SZÜLŐSÉG

Kamasz gyereked van? Viselkedj úgy, mint egy szobanövény!

2017. március 21., kedd 11:44

Bármilyen műfaj hívei vagyunk is gyereknevelés terén, szigorú szülők, barátkozós szülők, vagy épp holisztikusak, mire a gyerek tinédzser lesz, valószínűleg szükség lesz némi finomhangolásra. Ebben a helyzetben jöhet jól a szobanövény alapú gyereknevelés.

Álcázzuk magunkat szobanövénynek

Lisa Damour a New York Timesban megjelent cikke amellett foglal állást, hogy amire a tinédzsereknek leginkább  szükségük van szüleiktől, az a csendes, rejtőzködő életmód. A növények nem mozognak, nem hívják fel magukra a figyelmet, és semmi esetre sem beszélnek. Olvadjunk bele a háttérbe, ne kérdezősködjünk, és ne lássunk el senkit kéretlen tanácsokkal. Ne bombázzuk a gyereket nap rendszerességgel iskolai határidőkkel kapcsolatban. Természetese, ha lecsúszik valamiről, azért mi leszünk a hibásak. 

shutterstock 561661186

Szülőnek lenni általában véve is kihívás, de a tinik azok, akik igazán hatékonyak a szülők életének feje tetejére forgatásában. A napi teendők terén egyre kevesebb segítségre van szükségük, önállóan közlekednek, saját órarendjük van, a felnőttektől pedig csak a Wi-Fi jelszót és a Netflix hozzáférés biztosítását várják el. A mindennapi kapcsolattartás egyre nehezebb, beszélgetni tizenévesen inkább barátokkal szokás, a szülőknek csak egy-egy odavetett szó marad a hálószoba jelentette szentély felé vezető úton.

Sok szülő számára felkavaró lehet a váltás a nyelvi alapú kommunikáció, és a szobanövény stílus között. Az iskolai bulik olykor talán már túl részletes leírása után nehéz megszokni a legfeljebb két szavas válaszokat. De akármilyen nehéz is csöndben lenni, előbb-utóbb eljön a hallgatás ideje. Eresszünk gyökereket, növesszünk lombkoronát, alkalmazkodjunk a szobanövény-élethez.

A hozzáállás létjogosultságát Damour olyan szülői jelenlétre fókuszáló tanulmányokkal példázza, amelyek szerint bizonyos esetekben előnyösebb pusztán jelen lenni, és nem belefolyni a gyerek magánéletébe. Azoknak a jelentéktelennek tűnő pillanatoknak, amikor a konyhában, vagy a nappaliban teszünk-veszünk, a gyerek pedig útban a hűtő felé szótlanul elsétál mellettünk, nagyon is van jelentősége.

Úgy tűnik, csupán jelen lenni is értéket jelent, akár digitális formában is. Egy másik kutatás eredményei azt mutatják, hogy egy-egy rövid üzenet a másik szobából szintén működőképes alternatívája lehet egy iskola utáni vallatásnak.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.21 12:29:57Take5

  Néha azt gondolom, hogy "itt mindenki hülye?". Esetleg jó módszer még a szülök csendes - hangsúlyozom, CSENDES - kollektív öngyilkossága, lehetőleg valamilyen távoli, kietlen helyen, ahol nem zavarja érzékeny lelkű maggzattyyát.
  Persze úgy is le lehet ezt fordítani, hogy ha semmiért nem szólok, akkor nekem nincs vele gondom. Mer' mi lesz ha egyszer válaszol!? Igaz, azt látja, hogy én sem beszélek hónapszám az asszonnyal, akkor meg vele minek?
  Nem lehet, hogy a rohadt nagy önmegvalósítás helyet figyelni kéne a gyerekre, meg esetle szimplán szeretni?

 • 2017.03.21 13:05:26kisf

  Megtisztelő, ha szóra méltatnak (esetleg akkor, ha pénz kellene), esetleg morgás, hogy " ...megint ez a kaja....".

 • 2017.03.21 13:22:12trillárom

  Én tiniként nem szerettem, amikor faggattak a szüleim. Persze tudtam az alapvető játékszabályokat pl.ha megbeszéltük, h. 10-re otthon vagyok, akkor otthon voltam v. max. telefonáltam. De több mindent elárultam a kis titkaimból, ha csak úgy cseverésztünk (pl. vacsora után), laza hangulatba kerültünk és kibuktak belőlem a dolgok. Nem pedig bejött anyukám a szobámba és "Márpedig most beszélgessünk" jelszóval próbálkozott.

 • 2017.03.22 09:43:08Mák Vilma

  A hozzá se szólok és a faggatózás között azért még vannak lehetőségek. Pl. beszélgessünk mindkettőnk által érdekesnek tartott témákról, vagy kérjük ki a véleményét erről-arról.
  Nem hiszem, h. a kamasznak jó, ha levegőnek nézzük.
  Azonkívül, én azt hiszem, lehet, hogy a kamasz utálja, ha tanácsot adnak neki, vagy presszionálják, hogy dolgozzon a siker érdekében, de később hálás lesz érte.
  Nem arról van szó, h. olyasmire kényszerítsük, amihez nincs kedve-képessége, de noszogatni, hogy a kamaszkori élettani lustaságán túl tudjon lépni, szerintem bár hálátlan feladat, de okos gyerek belátja, hogy erre (is) való az ember szülője...

 • 2017.03.22 16:43:57benőjenő

  hmm...azt gondolom, h van némi igazság a cikkben, mármint, h ne baszogassuk a tinit, de ugyanakkor ott a másik szempont is, h pont az szokott a gond lenni,hogy a családban nem beszélgetnek, nem kommunikálnak eleget a családtagok, nem együtt, csak egymás mellett élnek.
  szerintem a baszogatás és a fotoszintetizálás között félúton lehet valahol a megoldás, rá kell érezni, hogy a gyerekkel mikor lehet kommunikálni és mikor kell inkább csak jelen lenni.

 • 2017.03.22 21:00:28Csipyke

  "levegőnek nézzük"-a szobanövénynek pont a levegő ez egyik szükséglete-vagyis a levegőnek nézett kamasz épp fontos:P

 • 2017.03.24 22:59:55Billy Hill

  Hipnotizálás vagy igazságszérum, kevesebbel nem érhetjük be!

 • 2017.03.26 17:20:13ColT

  Nem kéne túltolni. Egy gyereknek ki kell pörögnie az energiáit, nem kell mindenért leszidni, de keretek kellenek. És kell vele beszélgetni, van rá igényük.
  Kicsit gondolkodni kéne ilyen szélsőségekig tolt cikkek megjelentetése előtt (akár megkérdezni a fordítót, mi volt az eredetiben...)

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta