SZÜLŐSÉG

A diákok jövője csak parasztáldozat

2017. április 4., kedd 14:30

Nem lennék most azoknak a szülőknek a helyében, akiknek a gyereke éppen a CEU-ra jár. A helyzet az ő szemszögükből a következő: A gyerek tegnap még egy menő egyetem szépreményű hallgatója volt, ma pedig, hát, mondjuk úgy, hogy kihúzták a lába alól a talajt, és jelen pillanatban senkinek gőze sincs, hogy hogyan tovább. És akkor még finomak voltunk.

Mert itt így megy ez. Tegnapelőtt a dolgozók nyugdíjmegtakarítása, tegnap a legnagyobb példányszámú napilap, ma meg egy egyetem tűnik el. Hogy miért? Hát, mikor miért. Mikor mire van szükség, vagy mire haragszanak meg, ki lesz az ellenség éppen.

Azt szeretném mondani, hogy az ember sok mindent lenyel, de ha a gyerek jövőjével kezdenek el játszani, azt már nem. Az egyetem nem óvoda, (és ha már itt tartunk, a szakgimnázium sem!) amit persze, bezárnak, mert racionalizálni kell, aztán legfeljebb kicsit kényelmetlenebb lesz egy kilométerrel arrébb hordani a gyereket reggelente, nem baj, megszokják.

Egy egyetemre bejutni (pláne Magyarország egyik legmenőbb egyetemére, mert a CEU az!) évekig tartó, kőkemény munkával, céltudatos tanulással jár. Meg persze lemondással a gyerek, és az egész család részéről. És hatalmas örömünnep, ha sikerül, a szülők büszkék és boldogok, a gyerek sínen van.

Aztán egyszer csak hopp, egyik napról a másikra, gyorsan hoznak egy törvényt, amitől az egyébként kiválóan működő, és remek szakemberek ezreit adó egyetem nem működhet tovább Magyarországon. Nyilván nem szakmai alapon, mert hát olyant nem találtak, hanem mert csak, mert ma éppen a „tulaj” az ellenség. Persze nem volt ez mindig így, volt idő, amikor még jó volt Soros-ösztöndíjasnak lenni. De hát azok az idők már elmúltak, elfelejtődtek, de leginkább: mit számítanak?

Elmondom, hogy mit üzennek ezzel szülők millióinak. Először is, hogy bárki, bármikor ellenséggé válhat, és ha véletlenül úgy alakul, nincs az az isten, vagy törvény, ami megmenti őt. Legyen az egy jó nevű egyetem, napilap, vagy a gyerek jövője. Habár az utóbbi csak járulékos veszteség, nevezzük parasztáldozatnak. Nem számít a gyereked! Te sem számítasz, csak az számít, hogy ők mit akarnak. 

A másik üzenete pedig, hogy itt bármikor megszűnhet egy egyetem. Ezért, ha én a jövőről valóban felelősen gondolkozó szülő, vagy fiatal vagyok, akkor nem kockáztatok, nem adok neki egy fikarcnyi esélyt sem, hogy mindez legközelebb velem történjen meg. Úgyhogy ezen túl azon leszek, hogy a gyerekemet minél távolabb, de feltétlenül az országhatárokon túlra küldjem tanulni. Mert ott jó eséllyel be is fejezheti az egyetemet, és nem mondják neki félúton, hogy ja, bocs, a csalás az csalás.

De tényleg, ha egy egyetemet egyik napról a másikra el lehet lehetetleníteni, akkor miért adnám a gyerekemet a magyar felsőoktatásba? Miért kockáztatnám az eddig befektetett tengernyi munkát és áldozatot? Mert nincs más? Hát dehogy nincs! Pont ez az iskolázott, jól szituált réteg az, amelyik nem fél külföldre küldeni a gyerekét tanulni, és simán szerez hozzá ösztöndíjat is.

Mert az igazán céltudatosak, akik tudják, mit akarnak kezdeni magukkal, és el is érik, el fognak menni innen. Mondjuk már eddig is elmentek, úgyhogy ez az egész már tényleg annyira nem számít semmit, hogy simán le lehet zavarni egy nap alatt a törvénymódosítást, akárhányan és akárkik is tiltakozzanak ellene, még csak a látszatát is elkerülve, hogy azért megnéznék előtte, hogy mivel fog ez járni. Mert az végül is mindegy, megint.

Hát, így lett ma is eggyel szarabb hely Magyarország. És akkor most kiáltsuk együtt, hangosan, és őszintén: Gyere haza fiatal!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.04 16:06:54Pipas

  Itt egy rangsor:
  [link]

  több magyar egyetem is szerepel a listán, szegedi, pécsi, elte (Eötvös a kulcsszó), debrecen, corvinus. A CEU nem is szerepel a listán.

  Akkor mégsem minden létező rangsorban vezet toronymagasan a CEU?

 • 2017.04.04 16:10:36Pipas

  Itt egy másik lista:[link]
  A legjobb magyar egyetemek nemzetközi megítélés alapján. A CEU itt sem szerepel.

  Hogy is van ez?

 • 2017.04.04 16:11:57telkoe

  azzer: Ugy latom te nem erted mirol van szo.

  Van egy ceged, ami minosegi amerikai mezet arusit. Telnek mulnak a dolgos hetkoznapok, de a kormany kepes azt mondani, hogy igazan nem koser, hogy amerikai mezet arulsz de eppenseggel egy mehecsked sincs az USAban. Meheket nem fogsz venni mert draga es maceras, ezert szep nagyra tatott szajjal elkezdesz obegatni a fasizmusrol, amire kotelessegszeruen bekapcsolodnak a halado baloldali mediaaktivistak szorgos nyelvcsapasai.

 • 2017.04.04 16:12:44Pipas

  Egy másik lista, az első 500-ba csak két magyar egyetem fért bele, de egyik sem a CEU:

  [link]

 • 2017.04.04 16:13:46Monkey Face

  Sikítva röhögős ez a cikk. A CEU egyetem utáni mesterképzéssel foglalkozik, a diákjai többnyire felső és középvezetők. A 8 millás tandíjat is általában a cégük fizeti.
  Milyen kölykökről, gyerekekről megy itt a siránkozás? :))))

 • 2017.04.04 16:17:12Pipas

  "Milyen kölykökről, gyerekekről megy itt a siránkozás? :))))"

  Nos igen, ezen én is beálltam. És még valami:

  "Az egyetem vezetése azt az állítást is falsnak nevezte, hogy a CEU eddig igazságtalan versenyelőnyt élvezett: nem ugyanazokért a diákokért versenyzünk, ezért a versenyelőny értelmezhetetlen. Azoknak a diákoknak, akik a CEU-ra jönnének, többi magyar egyetem nem alternatíva, ők, ha ide nem jöhetnek más külföldi egyetemeket választanának."

  Tehát a CEU rektora megmondta, hogy a szerző gyereke nekik nem partner. :)

 • 2017.04.04 16:17:20Bádoer

  nem értem ezt az egészet. Van a Közép-Európai egyetem, amit nem érint a törvény, tehát az működhet tovább. Működhet?
  A törvény csak a CEU-t, az USA-ban is érvényes diplomát kiadó intézményt érinti, nem?
  Jól értem?

 • 2017.04.04 16:24:10Monkey Face

  Gyuri bácsi mögött a végzős "gyerekek":[link]

 • 2017.04.04 16:31:57wmiki

  "Primilla: Ha tényleg érteni szeretnéd, fáradj át az Indexre, van ott egy csomó objektív műfajú "
  jaj istenem. Plafon megvan még?
  Szóval a saját szavaiddal nem tudod elmondani, olvassuk el az elvtársaid vég nélküli lózungjait is, amik szintén hazugságok.

  [link]

 • 2017.04.04 16:38:57sunabajnok

  Ezzel a húzással az összes Fideszes politikus diplomája is érvényét veszti akik ott végeztek ugye? Amúgy már tök ovis viselkedés ez a sorostönkrrteszlek hisztéria.

 • 2017.04.04 16:43:58telkoe

  Monkey Face Pont ma nyigta el a kedves szerzo hogy micsoda kitolas hogy az ovoda elotti parkolasert fizetni kell. Ott a gyerek, maga is lathassa....

 • 2017.04.04 16:45:57telkoe

  sunabajnok Miert melyik fideszes vegzett ott?

 • 2017.04.04 16:50:36delano

  @Pipas: sikerült olyan listákat találnod, amely olyan területeket minősítenek, amelyek a CEU nem is indított képzést. Nagyon ügyes vagy gratu. Akkor pár lista:

  A Magyar Rektori Konferencia (érted magyar rektorok!!!) szerint az egy főre jutó nemzetközi tudományos publikációk számában a CEU vezet. A különböző MBA-rangsorok szerint a CEU MBA programjai a legjobb 50-ben (vagy még jobb helyen) vannak Európában. A QS szerint a CEU a 203. legjobb egyetem a világon társadalomtudományok témakörben (a Corvinus 451-500.). 194. művészeti oktatásban (az ELTE 401-450). Politikatudományban 42., e témakörben más magyar egyetemet nem jegyeznek nemzetközileg.

 • 2017.04.04 16:59:11sunabajnok

  Telkoe!
  A lúzer haverja a Kovács Zoltán. Na meg még ki tudja.... Ha a veu-nak van egy csöpp esze nyilvánosságra hizza azoknak a nevét akik odaszartak ahonnan enni kaptak.

 • 2017.04.04 17:07:15wmiki

  "A CEU egyetem utáni mesterképzéssel foglalkozik, a diákjai többnyire felső és középvezetők. A 8 millás tandíjat is általában a cégük fizeti.
  Milyen kölykökről, gyerekekről megy itt a siránkozás? :))))"

  Primcsi nyugtass meg, hogy ekkora tandíjat sem te, sem az elvtársaid a szerkesztőségben nem tudnak kifizetni, a propagandistaként végzett tevékenységetekből.
  Csak azért írtad bele ezt a blődséget, a szegény, árva kisgyermekekről, mert hát milyen is lenne egy indexes cikk, hazudozás/hangulatkeltés nélkül.

 • 2017.04.04 17:10:53telkoe

  sunabajnok Egy fizetos oktatas intezmenyre nem mondanam h ott enni kaptak... de ha igy van akkor Kovacsnak nincs USA diplomaja egy az USAban nem letezo intezmenytol. Es?

 • 2017.04.04 17:32:17Pipas

  "sikerült olyan listákat találnod, amely olyan területeket minősítenek, amelyek a CEU nem is indított képzést. Nagyon ügyes vagy gratu. Akkor pár lista:"

  Az általam linkelt listák egyetemeket hasonlítanak össze. Arról volt szó, hogy a CEU minden létező egyetemi rangsorban megelőzi az összes magyar egyetemet.

  Egyértelmű, hogy ezt cáfoltam.

  "A Magyar Rektori Konferencia (érted magyar rektorok!!!) szerint az egy főre jutó nemzetközi tudományos publikációk számában a CEU vezet."

  A publikációs listákat nem lehet tudományterületeken átívelő módon rangsorolni. Igen, a filozófusok többet publikálnak. Hurrá!

  "A különböző MBA-rangsorok szerint a CEU MBA programjai a legjobb 50-ben (vagy még jobb helyen) vannak Európában."

  Egyetemek rangsoráról volt szó. Nem MBA rangsorokról.

  "A QS szerint a CEU a 203. legjobb egyetem a világon társadalomtudományok témakörben (a Corvinus 451-500.)."

  Mi volt a mondás? Minden létező egyetemi rangsorban.

  "194. művészeti oktatásban (az ELTE 401-450)."

  Milyen művészetet oktatnak a CEU-n? :D Semmilyet?

  "Politikatudományban 42., e témakörben más magyar egyetemet nem jegyeznek nemzetközileg."

  Arról volt szó, hogy a CEU a legjobb magyar egyetem. Nem arról, hogy egy lista alapján egy dologban jobb mint a többi. Súlyosan sértő azt állítani, hogy az összes nagy magyar egyetemnél jobbak, de ezt most már nem is állítod igaz?

 • 2017.04.04 17:50:18retinax

  Engem nagyon érdekel, hogy hogy fizet a fidesztrollkodás. Mindig van az a pénz, amiért az ember bármilyen genyóságot és törvénytelenséget megvéd, most már tényleg kíváncsi vagyok az itteniek árfolyamára. Hogy rendesen meg vannak-e fizetve, vagy kihasználják őket, mert nyomorognak? Meg hogy belekalkulálták-e, hogy még ennél is sokkal nagyobb hülyének kell tettetni magukat a kampányban? Az majd megdrágítja az áldozatos munkájukat, vagy átalányt kapnak? És megkapják a cikkek listáját, amit szét kell trollkodni, vagy csak a téma van kiadva, és maguknak kell megtalálni pontos helyszínt? Valaki avasson már be, hogy megy ez!

 • 2017.04.04 17:53:52wmiki

  retinax: én 1000 Ft-ot kapok kommentenként.
  Orbán személyesen adja át, minden pénteken, éjfélkor.
  Ezt bizonyítani is lehet, pl. rajzokkal, mint az evolúció, vagy az ősrobbanás elméletet.

  Miért, ti libbantak teljesen ingyen vagytok hülyék, önszorgalomból?

 • 2017.04.04 17:54:07sunabajnok

  Telkoe! Banyek! Tudsz olvasni? Akkor keress rá. Ösztöndíjas volt.
  Ha pedig a jelenlegi törvénykezésbe nem fér bele a ceu akkor ne tüntesse fel sehol,hogy ő ott végzett ,elvégre mától egy kalap szart se ér az ott szerzett oklevél.

 • 2017.04.04 17:56:06Pipas

  "elvégre mától egy kalap szart se ér az ott szerzett oklevél."

  Milyen fura legendák meg összeesküvéselméletek alapján élitek le az életeteket, az ember hátán a hideg futkos. Ugye ti ezeket el is hiszitek?

 • 2017.04.04 18:19:42sunabajnok

  Pipas!
  Nincs összeesküvés elmélet, pusztán tények. Ami tegnap elfogadott oklevél volt, arról ma kiderül, hogy szabálytalan működés alapján ellehetetlenítésre kerül. Pont ilyen megfontolásból, és seperc alatt cseszték el az alapfokú oktatást, majd a középfokú oktatást. Aztán meg megy a rinya, hogy érettségi után a fiatalok elmennek külföldre tanulni, és ott is ragadnak.

 • 2017.04.04 18:36:32retinax

  wmiki: félreérted. Nem rád gondoltam, amikor azt írtam, hogy tettetik a hülyét.

 • 2017.04.04 18:38:22Pipas

  'hogy szabálytalan működés alapján ellehetetlenítésre kerül. '

  Az miaz? Nem vagyok filozófus mert ellehetetlenítették a diplomámat?

 • 2017.04.04 18:39:15Pipas

  Azt hittem a világ legjobb képzését adják, akkor hogy lehetne ellehetetleníteni a diplomát? :)

 • 2017.04.04 18:40:53wmiki

  retinax: szóval te ingyen vagy hülye.
  Az sokkal jobb igaz?
  Látod, pedig még Primilla elvtársnő is pénzt kap a zagyvaságaiért. Skandallum.

 • 2017.04.04 19:21:59sunabajnok

  Pipas!

  Te értően szöveget olvasni nem tudsz, vagy te vagy a Kovács Zoltán.

 • 2017.04.04 19:26:41Pipas

  "Te értően szöveget olvasni nem tudsz"

  Háhá, te írtad, hogy "ellehetetlenítésre kerül" a diploma, nem? Rákérdezhetek? Magánegyetem, é? :D

 • 2017.04.05 00:19:38Androsz

  "fáradj át az Indexre, van ott egy csomó objektív műfajú cikk a témában"

  Primilla, én naponta olvasgatom az Indexet, és nem láttam azt a "csomó" objektív cikket. Azokat, amelyek ténylegesen választ próbálnának adni Gigabursch nagyon logikus és nagyjából megválaszolatlan kérdéseire. Egy-kettő akadt, de nagyon kellett keresnem.

  Viszont a Kölyök rovat eddig emlékezetem szerint mentes volt a primitív politizálástól. A diákok jövőjének emlegetése a címben csak egy gyengécske ürügy. Mondhatnánk azt is, hogy a diákok a Kölyök rovatban csak arra kellenek, hogy a blogger elmesélhesse, mennyire szar Magyarország. Dicstelen produkció.

 • 2017.04.05 00:39:12R2D2 & C3PO

  Hárommal.
  A CEU
  Meg a EU és a kizárásunk... (lsd Times)
  Meg a fantasztikus demokrácia index... Vagyis diktatúra index.

  Kétlem, hogy lesznek jövőre demokratikus választások. Félek, nem.

 • 2017.04.05 07:57:32wmiki

  A demokrata!
  Demszky az első sorban néz farkasszemet a rendőrsorfallal a CEU-tüntetésen, holnap két óránként lezárják a hidakat - képek
  [link]

 • 2017.04.05 09:39:19pelinkovac

  Ahhoz képest, hogy "forrong az egész ország" a CEU miatt, itt nem túl nagy az aktivitás. A "forrong az ország"-ot nem idéztem, hanem képletesen értettem. Ha ugyanis csak indexet olvas az ember, ez a kép alakulhat ki benne. Holott az emberek többsége magasról tesz a CEU-ra, és talán ebben az esetben így is van rendjén.
  Akiket itt "lefideszbérenceztek" azok csak azt szerették volna megtudni, hogy miért is olyan szörnyű a kialakult helyzet a liberális oldal szemszögéből. Erre ők érdemben sajnos (egyelőre) nem nagyon tudtak reagálni.

 • 2017.04.05 12:14:22gigabursch

  Örömmel tölt el, hogy nem vagyok egyedül meggyőződve arról, hogy azért nem annyira fasza hely az a CEU, mint amilyennek az index és holdudvara leírja, de az már csak részletkérdés, hogy a szipi-szupi listákon ezek szerint sehol nincs a rangsorban.
  Ez van...

  Megjegyzem a kérdés másik részéről nagy a kussolás, jelesül a CEU egy adott minősítési rendszerben nincs egyedül, van huszonvalahány társa. Miért jó neki ilyen társaságban lenni.
  Értsd: Én nem szeretnék olyan társaságba tartozni hogyha lenen Bentleym, aki mindig szabálytalanul parkol.
  Tehát: Hogy a CEU mit és hogyan képez, az ő dolga, de miért nem tett öt évig konkrétan semmit, hogy ne legyen vaj a fején?

  Erre is szeretnék választ kapni.

  De nem általánosat, meg engem minősítőt, hanem értelmeset.

 • 2017.04.05 12:37:37böször

  A CEU nem egy általános világmagyarázó és világmegváltó. Az INDEX-nek és holdudvarának megjelenése előtt is volt és annyira liberális, amennyire a tudomány és az oktatás, ha valóban teljesítőképes akkor szabadelvű. A CEU olyan egyetem, amelyen döntően már egyetemi alapképzettséggel rendelkező hallgatók tanulnak tovább. Ennyiben nem is rakható össze a melléje kiválogatott intézményekkel. A mostani működése megfelel a felsőoktatási törvényben foglaltaknak és akkreditációs és egyéb tevékenységi feltételeknek. Ezért is a gyors törvénymódosítás, ami részben ütközik az USA belső jogával, részben pedig a jelenlegi, jogszerű működési módjával. Olyan pld mintha egy NAV ellenőrzés után, amely egy kft-nél talált néhány hibásan könyvelt tételt előírnák, hogy a kft alakuljon át részvénytársasággá.

 • 2017.04.05 13:25:58gyongyi70

  böször: jó példa, de a valóság ennél is jobb. ti. olyan feltételt szabtak, amit lehetetlen teljesíteni és ezt ők jól tudták.
  Pl. egy férfi kollégát akkor léptetnek elő, ha gyereket szült. A lehetőség megvolt? Meg. Ha nem teljesíti, vessen magára.

  Az idézett rangsorokról: olyan egyetemek szerepelnek rajta, ahol BsC, Msc képzések egyaránt vannak. A CEU speciális abból a szempontból, hogy nincs BsC képzése, csak mesterszak és doktori képzés, ezért sem kerülhetett az alma rangsorba, merthát körte....

 • 2017.04.05 13:29:00gyongyi70

  rangsorról cikk az eduline-on:[link]

 • 2017.04.05 13:38:10csíkosfülű nyúl

  @gigabursch

  A CEU-val szemben adminisztratív hiányosságok merültek fel, nem törvényellenes működés. Ha valaha volt dolgod állami hivatallal, nem nehéz elképzelni, hogy ez megtörténthet a legjobbakkal is. Hiánypótlásra szólították fel.

  Ez teljesen független attól, hogy egyszer csak kitaláltak egy törvényt, azért, hogy "kiszűrjék a kamuegyetemket", de valójában még a kormány is azonnal bevallotta, hogy kifejezetten a CEU ellen szabták. Én nem tudok itthon működő külföldi kamuegyetemről, biztos van, és biztos érdemes lenne szabályozni (ahogy a magyar kamuegyetemeket is, de ezt most hagyjuk).

  Attól kezdve, hogy a CEU képzéseinek 90%-a Magyarországon akkreditálva van (KEE név alatt), a minőségről kár vitatkozni, ez nem a politika hanem a MAB (Magyar Akkreditációs Bizottság) dolga.
  Vannak elismert emberek a tudomány szférában, akik szerint kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a saját tudományterületükön, ennek talán érdemes hinni. Mondjuk ha az MTA mondja, lehet, nem hülyeség, ők ritkán nyilatkozgatnak akutálpolitikai kérdésekben. Meg az is sokat elmond, hogy hány külföldi diák van, akik fizetnek az itt tanulásért.

  A CEU-t valóban fenntartja egy alapítvány, aminek köszönhetően nagyobb a mozgástere - több külföldi tanárt képes megfizetni, futja tisztességes könyvtárra és olyan ösztöndíjakra, amik mellett nem kell éjszaka a Tescoban árut feltölteni, hogy legyen pénz albérletre. PhDn akkora ösztöndíjak vannak amik összemérhetőek egy közszféra szintű bérrel is - így az is tud ott oktatni/kutatni, aki mondjuk mellette szeretne egy családot eltartani.

  Emellett viszont a CEU mesterszakain ugyanúgy vannak államilag támogatott képzések, ahova csak magyar állampolgárok járhatnak ingyen a szokásos törvényi kereteken belül (max. félévek száma).

 • 2017.04.05 13:41:22DIldiko

  Pelinkovac Ha ezt egy nemzetközi egyetemmel meg lehet tenni akkor gondolod, hogy nem lehet majd bármelyik magyarral is?

 • 2017.04.05 13:41:36csíkosfülű nyúl

  De NEM ez a lényeg. A lényeg, hogy nem ők az egyetlen egyetem, amelyik hasonlóan működik. Én az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemre jártam. Felteszem, kb. feleannyian se ismerik mint a CEUt mondjuk két hete. Ott is 70% a külföldi diák, csak posztgrad képzés van, német tartományok és civil szervezetek finanszírozzák, részben pedig szintén a magyar állam. Mégsem akarják betiltani - pedig minden CEU-ellenes érv igaz rá, kivéve Sorost.

  Ja, és még valami: a "közhangulat" ugyan nyitott, de teljesen nyilvánvalóan konzervatív-polgári vonalon mozognak. Ja, így már lehet működni. Őket engedik, mert hivatalosan nem minősülnek ellenségnek? Na ettől érzem úgy, hogy ez egy gyomorforgató véleménydiktatúra. Pedig egyetlen porcikám sem volt sosem liberális.

 • 2017.04.05 13:43:28csíkosfülű nyúl

  @DIldiko:

  A kérdés nem az, hogy meg lehet-e tenni - ebben az országban jelenleg nagyjából bármit megtehet a kormány. A kérdés az, hogy az miért nem zavarja őket? Számos objektív érv van arra, miért ártalmas a rossz minőségű felsőoktatás...

 • 2017.04.05 15:32:44A repülő macska

  @nyúl:
  És mik a jellemzői a minőségi felsőoktatásnak és hogyan járul hozzá ehhez a CEU?

 • 2017.04.05 15:34:54A repülő macska

  @nyúl:
  Ha sosem voltál liberális, akkor ez azt is jelenti, hogy a hatalmat valamilyen felsőbb hatalomtól származtatod és egyben támogatod a dinasztikus uralkodást?

 • 2017.04.05 16:04:19Frady Endre

  CEUtanázia?

  Az, aki ma élve temet
  El egy egész egyetemet,
  Tartson maga előtt jelet:
  „Sötét középkori lelet”!

  Ős patkány most új kórt terjeszt,
  S azt, ki kiejteni mer Yes-t,
  (Mivel e szó nemzetközi)
  Leidegenügynöközi?

  CEU-t tönkre sújtó erő
  Reméljük, hogy hamar merő
  Rosszullétként illan tova,
  S kidől, mint a Patás lova*!

  Messze hajítja el Böde,
  Belepi a múltnak köde,
  Nem jön többé hívatlanul,
  S aki akar, CEU-n tanul!


  *Sanyiii!!! Sanyikáám!!!

  illusztrálva:
  [link]

 • 2017.04.05 16:42:02pityókabor sommelier

  Megpályáztam egy bukaresti állást. Még van hely, csak úgy mondom.

 • 2017.04.05 20:14:22Mr. Waszabi

  Össze kell szedniük magukat az embereknek. Ugyan, gondoltam 7 éve, a manyup tagok megkényszerítésekor, hogy esetleg visszatér a kommunizmus, hogy ennek az ámokfutásnak semmi nem szabhat határt, de azért reméltem, hogy nem érjük meg ezt a napot. Egyelőre nem javulás történt eleddig azóta, hanem romlás. Viszont, akármi is lesz itt, életben kell maradnunk, nekünk, adófizetőknek, dolgozó hétköznapi embereknek, szülőknek. Mert mi vagyunk itt ma a nemzet teste, akármiféle propagandától függetlenül. Az erőszakra semmiképp nem az erőszak a válasz, ebben ma is biztos vagyok.

 • 2017.04.06 01:46:54Cuddy

  Röhögök ahogy az illibbantak védik a komcsi maffiavezérüket akit Soros taníttatott ki. Soros nélkül most nem is tudnák imádni az Ő kis vezérüket aki putyinnak adja el az országot. Olvastam, hogy habony Árpika is Soros pénzen tanult mint sok illibbant mai fideszes. Jajj de nehéz meló ezt az egész sorosozást védeni. Ráhelke is egy CEU-hoz hasonló Intézményben tanul Svájcban ugyanolyan szisztémával működik amit a zavart elméjű apukája kifogásolt. Svájcban van a suli és ad amerikai diplomát is. Miért nem Azerbajdzsánban tanult az a lány? A keleti nyitás az smafu?

 • 2017.04.06 07:10:53gigabursch

  @csíkosfülű nyúl
  Köszönöm a válaszodat.
  Így azért tisztább a kép.

 • 2017.04.07 11:29:54ezmivolt

  @pelinkovac: a nagyobb baj, hogy azt a levegőt nem látod veszteségnek, amit belélegzel. nekem ez alapozza meg a pesszimizmusomat :-(

 • 2017.04.07 16:20:49BrianZ

  @gigabursch és mások: én voltam kutató és komolyan nem értem, hogy itt ekkora hülyék vannak, akik azt sem tudják, mi az a citációs index?
  A listák összeállításakor a felsőoktatási intézmények elismertségét, a munkáltatók értékelését és a publikációk idézettségét veszi figyelembe (http://eduline.hu/felsooktatas/2017/3/9/QS_rangsor_2017_Kozepeuropai_Egyetem_ZT0NX1)
  Szóval van olyan rangsor is, ami nem az egész egyetemet sorolja fel.
  A másik dolog: a[link] és a külföldi felsőoktatási intézményekről.pdf#!DocumentBrowse oldalon olvassátok el azt a jelentést, amire mindenki hivatkozik! Ebben 28 egyetemből 27 hibás valamiben, de csak a CEU-nak adnak piros lapot, mivel az amerikai alkotmányban a szövetségi kormány nem szólhat bele felsőoktatási ügyekbe - és a mi törvényünk kifejezetten ezt kéri Trump-tól, hogy tárgyaljon Orbánnal a saját alkotmánya módosításáról (hiszen egy ilyen államközi megállapodást csak így lehet létrehozni).
  Mi ez, ha nem az oktatás szabadságának megsértése? Örülnünk kellene, hogy valaki még idejön és a saját pénzéből csinál itt valamit! Bakker ez egy magánegyetem! Mi vagy ki lesz a következő: egy magánbank, ahol pont az én pénzem van? Vagy egy ingatlan, amin pont az én házam áll?
  Utóirat: az ide írogató fideszesek tényleg hibbantak, ha ingyen védik ezt az egészet.

 • 2017.04.07 16:22:05BrianZ

  www.kormany.hu/download/b/32/01000/Jelentés a külföldi felsőoktatási intézményekről.pdf#!DocumentBrowse

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta