SZÜLŐSÉG

Riszpekt: személyes vallomás a feleség és anya haláláról

2017. március 27., hétfő 15:03

Rio Ferdinand visszavonult angol labdarúgó, 81-szeres angol válogatott focista. Feleségét rákban vesztette el, és a BBC hamarosan bemutatandó dokumentumfilmjében arról beszél, hogyan dolgozta fel a család az asszony elvesztését az azóta eltelt csaknem két évben. A filmet holnap (március 28) mutatják be, és hamarosan online is elérhető lesz itt.

Ferdinand a beharangozó kisfilmben arról beszél, ez az a tragédia, amivel képtelen volt szembenézni, és hiába próbált a felesége erről beszélni vele a halálát megelőző időszakban, ő egyszerűen képtelen volt megnyílni, nem tudta elfogadni, mi várható.

Az asszony halálát követően viszont egyedül maradt felelős a gyerekekért, és azért, hogyan tudják együtt feldolgozni az őket ért veszteséget, és milyen válaszokat tud ő adni a gyerekeknek abban a helyzetben, amikor nincsen magyarázat.

"Mindennél jobban szerettem a feleségemet. Nem hittem el, hogy a legrosszabb valóban megtörténhet. Amikor utoljára otthon volt, megpróbált erről beszélni. De... én egyszerűen kizártam ezt. Nem voltam rá hajlandó. Ez az egyetlen olyan dolog az életünkben, amin együtt kell átmennünk [a gyerekekkel], de nekem nincsenek válaszaim számukra, és ez aggasztó, kísérteties dolog. Nehéz, amikor nem beszélnek róla, mert csak ülünk, és azon gondolkozom: mi jár a fejükben? Hol vannak most? Aggódnak? Boldogok? Szomorúak? Mindegyikükért aggódom, de... a két fiú ... ők különösen... nehéz. Szeretnék valamit, amivel segíthetek nekik, hogy tudjanak erről beszélni, és képesek legyenek... nem nekem adni valamit... csak hogy tudjam, hogy rendben vannak, mert most nem tudom. Belül elkezdtem kicsit megnyílni, kicsit lélegezni azt hiszem. Megnyitni az elmémet, hogy gondolni tudjak olyan kis pillanatokra, amikben együtt volt részünk. Erre korábban nem voltam képes."

Ferdinand olyan családokkal beszélt, akik hasonló veszteségen esten át, hogy segítséget kapjon ahhoz, hogyan tudják családként jól feldolgozni a gyászt. És megosztani a terhet. 

"Úgy érzem, mostanra sokkal jobban fel vagyok vértezve a helyzet kezelésére, mint az elején. A gond, amit megosztunk, feleakkora lesz."

Nagy, nagy riszpekt Rio Ferdinandnak. A dokumentumfilm biztosan nem lesz vidám élmény, de nagyon fontos témáról szól. Érdemes visszanézni majd néhány nap múlva a BBC oldalára, hogy mikor válik elérhetővé a teljes film.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.28 14:27:30cardiobascuralis

  Riszpekt?
  Magyarul nem tudsz, te idióta barom?
  A tisztelet szó mivel rosszabb?

  Egyébként meg érdemes lenne olyasvalakiről készíteni ilyen filmet, akinek még anyagi problémái is vannak a szeretett társa elvesztése mellett, mert mondjuk a kenyérkereső (férj) hal meg hasonló körülmények között.
  Vannak jó páran.

 • 2017.03.29 14:10:44mbogi

  A nők is kenyérkeresők.

 • 2017.03.30 10:30:31WinterSoldier

  cardiobascuralis: látom, sikerült levenned a lényeget...

 • 2017.03.30 11:08:56Rébusz

  Óriásit változott a világ. Már a gyászoláshoz is közönségre van szüksége néhány embernek. Számomra a gyász egy nagyon benső dolog, de sokszor lehetetlen, mert "felkapott eseteknél" a gyászolókra mint a keselyűkre rászáll a média. De vannak, akik önszántukból gondolják úgy, hogy a gyász feldolgozásához idegen emberek közreműködésére van szükségük. Nem minősítem, hiszen mára már sikerült a technika, a közösségi hálók rabjává válnia a többségnek, gyakorlatilag nincs már olyan élethelyzet, amit valaki valamikor ne tett volna közszemlére.
  A rispekt szót talán inkább elismerésként lehetne jól magyarul fordítani, mint tiszteletként, de akárhogy is van, egy ilyen tett semmi elismerést nem érdemel. Nézzük meg a videomegosztó portálokat, nem egy ilyen esetet fogunk találni, ahol emberek vadidegenekkel akarják legbelsőbb érzéseiket megosztani. Számomra mindegy, mi mozgatja ezeket az embereket, de énnekem mindez csak bulvár és szenzáció. A családomban, közeli hozzátartozóm is halt már meg rákban, de bárhogyan is, a szeretett ember elvesztése a tömeg számára csak hír és nem egyedi eset. Mindenki veszítette el már valakijét, akit szeretett és mindenki máshogy dolgozza fel. Sajnos ezek a filmek nem többek, mint egy kibeszélőshow.

 • 2017.03.31 10:28:06Kreisz

  Rébusz: az, hogy te így dolgozod fel, nem jelenti azt, hogy más is. nekem sem kell a közönség, de nem vagyunk egyformák. talán nem kellene mindenkit kritizálni, hanem elfogadni dolgokat.
  miért a tiéd (vagy az enyém) a jó megoldás? ki tudja a tutit?

  aki pedig itt a respect szón lovagol, az nagyon megértette, hogy miről is van szó

 • 2017.03.31 12:21:55Rébusz

  @Kreisz: egy dolog a téma és egy másik a stílus és a többi. Nem vagyok újságíró, de társtudományként tanultam nyelvészetet, stilisztikát. Nekem az egész címmel van bajom és szerintem az azt előttem kritizálónak is, aki nem a témához szólt hozzá,hanem megakadt, kiakadt a buta címen. Én annyival tovább mentem, hogy leírtam, a közösségi hálók tele vannak hasonló sztorikkal, de ha bekapcsolnám a kereskedelmi adókat itthon és külföldön ugyanez lenne. Úgy látszik, újabban már a BBC-n is más jellegű műsorok vannak. De mivel egy angol focilegendáról van szó, az angolok érdeklődése érthető lenne egy "nagy ember" hétköznapi sorsáról. De nekem magyarnak ez a hír csak egy a világhálón lévő százezrekből, vagy akár milliókból. Semmi különlegesség nincs benne, ami miatt riszpekt lenne. Brrrr.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta