Úgy tűnik, már a menopauza után sem lehetetlen a gyerekvállalás

A New Scientist riportja arról adott hírt, hogy egy új eljárással 2 korábban a menopauza miatt már nem termékenynek talált nőnek is sikerült teherbe esnie. A többnyire sportbalesetek esetén használt, a résztvevők saját vérét használó eljárás úgy tűnik, idősödő petefészkeket is képes újra üzembe állítani.

Az áttörés egy görög nőgyógyász, Kostantinos Sfakianoudis nevéhez köthető, akinek az új eljárás segítségével 27-ből 11 nő esetében sikerült visszafordítania a menopauza folyamatát. Az eljárás során vérlemezkékben gazdag saját plazmájuk beinjekciózásával keltették újra életre a kérdéses szöveteket.

shutterstock 252222439

A 34 és 51 közötti nők közül néhányan akartak csak teherbe esni, a többiek csak a változó korba lépés tünetein szerettek volna enyhíteni. 11 nő esetében ez sikerült is az orvoscsapatnak, a hormonszintjükben visszaálltak a menopauzát megelőző értékek, és a menstruációs ciklusuk is újraindult.

A gyerekre vágyó nők ezek után megpróbálkoztak a  mesterséges megtermékenyítéssel. Az egyikük, egy most hathónapos terhes német nő, korábban már 6 alkalommal is próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel, ami most, a kezelés után sikerült is neki. A nő igazi csodaként beszél az eljárásról, előtte már nem is reménykedett benne, hogy még terhes lehet. A másik nő sajnos néhány hónap után elvetélt, de Sfakinaoudis ennek ellenére is bizakodó az eljárás eredményeivel kapcsolatban.

Persze ahhoz, hogy a módszer elterjedhessen, még jó pár kísérletre és vizsgálatra van szükség. Az orvosok nem is tudják pontosan, hogyan is működik az eljárás, ahogy azt sem, hogy az mennyire biztonságos. Egy dán orvos azonban máris felhívta a figyelmet az idős kori terhességek kockázataira, mondván 60 vagy akár 70 évesen már nem feltétlenül jó ötlet belekezdeni a dologba.

Oszd meg másokkal is!
Mustra