SZÜLŐSÉG

Miért mindig az a fontos, mik NEM vagyunk?

2017. március 13., hétfő 06:41

ÉN szoptatom a gyereket (és nem adok tápszert, mert az gáz). ÉN hordozom a gyereket (és nem rakom babakocsiba, mert az gáz). ÉN vega vagyok (és nem eszem húst, mert az gáz). ÉN magyarosan eszem (és nem urizálok, mert az gáz). ÉN gurmé vagyok (és nem igénytelen, mert az gáz). 

ÉN keresztény vagyok, ÉN hetero vagyok, ÉN hazafi vagyok, ÉN liberális vagyok, ÉN jobboldali vagyok, ÉN jó vagyok, mert az a jó, amiben én hiszek. 

Észrevették már, milyen szinten határozza meg az életünket az a rengeteg minden, ami NEM vagyunk? 

És ami azért fontos, mert így mindig egészen pontosan tudhatjuk, ki mindenkinél vagyunk sokkal jobbak. Mindenkinél, aki a zárójelben van. Egy óriási nem-társadalomban élünk, a játszótértől a konyháig, a munkahelytől a politikáig, az edzőteremtől az öltözködésig, az internetes csoportjainktól az olvasott magazinokig. 

shutterstock 432961321

Persze érthető, csoportokhoz tartozni jó, és az is klassz, ha visszajelzést kapunk, hogy amikben hiszünk jók és tényleg értékesek. A baj csak az, hogy minálunk ez már rég nem dolgokról és értékekről szól, hanem valami kényszeres önigazolásról. Arról, hogy csak akkor érezzük, hogy nekünk jó, ha rögtön azt is megéljük, hogy a másmilyen az rossz. Ha tudjuk utálni. Megvetni. Lenézni. 

Az nem opció, hogy én szoptatok, de a másik sem lesz attól szaranya, hogy tápszert ad. Hogy én eszem húst, de a másik nem biztos, hogy elmebeteg, csak azért mert vega (és fordítva). Hogy az is ember, aki mást gondol, és attól még nem feltétlenül hülye. (Oké, az oltáselleneseket most pont nem venném ide, de értik, úgy általánosságban)

Észrevették már, mekkora szeletet hasít ki az internetből a ronda dolgokat felvonultató oldalaké? Ahol azon örömködhetünk, hogy de ronda a kéró. Hogy ocsmány a cipő. Hogy gusztustalan az étel. 

És ami engem mindig lenyűgöz, sok-sok év után is: hogy oda lehet írni a cikk végére névtelenül akármit, és basszus, oda is írjuk. Akkor is, ha a cikk egy 11 éves kislányról és egy 15 éves fiúról és az ő nemzetközi sikereikről szól, és jönnek a felnőtt olvasóink, és a névtelenség bátorságából fontosnak tartják odaírni, hogy amit ezek a gyerekek elértek, az valójában lófasz. Pontosan ezzel a kifejezéssel.

Ilyenkor az ő fejükben vajon mi van? Nem jut eszébe, hogy ezek a gyerekek valószínűleg elolvassák a cikket, és ha elolvassák, látni fogják alatta a kommenteket is? Vagy eszükbe jut, csak leszarják? Vagy direkt ettől lesz nekik jobb, hogy másnak aznap egy kicsit rosszabb lesz?  

Honnan jön ez a rengeteg gyűlölet, amiben élünk? Mintha az életünket fenyegetné, hogy valaki képes volt 8 gyereket szülni, és szerinte az jó. Hogy képes azt gondolni, az iskolának jobban a gyerekekről kéne szólnia. Esetleg azt, hogy lehet úgy is gyereket nevelni, hogy figyelembe vesszük a gyerek szempontjait is. Hogy le lehet élni egy jó és erkölcsös életet úgy, hogy hiszünk/nem hiszünk istenben. Vagy akár azt gondolni, hogy Orbán Viktornál jobb dolog még sosem történt a világon.

Miért ilyen nehéz elfogadni, hogy nem vagyunk egyformák, de attól még a másmilyen is lehet oké? Az én életemet nem fenyegeti, hogy más úgy gondolja, hogy a babakocsi nem jó, hogy istenben hinni kell, hogy Orbán Viktor csodálatos államférfi, vagy hogy a vegán táplálkozás a legjobb a világon. Higgyenek benne, csak nekem ne kelljen, cserébe én sem várom el, hogy mindenki pont abban higgyen, mint én.

Muszáj lesz most kicsit átmennem fejősévába, de ez a NEM társadalom rémesen fárasztó. Azt hiszem, kevés nálam cinikusabb született fikázó él ebben a városban, és mostanra már nekem is borzalmasan elegem van. Nem attól akarom magam jobban érezni, mert valakiknek a metrón ronda a cipője. És önök?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.13 08:13:44Kishableany

  Az, hogy ki hogyan kategorizalja onmagat, nekem nyolc. Csak akkor hagyja, hogy a masik is bekategorizalja onmagat, es ne o akarja azt is meghatarozni, hogy a masik micsoda: libsibolsi-szaranya-venkurva-macskasszingli stb. Az, hogy o szoptat-nemszoptat-nyilvanosanszoptat-csakotthonszoptat es millio ilyen, az legyen az o valasztasa, es ne legyen automatikusan szaranya barki mas. Egyetertek a poszterrel, remesen unalmas es faraszto. Annyira unom, hogy gyakorlatilag kivonultam: nem vagyok fenn sem facen, sem mas kozossegi oldalon, nagyon megvalogatom, hogy hova megyek el, es kivel talalkozom stb., mert elegem van a sok felesleges frocsogesbol es gyulolkodesbol. Az index is tele van, csak meg nem talaltam masik olvashato hirportalt, kulonben lelepnek....

 • 2017.03.13 08:18:09fumerin

  Aki nincs kibékülve magával, az életével, de lusta azon változtatni, annak pont elég, ha másnak szarabb vm., mint neki. :)
  Aki meg elégedett a helyzetével, az pont lesz@rja ezeket...na jó, néha én is vízágyúval mennék melózni, nem mindig tudom kikapcsolni az önsorsrontó tirádázókat. ;)

 • 2017.03.13 08:58:10Nancsibacsi

  Te odarakod a comment dobozt a cikk alá, mert aki commentel az visszanéz, hogy válaszoltak-e az írására, ez neked plusz kattintás, plusz reklám megjelenés, végeredményben plusz pénz. Szóval lehet hogy vannak sz.r, gyűlölködő emberek, de te vagy köztük a sz.rkirálynő, mert belőlük élsz :-D

 • 2017.03.13 16:18:47szeee

  akkor gyűlöljük a gyűlölködőket! :)

 • 2017.03.13 16:24:40félértelmiségi

  @nancsibácsi: az egész Díványon nincs kommentelés, csak a gyerekes rovatoknál, mert azt gondoltuk, hogy itt sokszor van értéke annak, hogy meg tudjuk egymással osztani a tapasztalatainkat. Lehet, hogy tévedtünk. Szüntessük meg itt is a kommentelést? Komolyan kérdezem.

 • 2017.03.14 16:38:44wega

  " Hogy az is ember, aki mást gondol, és attól még nem feltétlenül hülye. (Oké, az oltáselleneseket most pont nem venném ide, de értik, úgy általánosságban)"

  Szép gondolat, lefordítom:

  Úgy általánosságban lehet másképp (többféleképp, nem ugyanúgy ...) gondolkodni, ez alól kivétel
  AZ *** OLTÁS ***.

  Aki arról gondolkodik (netán másképp), az alaphangon hüje, minimum kretén, és meg sem érdemli hogy humanoidként viszonyuljon hozzájuk, ők az ön szemében selejtek, ön egy kivételezett csoport ("oltásfetisiszták" :) ) tagjaként kedvesen lehüjézi a nevezett csoportot alkotó valakiket.

  Az már csak hab a tortán, amivel szintén saját állításait csapja pofán, hogy homogén csoportnak tekinti őket, akiknek legfőbb tulajdonságuk, hogy OLTÁSELLENESEK, e premisszából kiindulva gondolkodásra képtelen agyhalottak.

  Vagy tévednék?

 • 2017.03.14 20:01:00végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll

  Aki nem dől be az oltás gyilkos lobby hazúgság kampányának azt Én éppen a legértelmesebb embernek nevezném!!! Annyira mondják akkor a az agy mosás mindenhol ömlik a hazúg propaganda hogy kevés embernek van annyi esze hogy át lásson az oltás gyógyszer iper orvos lobby stb hazugságain!!! Ezek a legokosabbak de az emberek nagy része sajnos oltás hivő teljesen hülye gondolkodni nem tudó buta robot!!!

 • 2017.03.14 22:03:50allegravelli

  @végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll:
  A neved kötelez, úgy látom. A mostani kanyarójárvány is az oltásellenesek miatt tört ki. Tessék, olvasgass itt róla, hogy hányszorosára nőtt a halálozások száma:
  [link]
  De gondolom, szívesen meghalnál pestisben is, áldásom rá.

 • 2017.03.16 08:57:21Kultúrnéni

  Szeressük egymást gyerekek! Világbéke! Hidd el pajtás, jó az oltás!

 • 2017.03.16 10:58:36Andy73

  "Honnan jön ez a rengeteg gyűlölet, amiben élünk? Mintha az életünket fenyegetné, hogy valaki képes volt 8 gyereket szülni, és szerinte az jó."
  Nagycsaládosként ez a rész fogott meg a legjobban, bár nekünk csak három gyerekünk van. Sokan sajnos elsősorban anyagi kérdésként fogják fel a gyerekvállalást, a gyerekeket pedig csak nyűgnek. Pedig a gyerekvállalás szerintem elsősorban a szereteten múlik: két ember kölcsönös szeretetén, aminek gyerekek a gyümölcsei, és persze a gyerekek szeretetén. Ez pedig ellentétes a gyűlölködéssel. A gyereknevelés persze pénzbe kerül, de az életben mindennek ára van, és szerintem nem ez a lényeg, ez csak másodlagos kérdés.
  Ettől függetlenül persze egy többgyermekesnek is meg lehet a véleménye azokról, akik csak a karrierjükkel és önmagukkal vannak elfoglalva, és közben nemhogy gyerekekre nem jut idejük és energiájuk, hanem még egy tartós párkapcsolat kialakítására sem.
  A kommentek színvonala sajnos sokszor tényleg nagyon alacsony, személyeskedő, sőt trágár, gyalázkodó - ez szereintem a moderátorok felelőssége is, hogy mit engednek meg a blogjukon vagy az adott portálon.

 • 2017.03.28 19:20:14Banoss Dorina

  "Úgy általánosságban lehet másképp (többféleképp, nem ugyanúgy ...) gondolkodni, ez alól kivétel
  AZ *** OLTÁS ***."

  Igen, de gondolom ide írhatta volna még a pedofilokat, tömeggyilkosokat is. Meg még egy halom más csoportot, csak annyi karakterért nem fizetnének. Igen, az oltásellenes kivétel. Ahogy a saját gyerekét más módon meggyilkoló/megnyomorító ember is. Nincs egy szinten azzal, hogy valaki tetováltat-e vagy eszik-e húst. Még akkor sem, ha erről nekem szilárd véleményem van, nem árt vele senkinek. És ezért nem azonos az oltásellenessel.

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta