lesz náluk. Akkor miért is ne lehetne ott hagyni néhány napra? Csakhogy nem elég, ha szeretik egymást, a porontynak el kell érnie egy bizonyos érettségi szintet, hogy valóban törés nélkül élje meg ezt az időszakot.

Sokan beszámolnak róla, hogy otthon hagyták (persze a gyerek számára ismerős, szeretett embernél – ez a kiindulási alap) a csemetét, és nem volt semmi balhé, hiszti, nem esett kétségbe a poronty. Csak éppen nem ismerte fel őket, mikor visszajöttek. A babán is látszik ez, és volt, aki már tudott beszélni, és néninek szólította anyukáját. Egyes gyerekek pedig valahogy zavartan viselkedtek, matattak, oda sem figyeltek, hogy megjöttek a szülők, vagy „bepörögtek”. Anya és apa furcsállja: ha olyannál van a gyerek, akivel szeretik egymást, és a felnőtt elmondása szerint remekül érezték magukat, akkor mégis mi történt?

shutterstock 416114287

A gyerek két-három éves korára tehető az a fejlődési lépés, mikor egyfelől kialakul az éntudat, másfelől az ún. érzelmi tárgyállandóság, és ez a két dolog fogja őt segíteni abban, hogy ne okozzon neki gondot a szülők távolléte. Az éntudat kialakulását onnan vehetjük észre, hogy használja magára a szót: „én”. Ez azt jelenti, elkülöníti magát a környezetétől, az anyától, hogy már úgy tekint magára, mint különálló személyre. Ez a tudás kell ahhoz, hogy „anya és én két külön ember vagyunk, és anya eltávolodhat, majd visszajöhet, ezt értem”.

Az érzelmi tárgyállandóság kialakulása azt jelenti, hogy a gyerek érzi, anya és a vele való kapcsolat akkor is létezik, ha egy kis ideig távol vannak egymástól. A tárgyállandóság kezdete az, mikor az egyéves baba már tudja, hogy egy szeme elől eltakart tárgy nem tűnt el attól, hogy most éppen nem látja. Ez fejlődik fokozatosan odáig, hogy már az emberi kapcsolat folytonosságát is érzi. Ez Mahler, a fogalom megalkotója szerint a harmadik év során érik be.

Szempont az is, mennyire tud beszélni a gyermek, kifejezni magát: egész más, ha a kisfiúval, kislánnyal meg lehet beszélni, mi a helyzet, el lehet mesélni, hol vannak, és mit csinálnak a szülők, esténként telefonon tartják a kapcsolatot. És nem utolsó sorban ő is meg tudja fogalmazni, ha hiányoznak neki, ha szomorú vagy dühös, amiért „ott hagyták”. Ha vannak szavak rá, egész máshogy dolgozza fel a csemete az élményt, mint mikor még nincs rá lehetősége, hogy kifejezze magát.

És végül: sokkal könnyebb a helyzet, ha van valamiféle fogalma az időről. Így átlátja, mennyit kell még várni, lehet közösen számolni, hányat kell még aludni. Van, aki azzal érvel, mivel a kisbabának nincs időfogalma, tulajdonképpen mindegy, mennyi időre megyünk el. De ugye nem gondoljuk komolyan, hogy eltűnni hetekre voltaképp egyenlő azzal, mintha csak leugrana anya a boltba? Attól még, hogy nem tudja számon tartani az időt, a hiány valós, és hosszabb távollét esetén természetesen nagyobb hiányt szenved a gyerek.

A fentiek bizonyára ijesztőek valakinek, aki úgy érzi, szüksége lenne egy kis kikapcsolódásra, vagy éppen egy munkautazásra, és rettentően hosszúnak tűnik a gyerek három éves koráig várni. Tegyük hozzá az igazság kedvéért, a fenti szempontok az óvatos megközelítést képviselik, arról szólnak, hogy mit vegyünk figyelembe, ha semmiképp nem akarunk bajt okozni. De ez nem jelenti, hogyha valaki előbb megy el egy pár napra, bizonyítottan sérül a gyereke. Közhely, de igaz, hogy a szülő érzi legjobban, mit visel el a gyermeke, és sokszor az embert az intuíciói is segítik az eligazodásban.

shutterstock 187564577

Ha megszületik az elhatározás, hogy elmegyünk pár napra, akkor próbáljunk rá odafigyelni, hogy ne tegyük ki felesleges megpróbáltatásnak a csemetét. Ha van rá mód, legyen az otthonában, és oda jöjjön a rokon, barát, gyermekvigyázó, vagy legalábbis számára nagyon ismerős környezetben legyen. Ha például a nagyszülőknél marad egy hétre, szerencsés, ha korábban már egyszer-kétszer ott alszik, és megy érte reggel a szülő (vagy ő maga is ott tölti az éjjelt). Arra is figyeljünk, hogy megmaradjanak a napi rutin elemei. Ha este tejet kap, és közben hallgatja a mesét, akkor biztonságot ad, ha erről tud a nagyi, és ő is így csinálja.

A legfontosabb, hogy csak olyat tegyünk, ami miatt utólag (és közben) nem lesznek álmatlan éjszakáink, mert az nem éri meg.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.08 17:40:39indapass

  2-3 év - egy gyereknél. De ha több van, akkor ez ugyebár kitolódik - cserébe egyre nehezebb bárkit is találni, aki 2-3-x gyerekre vigyázni is hajlandó...

 • 2017.04.08 17:55:29croc

  én nem tudnék nyugodtan lazítani úgy, hogy a csecsmő/totyogó gyerekem valaki mással van napokig
  egyrészt kb. megőrülnék az idegességtől, másrészt nekem is hiányozna a gyerek

 • 2017.04.08 19:46:36rozsomák

  Mondjuk ahol 2 év vagy kisebb különbség van két gyerek születése között, ott az idősebb már anya nélkül marad jópár napig a második születésekor.
  Nehogy azt mondjátok, hogy az más szitu, mert a gyereknek tökmindegy, mi miatt nem látja anyucit addig a pár napig.
  Aztán valahogy mégse általános, hogy az idősebb gyerekek emiatt degenerálttá válnának.
  Kicsit túlaggódós ez a cikk.

 • 2017.04.08 19:54:22saláta boglárka

  igen, 3 évesen ráhagytuk a nagyira, ehhez az is kell h szeresse a nagyit, ő is a gyereket, nálunk ment. hiányzott nekem azért.

 • 2017.04.08 20:02:16DarthVader

  2 eves koraban Londonbol hoztuk haza a kis csajt tobb mint egy hetre, egy percig nem volt problema. Minden este Skype-on " beszelt" a szulokkel, es nem nyafizott utanuk. Most 3 eves, rutinos utazo, 3 oras repuloutat vegeigul bekotve. Persze volt azert hozza "hasznalati utasitas", mar tobbszor volt itt 1-1 hetre szulok nelkul problema nelkul. A szulok meg vegre kialudtak magukat:)

 • 2017.04.09 09:46:01indapass

  @rozsomák
  Nálunk van ekkora korkülönbség - is -, és azért más. Fektetés után mentem szülni és reggel már behozta a gyerek(ek)et a férjem. Tehát csak az egyik szülő volt az, aki időlegesen távol van.
  Másrészt a gyerek fölfogja, hogy mikor van távol a szülő "csak úgy", és mikor azért, mert kell.
  Különben meg gyerekfüggő is, melyik hogy reagál. Ha több a testvér, egymáshoz is kötődnek, ezért is könnyebb nekik anya/apa nélkül átmenetileg.

 • 2017.04.09 21:14:16Csipyke

  ...Ha van rá vigyázni hajlandó nagyszülő, rokon, barát. Nálunk a nagyszülő nem játszik, anyám úgy nézett rám, mint a véres rongyra, amikor el akartunk menni a férjemmel moziba és itt akartuk hagyni a már alvó (!!!) három és ötévest a két nagymamára. Mindezt úgy, hogy minket félig az ő szülei neveltek fel, egész nyári szüneteket voltunk ott, hosszú-hosszú évekig.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta