SZÜLŐSÉG

Vajon hagyják ránk rohadni az egész oktatási rendszert?

2017. március 17., péntek 09:47

Szólunk, ha változik a helyzet.

Úgy tűnik, most meg mégsem lesz kilencosztályos az általános iskola, legalább is ezt írta a Magyar Idők. Méghozzá azért nem, mert a kormányban nincsen egyetértés arról, hogy egyáltalán szükség van az új iskolaszerkezetre. És ha lesz is egyetértés, akkor is csak később valósulna meg, és nem két év múlva.

Balog Zoltán miniszter, március elején ugyan még azt jelentette be, hogy a kormányülésen eldöntötték, elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami azért mégiscsak konszenzust sejtet, sőt, pár nappal később, a Köznevelési Kerekasztal ülése után, még a változtatás fő irányvonalait is ismertették, amire Palkovics államtitkár szerint a kormány is rábólintott. Úgyhogy most egy kicsit értetlenül állunk a dolog előtt.

shutterstock 520160416

Nem mintha meglepne, ha ebből a tervből sem lenne semmi, volt már példa ilyesmire, habár megjegyezzük, ha egy iskolás gyerek csinálná ugyanezt, (igen, nem, de igen, ja, mégsem), hát nem biztos, hogy nagyra értékelnék a produkcióját a tanárai. Na, de legyünk megértők, jól meg kell fontolni, hogy akarnak-e kezdeni valamit az oktatással, vagy hagyják inkább ránk rohadni az egészet. Mert végül is az is egy opció, látjuk.

Az új rendszert – mondjuk nem is tudom, hogy ezek után érdemes-e róla beszélni, de azért nagy vonalakban fussunk végig rajta, hátha mégsem olyan jólértesült a kormányközeli lap, vagy félreértett valamit, vagy, ami szintén nincs kizárva, megint meggondolja magát a kormány - 2019-től tervezték bevezetni. Vagyis röpke két év alatt lezavarták volna a Nemzeti Alaptanterv radikális átírásától a plusz egy évhez szükséges osztálytermek felépítéséig és a tanárképzés átalakításáig az összes változást. Merész terv, de nem példa nélkül való. 

Az előre beharangozott változtatások egyébként nagyon tetszetősnek tűntek: kevesebb lexikális tudás, vagyis magolás, több alapkompetencia és gondolkodás, és még a gyerekek érzelmi fejlődésére is hangsúlyt fektettek volna az ígéret szerint. Nem tantárgyi keretekben, hanem tudásterületekben gondolkoztak volna, használták volna hozzá a kor csodálatos vívmányát, a számítógépet, és mindezt a gyerekek korosztályának megfelelő érdeklődésére alapozva. Ráadásul még a felzárkóztatásra és a tehetséggondozásra is nagyobb hangsúlyt fektettek volna. Igaz, azt a plusz egy évet nem oda tették volna, ahol a legtöbb haszna lenne: az alsó évfolyamok végére, hanem az óvoda és az iskola közti szakadékot akarták vele áthidalni.

Palkovics István oktatási államtitkár még arról is biztosított mindenkit, hogy a koncepciót széles körű társadalmi vitára bocsátják. Ezzel kapcsolatban a több tucat civil oktatási szervezetet tömörítő Civil Közoktatási Platform azonnal jelezte: az új NAT koncepcióról a bejelentése előtt semmiféle információt nem kaptak, vagyis semmiféle vita nem előzte meg annak kidolgozását, a kormány a saját koncepcióját bocsátja utólag egy látszat vitára. A történelemtanárok, az osztályfőnökök, a nevelési tanácsadók, és egy csomó más civil szervezet csak a kész koncepciót véleményezheti, és ha szerencséjük van, valamilyen részletkérdésben esetleg kérhetnek változtatást.

shutterstock 141409255

Radó Péter oktatáskutató röviden és velősen érdemben, személyes közleményben is kritizálta a koncepciót az OktpolCafé Facebook oldalán. Szó szerint idézzük:

„1. Az iskolaelőkészítő évfolyam az iskolában nettó marhaság.
2. Az ismeretek és készségek egyensúlyát megőrző nemzeti és keresztény tanterv szintén nettó marhaság.
3. A tőlünk elvett, és ezekre költeni tervezett durván 100 milliárd forint nagyon is valóságos pénz.”

Az első pontot úgy magyarázta, hogy nincs olyan, hogy átmenet az óvoda és az iskola között, csak rugalmas vagy rugalmatlan beiskolázás, és rugalmas vagy rugalmatlan alsó tagozat van, az alsó tagozatot egyszerűen fel kell szabadítani a tantervi nyomás alól.

De hát, a dolgok jelenlegi állása szerint már megint úgy néz ki, hogy nem lesz az egészből semmi. Vagy nem most, vagy nem úgy.

Szólunk, ha változik a helyzet.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.17 10:17:37elemes

  Radó Péter nem oktatáskutató.

 • 2017.03.17 10:52:02Egyallampolgar

  A PISA tesztek eredményei, a gyerekek oktatással kapcsolatos élményei azt mutatják nagyon ráférne az oktatásra a fejlesztés.
  A kormány viszont bölcs. Tudja, hogy amire ráteszi a kezét összeomlik. Sem az egészségüggyel sem az oktatással nem fog történni semmi. Lassú halálra vannak ítélve.

 • 2017.03.17 11:46:38LFather

  A tanárokkal kellene kezdeni a rendrakást. Értsd: Valóban hivatás és életpálya legyen, normális fizetéssel és körülményekkel, cserébe az alkalmatlanok ne lehessenek tanárok. Vagy mostanság divatos szófordulattal élve: Ne lehessenek megélhetési tanárok. Mert most kurva sok van és többet ártanak, mint használnak, stresszelik a gyerekeket, ordibálnak, megalázzák azokat, akik - vagy akiknek a szülei - nem tetszenek, sorolhatnám. Úgy mondom ezt, hogy nekem viszonylag könnyű: Ha valami gondom van, bemegyek a 195 centimmel, 125 kilómmal 10 évi testépítés után és elég csak mosolyogva kérnem, mindenki egyetért. De a szülők többségét nem áldotta meg a sors, vagy a Jóisten (nem kívánt rész törlendő) olyan génekkel, mint engem, így marad a mindennapos harc a holtfáradt, agyonhajszolt, stresszes gyerekeink érdekében a mindig ideges, kritikát nem elviselő, építő jellegű javaslatot velőből elutasító, védhetetlent is körömszakadtukig védő és összezáró tanárokkal. A csontvázakkal, akik tán még Rákosi idejében végezték el a tanárképzőt és elment mellettük a világ, amiről nem hajlandók tudomást venni, sőt. Minden bajukért a gyerekeket teszik felelőssé (meg persze a RENCERT, legyen az épp bármi), megmérgezve ezzel a tanár-gyermek, tanár-szülő és tanár-tanár kapcsolatokat is.

 • 2017.03.17 12:28:07wega

  Hmm, úgy látszik nem minden jut át a tűzfalon.

  Ide linkelnék egy (másik) cikket - már, ha szabad ilyet tenni, mert nem ezen a lapon olvastam, viszont közvetlenül a kukázott "mese" megírása után szaladtam bele - :

  [link]

  Elgondolkodtató, nem?

 • 2017.03.17 13:32:43R2D2 & C3PO

  Wow!
  De jó!

 • 2017.03.17 14:00:38yoisten

  LFather! 100%-ig egyet értek!

  Az utolsó részt kiemelném, mert sajnos NAGYON eltalált! (és drága hazánkban máshol is tetten érhető)
  "mindennapos harc a holtfáradt, agyonhajszolt, stresszes gyerekeink érdekében a mindig ideges, kritikát nem elviselő, építő jellegű javaslatot velőből elutasító, védhetetlent is körömszakadtukig védő és összezáró tanárokkal. A csontvázakkal, akik tán még Rákosi idejében végezték el a tanárképzőt és elment mellettük a világ, amiről nem hajlandók tudomást venni, sőt. Minden bajukért a gyerekeket teszik felelőssé (meg persze a RENCERT, legyen az épp bármi)"

 • 2017.03.17 14:07:54elemes

  @LFather:

  "A tanárokkal kellene kezdeni a rendrakást."

  Mi sem egyszerűbb :-)

  De tényleg. Csányi prof javaslata: emeljuk a tanarak fizetését évi 20%-kal, tíz éven át.
  Néhány év múlva a tanárképző lesz a legmagasabb presztízsű egyetemi szakirány.
  Újabb néhány év múlva az értelmiség krémje lesz a tanár, és a gyerekek a játszótéren
  nem mozdonyvezető meg hajóskapitány akarnak majd lenni, hanem tanár.

 • 2017.03.17 14:10:04elemes

  @wega:

  nem a tűzfal. Talán csak túl hosszú ideig szerkesztetted. Érdemes elküldés előtt biztonsági másolatot csinálni a hozzászólásról (CTRL+A, CTRL+C)

 • 2017.03.17 15:20:28sajtos pogi

  @LFather
  "Ha valami gondom van, bemegyek a 195 centimmel, 125 kilómmal 10 évi testépítés után és elég csak mosolyogva kérnem, mindenki egyetért."

  Én pont leszarnám, hogy hány ajtós szekrény vagy. Az észérveket meg tőled és a 40 kilós anyukától is egyaránt elfogadnám.

 • 2017.03.17 18:23:56Lady Scarlett

  A pipa tesztet a magyar diákok nem veszik komolyan és nincsenek motiválva hogy jó eredményeket érjenek el. Nem is érdekli őket. Vannak akik hasraütésszerűen ixelgetnek el sem olvassák a kérdést sem.
  Keleten ez a teszt presztízs kérdés, annak van a nagyobb tisztelete aki jó eredményt ér el rajta. Külön show-t szerveznek a kitöltés köré.
  Szóval ameddig ez nincs motiválva fentről addig mindenki le fogja tojni valós eredményt nem mutat a mostani hozzáállás.

 • 2017.03.17 18:24:32Lady Scarlett

  Pisa teszt, bocs. Szótár.

 • 2017.03.17 18:26:32Lady Scarlett

  Az óvodában is már kb az van mint az iskolában, szóval szerintem mélyebbről kellene kezdeni az átalakítást.

 • 2017.03.17 21:00:26Parafagólem

  #Lady Scarlett:
  Való igaz!
  A fiam az egyik top5 elit gimibe jár. Ezek nagyon okos gyerekek, gyorsak, és mindenben jók. De tényleg.
  Viszont ezt a PISA tesztet magas ívben sz4rják le, végigtrollkodják, nem érdekli őket. Ez csak egy konkrét suli, de sztem máshol is van ilyen.
  Aztán pedig erre alapoznak mindenféle szakértést, nyilatkozatot, megoldási tervet :)

 • 2017.03.18 00:37:59végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll

  Lipsi hülyeség a pisapisi teszt!!! Én csak így hívom pisapisi he he he!!! De pisaszar tesztnek is hívhatnánk!!! Nem mutat semmit az egészet azért tanálta ki az únió hogy a Keleti országokat főleg Magyarországot lehúzzák meg alázzák!!! Mert tőlünk félnek!!! A Magyar oktatás mindíg a legjobb volt!!! Nem kell felűlni az aljas Magyar pusztittó célú EÚ hazúgságoknak emberek!!!

 • 2017.03.18 15:08:46ColT

  Lassan már az a jobb, ha nem nyúlnak hozzá, mert amihez eddig nyúltak... ilyen szintű dilettantizmust még a világ nem látott. Persze, hogy nem egyeztetnek, akkor kiderülne, hogy egy értelmes pont nincs az egészben.

 • 2017.03.18 15:16:11ColT

  LFather : Mostanában valahogy inkább olyan esetekről hallani, amikor szülő vagy gyerek rugdos vagy üt meg tanárt. Fordítottat nem...
  Meg mondjuk amilyen a tanári fizetés, he? Megélhetési?

 • 2017.03.18 19:12:37van benne valami

  Sok érdekeset lehet itt olvasni...
  Az a baj szerintem, hogy nagyon polarizálódott az iskola. Egyrészt vannak az elit - ahogy írták korábban a top5 vagy nem is tudom mennyi iskola, ahol tényleg akarnak a diákok, de ott sem akkora a "hozzáadott pedagógiai érték", hanem az a rengeteg különóra, korrepetálás, előkészítő, amin tényleg megtanulja a gyerek a tananyagot, az ilyen iskolákban nincs fegyelmezési probléma és olyan a családi háttér, ami a gyerek útját egyenessé teszi, márt csak idő és pénz kérdése. Na ez a része nem a diákság fele, sokkal kevesebb nem is merem megsaccolni, mennyi.
  Aztán van a nagy átlag... ami mindenben átlagos, bár egyre több jelét mutaja annak, ami a harmadik csoportra jellemző.
  Őket én úgy hívom, megélhetési diákok. Addig járnak iskolába amíg muszáj vagy ameddig lehet. Csonka családban egyik hónapról a másikra élők, akik csak sodródnak az iskolában, a szüleik meg a munkaerőpiacon vagy a közmunkaprogramokban. Szerintem ez a réteg bőven több mint a harmada.
  És erre akarunk egységes rendszereket újra és újra kipróbálni. Az iskola vezető szerepe régen megszűnt, régen az iskola határozta meg kiből legyen orvos, ügyvéd vagy akár egy rendes asztalos, mert arra is szükség van, de nagyon. Ma meg a társadalom(?) termeli ki magából azokat, akik "majd viszik" valamire, Minden pénz kérdése, ami itt nincs. Esélytelenek, marad a segély, a teljes letargia, a motiválatlanság és még sorolhatnám.
  Nem hiszem, hogy megváltottam ezzel a világot...pláne pár sorban!

 • 2017.03.20 09:27:53indapass

  @van benne valami
  Bizony így van.
  Számít az is, a gyerek kik közt tölti az iskolai időt. Hajamat tépem, mikor a jó képességű, egyébként könnyen tanuló gyerekem azzal hárítja, hogy kinyissa a könyvet, hogy "de a többiek sem". Hiszen akkor legalább napi egy órát, ha nem többet, tanulnia kellene! (csak a tanulós tárgyakról beszélek, a megértősekhez elég az órai figyelem)

  Mert azokhoz hasonlítja magát, akiket maga körül lát, és akik órán SEM figyelnek. Őt legalább ez nem fertőzte még meg, sőt panaszkodik, hogy nem lehet haladni, mert a többiek elszórakozzák az órát és fegyelmezéssel megy el az idő egy része.

  Hát én sajnálom a "többieket", ahol a családban nem érték a tudás, de kezdem megérteni azokat, akik legkésőbb hatodikban egy jó gimnáziumba vitték a gyereküket, hogy motivált és érdeklődő diákok közt legyen, és ne csússzon le az egyre érdektelenebb tömegbe.

  Más kérdés, hogy az elvárások sokszor értelmetlenek, fölöslegesek, és abban is van valami, hogy ha napi 6-nál több órája van, és egy felnőtt munkaideje sem több elvben napi 8 óránál, akkor egy gyerektől sem lenne szabad elvárni, hogy annál többet foglalkozzon a kötelességével, ami a tanulás.

  Kevesebb tananyagot, de azt alaposabban és érdekesebben.

 • 2017.03.20 13:34:51zizi77

  indapass, nálunk is ez megy. A lányom tanulmányi eredmény alapján a legjobb az osztályban, viszont nem feltétlenül a legokosabb. Azt mondja, strébernek tartják, pedig folyamatosan rugdosni kell, hogy tanuljon. Mi is megpróbáljuk a 6 osztályos gimit, mert ott talán az lesz az érték, ha valaki tanul.

 • 2017.03.22 12:35:50lpt1

  "Parafagólem

  #Lady Scarlett:
  Való igaz!
  A fiam az egyik top5 elit gimibe jár. Ezek nagyon okos gyerekek, gyorsak, és mindenben jók. De tényleg.
  Viszont ezt a PISA tesztet magas ívben sz4rják le, végigtrollkodják, nem érdekli őket. Ez csak egy konkrét suli, de sztem máshol is van ilyen.
  Aztán pedig erre alapoznak mindenféle szakértést, nyilatkozatot, megoldási tervet :)"

  Ja, meg ilyenek a munkahelyen is később. Aztán nyugaton vagy összeszedik magukat, vagy jönnek vissza hamarosan.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta