SZÜLŐSÉG

A pszichológus nem boldog a fütyis színezőtől

2017. március 27., hétfő 15:06

Nem ettől lesznek lelki betegek gyermekeink, és egy pillanatig sem hiszem, hogy ez a füzet a legnagyobb veszély, ami manapság egy kisiskolásra leselkedik. De kétségtelen, hogy problematikus a kiadvány, több szempontból is, és ideális esetben nem így kellene a gyereket felvilágosítani.

Látható, hogy a valós jelentőségénél sokkal nagyobb port kavart az Interneten az általában „fütyis színezőként” becézett nemrég megjelent kiadvány. Érezhető, hogy sokakat megmozgatott a téma, mert záporoznak a kérdések, hogy (amennyire lehetséges), hideg fejjel, pszichológusi szempontból mit lehet erről mondani.

Ami a vitatott fejezetet illet, kezdjük a konklúziónál: nem ettől lesznek lelki betegek gyermekeink, és egy pillanatig sem hiszem, hogy ez a füzet a legnagyobb veszély, ami manapság egy kisiskolásra leselkedik. De kétségtelen, hogy problematikus a kiadvány, több szempontból elmondható, hogy ideális esetben nem így kellene a gyereket felvilágosítani.

Túl sok információ

A füzet első osztályosoknak, azaz 6-7 éveseknek szól. Ahogy többen több fórumon megjegyezték, a szexuális felvilágosítás szerencsés esetben nem azt jelenti, hogy egyszer veszünk egy nagy levegőt, és elárasztjuk minden kért és nem kért információval a gyereket, hanem egy folyamatot. Folyamatot, ami valahogy úgy kezdődik, hogy amikor először felmerül egy kérdés, például, hogy a strandon a kislánynak miért „ilyen furcsa a kukija”, vagy hogy a nagypocakú, várandós néniből hogy fog kijönni a baba, akkor válaszolunk. Csak röviden, egyszerűen, hétköznapi szavakkal.

A kérdések idővel mélyülnek, egy hat-hétéves már többet kérdez, de valószínű, hogy teljesen hidegen hagyja, hogy szex közben milyen szögben fekszik egyik nemi szerv a másikban, és hogy milyen szakaszokban fejlődik a pocakban a baba az embrióból, nem beszélve a fütyi megkeményedéséről, és arról, ahogy „együtt mozog” a két ember, mikor lefekszenek egymással. A füzet ezekre a részletekre is kitér.

Vannak persze már egészen kicsiként tudományos érdeklődésű gyerekek, de őket inkább visszafogni érdemes (bármilyen megbotránkoztató is ez a gondolat a mi kultúránkban), mert nem attól lesz okos a gyerek, ha hatévesen elárasztjuk olyan információkkal, amiket még nem ért, amiket még nem tud integrálni.

Nem válaszokat ad, hanem minél nagyobb tudást

A színező nemcsak felvilágosít, kifejezetten feladatként adja, hogy a gyermek (az első osztályos!) rajzolja le négy fázisban, ahogy „a magocskából kifejlődik a baba”, tehát a magzat fejlődésének stádiumait. Ez a legjobb példája annak, hogy a füzet célja nem az, hogy választ adjon azokra a kérdésekre, amik tényleg foglalkoztatják ezt a korosztályt, hanem hogy minél előbb minél nagyobb tudást juttasson a fejükbe.

A színező javára írható, hogy nyelvezetében megfelel a korosztálynak, tehát nem használ tudományos kifejezéseket, és persze önmagában a „let's talk about sex”, mint cél is tiszteletreméltó, csak másképp: úgy, hogy valóban csak a korosztálynak megfelelő információt adunk, és ő továbbkérdezhet a szülőtől.

Anya és apa: nem szerencsés asszociáció

Nagyon nem szerencsés az sem, hogy a füzet „anyáról” és „apáról” ír. A kölyök nyilván a saját szüleire asszociál, nincs más választása. A gyerekek nem szeretnek belegondolni, hogy konkrétan az ő szüleik is élnek szexuális életet, hogy ők is azt és úgy csinálták, mint amiről egyébként már tud, hogy mit szoktak tenni a felnőttek, ha azt szeretnék, gyerekük szülessen. Ráadásul az által, hogy ki kell színezni a rajzokat, még a részesévé is válik a gyerek apa és anya szexuális együttlétének: belelép abba a világba, nem „csak” kívülről nézi.

A fentiek a legfontosabbak, de van még néhány problematikus pont. Például pontatlan állítások, amik nem felelnek meg a valóságnak, mint: „Ahhoz, hogy apa és anya magocskái találkozzanak, nagyon kell szeretniük egymást” (ha valaki ezt komolyan venné, az sok nem kívánt terhességhez vezetne), illetve, hogy „Néhányszor az apák is ott vannak a bébik születésénél.” (Szerencsére már nemcsak néhányszor.)

Én nem így szeretnék szülni

Azt se felejtsük el, hogy a gyerekhez nemcsak az információ jut el, hanem hatnak rá a látottak, érzelmeket keltenek, és kialakul egy benyomás, ami hosszú távon megmarad, már amikor a konkrétumokra nem is emlékszik. Egy kislány számára lehet nyomasztó is az a kép, ahogy a szülést ábrázolja a füzet: „anya” passzívan fekszik, fölötte áll két férfi. Szerencsésebb, ha ezt is, mint sok mást, amit a füzet taglal, ilyen életkorban a gyerek fantáziájára bízzuk, és ő majd megformálja magában a saját belső képeit arról, számára mit jelent a szex és a szülés.

Ha röviden összefoglalnánk a szexuális nevelés lényegét: legyünk bátrak és őszinték, de legyünk tapintatosak is, és hagyjuk, hogy a gyerek igényei irányítsák a folyamatot!

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.27 15:39:23Lángharcos

  Azért azt elfelejti mindenki, hogy ez nem egy kötelező tananyag, hanem egy lehetőség, amivel a szülő kiegészítheti a saját eszköztárát. Nem kötelező 6 éves korában megtennünk, hanem ahogy ismereteink szerint a saját sarjunk készen áll rá.

  Mert előbb-utóbb muszáj:

  Mondhatunk amit akarunk, őrizhetjük a gyereket kalitkában és lakat alatt, de fontos, hogy előbb legyen felvilágosítva, mintsem hogy elkezdje felfedezni a tinikorban a szexualitást, mert elég kényelmetlen a virágokat és a méhecskéket magyarázni egy püffedő hasú tinilánynak (vagy megtudni, hogy a kicsi fiad felcsinált valakit, és most 13-14 évesen még nincs kész az apaságra, de a lány családja meg abortuszellenes, szóval boldog nagyszülőséget!)

 • 2017.03.27 15:46:52Kreisz

  Lángharcos: lehet, hogy nem kötelező, de aki szeretne adni valamit a gyerekének, az ezzel a füzettel nem a JÓ megoldást kapja. nyilván nem mindneki pszichológus, nem tudja eldönteni, hogy ez-e a megfelelő adott életkorban, de azt azért elég sokan látjuk, hogy ez nagyon szokatlan és ahogy a szakember is mondta, túl sok a kicsiknek. én biztosan nem adnék a gyerekem kezébe ilyesmit.
  előbb utóbb a gyilkosságról is hallani fog, mégsem készítünk neki szinezőt róla (még ha extrém is a példa). egyetértek azzal, hogy nem megtanítani kell a 6-7 éves gyerekeket a szex témájára, hanem választ adni a kérdéseire.

 • 2017.03.27 15:57:50indapass

  @Lángharcos
  Valóban nem kötelező, de ha a szülő jóhiszeműen megvásárolja, nem tesz jót a gyerekének.
  Ahogy a gyermekjátékoknál, itt is fokozottan kellene ügyelni a minőségre.
  Ez jó eséllyel nem az diplomás középosztály választása (akik valószínűleg tudják, hogy a gyereknek annyit és akkor, amennyit és amikor neki alkalmas), de a többiekre is illik gondolni.

 • 2017.03.27 16:10:16eßemfaßom meg áll

  ez egy 7ezer forintos egyszeri tanácsadás volt

 • 2017.03.27 16:15:32eßemfaßom meg áll

  "Ez jó eséllyel nem az diplomás középosztály választása"

  Te komolyan azt hiszed, hogy a diplomás középosztály alatti szinten bárki is vesz a gyereknek felvilágosító könyvet?

  "előbb utóbb a gyilkosságról is hallani fog, mégsem készítünk neki szinezőt róla"

  A gyilkosság nem szerves része egy átlagember életének, a szexualitás meg az.

 • 2017.03.27 16:37:12benőjenő

  "Ahhoz, hogy apa és anya magocskái találkozzanak, nagyon kell szeretniük egymást” (ha valaki ezt komolyan venné, az sok nem kívánt terhességhez vezetne),"

  Szerintem nagyon jó, hogy ez a mondat szerepel benne. A mondat persze nem azt jelenti, amire a cikkíró talán utalni szeretne, hogy csupán a "nagyon szeretik egymást" kitétel elég a gyerekcsináláshoz, viszont az a helyzet, hogy a felvilágosító irodalom mindig csak a szexualitás biológiájával meg mechanikájával foglalkozik, pedig mennyire jó lenne, ha a gyerekeket arra is szocializálnánk, hogy az első dolog, hogy akivel szexelek, azt nagyon szeretem. A fiatalok már pöpecek, hála a pornónak is, minden skillben, tudják orrbaszájba akárkivel, de a szexualitás érzelmi, lelki vonulatairól (ami azért az egészséges szexuális élet szerves része ( vagy kellene, hogy legyen), mindenki hallgat.

 • 2017.03.27 16:38:15benőjenő

  Egyébként pedig ez egy dán mesekönyv, amit sok nyelvre lefordítottak már (persze a hülye színezős meg egyéb feladatok nélkül)

 • 2017.03.27 16:48:58Ancsa1977

  Mivel van fütyi a történetben, amin lehet lovagolni, már vagy 10 ezren aláírták a petíciót, amellyel az egyáltalán nem kötelezően megvásárolandó fütyis színező ellen tiltakoznak a népek.
  Ezzel szemben a kötelezően a gyerekeinkre erőltetett állami tankönyvek ügyéért indított petíciót alig több mint 5 ezren írták alá:[link]
  Vagy pl. nehezen hiszem, hogy a Szülői Hang nevű szervezet nagyszerű kérdőívét (amely fütyimentes, de nagyon aktuális és a gyerekeink jövőjét érinti) ennyien kitöltötték volna. 
  Elkeserítő.
  [link]

 • 2017.03.27 17:31:39strogg

  Egyáltalán nem vagyok szakember, de én is amondó vagyok, hogy nem baj ha a "nagyon szeretik egymást" rész benne van, még ha pontatlan is biológiai értelemben. Az első részben kritizálja, hogy túl sok az információ, ezt a kérdést meg helyre tenni, és tisztázni sokszorosan annyit igényelne, ugyanakkor a hasznossága szerintem megvan. A kisgyereknek is már a nemi aktushoz "hozzárendeli" az érzelmi síkot és így szocializál, ami szerintem naggggyon nem baj, elő alapozás a szülői ezirányú neveléshez egy olyan korszakra amikor már pornót fog nézni. Lélektelen dugást. Én ezt maximum "alkotói túlzásnak" hívnám, és szerintem hasznos túlzásról van szó. Az információk mennyiségén lehetne vitatkozni, a tapintat részen is, nem vagyok szakember biztos. A szakember sem mondott tehát semmi kizáró tényezőt, okot, vagy olyan súlyos kifogást ami a prűd aláírók sirámját igazolná. Pontoít, ő nem így csinálná, stb... De ez minden. És igen, k. fontosabb dolgok is vannak amire meg ba--ik rá mindenki, pedig húsba vágó lenne. Az aláíróknak üzenem: prűdek vagytok, elég esélyes, hogy a ti gyereket fog előbb pornót nézni, mint normális felvilágosítást kapni. Akár ilyet is.

 • 2017.03.27 17:37:52strogg

  Arról nem is beszélve, hogy ez elsősorban szakmai vita lenne a kollégái között, lévén több országban már közölt kiadványról szól, értelemszerűen akik összeállították is kértek szakmai segítséget hozzá, a témogatói és ellenzői között is van szakember.

 • 2017.03.27 18:36:04sírjatok

  Ancsa1977: sőt te meg ilyen neveléses dolgokkal foglalkozol miközben Afrikában meg éhen halnak az emberek. Elkeserítő.

 • 2017.03.28 09:12:06gyongyi70

  Szerinte is a "képzeld el így szüleidet" felfogás a legnagyobb hibája a könyvecskének.
  Én már elég nagylány vagyok, tudom, hogy nem a gólya hozza, már csak azért is, mert van két gyerekem, de a szüleimet még én sem szívesen képzelem el szex közben és nem szeretném apukám cerkáját színezgetni. Gyerekkoromban még annyira sem.

 • 2017.03.28 09:46:54Estevez atya

  Egyszerűen át kell címkézni a korhatárt és nincs gond. Tele vannak a boltok felnőtt színezőkkel.
  16+ vagy 18+ és máris meg van oldva a probléma.

 • 2017.03.28 09:56:47benőjenő

  egyébként én valószínűnek tartom, hogy a 6 éveseknek szóló ajánlás és a színezéses dolog is csak a magyar kiadásban szerepel, az eredetiben nem.

 • 2017.03.28 10:40:09flea

  (utálom a blogmotort)

 • 2017.03.28 10:47:11flea

  Nagyon jó, hát akkor még egyszer.

  @benőjenő: gondold végig logikusan: a nagyon szeretős mondatból az következne, hogy ha két ember nem "szereti egymást nagyon", akkor "a magocskák nem találkoznak". Magyarán, ha valakire begerjedsz, de amúgy leszarod, mi van vele, nyugodtan dughattok, abból úgysem lesz gyerek. Így már érthető, mi ennek a veszélye? :)

  A füzet fő baja szerintem az, hogy 3 részből áll, amiből ez a harmadik, és a címlapja alapján nem is feltűnő, hogy ez a tartalma. Ha egy önálló felvilágosító füzet lenne, ami kívülről is annak látszik, akkor is kissé elfuserált lenne, de legalább biztosan csak az venné meg, aki ilyet akar venni. Így viszont simán el tudom képzelni, hogy valaki belelapoz az elejébe, alap 6-7 éveseknek szóló színezős feladatokat lát, és először (vagy akár egyedül) a gyerek találkozik a felvilágosító résszel, szülői felügyelet és segítség nélkül.

 • 2017.03.28 11:10:49benőjenő

  @flea: "Magyarán, ha valakire begerjedsz, de amúgy leszarod, mi van vele, nyugodtan dughattok, abból úgysem lesz gyerek. Így már érthető, mi ennek a veszélye? :)"

  Ez nem valós veszély. Ez a kiadvány olyan gyerekeknek készül, akinek még van azért jópár évük a szexig, szóval mire odajutnak, addigra azért képben lesznek azzal is, hogy de, a dugásból védekezés nélkül lesz gyerek. Most tételezzük fel, hogy nagyjából normális családi hátterük van, ahol válaszolnak kérdéseikre, legalább alap szinten és foglalkoznak kicsit a gyerekkel. Szóval én továbbra is azt gondolom, hogy nagyon fontos társítani a szeretetet, szerelmet a szexualitáshoz, mert ha erről nem beszélünk direktben, azokon a csatornákon,amik elérhetőek a fiatalok számára is tájékozódásképpen (szélessávú internet), erről nem fognak hallani. És abból lesz ez:
  [link]

 • 2017.03.28 11:13:54benőjenő

  @flea: "Így viszont simán el tudom képzelni, hogy valaki belelapoz az elejébe, alap 6-7 éveseknek szóló színezős feladatokat lát, és először (vagy akár egyedül) a gyerek találkozik a felvilágosító résszel, szülői felügyelet és segítség nélkül."

  Szerintem aki bármilyen könyvet vesz a gyereknek, az van annyira tudatos, hogy átnézi előtte. De valóban, ebben nem lehetek biztos és ez tényleg béna ebben a könyvben, hogy egyszerre ad le mindent. Tehát plusz felelőssége a szülőnek, h nem csak odacsessze a gyerek elé.

 • 2017.03.28 12:11:21flea

  @benőjenő: nemtom, én szerintem elég paranoiás vagyok, de a színezőket nem szoktam lapról lapra végignézni. Mondjuk az is igaz, hogy a címlapon a "nem a gólya" szavakat azért mindenképpen észrevettem volna.

  Abban meg nincs vita közöttünk, hogy világossá kellene tenni, hogy
  1) a szeretet, a szerelem, és a szex három külön dolog
  2) de nem árt, ha van közük egymáshoz

 • 2017.03.28 15:19:19cardiobascuralis

  Kellene egy olyan cikk is, hogy az asztrológusnak mi a véleménye a füzetről.
  Vagy a kineziológusnak.
  Esetleg a homeopatának.

  Egyik ugyanolyan áltudomány, mint a másik.

 • 2017.03.28 15:22:16cardiobascuralis

  gyongyi70:
  "nem szeretném apukám cerkáját színezgetni"

  Kérdezd meg apádat, hátha ő örülne.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta