SZÜLŐSÉG

Úgy tűnik, már a menopauza után sem lehetetlen a gyerekvállalás

2017. április 1., szombat 11:31 |

A New Scientist riportja arról adott hírt, hogy egy új eljárással 2 korábban a menopauza miatt már nem termékenynek talált nőnek is sikerült teherbe esnie. A többnyire sportbalesetek esetén használt, a résztvevők saját vérét használó eljárás úgy tűnik, idősödő petefészkeket is képes újra üzembe állítani.

Az áttörés egy görög nőgyógyász, Kostantinos Sfakianoudis nevéhez köthető, akinek az új eljárás segítségével 27-ből 11 nő esetében sikerült visszafordítania a menopauza folyamatát. Az eljárás során vérlemezkékben gazdag saját plazmájuk beinjekciózásával keltették újra életre a kérdéses szöveteket.

shutterstock 252222439

A 34 és 51 közötti nők közül néhányan akartak csak teherbe esni, a többiek csak a változó korba lépés tünetein szerettek volna enyhíteni. 11 nő esetében ez sikerült is az orvoscsapatnak, a hormonszintjükben visszaálltak a menopauzát megelőző értékek, és a menstruációs ciklusuk is újraindult.

A gyerekre vágyó nők ezek után megpróbálkoztak a  mesterséges megtermékenyítéssel. Az egyikük, egy most hathónapos terhes német nő, korábban már 6 alkalommal is próbálkozott mesterséges megtermékenyítéssel, ami most, a kezelés után sikerült is neki. A nő igazi csodaként beszél az eljárásról, előtte már nem is reménykedett benne, hogy még terhes lehet. A másik nő sajnos néhány hónap után elvetélt, de Sfakinaoudis ennek ellenére is bizakodó az eljárás eredményeivel kapcsolatban.

Persze ahhoz, hogy a módszer elterjedhessen, még jó pár kísérletre és vizsgálatra van szükség. Az orvosok nem is tudják pontosan, hogyan is működik az eljárás, ahogy azt sem, hogy az mennyire biztonságos. Egy dán orvos azonban máris felhívta a figyelmet az idős kori terhességek kockázataira, mondván 60 vagy akár 70 évesen már nem feltétlenül jó ötlet belekezdeni a dologba.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.04.01 12:13:10lüke

  Hajrá...az öreg szülők gyermekeiért,hajrá nagyik!
  Hajrá a magas népgazdasági költségekért, a mutációkért! Lehetni lehet........

 • 2017.04.01 13:55:03Kishableany

  Miota nagyi egy 35-40 eves no? Hihetetlen ez az ellnsegesseg a nokkel szemben! A ferfiak nem akarnak hazasodni, megallapodni, gyermeket nevelni, mert jaj dragam olyan jol elvagyunk igy ketten minek valtoztatni, es ezert mind-mind a nok a felelosek, mert a gonosz nemberek nem mennek idoben szulni. Mit szamit, hogy a csaj evekig elt kapcsolatban, de a hapsi csak halogatta az eskuvot es gyermekvallalast, aztan huss, lelepett egy gyakornokkal, a csaj meg hat hogy kepzeli, hogy nem szult hamarabb, mit akar mar itt, hogy mereszel meg letezni, dogolne mar meg a hulye 30 eves venasszony! Persze az a no, aki kapcsolatban szul ugy, hogy a pasija hangoztatja, hogy nem akar gyereket, azt is egy utolso kapcarongynak tartjatok itt a hozzaszolasokban, mert milyen mar es hogy kepzeli a kis ribanc? Ha a csajszi lelep, amikor latja, hogy a hapsija nem akar gyereket, es probal inkabb uj kapcsolatot, mielott kifut az idobol, azt egy utolso kurvanak tartjatok, mert milyen mar, hogy tobb hapsival is lefekudt elete soran, fuj, micsoda erkolcstelenseg. Mindegy miert, de biztosan a csaj lesz a hibas ha nincs gyereke harminc eves korara. Egyebkent pedig az emberi elet felso hatara 120 ev. A javulo eletkorulmenyek hatasara mar ma is egy 30-40 koruli no egeszsegesebb es jobban nez ki, mint egy generacioval ezelott, es joval hosszabb es egeszsegesebb eletre szamithat. Ugyhogy a mai noket ne anyadhoz hasonlitsd, kedves luke! Bizony mind tobb no vallal gyereket egyedul, mert a ferfiakra teljesen feleslegesen var, legtobbjuk soha nem akar gyereket, kar a belejuk fektetett idoert es szeretetert. Egy no tehat ha babazni akar, jobban teszi, ha felkeszul arra, hogy egyedul fogja felnevelni, mert urasaga azonnal lelep, amint a terhessegi teszten megjelenik a masodik csik. Vilagosan latszik az index parkapcsolati blogjainak hozzaszolasaibol is, hogy a ferfiak jelentos resze sem hazassagot, sem gyerekeket nem akar, es mindenert a nok a hibasak, egyoldaluan es kizarolagosan. De szep ez igy!

 • 2017.04.01 14:26:54zizi77

  A menopauza átlagosan 48-50 évesen jelentkezik. Persze van kivétel, akinek 42-43- évesen is vannak gondjai. Ennyi idősen szerintem se kéne már gyereket vállalni. Amiről Kishableány ír, az teljesen más kategória. Manapság már elfogadott, hogy közel a 40-hez jön az első baba. Bár lehet, hogy nem ez a legjobb időpont a szülésre, de különösebb gondot se okoz.

 • 2017.04.01 20:34:41Kishableany

  Csak egy erdekes kis adalek korunk noellenessegere: ma valoszinuleg aprilis trefakent a hazmester blog egy ritka rossz posztot kozolt. Az alatta levo szavazas az igazan erdekes: az egyedul elo, lakasara gondot viselo, masokkal kedves venlanyt 127 olvaso talalta a legidegesitobb szomszednak. A szinten egyedul elo hapsit, aki szemetel, gondatlan stb., mindossze 60 olvaso talalja idegesitonek. Tunemenyesen mutatja, hogy a venlanyt mennyivel tobben itelik el pusztan az egyedullete miatt, mint az agglegenyt. Eljen a tolerans magyar tarsadalom![link]

 • 2017.04.02 07:47:53tulpon

  Ja, vicc. Ha én 25 évesen akartam volna gyereket a férjem egy férj alakú lukat ütött volna az ajtón.

 • 2017.04.02 08:29:18boom2

  Kishableany:
  Elképesztően ostoba vagy, ezt hosszú hónapok kommentjeivel tanúsítod. Visszább kéne venni a pofából, és az aroganciából.

 • 2017.04.02 08:50:36boom2

  40 éves kor felett nagyon nem helyes gyermeket vállalni, elsőt meg pláne nem.
  Ki fogja felnevelni??
  A természet meg is "oldotta": 38 éves kortól exponenciálisan csökken a teherbeesés esélye, és ugyan így nő a kockázatok mértéke is. Genetikai hibák sokasága, amiknek akár, csak évtizedek múlva lehet észrevenni a következményeit. Egy rakás túlérzékenység, lassú fejlődés, képesség zavarok, stb.
  A férfiaknál is ugyan ez a helyzet!
  Az a felvetés, hogy a mai generációk egészségesebbek, az meg egészen egyszerűen nem igaz! Lehetnének, de nem azok.
  Az elmúlt 100 évben ötödére csökkent a spermium szám a férfiaknál! A termékeny korú nők 1/3-a meddő, fele egészségügyi problémákkal küzd.
  A társadalmi okok és hatások pedig elképesztőek. Az a dilettantizmus, ahogy kezelik az egészet, több mint elkeserítő. Ez már szándékos népirtás!

 • 2017.04.02 09:07:05margaritt

  Zizi77: Elvileg a menopauza 50-55 éves kor körül jelentkezik. De sajnos a korai menopauza már huszonéves lányokat is érint, de nagyon sok 37-40 éves nőt is érint. A magyar nők nagyon nagy százaléka szenved egyébként nőgyógyászati problémáktól. Sokan vagyunk korán betegek, a helytelen táplálkozás és a pszichés problémák miatt. És a legtöbb nő el is fogadja természetesnek, hogy beteg, hogy állandóan gyógyszereket kell szedni, hogy fájdalmai vannak stb.
  A háziorvosom szerint a fő okok a stressz, a környezeti ártalmak, és a túlhajszolt életmód.

 • 2017.04.02 09:19:23margaritt

  Kishableány: nekem is ez a tapasztalatom. A közvélemény elítéli a független, egyedülálló nőket, és a gyerektelenséget simán a 'szinglihordák' bűneként tüntetik fel. Az egyik munkahelyemen már taknyosorrú ügyvédjelöltek magyarázták bőszen, hol a nők helye, és mi a dolguk. Emellett a műszaki érzékül sehol nem volt, fizikailag satnyák voltak, mellesleg simán végignézték, hogy a 60 éves recepciós hölgy cipekedjen. Ha a nőktől a hagyományos szerepeket számonkérik, hol van a hagyományos, támogató, lovagias, erős, bátor, védelmező férfiszerep?

  A kor kérdésében is az a közvélekedés, ahogy írod, hogy egy 35-40 éves nő már öreg, míg egy férfi még 50, 60 sőt 70 felett is lehet apuka, tehát nem kell sietni. Elég hozzá egy fiatal nő, és kész. Viszont az senkinek nem tűnik fel, hogy a férfiak többsége még egészségtelenebbül él, mint a nők, betegesebbek, és korábban meghalnak. Másrészt, jóval merevebb, rugalmatlanabb a gondolkodásuk, mint a nőké, kényelmesebbek és ingerlékenyebbek. Lehet, hogy - elvileg 55 évesen még nem késő gyereket vállalni, de kérdés, hogy ha már a gyerek születésekor fáj a térde, dereka, stb. akkor 60 évesen hogy tanítja biciklizni, focizni, 65 évesen hogyan védi meg az internetes zaklatásokról, 70 évesen hogy lesz türelme a szemtelen kamasz kölökkel vitatkozni, ésszerű szabályokat, kompromisszumokat kialakítani?

 • 2017.04.02 09:34:30margaritt

  boom2: szerintem a gyerekvállalás ideális ideje nagyban függ a szülők genetikai adottságaitól, az életmódjuktól, anyagi helyzetüktől és egyéb körülményektől. A nőgyógyászom egészséges nőknek kifejezetten ajánlja - már az elmúlt 20 évről bőven van adat a 40 felett szült nők és babáik egészségi állapotukról, és a kutatások azt támasztják alá, hogy minden rendben van velük - a későn szült nők tipikusan képzettek, jól szituáltak, az átlagnál egészségesebben élnek és pontosan betartják az orvosi utasításokat, minden szűrésre elmennek, érett személyiségek, fiatalosak.

  Anyósomék még jócskán 70 felett is fittek, mozgékonyak, érdeklődők, mások pedig 55 évesen totál kikészültek.

 • 2017.04.02 09:59:28zizi77

  Margaritt, huszonévesen is lehetnek nőgyógyászati problémák, ami miatt nehéz a teherbeesés. Ahogy halad az idő, nyilván egyre több lesz. Ha valaki rendszeresen jár nőgyógyászhoz, ahol UH-t is csinálnak, akkor azért elég sok nehézségre már előre fel lehet készülni. Aztán persze az se mindegy ki kitől akar gyereket. Nekem soha nem volt normális ciklusom, mondták is hogy nehéz lesz majd teherbe esnem. Ehhez képest, ha rám néz a férjem, már terhes is vagyok. :)

 • 2017.04.02 11:21:44victor vacendak

  Tehát, ha jól értem, össz-vissz 27-ből 11 esetében enyhültek a menupauzális tünetek és ketten estek teherbe, amiből egy elvetélt? Ezek olyan alacsony számok (főleg a terhességi), hogy nem igazán lehet kijelenteni, hogy a csodamódszernek köze van hozzá. A meddőség (ha minden szervi dolog rendben van) sokkal hamarabb következik be, mint a menopauza. Erről a legjobb információt az AMH-szint nyújtja, ami egyenesen arányos a petefészekben található folliculusok számával. Ha nincs AMH a vérben, akkor nincs és nem lesz több múködőképes petesejt sem. 35 éve felett drasztikusan alacsony értékek vannak, nem csoda, hogy ilyenkor már leginkább az in vitroban bízhatnak csak a nők.
  Szerintem nincs baj azzal, ha 35 fölött szül egy nő, bár kétségtelen, hogy nagyobb részük tudatosan határozza el, hogy a gyerekvállalás nem fér be 35 előtt (és akkor söbbennek rá, hogy hülyék voltak, amikor nem sikerül). De sokan vannak, akik mire betöltik ezt a választóvonalat jelentő 35-öt, már 4-5 vagy több éve próbálkoznak a teherbeeséssel. Na őket nem kéne egy kalap alá venni az előző csoporttal...

  Egyébként fizikailag könnyebb a terhesség, a szülés, és maga a gyerelnevelés is "fiatalon". Ezt senki nem hiszi el, pedig így van. Én irigylem azokat a szülőket, akik 40-45 évesen újra kettesben vannak, újra elkezhetnek "élni", mert kirepült a gyerek. Aki 40 évesne lesz szülő, hát... az ezt megszívta. Pont akkor szembesül ezzel a teherrel, amikor a saját teste már fizikailag nem nagyon kívánja a cirkuszt :-)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta