SZÜLŐSÉG

Ezért nem kell kiakadni egy fütyis színezőn

2017. március 24., péntek 14:59

Hét közepén robbant be a köztudatba, hogy létezik egy elsősöknek szánt kiadvány, ami egyebek mellett meglehetősen direkten tárgyalja a szex témakörét is, kendőzetlen - de nem trágár - szavakkal, elég sematikus rajzokkal világosan elmagyarázza, hogyan és miből lesz a gyerek, mit csinál anya és apa, amikor nagyon szeretik egymást. 

Ahogy arra számítani is lehetett, egyből kitört a botrány, ahogy a HVG összeállításából kiderül, mindjárt számos fronton is, a fideszes-libsi tengelytől a Szodoma és Gomora vízión és a félrement a korosztályi ajánláson át a nincsen ezzel semmi bajig.

Update: Pszichológusunk elemzését a színezőről itt olvashatják.

Szabad léteznie ilyen kiadványnak?

Maradjunk elsőre annál a kérdésnél, hogy baj-e, hogy az újságosnál saját pénzünkből és szabad akaratunkból megvásárolhatunk egy ilyen színezőt. Szerintem ez egyértelmű: miért lenne? Akinek nem tetszik, nem veszi meg, ennyire egyszerű. Akinek tetszik, megveszi. Aki ennél tovább megy ebben a vitában, az már megint az értelmetlenül hörgők táborába állt be.

Én megvenném-e a gyerekemnek?

Az enyémek kicsit idősebbek, mint a célcsoport, ezért megpróbáltam visszaemlékezni, néhány évvel ezelőtt a kezükbe adtam-e volna ezt a kiadványt. Nem. Igen. Nem tudom. Igen. Talán. Ezek voltak az első reakcióim, ebben a sorrendben.. 

Ma már ott tartunk - általában -, hogy a gyerekek felvilágosítása nem 14 éves korban, egy nagy levegővétellel és egy nagy(on kínos) beszélgetéssel történik, hanem fokozatosan. Mindig kérdeznek, és mindig annyit mondunk, amennyi épp elég.

Kép az eredeti, 1975-ös, Per Holm Knudsen által jegyzett kiadványból
Kép az eredeti, 1975-ös, Per Holm Knudsen által jegyzett kiadványból

A hogyan lesz a baba téma elég hamar előkerül, és elég sokáig elégséges válasz rá, hogy apa és anya nagyon szerették egymást, és szerettek volna egy kisbabát, és lett nekik. Aztán jön a hogyan, és egy darabig jók vagyunk azzal, hogy apa is ad egy kis sejtet meg anya is, és abból lesz a baba.

Aztán jön az oké, de KONKRÉTAN hogyan rakják ezeket anya hasába, és akkor elő kell állni a farbával. És itt többnyire még mindig nem gimnáziumban vagy felsőben járunk, hanem oviban vagy az alsó elején. Válaszolunk, ahogy tudunk, aztán elkönyveljük az adekvát reakciót: FÚÚÚÚÚÚÚJ. (esetleg: És EZT ti is csináltátok? KÉTSZER IS???? FÚÚÚÚJ!)

Őszinte leszek, végül nem jutottam dűlőre ezzel a kérdéssel, mert egyfelől ez a kiadvány tényleg elég meredek, másfelől tetszik a bevállalóssága és a nyíltsága, de bizonytalan vagyok, nem lenne-e túl sok egy elsősnek. Ezért meg is kértem gyerekpszichológus szakértőnket, írjon róla ő is, stay tuned, napokon belül jön a szakvélemény. (Update: itt van)

Ugyanakkor, ha most lenne hat éves a gyerekem, talán könnyebben tudnám, hogy igen vagy nem, és akármelyiket választanám is végül, örülnék neki, hogy ez egy létező opció, még akkor is, ha a válaszom végül nem.

Miért ilyen nehéz ez?

De miért ilyen nehéz ez a téma? Már sokszor írtunk róla, hogy a szexualitással, pláne annak örömszerző funkciójával kapcsolatos beszélgetés a gyerekkel időnként nehéz. Akkor is, ha a családban nyíltak vagyunk. Ha nem tabu a test. Ha mindig próbálunk válaszolni a kérdésre. Egyszerűen azért, mert az a viszony, ahogy a gyerekhez kapcsolódunk, teljesen más síkja az életünknek, mint ahogy a férjünkhöz kapcsolódunk. 

Ugyanakkor arról is egyre több szó esik, hogy azért is olyan nehéz ez a téma felnőttek között is, részben azért is akkora tabu, mert nem tanultunk meg erről beszélni, nincs semleges töltetű - nem orvosi, nem dedós, nem trágár - neve a szerveinknek, nem szoktuk megfogalmazni a szexhez, szeretkezéshez kapcsolódó érzéseket, érzeteket, vágyakat.

A gyerekek életében több felfokozott szexualitású szakasz is van, egyik éppen oviskorban, ez persze még más érdeklődés, mint a kamaszkori, de nagyon is létező és intenzív érdeklődés (a bugyiban matató ovist ki nem látott még?), ami aztán néhány évre elcsendesedik, mielőtt kamaszkorban újult erővel tör felszínre. És ami óriási előny a kicsiknél: nagyon nyíltan kérdeznek, még nincsenek zavartban, nem érzik a tabut, és nem ciki nekik velünk megbeszélni a kérdéseiket. 

Ebből a szempontból remek egy ilyen kiadvány, vagy bármilyen kiadvány, ami elősegíti, hogy tőlünk tudja meg a tutit, és ne a félművelt haverjaitól vagy egy vécében az orra alá dugott pornójelenetből. Sőt, nem szuper, hogy direkt arra biztatja őket, hogy beszéljék meg a témát velünk?

Talán csak az a helyzet, hogy nekünk, szülőknek kéne felnőni ehhez a színezőhöz.

(A szülők lapja találata szerint egyébként a kiadvány egy 1975-ös angol nyelvű füzet magyarítása.)

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.24 16:43:51Haloperidol

  Egyetértek azzal, hogy nem 14 éves korban kell elkezdeni a felvilágosítást.
  Azonban ezt a füzetet semmiképpen nem adnám oda 6 éves gyerekemnek, egyszerűen nem az ő szintje.
  Nyilván 6 évesen tudja, hogy a fiúknak fütyijük van, a lányoknak puncijuk, de azt, hogy ezzel most konkrétan mit kell csinálni, részletekbe menően, szerintem bőven ráér később is. Azt is el lehet mondani, hogy a gyerek anya hasában van, és a puncin jön ki. Nekem a szüleim annyit mondtak ilyen idősen, hogy anya és apa nagyon szorosan megölelik egymást mert nagyon szeretik egymást, és úgy lesz a kisbaba. Nekem ennyi pont elég volt 5-6 évesen.
  Olvastam egy pszichológustól, hogy a gyereknek azt kell elmondani a szexualitásról, amit kérdez, az ő szintjén. Szerintem ez nem egy hatéves gyerek szintje, ahol a dugás konkrétan ábrázolva van egy könyvben. Mondjuk 10-11 éves korában már simán elmondható ez.

 • 2017.03.24 17:27:05D2

  A szülők lapja hírlevelében olvastam a cikket először. A kiadó nem magyarította, hanem szépen lenyúlta a 40 éves szakirodalmat.
  Az átvett rajzok egyébként szerintem is túlontúl részletesek egy 6 évesnek, a széttárt karokkal világra robbanó (nyilván doktor bácsi segítséget igénylő) szülésről nem is beszélve.
  Sok-sok korrekt kiadó által nyomtatott gyakorló van, ezt a céget nem sorolnám közékük...

 • 2017.03.24 18:26:34kayla.ohanegan

  Szerintem is inkább 10 éves kor körül optimális az ilyen jellegű felvilágosítás. Vannak kimondottan jó, kamaszoknak szánt könyvek ebben a témában is, persze nem úgy hogy pusztán a kezébe nyomjuk, hanem mondjuk elolvassa a kedves szülő is, és ötleteket, válaszokat tud gyártani olyan esetekre, ha a téma szóba kerül. Ilyen közvetlen módon biztosan nem tolnám még egy 10 éves elé sem, nem hogy egy 6 éves elé.

 • 2017.03.24 21:25:30cardiobascuralis

  Ha most lenne HATÉVES a gyereked, megtanulnád helyesen leírni?

  És a többi szót is?
  "zavartban" - pedig zavartalanban kéne lenniük? És melyik testrészükkel?
  Valamint a magyar nyelv feltalálta az amely vonatkozó névmást is. Már több száz éve.

  Szerintem vissza kéne térned a főzéshez, amivel korábban kezdted, ahhoz hátha értesz.
  Csak ne írd le, mert ahhoz nem értesz.

 • 2017.03.24 22:23:19Androsz

  "Egyszerűen azért, mert az a viszony, ahogy a gyerekhez kapcsolódunk,..."

  Ez az, itt van a problémák egyik fő oka. Mert a legjobb szándékú szülő is belefut abba a csapdába, hogy amikor a bármilyen korú gyerekének mesél a felnőttek szexeléséről és más szokásairól, akkor a gyerek képes lenne megérteni és elfogadni általában a felnőttek fura, "fúúúj" dolgait, ám ha az ő saját szüleit is behelyettesíti a felvázolt képbe, máris megütközés, hárítás, menekülés a következmény. Azon még el lehet vihogni, hogy akkor a szomszéd kefebajszú Ödön bácsi fütyije az információk alapján hogyan működik, de a saját apja fütyijét megrendítő elképzelni. Ha kislány, akkor azért, ha pedig kisfiú, akkor azért. Ez a gátlás sok hasznos célt teljesít, de a szexről való idealizáltan őszinte beszélgetést lényegében megoldhatatlanná teszi.

 • 2017.03.24 23:13:51sebi77

  "fideszes-libsi tengely"
  Mi?! Ez nem egy tengely, valamint egy "libsi" biztos nem háborodik fel ezen a könyvön.
  Emlékszem, kb. 7 éves voltam, amikor pont abban a fázisban voltam amit a cikk is ír, hogy már elmondták a sejtes sztorit, de fogalmam nem volt hogy a fenébe találkozik két sejt két különböző emberből. Nem voltam hülyegyerek, nem lehetett lerázni méhecskékkel meg hogy nagyon szeretik egymást, logikailag ill. fizikailag nem stimmelt az egész. Szóval erre rákérdeztem konkrétan anyámnál, a buszon. Nem válaszolt semmit. Pedig nem olyan bonyolult. És ha azt mondja a gyerek fúj, akkor mivan. A világ tele van fúj dolgokkal, egyszer meg kell tanulnia. Valamikor később meg majd rájön hogy nem is olyan fúj.

 • 2017.03.24 23:18:34sebi77

  Szerintem ez az egész sokkal inkább szól a felnőttek gátlásairól és zavaráról, mint arról hogy mit tudhat egy hatéves.

 • 2017.03.25 00:42:11s3pooler

  Hát, azért lenne itt pár felugró szemöldök, ha a t szülők megnéznék, hogy 10-12 éves gyerekük az okostelefonján milyen tartalmakat nézeget.
  Ugyanezen okból max azt kérdezi meg, hogy a néni arcáról hogy kerülnek a "sejtek" a petesejt környékére.

 • 2017.03.25 01:55:37cardiobascuralis

  sebi77:
  "Valamikor később meg majd rájön hogy nem is olyan fúj."
  Nem a faszt!

 • 2017.03.25 01:56:15cardiobascuralis

  sebi77:
  "Valamikor később meg majd rájön hogy nem is olyan fúj."
  Nem a faszt!

 • 2017.03.25 01:56:43cardiobascuralis

  Ezzel a kurva blogmotorral nem lehetne már baszni valakinek valamit?

 • 2017.03.25 10:27:49R2D2 & C3PO

  Tegnap belinkelt valaki egy videót természeti népekről. A legtöbb csopitársnak az volt a mondanivaló, hogy nincs rajtuk ruha. De mért?

  Ezek után nincs min csodálkozni.

  Mire 6 lesz a gyerek, már elfelejtik, milyen pucéron egy pasi/nő, és higy megy be "oda" a gyerek. ;)))

 • 2017.03.25 12:50:15Tibi !

  Aki ilyen kiadványt csinál 6 éves gyerekeknek az egy mocskos pedofil és le kell csukni. Lehet ezen filozofálni, de a mi kultúrkörünkben ezek a "szokások".

  7.-ben, 8.-ban meg amúgy is van felvilágosítás azoknak akik még nem tájékozódtak előtte. Van kifejezetten ezzel a témával foglalkozó ismeretterjesztő irodalom is, én is így "világosultam fel", nincs is semmi problémám a szeksszel. De ehhez el kellett érni egy olyan kort amikor érdekelni kezdett a téma, és felfogtam amit olvastam.

 • 2017.03.25 13:08:02Kövér Lajos

  A magyar népmesék és sok más egyéb mese kapcsán is mást sem hallani a szakértőktől, mint hogy nagyon nem ugyanaz történik a gyerek lelkében, amikor hall valamit, mint amikor lát valamit. "A gonosz boszorkány földarabolta a kislányt" nem ugyanaz elmondva, mint valósághűen lerajzolva. Ez a szexualitással is így van akkor. Ez az egyik.
  A másik, hogy a füzetke az apuka kemény fütyijéről beszél, amit anyuka puncijába dug - a gyerek nem szexuális lényként tekint a szüleire, számára ők szülők, és nem képes megérteni, hogy ez természetes dolog. Majd ha eljön az ideje, megérti, de még felnőttként is rögtön elhessegetjük a gondolatot, ha felmerül bennünk, hogy a szüleink mit csinálhatnak az ágyban. Más viszonyban vagyunk!
  Szerintem ez a kiadvány pornográf és a gyerekek pszichoszexuális fejlődésére nézve kimondottan káros, és aki ezt egy gyerek kezébe adja, az abúzust követ el. Az a kisgyerek, akit ezzel sokkoltak, soha többé nem fog tudni úgy tekinteni a szüleire, mint addig. Gonosz és beteg dolog volt megrajzolni, kiadni, magyarítani, és újra kiadni. Remélem, hogy a szülőknek lesz annyi józan esze, hogy ne adjanak ilyen a gyerekük kezébe, mert az okozott károkat már nem lehet visszafordítani.

 • 2017.03.25 16:45:53Androsz

  @Tibi!: "7.-ben, 8.-ban meg amúgy is van felvilágosítás azoknak akik még nem tájékozódtak előtte."

  Egen. Csakhogy amikor még gyerekek voltunk, nem botolhattunk bele úton-útfélen a pornóba. Szóval ma a gyerekek már tájékozodnak előtte, csak nem feltétlenül a legalkalmasabb forrásokból. Ezért kell a felvilágosításnak korán, kicsit tényleg túl korán érkeznie. Meg kell találni a módját, mert még mindig jobb, mint az ösztönös visszatetszést okozó képektől keletkezni képes károk.

  Egyébként az érdeklődés 3-4 éves korban fellángol. Csak nem a szex érzéki oldaláról közelítve, hanem a különös és jól látható tények megmagyarázását várva.

  (Azt pedig ne felejtsük el, hogy a szex érzéki élményeinek masszív előkészítése már a szoptatással megkezdődik, a fürdetés, hintőporozás altesti élményei szintén megalapozóak, egyben úgyszólván létfontosságúak. Az ember már ki van találva, az evolúció szempontjából csak villanásnyi elvváltozások nem fogják az ösztönöket elhangolni.)

 • 2017.03.25 16:55:02AnnaKarenina

  Hát ilyen az, amikor bárki nevelhet gyereket, aztán majd nézeget és csodálkozik, hogy mit sikerült összehoznia. Azokkal értek egyet (és értekezzetek pszichológussal), hogy a gyerekekkel csak az ő szintjükön érdemes/értelmes erről beszélni. Amit a kifestő mutat az a felnőtt szex, ráadásul csak a "technika", amihez a kisgyerekeknek nem lehet közük. Ha ezt egy hatéves látja, kiszolgáltatott lesz bármelyik pedofilnak, hiszen ezt ő már tudja, neki megmutatták, hogy a felnőttek ezt így csinálják. Fogalma sincs arról, hogy neki még nőnie, érnie kell. És azt sem tudom elfogadni, hogy ezt vagy egy másik hasonló kiadványt nem KELL megvenni. Lesznek, akik megveszik és a gyerekeiknek mutogatják butaságból, vagy hátsó szándékból.

 • 2017.03.25 17:45:16sebi77

  @AnnaKarenina: "Ha ezt egy hatéves látja, kiszolgáltatott lesz bármelyik pedofilnak, hiszen ezt ő már tudja, neki megmutatták, hogy a felnőttek ezt így csinálják. Fogalma sincs arról, hogy neki még nőnie, érnie kell."

  Akkor pl. a gyerek ne tudja mi az alkohol, se a drog, vagy a vadvizi evezés, mert azt is mind csinálni akarja majd, és nem fogja felfogni hogy gyerekként ahhoz neki nincs köze. Ha lát ilyet a TV-ben, vagy hall róla, akkor mindenféle fedőtörténetet meg mesét kell hozzá kitalálni, pl. a bácsi sört iszik ami málnaszörpből készült, és utána azért megy négykézláb mert ellenőrzi a tócsát. Szerintem az hogy hülyének nézzük a gyereket és irreális dolgokkal etetjük éveken keresztül, több kárt okoz. Egy párhuzamos univerzumot teremtünk nekik tündérekkel, télapóval, aztán elvárjuk tőlük hogy végre felnőjjenek, és csodálkozunk hogy ez sokszor 40 év alatt se sikerül. Sebő Ferenc beszélt erről meggyőzően.

  @Kövér Lajos: Amit a vizualizálásról írsz, abban van valami. És abban is, amit többen is írtak, hogy ezt a témát lehet hogy pont nem anyuval és apuval kell felvezetni, mert ez inkább ront a helyzeten és nem könnyít. Szóval így ebben a formában azt hiszem én se adnám a gyerekemnek jó szívvel ezt a könyvet, de a semminél ill. a tündérmeséknél még mindig jobb.

 • 2017.03.25 17:51:45cardiobascuralis

  Tibi !:
  7.-8.-ban már elkéstél, addigra már a többség dug.

 • 2017.03.25 18:06:11AnnaKarenina

  sebi77: Egyáltalán nem vagyok a tündérmesék híve, csak azt mondom, hogy ez nem a hatévesek szintje, hanem a felnőtt szex technikájának megmutatása képekben. Egy hatévesnek nincs erre szüksége. A vadvizi evezésnek meg egyáltalán nincs semmi köze a dologhoz. :) A részegség is olyan téma, amit lehet, hogy a gyerek pont a családjában lát, vagy éppen nem, akkor aktuálisan magyarázandó. De ahogy alkoholt sem adunk a kisgyereknek, úgy olyan felvilágosítást sem, ami nagyobb zavart kelthet benne, mint tisztázást. A pedofileknek való kiszolgáltatottságot pedig komoly veszélynek látom. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy azt elmondjuk a kisgyerekeknek, hogy ne hagyják, hogy hozzájuk nyúljanak.

 • 2017.03.25 19:52:31cardiobascuralis

  AnnaKarenina:
  Hát ha neked a szex technikája abban merül ki, hogy be kell dugni, akkor elég siralmas nemi életed lehetett eddig.

  "De ahogy alkoholt sem adunk a kisgyereknek"
  A franciák pl. adnak vörösbort legalábbis. Mégsem hülyébbek a gyerekek ott sem, mint itt (leszámítva persze, hogy franciák).

 • 2017.03.25 20:06:14sebi77

  AnnaKarenina: Szerinted hogyan lehet felvilágosítani technikai részletek nélkül? Tisztán emlékszem, hogy ez a sejtek mágikus egyesülése meg a nő hasába teleportálása iszonyúan érdekelt, és irritált, hogy sokáig nem kaptam rá válasz. Ez nem szexuális kíváncsiság, csak sima kiváncsiság. A felnőttek gyakran csinálják, ha a gyerek olyat kérdez amit ők se tudnak, vagy nem akarnak válaszolni, kitalálnak valamit csak hogy leállítsák a gyereket. Ha ez előfordult, és logikiai hibát vagy hiányosságot fedeztem fel benne, addig faggatóztam amíg a felnőttek agyfaszt nem kaptak tőlem. Jobban meggondolva viszont ez a gyerek fő feladata, éppen tanulja a világot, a felnőtteknek pedig kötelessége ezt a folyamatot nem akadályozni, és becsületesen válaszolni. Ennek megfelelően ha a gyerek rákérdez ilyesmire, tényszerűen közölni kell vele a valóságot, de nem feltétlenül kell megkérni rá hogy rajzolja le aput amint épp döngeti anyut.

 • 2017.03.25 20:57:53Kishableany

  Az az igazsag, hogy van olyan informacio a szuleim kapcsolatarol, ami meg 40 eves koromban is pont tul sok informacio :-))) De, hogy temanal maradjak: amikor egy ovodas vagy kisiskolas kerdezi, hogyan lesz a gyerek, akkor arra az o szintjen kell valaszolni. A dolog elobb utobb elokerul, mert vagy a kistestver erkezik, vagy a szomszed neninek lesz hirtelen nagy a hasa es ha nem beteg, akkor mitol, tehat valahogy szoba fog kerulni es erre valamit reagalni kell. A mi hogyan kemenyedik es hova kell tenni, ez egyertelmuen a tul sok informacio kategoria, es meg annal is sulyosabb, hogy a konyv arra keri, hogy a szuleit kepzelje el az abrak helyere, es foleg, hogy meg szinezze is ki. Ezt igy biztosan nem kellene. Ha mar felvilagositas, meg ha mar mondani kell valamit a temaban, mert a gyerek rafeszult arra,,hogy hogyan lesz kistestvere, akkor inkabb A sehany eves kislany-t ajanlanam, amely nagyon szepen es kisgyermek szamara nem tulterhelo modon magyarazza el. Kisiskolasnsk pl 9-10 eves kortol az Igy mukodik a tested cimu konyv lehet megoldas. Ez a konyv mar igen konkret a hogyan lesz a kisbaba mikentjerol, de megis a papa-gep es mama-gep abrazolasa kelloen absztrakt, hogy a gyerek ne jojjon nagyon zavarba.

 • 2017.03.26 08:02:53Rav Antal

  Ha a hatévesek tudnák a technikát, akkor több pedofil bukna le mint most.

 • 2017.03.26 09:37:24Merlot

  "Ezzel a kurva blogmotorral nem lehetne már baszni valakinek valamit?"

  Mondjuk tedd meg, basszál vele te!
  Talán nem is olyan fúúúj... :pp

 • 2017.03.26 10:36:05zetevar

  5,5 éves a legkisebb gyermekem. Nem hiszem, hogy fél év múlva ilyen nyíltsággal szeretnék vele erről a dologról beszélgetni.
  Ezzel együtt leírom, mit tapasztaltam az idősebbik fiam kapcsán. Van az az ősrégi könyv, aminek címe az, hogy Így működik a tested. Ez a könyv robotként ábrázolja az embert és a roboton keresztül mutatja be az alapvető biológiánkat. Nagyon jó. A gyermek születésének magyarázatát az aparobot és az anyarobot bemutatásával kezdi. A gyermekem imádta ezt a könyvet, eleinte eszébe sem jutott összekapcsolni anyarobotot velem, aparobotot az apukájával. Kb. 6 éves volt, amikor fény gyúlt a kis fejében és megkérdezte, hogy akkor hogy is van ez velünk.
  Akkor még elütöttem vmivel a kérdést.
  2. osztályos, tehát 8 éves volt, amikor újra felbukkant a kérdés, és akkor már kénytelen voltam az ő szintjén elmagyarázni a dolgokat. De ami ezután jött, nagyon meglepett. Szépen végighallgatta a mondandómat, aztán röviden leszögezte:
  - Akkor ez a szex.
  És akkor erről többet nem is mondanék...

 • 2017.03.26 17:37:31fumerin

  Nem tudom, általában a szexualitással ovitól a kamasz korig nem igen foglalkozik a gyerek. Nekem személy szerint nem tetszik a kiadvány.
  A másik oldal, viszont a net világában nem egy gyerek tölt le játékkal vírust ( férjem kocka, pár gép landolt e miatt nálunk), ahol pornó is csatolódik( ráadásul olyan trójaiak is, amik megfeszítik a gépeket). Ilyenkor tévesen üvöltik le a gyerek fejét ( sajátjukat kéne, akik nem felügyelik a gyerkőc netes aktivitását), hogy szexet néz ( holott lehet, csak a minecraft tört verzióját próbálta, vagy online játékot).
  Na, ha ilyenbe bele sikerült futnia a szülőnek, hogy a gyereke tátott szájjal nézte a bácsi-néni hancúrt, attól viszont finomabb a színező.
  Ilyen esetben lehet, hogy segíti feldolgozni a látottakat, ha a szülőkkel átbeszélheti a gyerek, amíg alkot kérdez, aztán lehet kicsit tompítani a "sokkot".
  Normál esetben, én tuti nem adnám egy elsősnek, fogtündér és húsvéti nyúl mellé nem passzoló tartalom.
  A "gólyamese", "csodamag evés" egy ovis gyereknek még totál elég...viszont mindenki azt csinál, ami neki jó. :)

 • 2017.03.27 18:18:51Csb

  A nagyobbik lanyom 11, a kisebbik 9. Tudjak, hogy az apuka beleteszi az anyukaba a sajat himivarsejtjet, hogy azok ott a petesejttel talalkozzanak, es abbol baba legyen. Azt is tudjak, hogy az elobbi olyan, mintha egy csomo kis ebihalacska lenne, csak feherek, nagyon-nagyon picik, es nagyon sietnek celbaerni. A multkor ra is kerdeztek, hogy mi van, ha tobb petesejt erik egyszerre.

  Konkretan a behatolas meg nem merult fel, mert nem mernek rakerdezni, en meg nem nyomatom erovel. Ha felmerul, azt fogom mondani, hogy az apukabol atfolyik egy kis folyadek, a kukibol a punciba, de az nem pisi, mert nem sarga, es kulonben is masik tartalybol jon, igy aztan nem is fujj. Eppen azert van mindenkinek derektajon, mert osszevalok, es emiatt nem fujj. :)

 • 2017.03.28 14:51:17umarcsi

  [link]
  Jó, nem naturalista és minden benne van :) "gépekkel szemléltetve"
  Nálunk is tudták sulira, hogy apamagocska meg anyamagocska, sőt azt is, hogy a nénik pocakja csinál párnácskát, ami vérből van, s ha nincs baba azt a szervezet kidobja stb. A konkrét kérdés az egy osztálytárs rajza alapján merült fel a fiamban elsőben.
  Ekkor elővettük ezt a könyvet. Megértette: "akkor be kell dugni a pöpimet a lányok nunijába-nem lehet valami jó érzés". Mire a mellettünk ülő huga "nekem jó érzés, mikor nyúlkálok a nunimba"....

 • 2017.03.28 14:53:34umarcsi

  Bocs, nem láttam, hogy már írtátok...

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta