SZÜLŐSÉG

Miért szívatják a közteresek a szülőket?

2017. április 4., kedd 07:03

Gyerekblogként eddig sem volt szokásunk, és továbbra sem áll szándékunkban politikusok alá adni a lovat, de a minap olyat szólt a főpolgármester, aminek én személy szerint felállva tapsolok.

Egy félmondatban megemlítette ugyanis, hogy nem nézi jó szemmel, hogy az iskolák környékén kényszerhelyzetben lévő szülőket büntetnek a közterület-felügyelők. A témával az elevenemre tapintott, elmesélem, miért.

A nagyobb gyerekem Sopronban járt óvodába. Sopron szinte teljes egészében fizető parkoló övezet, ami jórészt belátható: elképesztően sok a (bevásárló)turista, magyar szót szinte alig hallani, végül is miért ne lehetne pénzt kérni a közterület használatért, úgy is, mint parkolás?

Csakhogy, ennek megfelelően az óvoda környéke is parkolóövezet volt, ami minden reggel egy meglehetősen bizarr rituálét vont maga után. Leparkoltam az ovi előtt, kiemeltem az autóból a csecsemő kisfiamat, majd kibújt a hároméves kislányom is. Elsétáltunk az 5-20 méterre lévő parkolóautomatához, megváltottam a jegyet.

shutterstock 181410356

Közben a lányomat folyamatosan szóval tartottam, hogy eszébe ne jusson kiszaladni az útra, vagy elcsellengni mellőlem. Több kezem ugyanis nem volt, amivel őt is foghattam volna, egyikben a babát tartottam, másikkal az automatát nyomkodtam. Aztán visszasétáltunk az autóhoz, kinyitottam az ajtót, betettem a szélvédő mögé a pakolócédulát (a hároméves még mindig szabadon állt mellettem, miközben a frász kitört, nehogy kiszaladjon), majd besétáltunk az oviba. Eléggé stresszes volt.

Mára persze már az sms-parkolás miatt ugyanez könnyebb, csakhogy drágább is. Alkalmanként egy kényelmi díjjal drágább, az összeg a használt az alkalmazástól is függ, de 20 munkanappal és naponta két parkolással számolva már ezresekről beszélünk, és ez még nem a parkolás, csak a kényelmi díj.

Délben, mivel a gyereket ebéd után hazavágták, mondván, anyuka úgyis otthon van, a félig alvó, esetleg az álmosságtól ordító csecsemővel a karomon ismételtük meg ugyanezt a procedúrát, amit az tett izgalmassá, hogy ha nem végeztek az ovisok az evéssel, kifutottunk az időből, és rohanhattam ki az automatához, meghosszabbítani a parkolást. 

Nem volt egy leányálom, utáltam minden percét. Sőt, annyira beleégett a tudatomba ez a napi kétszeri, jól kitervelt anyaszívatás, hogy az iskolaválasztásnál már komoly szempont volt az is, hogy semmiképpen se álljon az intézmény parkolóövezetben. További nyolc/tíz éven át ugyanis nem vagyok hajlandó minden reggel és délután fizetni azért, (vagy sok tízezerért éves bérletet venni), mert kiszórom és begyűjtöm a gyerekeimet az iskolából. Nem beszélve a parkolóhely keresésről és a cédulával rohangálásról oda-vissza.

És akkor még csak egy intézményről beszélünk, és bele sem szeretnék gondolni a kolléganőm helyzetébe, aki ezt naponta kétszer két intézménynél játssza el, mert az ovi és az iskola is fizetőzónában van - de persze nem ugyanabban a zónában. Ő úgy számolt, hogy a minimálisan bedobható 100 forinttal kalkulálva (ha órából veszi a jegyet) napi kétszer 200 forintot, vagyis havi 8 ezer forintot parkol el. Ha sms-ben veszi a jegyet, az összeg valamivel kevesebb, hiszen nincs minimum, viszont a kényelmi díj elviszi a megtakarítást, igaz, a dolog sokkal kevésbé macerás, mint mindig a százasokat gyűjteni és az automata meg a kocsi között szaladgálni.

Nyilván nem én voltam az egyetlen szülő, aki zokon vette az ovi előtti fizető parkoló rendszert. Szóltunk is a vezetőnek, aki megnyugtatott, hogy neki szóbeli egyezsége van a közteresekkel, hogy az óvoda előtti három darab parkolóhelyen reggel nyolc körül nem büntetnek, és büszkén nézett ránk, mint aki mindenre gondolt, és mindent elintézett.

Mondjuk, attól még bizonyos mértékben továbbra is problémát jelentett, hogy mi van akkor, ha abból a három helyből pont egyik sem szabad, vagy éppen dél van, amire már nem vonatkozik a paktum, vagy, ami szintén előfordulhat, a közteresnek rossz napja van, és nem tartja be a szóbeli egyezséget.

Azt gondolom, hogy az például egy igazán családbarát intézkedés lenne, ha az iskolák, óvodák előtt legálisan és általánosan nem kellene parkolódíjat fizetniük a szülőknek. De mivel mindig, minden lehetőséggel visszaélnek, mondjuk lehetne úgy csinálni, hogy minden család kap egy darab parkolókártyát, amivel a reggeli és a délutáni csúcs idején lehetne szabadon parkolni az adott oktatási intézmény környékén. 

shutterstock 294587288

És akkor nem lenne kényszerhelyzet, „haladjunk már, szedd a lábad”-ot mantrázó, ideges szülők, meg az úttesten röhögve leparkolók „csak beugrottam a gyerekért”, akik közben az egész utca forgalmát feltartják.

Jó, ha annyira hiányzik az a kieső parkolódíj a költségvetésből, kérjenek pár ezer forintot a kártyáért. Még az is sokkal barátibb megoldás lenne, mint éveken keresztül szívatni a szülőket minden reggel és délután. (Hasonló rendszer egyébként a harmadik kerületben már működik, a kerületi lakosok az oktatási intézmény környékén napi két alkalommal rövid időre ingyen megállhatnak az engedéllyel. a szerk.)

És akkor, ha már Budapesten meg lehet ezt csinálni polgármesteri akaratra, vajon mi akadályozná meg a többi települést, hogy ugyanígy járjon el? Megköszönnénk. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.04 08:22:40mt-03

  nalunk a 200m-re levo iskolaba is autoval visznek mindenkit, aztan persze megy a bunyo es a pofatlan taho parkolas a masik melle meg a zebrara buszmegallora. de biztos jol van ez igy.
  a korhazi fizetos parkolas egy suttyosag. persze lehetne ezt is kordaban tartani hogy ne ingyen parkolo legyen hanem aki kap valami papirt hogy ellatason volt annak legyen ingyenes vagy ilyesmi.

 • 2017.04.04 08:25:16Sóhajtás Barnabás

  Másik oldal, hogy ha iskola mellett megyek el reggel, tuti a szabálytalanul parkolók miatti dugó, mert az út szélén parkoló autó mellett megáll a sajnálnivaló szülő és térnövelő vészvillogót használva feltartja a forgalmat, miközben ugyanezt teszik a másik oldalon a másik irányból érkező szülőtársaik, mert az iskola kapujától számított tíz méteren túl megszűnik az élet és a gyermeke a nihilbe sétálna, ha tíz méternél távolabbról kellene iskolába mennie.
  Vészvillogós autók, amelyek vezetője időnyomás (=parkolási díj) nélkül még ott is hagyja a kocsit... kösz' nem.

 • 2017.04.04 08:30:11Guszty

  "További nyolc/tíz éven át ugyanis nem vagyok hajlandó minden reggel és délután fizetni azért, (vagy sok tízezerért éves bérletet venni), mert kiszórom és begyűjtöm a gyerekeimet az iskolából."
  Azért egy felsőst már ne kelljen az iskolakapuig kísérgetni. Megáll, a gyerek kipattan a kocsiból, az anyuka mehet tovább, nem kell díjat fizetni. (Ha már Sopron az utóbbi időben akkora megapolisszá vált, hogy a gyerek kizárólag autóval tud eljutni az iskolába).

 • 2017.04.04 08:30:13Anickbennemendélyezettkaraktertalálható

  Vagy akár lehetne olyan parkolókat kijelölni ezen intézményeknél, ahol ingyen lehet állni maximum 10 vagy 15 percig. Utána jön a bünti. Ez nem kivitelezhetetlen, a cikkben említett szituációkra pont elég. Amúgymeg azt sem értem, hogy a jegyvásárlásig minek kellett kirángatni a pujákat a kocsiból...

 • 2017.04.04 08:55:34A sokadik Zoli

  Jalos: leginkább te. A várakozni tilos tábla esetén a vezető nem hagyhatja ott az autót. Kb. semmit sem segít.

  Ami a Bp. III. kerületeti rendszert illeti, tényleg jó a lehetőség, az egyik legemberibb rendelet, de lehetne még csiszolni. Fizetni nem kell érte, viszont az automatát ugyanúgy fel kell keresni. Azt nem tudom, hogy a mobil parkolás figyelembe veszi-e a biztosított kedvezményeket, mert a kényelmi díj aránytalanul drága, és kerülöm, ha csak lehet. Sajnos az egyik gyerek óvodás, másik iskolás problémát a III. kerület sem oldja meg:
  "A várakozási övezetben lévő bölcsőde, közoktatási-nevelési intézmény épületének a 35/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelet 1. számú mellékletben meghatározott környezetében 8.00 és 9.30 óra, valamint 12.30 és 18.00 óra közötti időtartamon belül, legfeljebb 60-60 perc időtartamra. A 60 perces időtartamok nem szakíthatók meg és nem oszthatók fel intézmények között."

 • 2017.04.04 09:05:26theveryguest

  Ha ingyen lenne a parkolás az iskolák előtt a fél város ott parkolna ingyen. Valami tárcsás időjelzős megoldás kellene. Vagy el kell menni a polgihoz, vagy a választókörzeti képviselőhöz, hogy keressen valami megoldást. Az mondjuk nem derült ki, hogy az adott szülő Sopronon belül hordja a gyereket oviba, vagy másik településről. Mert nyilván csak a helyieknek van ebbe beleszólása.

 • 2017.04.04 09:08:07padisah

  én gyerekkoromban sétáltam az iskolába, egyedül, kb fél órát, nem haltam bele és pedofilok sem raboltak el

  azt elhiszem hogy aki agglomerációból jön be 10-15km távolságból ott ez már nem opció

  igazából nem csak óvoda-iskola-kórház hanem szinte bárhol jó lenne a "10 perces parkoló" felfestéssel jelölve, amit csak 10 percig szabad használni, de addig ingyenes, rengeteg tahó parkolás, vészvillogás a kerékpársávban, árurakodás az úttesten a parkoló autók során túl stb elkerülhető lenne

 • 2017.04.04 09:21:44Sipi-

  Mobilapp-ból is van kényelmi díj, csak nem ~100 forint, mint SMS-nél, hanem 50 Ft (a legolcsóbbnál). Kényelmi díj (van ahol tranzakciós díjnak hívják) nélküli megoldás nincs, csak a parkolóautomatás fizetés.
  A 9. kerületben fizetős lett ősszel az ovi utcája. Előtte 10 perces parkolóhelykeresgetés volt reggel és délben/délután. Most mindig van maximum 100 méteres körzetben parkolóhely, de fizetni kell érte.
  Sok autós pedig megáll szabálytalanul (felfestett parkolón túl, kapubejáróban, füvön). Nem tudom miért, talán ott nem ellenőrzik a parkolójegyet?

 • 2017.04.04 09:31:05Taktaszada Bazsi

  Bocs, de nem értem a felvetést. A gyerek a körzetes óvodába, vagy általános iskolába (legalábbis az alsóban) jár. Ahol fizetős parkoló övezet van, ott az iskolák körzete kicsi, és elég ritkán lóg át a másik kerületbe, így a szülőknek vagy van abba a kerületbe parkolókártyája amúgy is (hiszen ott laknak), vagy nem ott laknak, vagyis nem a körzetes óvodába/iskolába járatják a gyereket.
  Ha a körzetes iskola másik parkolóövezetben van, akkor ez egy kellemetlen helyzet, sajnos.
  Ha nem a körzetes intézménybe járatják a gyereket, akkor meg egy kicsit fura a felvetés, a szülők választották azt az intézményt, nem az intézmény a szülőket. Mikor választottak, ismert volt a helyzet (persze itt is lehet kivétel, nemrég is bővültek a fizető övezetek), tudták, hogy mit vállalnak, hogy fizetni kell a parkolásért.

 • 2017.04.04 09:31:37Papp Gáborn1

  Röviden ! Én is soproni vagyok, szűkebben bánfalvi. Szerencsétlenségünkre, velünk szemben van az óvoda! Tudnék mesélni, a szomszédaim is, arról a kálváriáról, ami reggel, délben és este játszódik le nap mint nap.
  Sajnos azon túlmenően hogy a parkolás nagyon problémás,termelődik naponta egy vödör csikk, amit ugye a legutóbbi divat szerint öltözött anyukáktól származik.Továbbá a Kresz tökéletes figyelmen kívül hagyása. Továbbá, mindent büntetlenül lehet csinálni, mert a közterület felügyelet Sopronban csak a pirosbetűs ünnepeken működik, akkor viszont van belőlük egy pár, beöltözve a csicsás mellényükbe .

 • 2017.04.04 09:43:02Lady Ann

  A bömbölő gyereket oda kell adni a parkolóőrnek, hogy vigyázzon rá, amíg anyuka megveszi a jegyet. Csakhogy nekik se legyen jó.

 • 2017.04.04 09:52:16Showmiller

  A XI. kerületben az állandó lakosok (lakásonként 2 rendszám) évi 2000 forintért ingyen parkolhatnak bárhol a kerületben. Kell ennél jobb? :-)

 • 2017.04.04 09:55:02Gipsz Ferenc

  Az óvoda tényleg problémás mert ott be kell kísérni a gyereket, meg este be kell menni érte. Az iskola viszont nem ilyen. Addigra már a gyerek is elég nagy ahhoz, hogy önállóan bekozlekedjen.
  Tessék itt a nagy ötlet: óvodai Drive-Thru a gyerek leadashiz meg felvetelhez. A többi időben meg az aruszallitast intézi a közvetlenül az aszfalt mellé rakott bejárat.

 • 2017.04.04 10:21:22Swind

  Ahogy elolvastam az első mondatot, rögtön tudtam, hogy szét fogfnak szedni, a szervilisek, a demagógok meg a terrornak tapsolók.

 • 2017.04.04 10:30:09prunoki

  Itt általános gyakorlat a kiss and ride, van 3-4 hely, ott ki lehet dobni a gyereket, parkolni nem lehet, egy ember kint van és felügyeli ezt. A gyerek kiszáll, bemegy szépen a kapun, onnantól már a helyén van, a többit az óvoda intézi. Ha hosszabb utat kell megtennie a belső helyen, akkor fel van festve mondjuk katicákkal az ösvény. Igen, az egészen kicsik is.

  Az összeszedés már bajosabb, ott van parkolási gond, de legalább az egyik irány meg van oldva.

 • 2017.04.04 10:47:39Terézágyú

  A szokásos magyar picsogás: "Nagyon jó az új rendszer, a szabály, végre rend van - de mi az hogy a törvény rám is vonatkozik??? Én legyek mán kivétel alóla!!!!!!"

 • 2017.04.04 10:53:45Zebrateve

  Kedves Primilla!

  Kérlek írd le, hogy a lakóhely-ovi-közlekedési mód hármasából melyiket mi kényszeríti rád?

  Gyors guglizás után ezt találtam: Sopronban 10 ovi van, ebből egyetlen egy esik fizető övezetbe (mert leírásoddal ellentétben csak a belváros fizetős, a város területének maradék 80 %-a nem). Ráadásul jó elosztásban, a lakóterületek 90 %-a max. 10 perces gyaloglási távolságon belül van a legközelebbi ovihoz képest.

  Pro tipp: ha ilyen cikket írsz, legalább az alapokat írd le (és nem árt, ha nem ferdítesz), mert különben rengetegen fogják feltenni neked ezeket a jogos kérdéseket. És most várom válaszod.

 • 2017.04.04 10:56:11is

  Es van ennel meg cifrabb is, amikor meg fizetos parkolohely is boven 100 meteren tul van, ami praktikusan a NINCS parkolohely kategoriaba esik. Megis el kell vinned a gyereket a bolcsibe (aki lehet egy baba, aki meg negykezlab se maszik), es akkor MUSZAJ vagy kitenni a veszvillogot, es a jardan megallni, kvazi csomagkent 'pakolni' a gyereket.

 • 2017.04.04 10:58:03dsts

  Nem értem ezt a kifordított gondolkozást. Szerintem nem az a gond, hogy a közteresek büntetik a kényszerhelyzetbe hozott szülőket, hanem hogy az önkormányzat kényszerhelyzetbe hozza a szülőket. És ha valakinek van lehetősége tennie ez ellen, akkor az pont egy polgármester. Talán meg kéne oldani a problémákat a közteresek elleni uszítás helyett.

 • 2017.04.04 11:04:14Pirx

  Milyen kényszerhelyzetről beszél a polgármester, és bárki? Egyrészt meg lehet állni messzebb is, és gyalog megközelíteni a műintézményt. Ja! Fizetni kell? Hát igen Ha nyolc óra után viszik a csemetét az iskolába akkor igen.
  Emlékeim szerint nincs olyan tábla, hogy megállni és várakozni tilois, kivéáve ha én viszem a gyereket az iskolába.

 • 2017.04.04 11:05:10Pirx

  @is
  Muszáj? Hát nem muszáj. van két lábad, és a gyereknek is.

 • 2017.04.04 11:06:34Pirx

  @Swind
  Mondd máér el nekem, hogy a szabályok betartásában mi a szervilizmus, demagógia és terror?

 • 2017.04.04 11:17:01inuitdog

  Mekkora mese ez a parkolójegy vásárlós "rituálé". Kiteszik a vészvillogót és részükről ennyi, jegyet venni még nem láttam egyet se. Lendvay utcai óvoda.

 • 2017.04.04 11:51:19erő.est.ormok

  elkényeztetett, sipákoló, műbalhézó újgazdag!

 • 2017.04.04 11:56:51room_101

  Azért érdekes, hogy 50 Ft kényelmi díjat sajnál valaki (ráadásul a készpénzes, fix idős jegyhez képest ez akár még kevesebb is lehet), de az autó fenntartási költségeit, meg az üzemanyag árát és az abban foglalt tetemes adót önként és dalolva kifizeti. Pedig hideg motorral, esetleg télen, 2x5 kilométer simán megehet 1 liter naftát, ami 350 forint körül van.

 • 2017.04.04 12:23:46inuitdog

  "Pedig hideg motorral, esetleg télen, 2x5 kilométer simán megehet 1 liter naftát, ami 350 forint körül van."
  Ez azért lényegtelen tétel mert legtöbbjük cégautóból rinyál, a benzint nem ő fizeti. De parkolójegyet venni már nagy teher.

 • 2017.04.04 12:25:17padlogaz

  azért elég nagy köcsög az (kommentelők kb. 40%-a), akit pont az zavar, hogy ovik-iskolák előtt reggel és délután netán szabálytalanul parkolnak (kb. 3 percre) a szülők.
  ez az empátia és a tolerancia tökéletes hiánya, gratulálok.

  egyes országokban - de nálunk is több helyen - ezt úgy oldják meg, hogy leadási és elviteli időben odaáll egy rendőr vagy polgárőr, és irányítja (értsd: segíti) a forgalmat. értelemszerűen ezen idő alatt nem büntet, mert nyilván sehol nem lehet annyi szabályos parkolóhelyet építeni, amennyi a reggel csúcsban kellene, ezért sokan kénytelenek szabálytalanul megállni.

  a leadási időszak után persze jöhetnek a közteresek és büntethetik, aki folyamatosan hagyta ott a kocsiját.

 • 2017.04.04 12:39:21Móg

  nyelv-ész: "emberek milliói felnőttek úgy,hogy nem vitték őket kocsival oviba-suliba"
  Engem 5 éves koromban feltett anyukám Debrecenben a vonatra,Pesten a Nyugatiban pedig vártak.
  Ma tinédzsereket rabolnak el az utcán.

 • 2017.04.04 12:41:44Pirx

  @padlogaz
  Köcsögként arra lennék kíváncsi, hogy még melyik szabályok azok, melyek opcionálisak? Én például szívesen parkolnék ingyen, és persze tilosban több helyen, ahol nekem kényelmesebb lenne.

 • 2017.04.04 12:42:24Pirx

  @Móg
  "Ma tinédzsereket rabolnak el az utcán."
  Sőt! Molesztálnak az iskolában!

 • 2017.04.04 12:57:26fda

  Kedves cikkíró, ha félted a kisgyereket, ki ne szaladjon az útra, akkor miért nem hagyod az autóban, bekötve addig, amíg elsétálsz azon az 5-20 méteren?

  Egyébként milyen hülyeség már, hogy ahova sokan mennek autóval, ott lehessen ingyen parkolni. Nem épp az a célja a fizetős parkolásnak, hogy más megoldások felé irányítsa azok fejét, akik ott akarnak minden talpalatnyi földet, füvet, árokpartot, járdát, útszélét elfoglalni a másfél tonnás járgányukkal?

  Nem tudom sajnálni ezeket a mindenhova autóval tolakodó szerencsétleneket, alig férnek el tőlük a járdán, akik képesek 20 vagy 50 métert sétálni. Vagy akár rollerrel, kerékpárral közlekedni a zsúfolt belvárosban.

 • 2017.04.04 13:02:49Lucifer Morningstar

  HP szarrágó nyafogás.

  Egy csecsemő elvan az alatt a pár perc alatt a kapaszkodóra akasztott biszbasszal, a nagyobb gyerek meg egy hét alatt tanulja meg, hogy anya csak a parkolóóráig ment ami 5-20 méterre van, és nyugodtan ott lehet hagyni addig az autóban. Mehetsz háttal, akkor látod őket és még röhögnek is ahogy seggreesel.
  Annyit még segítek, hogy a sokak által lenézett ótvar Suzukiban is van biztonsági gyerekzár, tehát nem túl komoly indok az, hogy közben kijön a gyerek. Amúgy is be kell kötni őket a gyerekülésbe, szóval próbálj meg gondolkozni, utána szapulni a köztereseket ha már ennyire létkérdés az óvodától 10 méteren belüli parkolás

 • 2017.04.04 13:12:29padlogaz

  @pirx
  kommentem 2. bekezdése: azért kell reggel-délután odaállítani egy rendőrt, hogy segítse 1) a forgalmat, 2) a szülők parkolását.
  rendőri szerepében - kvázi - felülbírálja az esetlegesen érvényben lévő megállási stb. szabályokat, azaz így a szülők hivatalosan is szabályosan állhatnak meg a ki- és beszállás idejére.
  ettől kezdve a szabályok "nem opcionálisak".
  csomó nyugati városban elég jól működik ez a rend.
  így értettem.

 • 2017.04.04 13:19:36Primilla

  Zebrateve: A google nyilván azt is megmondta, hogy májusban költöztünk Sopronba, túl az óvodai felvételi idején, vagyis oda tudtuk beíratni a gyereket, ahol hely jutott. Így is Balfot ajánlgatták. Ez így nekünk konkrétan reggelente oda-vissza 5 kilométer autózás volt. Szép lett volna ugyanez gyalog, egy három és egy egyévessel, mondjuk térdig érő hóban és mínusz 15 fokban, mert Sopronban még olyan is volt, hónapokig. Bizony, az élet már csak ilyen, simán előállnak olyan élethelyzetek, amire még te sem gondolnál.

 • 2017.04.04 13:21:58Pirx

  @padlogaz
  Még így se értem a problémát. Iskolába általálban 8 óra előtt viszi az ember a csemetét. A parkolás nyolckor kezdődik. Így nyugodtan meg lehet állni egy két sarokra is a műintézménytől és szépen odatipegni. Délután meg hasonlóan, és kifizetni a kénylem árát, hogy autóval közlekedik valaki. Szépen odasétál két sarokról a szülő, megfogj a csemete kezét, és visszatipegnek az autóhoz.
  Nem kell ehhez rendőr, aki felülbírál szabályokat. Csak józan ész, és talán annyi belátás, hogy más is van a világon. A parkolás tiltása általálban nem véletlenül van. Vagy nem elég széles az utca, vagy egyéb ok miatt.
  De mondom! Akkor én is kérem, hogy ne büntessenek meg, mikor éss sietek és nem akarok messzebbről a célomhoz sétálni!

 • 2017.04.04 13:37:06Wandál

  a mocskos komcsi bűnös XIII-ban - ahol jár az ottlakóknak az ingyenes matrica is - külön matricája van az óvodába-iskolába járók szüleinek, hogy ovi/suli közelében fél-fél órát tudjanak parkolni...

  w

 • 2017.04.04 13:37:24kicsitomi

  "... fizetos parkolohely is boven 100 meteren tul van, ami praktikusan a NINCS parkolohely kategoriaba esik". Na ez kemény. Száz (neadjisten kétszáz!) méteren túl nem lehet parkolni? Akinek van gyereke, az tudja, hogy
  1., ha akkora, hogy vinni kell, pár száz méter megoldható. Egészséges embernek egy akkora gyereket el kell bírnia.
  2., ha meg tud már menni, legrosszabb esetben is pár perc alatt meg tudja tenni azt a távolságot.
  Tudom, erre jönnek az olyan életszerű példák, hogy "demicsinájjaktélenmínusznegyvenbenanégyesikreimmel" meg a "parkolóésköztemvanegykétszerhatsávosfőút". Persze, vannak extrém példák, de nem ez a jellemző.
  Nálunk a gyerek sulijánál van rendőr, sokat nem ér. A kedves szülők le se sz*rják, hogyan kellene parkolni, hogy legalább minimális helyet hagyjanak a busznak(!), amivel valamivel több gyereket hoznak az értelmesebb anyukák/apukák.

 • 2017.04.04 13:42:05rinti

  Budapest, 12.kerulet: Évek óta ingyenesen parkolhat minden kerületi szülő a kerületi óvoda, bölcsőde környéken napi kétszer, alt iskolások eseten napi egyszer. Év elején kitöltik a szülők az urlapot, es nincs gond. Családonként egy rendszám, ha tobb autós a háztartás, akkor azé, aki többször szállítja a gyermeket. Megoldható, tessék példát venni.
  [link]

 • 2017.04.04 13:44:51bbeki

  Nálunk bölcsöde, óvoda és iskolalátogatási dokumentumot bemutatva lehet a helyi parkolótársaságtól megvenni 1.000 Ft,-ért egy félévre (jan-júl. és júl-dec) napi 2-2 óra parkolást az intézmény körüli övezetbe. Egy biankó parkolási igazolványt adnak hozzá, amit látható helyen kell az autóban kihelyezni. Tehát nem rendszámfüggő, olyan autóban használod, amilyenben akarod. Nagyon jól működik!

 • 2017.04.04 14:09:26Bartush

  Komoly probléma! Felnőnek a gyerekek kocsi nélkül is. Van tömegközelekedés, sőt sétálni is lehet. Hiába van autónk, én busszal járok az oviba a gyerekkel, és azzal is megyünk délután haza. Nem lesz semmi baja a kölyöknek, ha nem háztól házig fuvarozzák. Az inkább zavar, hogy néhány anyuka úgy parkol, hogy alig férünk el a járdán tőlük, mert megállni valahogy nem bírnak rendesen és mind lehetőleg a bejáratnál parkolna. Szerintem ez csak lustaság.

 • 2017.04.04 15:11:58padlogaz

  @pirx
  probléma szerintem sincs :-))
  viszont gondolkodásbéli különbség van: te csak magadról beszélsz, magadnak vindikálsz valami jogot, amihez csak neked egyedül fűződne érdeked.
  én egy közösségről (az oviba/iskolába járó gyerekek szülei) beszélek, akik aktív részei egy kerület/település életének.
  na, ennek a közösségnek az érdekében már érdemes a kerületnek/településnek kulturált problémamegoldást megvalósítania, mert a közösségi érdekekre épül minden társadalom.

 • 2017.04.04 15:28:32Mikrobi

  Én azt nem értem, miért kell autóval vinni a gyereket. Talán nincs olyan rettenetes messze az az óvoda, általános iskola, hogy ne lehessen elsétálni oda, sőt, az ált. iskolás gyerek már egyedül is elmehet, mint mi. Ha meg messzebb van az iskola, jó kérdés, hogy miért viszi oda a szülő. A gyerek nem tanulja meg az önállóságot, elvárja a maximális kényelmet, közben a tenger sok autó füstöl, akadályozza a forgalmat, zajt kelt, stresszt okoz.

 • 2017.04.04 15:47:33pityókabor sommelier

  No erre használta egyik ismerősöm a luxusprobléma szót.

 • 2017.04.04 17:21:32zizi77

  Mikrobi, bár minket a parkolás nem annyira érint, mert bár kevés a hely, de fizetni nem kell érte/külső kerület/. Az iskola, ovi, bölcsi 3km-re van tőlünk. Van busz, jó esetben 20 percenként. Ráadásul ezen 3km-en még rengeteg olyan szakasz is van, ahol nincs járda. Az iskola jó, szép helyen is lakunk, de mégis kell az autó. Főleg úgy, hogy reggel a suli után rohanunk dolgozni, és munkából rohanunk a gyerekért délután az iskolába. Belvárosban én se használnék valószínű autót erre a mutatványra.

 • 2017.04.04 21:54:41Arcade Macho

  mt-03
  "nalunk a 200m-re levo iskolaba is autoval visznek mindenkit, aztan persze megy a bunyo es a pofatlan taho parkolas a masik melle meg a zebrara buszmegallora."

  nalunk volt jo sok hely szoval mindenki alomszepen meg tudott allni hogy nehogy a segget par szaz meterig kelljen vonszolni, viszont amikor nagy hepaj volt evzaro meg ilyesmi akkor a sok baromkanak annyira nem teccett a gyaloglas hogy konkretan 200 meter miatt inkabb felalltak a fure, mondom, kertvaros lett volna parkolo megfelelo tavra, de nem dusztig sem gyalogoltak 200 metert

 • 2017.04.05 06:12:37csuni

  Nem kéne a gyereket a tanteremig kocsival vinni! Nálunk 8-tól fizetős a parkoló, sulitól kb 50-100 méterre, de nem odaáll, neeeem! Be egészen a kapuig, majd onnan sasolja, a felsős(!) csemete bement-e az épületbe.
  Ha van is tiltótábla, valószínű, oka van. Forgalomtechnikai, mert pl. szűk az utca. Nem az a gáz, ha kocsi megáll, kölök ki, apu/anyu start tovább, hanem mikor még körbecsókolják egymást, kocsi lezár, gyerek bekísér...a többi autós meg anyázik.
  Egyébként meglepő módon, az ekként viselkedők 90 százaléka nem népautóval érkezik.
  És igen, van gyerekem, képes 600 métert gyalogolni az iskoláig, alsós létére.
  Egyébként meg a közteres nem parkolóőr! Míg az első hivatalos személy, másikuk max(!) közfeladatot ellátó személy. És azért nem irányít forgalmat, mert arra csak a rendőrnek van jogosultsága.

 • 2017.04.05 08:49:29neet

  Bp, város széle, 3 km a bölcsi/ovi a lakhanditól. Nincs más opció, mint a kocsi. Szerencsére ingyenes. De tény, h minél messzebb állsz meg, annál több helyed lesz. Ellenben a leparkolt kocsi-intézmény távolság nem méterekben, hanem érdekes kövekben, pillangókban, fűszálakban mérve már kihozza, h állj a kapuba, ha aznap még be is akarsz érni a munkahelyedre. XD
  Aki meg még nem próbálta, hajrá cselendzs, 2 igen kiskorúval 10 ill 100 m-t gyalogolni, hónod alatt a kimosott ágyneművel, két kiló almával, ragasztott, 3d-s bármivel, kezenként 1-1.5 gyerekkel.
  Kocsi se vót rég, internyet se, patakban mostunk, mégis felnőttünk, régenmindenjobbvót. Nehogy megnézd a dolgot a másik szemszögéből, még újat látsz...

 • 2017.04.05 17:34:02Serrin

  Nem teljesen értem a problémát. Sopronban nem jár busz, amivel el lehet menni az iskoláig?
  Ha meg 100-200 méterre van, akkor meg gyalog. Igen, 2 gyerekkel is, csak jó táska a cuccoknak.

  Ja, nem kell bedőlni a híreknek, azért azon a pár megállón, mert 100 méter sétán nem akarják elrabolni a gyereket. Önállóságra kell nevelni, nem burokban.
  Igenis, a gyerek ne féljen buszra szállni, meg kicsit sétálni.

  Írom ezt, mint egy apa, mielőtt megkapom, hogy gyerektelen és érzéketlen vagyok.

 • 2017.04.06 13:06:46Krityuka

  Külföldön élek, igaz falusias környezetben és nincs szabad óvoda- iskolaválasztás, tehát mindenki a kijelölt legközelebbi oviba jár! Gyalog! Ugyanis, bár nincs megtiltva, de nem szeretik, ha a gyerekeket kocsival hordják, senki nem is teszi. A gyerekek általában egyedül járnak, vérmérséklet kérdése hány éves kortól engeded. A helyi gyerekek már oviban is egyedül mennek, a magyar szülők azért kisérgetik a gyereket. Elsőben max első héten kisértük el őket, utána együtt mennek az osztálytársakkal. Felső tagozat kevesebb van, messzebb esik a lakóhelytől (mondjuk a szomszéd falu, vagy egy faluban csak 1 van) ezért oda minden gyerek biciklivel jár. Esőben is, télen is. És élünk megvagyunk.
  Annyit azért hozzáteszek, hogy falusias a környezet, minden autós tudja, hogy reggel, délben és délután figyelni kell a kölykökre. A legkisebbek neonzöld mellényt viselnek. Az ovisoknak kijön egy rendőr aki elmagyarázza a szabályokat és gyakorolják is az oviban. a nagyok a kötelező biliklizés előtt oktatáson vesznek részt, tehát tanulják és gyakorolják is a szabályos a közelkedést.

 • 2017.04.14 08:21:19Zebrateve

  Kedves Primilla!

  Hadd hívjam fel a figyelmedet a hozzászólásom LÉNYEGére: a nekem írt kommenteddel kellett volna kezdened a cikket, és akkor nincs ez a nagy hűhő. Mert nem gondolhatunk mindenre, de te nem írtad le, hogy akkor mire is gondoljunk.

  Tehát egy kényszert már megadtál: az ovit. Ott van még a másik kettő: lakhely és közlekedési mód. Ezeket még nem indokoltad meg. Busszal nem tudsz járni? Közelebb nem volt megfelelő lakás?

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta