SZÜLŐSÉG

Mindent az általános iskolai beiratkozásról

2017. április 6., csütörtök 06:47

Közeledik az általános iskolai beiratkozás időpontja, akinek aktuális, most érdemes átgondolni, biztosan minden sínen van-e. 

Kit?

Főszabályként azt a gyereket kell iskolába íratni, aki augusztus 31-ig betölti a hatot, aki valamilyen okból hat évesen nem megy iskolába, az legkésőbb az azt követő évben válik tankötelessé.

Mikor? 

A 2017/2018. tanévre történő általános iskolai beiratkozásra az alábbi időpontokban kerül sor:
2017. április 20. (csütörtök) 8.00 – 19.00 óra között
2017. április 21. (péntek) 8.00-18.00 között

Tapasztalataink szerint - ha meg tudjuk oldani - érdemes nem reggel 8-ra odamenni tolongani, az időrend az állami iskolákban nem számít, és 11-kor vagy délután 3-kor nem lesz ott nagyjából senki, pláne a második napon nem, az első nap reggelén viszont hosszú lesz a sor.

shutterstock 462015946

Milyen iratokkal? (ez a hivatalosan kötelező, az adott iskola kérhet még más iratot is!)

  • a gyermek  lakcímkártyáját, hivatalos nevén a "személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt" 
  • az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást (általában az óvoda adja, néha a nevtan).

Ha a körzetes iskolába visszük a gyereket, viszonylag egyszerű dolgunk van.

Ez a legegyszerűbb eset. A beiratkozáshoz a megadott napokon (április 20-21) reggel 8 és délután 7/6 között el kell menni a választott iskolába. A kötelezően szükséges dokumentumok:

- a gyermek lakcímkártyája (hivatalos nevén: a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és a lakcímet igazoló hatósági igazolvány)
- óvodai szakvélemény (hivatalos nevén: az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás), vagy nevelési tanácsadó szakvélemény

Emellett egyes iskolák kérhetik még:

- a gyerek születési anyakönyvi kivonatát, 
- TAJ kártyáját
- orvosi igazolást
- szülő személyi igazolványát és lakcímkártyáját

Mindig a választott iskolát kell megkérdezni, milyen iratokat kérnek a beiratkozáskor. Az iskolában ki kell töltenünk a jelentkezési lapot, lefénymásolják a bemutatott iratokat, és meg is vagyunk, a körzetes gyereket az iskola köteles fölvenni. Elvileg, aztán ha túl sok a körzetes gyerek, akkor mégsem.

Amennyiben a választott iskola a gyermek felvételével kapcsolatban elutasító döntést hoz, a szülő a döntés ellen jogorvoslattal élhet. A szülő az Nkt. 37.§. (2)-(3) bekezdései alapján jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre hivatkozással nyújthat be jogorvoslati kérelmet a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az eljárást megindító kérelmet a fenntartóhoz kell benyújtani.

Ha a kerületben/közoktatási egységben másik iskolát választottunk

Ez az eset sem különösebben bonyolult, mivel adott kerületben/területen a szabályok azonosak, ezért ez csak egy picivel több mászkálást igényel.

Először a szükséges dokumentumokkal (lásd az előző pontban) el kell mennünk a körzetes iskolába, ahonnan egy kikérő papírt kapunk (esetleg csak kitöltik, de nem adják oda, hanem később postázzák), ezzel - és a többi szükséges papírral- kell átmennünk a választott iskolába.

A nem körzetes iskola a beiratkozási időszak végén, általában a második nap késő délutánján tudja megmondani, felvették-e a gyereket. A kerületek intézményvezetői ilyenkor ülnek össze, és próbálják kisakkozni, hogy mindenkinek jó legyen.

Ha egészen máshova jelentkezünk

Ez a helyzet állhat elő például, ha a bejelentett lakcímünk egészen máshol van, mint ahol ténylegesen lakunk, vagy a gyereket inkább a szülő munkahelye közelében iratnánk be, stb. Ilyenkor a helyzet annyival nehezedhet, hogy például két budapesti kerületben sem tökéletesen azonos az eljárás.

shutterstock 142808314

Van, ahol a kikérőpapírt le kell adni a beiratkozáskor, máshol az a szokás, hogy utólag postázzák egymásnak az intézmények, ezt érdemes előre tisztázni mindkét intézményben, nehogy pont emiatt érjen minket meglepetés.

A szükséges dokumentumok listája itt is azonos az első pontban felsoroltakkal, plusz a kikérőpapír, ha kérik/kiadják.

Kiket vesznek fel, és milyen sorrendben? És hogy ússzuk meg a sorsolást?

Ha az iskolának van körzete, akkor először a körzetes gyerekeket. Utána szoktak következni a nem körzetes testvérgyerekek, a közel lakók, a helyi önkormányzat dolgozóinak gyerekei. Utána pedig mindenki más. Túl sok jelentkező esetén az azonos kalapba tartozó gyerekek közül sorsolással döntenek.

Aki ezt szeretné elkerülni, annak érdemes utánanéznie, adott tankerületben létezik-e a "sajátos helyzet" kategória. Ezt hivatalosan így szokták megfogalmazni:

"Sorsolás nélkül lehet felvenni a halmozottan hátrányos helyzetű, vagy sajátos nevelési igényű tanulót, továbbá, akinek sajátos helyzete a felvételt indokolja."

Sajátos helyzet lehet például az, ha a messze lakó gyerek szülője a közelben dolgozik (és ezt igazolni is tudja), vagy akár az, ha a körzethatárok változása miatt a kisebb testvér már nem számítana körzetesnek, de nagyjából bármi.

Ahogy korábban egyszer már írtuk: nagyon agilis, vagy nagyon elkeseredett szülők megpróbálhatnak ezzel is kezdeni valamit, az önkormányzat nyakára járva, hogy állapítsák meg, hogy a gyerek sajátos helyzete mindenképpen indokolja, hogy pont a választott intézménybe járjon.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2017.04.06 14:04:37sac

    "sajátos helyzete a felvételt indokolja" - ezt mikor és kivel kell tudatni a szülőnek, és milyen formában? a sulival vagy a tankerületi központtal?
    köszönöm :)

  • 2017.04.06 14:47:31Bartush

    Mindkét szülő papírjai kellenek? Aláírása?

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Nincs tartozásod? Akkor kikapcsoljuk az áramot!

Azt hazudták, az órát jöttek ellenőrizni, aztán lekapcsolták az áramot, holott tartozás sem volt. Közben kicsit fenyegetőztek, és okoztak némi kárt. Szolgáltatás állami módra

KÖNYVTACSKÓ A svédek már nem csak krimiben brillíroznak

A skandináv krimi mára fogalom, de nem csak ezt tudják az északi írók. Itt az új műfaj, amin hangosan röhögsz, és közben néha megszédülsz a mélységektől. Ráadásul filmen is szuperül működik. Ajánló

TÖRI MÁSKÉPP Tabán: a legendás, elveszett városrész

A nyár akkor kezdődött Pesten, amikor először vette rá magát a pesti polgár arra, hogy megmássza a Tabán girbe-gurba utcácskáit, és betérjen egy kockás abroszos kiskocsmába egy jó rántott húsra. Majd amikor már jót mulatott, egy kézilámpást hordozó éjjeliőr kísérete mellett ledülöngélhetett a macskaköves utcákon, és hazatérhetett Pestre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta