SZÜLŐSÉG

Kruppra kúp? Van jobb megoldás!

2017. március 13., hétfő 18:07

Szerencsésen magunk mögött hagytuk a telet, ami a kruppos gyerekeknek (és szüleiknek) a legizgalmasabb időszak, mármint ami a befulladások lehetőségét illeti. A rutinosok viszont már tudják, hogy ezzel még koránt sincs vége, tavasszal még simán bármikor beüthet a baj.

Aki érintett a témában, kapásból sorolja a megoldást: Salvus vizes párologtatás, köptető, Rectodelt kúp, és gyerekorvostól függően antibiotikum. A többi meg már megy rutinból, hang után, a gyerek köhögésének és lélegzetvételének dallamából pontosan tudja az ember, hogy mikor, melyiket kell adagolni.

shutterstock 248440243

Gondolta volna-e, hogy Nyugat-Európában ez már régen nem így van? A minap dr. Szakács Krisztina gyermekorvos jegyzetébe botlottunk, amiből kiderül, külföldön sem a Rectodeltet, sem pedig a Salvus vizes párologtatást nem javasolják a kruppos gyerekeknek. De hát akkor mit adnak?

Bizonyára emlékeznek még Szakács Krisztinára, ő volt az a gyermekgyógyász, akit ha másról nem, a „barbározásról” biztosan megjegyeztek: angliai kórházakban dolgozva többször is úgy néztek rá, mint aki a sötét középkorból érkezett. Facebook jegyzetében most levezeti, hogy a krupp hazai kezelése erősen ellentmond annak,  amit külföldön javasolnak.

Amit jobb lenne elfelejteni:

 • Antibiotikum: kizárólag bakteriális felülfertőződés esetén szükséges, ez azonban rendkívül ritka.
 •  A kalcium teljesen hatástalan, nem csak kruppban, de allergiában is. (Amikor Angliában kalciumot akart adni allergiára, szintén úgy néztek rá mint egy ufóra, mivel a kutatások szerint teljesen hatástalan.)
 •  A Fenistil csepp szintén teljesen hatástalan kruppban, és egyébként is igen elavult allergiaellenes szer.
 • A Salvus vizes inhalálást hatása nem bizonyított, kruppban nem javasolt
 • Ahogy köptetők, köhögéscsillapítók adása sem javasolt kruppos gyereknek.

Akkor viszont mi az, ami tényleg segít?

 • Az ablaknyitás, hideg levegő segít csökkenteni a légúti duzzanatot, ami elállja a levegő útját.
 • Ha a láz megviseli a gyermeket (de csak akkor!), paracetamol vagy ibuprofen tartalmú készítménnyel lehet csillapítani.
 • Az ugató köhögést langyos vagy hideg teával, almalével jól lehet csillapítani.

Na és mi van a Szent Rectodelt-tel, minden kruppos megmentőjével? 

Nos, a Rectodelt kúp adása sem javasolt, igaz, nem is ellenzik a nemzetközi ajánlások. Csak éppen vannak a Rectodeltnél sokkal hatékonyabb és olcsóbb szerek is, amit ráadásul szájon át lehet beadni, és nem kell a gyerek popsijába dugdosni semmit, ami sokszor mégiscsak elég kellemetlen élmény, pedig szegény gyereknek épp elég baja van anélkül is.

Helyette az angolszász NICE (National Institute for Health and Care Excellence ajánlása úgy szól, hogy szájon át kell adni minden kruppal diagnosztizált gyereknek (mármint természetesen amikor befullad) egyszeri dózisú dexametazont. 

Ezzel van egy kis baj: méghozzá az, hogy itthon nem kapható sem szirup, sem pedig tabletta formájában. Haladjunk tehát tovább. 

Az angolszász ajánlás szerint, ha a szájon át adható dexametazon nem érhető el, akkor a szintén szájon át adható prednizolon a következő választható szer. Ez már itthon is kapható, de némi hátránnyal rendelkezik a dexametazonhoz képest. 

A hatása kevesebb ideig tart, tehát a következő egy-két napban újra be kell adni a gyógyszert, viszont nagyon gyorsan felszívódik a tápcsatornában, vagyis gyorsan hat, ami elég fontos tényező, ha a gyerek elkékült szájjal próbál levegőhöz jutni éppen. 

shutterstock 520348828

Na de tényleg, mi a baj a Rectodelttel?

Például a hatóideje. Mivel a Rectodelt kúp a prednizolon előanyagát, prednizont tartalmaz, ami a májban alakul át aktív formává, csak egy-két órával később kezd el hatni, mint a szájon át adható szerek. Az ajánlások ugyan nem ellenzik a Rectodelt adását, de megjegyzik, hogy egyértelműen korszerűbb, gyorsabb, és jobb hatásfokú a szájon át adható dexametazon vagy prednizolon.

Az ajánlások arra is kitérnek, hogy ha a gyerek prednizolont kap, akkor azt szájon át adják, ne kúp formájában, és a következő napon meg kell ismételni a dózist. 

És még mennyivel olcsóbb is lenne!

Nem beszélve a készítmények áráról, összehasonlításként:

 • a Prednisolon 5 mg tabletta ára társadalombiztosítási támogatással 195 Ft 20 darabra,
 • a 4 db-os Rectodelt pedig ötezer forintnál is drágább, de vettem már majdnem hétezerért is. 

A tabletta ellen egy dolog szól: sok kisgyerek nem tudja bevenni. Nem baj, össze kell törni két kiskanál között, és édes italban elkeverve már biztosan le tudja nyelni a gyerek. 

teljes jegyzetet itt olvashatják el, itt pedig egy újabb megerősítés

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.03.13 18:50:11lüke

  Európa messze van innen
  Sajnos MO-n mindenki azt csinál amit,akar.Az orvos is,
  Nincs " state of the árt, nincs EBM,nincs szakmai kontroll.
  Az Angliában dolgozott kolléganőt jogtalanul bántották, s mint már megírtam,nekem - s aneszt. magyar kolléganőmnék- Ausztriában fiatalabb kollégák mondtak hasonlókat!

 • 2017.03.13 19:08:540liver

  Gyerekorvos vagyok, nagyon nagy hülyeség, hogy 2 óra múlva hat a Rectodelt. Körülbelül 2 naponta adatok/adok be, kb. fél óra és hat. De ez nem csak az én véleményem, ez tény. Ettöl függetlenül persze gyorsabb, ha szteroidot inhalál a gyerek, de a 2 órát akkor is korrigálhatnátok, mert nagyon nem igaz.

 • 2017.03.13 19:25:32kuki123

  Szögezzük le nincs gyerekem, férfi vagyok, orvosláshoz közöm nincs..

  Aki kitalálta a kúpot ott lőném agyon...vagy seggbe kúp-sorozatvetővel.
  Világ baromsága. Biztos van az a helyzet, mikor semmilyen más gyógyszer nincs...és tényleg az utolsó mentsvár. (...kizárt dolog)

  Az meg hogy torokgyulladásra meg seggbe adjuk a hatóanyagot...
  Hát szóval.
  Csecsemő korban nah bum...
  De őszintén szólva porban vízzel hígítva, simán megissza 1-éves kortól.
  1-2 éves kortól...vagy afölött meg fel ér egy kínzással.

  Ha valaki párásítást akarja, akkor meg hársfa virág vagy kamilla tea. Az még ér is valamit.

  Pont tegnap volt a Digi life Hatástalan antibiotikumok? ismeretterjesztő film, azt vizsgálták, hogy a német kórházban már nincsenek a fertőző betegek hermetikusan elzárva jogszabály változás miatt, "csak" egy magán kórtermet kapnak, de oda bárki bemehet, hozzátartozó...és antibiotikum rezisztens baktériumok vannak. Bezzeg Hollandiában, ott külön van erre orvos és egyből szeparálják őket és mások orvos foglalkozik vele.
  Csak néztem geci a műsort....
  Nálunk meg kanyaró miatt be kellett csukni egy egész kórházat baszki
  És a többi se különb fertőzések és higiénia terén.

 • 2017.03.13 19:31:51Csipyke

  @Kuki: csinálj egy gyereket, aztán próbáld ki,mi van, ha nekiáll hányni, 24 óra alatt max kétóránként, vagy ha valamit beleküldesz MINDENT. Ezen csak a kúp segít, még itt, nyugaton is, kapott is.

 • 2017.03.13 21:29:11zizi77

  Csipykével értek egyet! 3 iszonyat hányós gyerek anyjaként örülök, hogy létezik ez-az kúp formában is!

 • 2017.03.13 21:31:11Biga néni

  Megnézném azt a két-három éves gyereket, aki az összetört Prednisolon tablettát édes italban beveszi... Gondolom, aki ezt leírta, azon szerencsések közé tartozik, akinek még sosem kellett bevennie. Ugyanis k*** keserű! Amit az összetörés csak fokoz (nagyobb felület => jobban ki tud oldódni a keserű hatóanyag). Nem tudom, milyen édes italra gondolt a posztoló... nekem anno gyerekkoromban lekvárban/mézben sem lehetett keserűt beadni, pedig nem voltam kruppos, szó sem volt elkékült szájról meg egyéb stresszes helyzetekről... Jó mulatást, ha valaki mégis megpróbálná. Azért Rectodelt tartson otthon így is.

 • 2017.03.13 21:33:18lüke

  1)a croup primér terápiájá a NORADRENALINOS inhaláció
  2) a kúp
  [link]
  tévhit a 2 óra, 20 perc s még a máj first pass rendszere is ki van kapcsolva
  ahogy van nyelv alá adott gyógyszer, nurofen, feldene , így a kúp is gyorsan hat
  Kiszáradt gyermeket , parenterálisan- intravénásan- kezelünk,ahol teljesen biztos a hatékonyság

 • 2017.03.13 21:37:22lüke

  Kuki123@
  a methicillin rezisztens staphylo, az más tészta,mint
  acseppfertőzéses,nagy contagiozitású kanyaró

 • 2017.03.13 22:02:50Csipyke

  @Kuki: ja, és még egy: a Pesten szuletett fiamat (2480g, épp be nem töltött 37. Hét, de semmi extra, apgar 9/10) gyakorlatilag azonnal vitték inkuba, mert fázik. Két évvel később a Svájcban született húgát (35+4, 2290 g, apger 7/9/10, sürgősségi csaszi) már a műtőben rám tették, és kb 2x 5 percre vitték el, amúgy végig a hasamon feküdt.

 • 2017.03.13 22:56:55kuki123

  Még jó hogy leszögeztem ,hogy nem értek hozzá...
  Voltam beteg én is sokat kiskoromban...
  A kruppos szót se értettem utána kellett néznem...ez nálam a igen erős köhögést lerakódást jelenti.
  Köptető, meg tea...(és az még a régi fajta üveges köptető volt)
  Ha kaptam gyógyszert(rossz ízű) én azt lenyeltem sok vízzel..vagy kértem még egy pohár vizet...ennyi. jó ez kisgyerekkor, nem csecsemő
  Én a 80-90-es években nőttem föl vidéken...oldtimer vagyok :)
  Anyám munkájából kiindulva ma a kisgyerekek a taknyukon nyálukon csúsznak be a bölcsibe oviba iskolába. aztán meg tömik gyógyszerrel. immunrendszer a nullán, aztán csodálkozunk hogy majd belehal egy egy kis torok pirosodásba.


  De ha ennyira rossz az íze a pirulának, miért nem ad hozzá egy kis édesítőt/cukrot a gyártó?
  Minden élelmiszerben 2 kiló cukor.. pont ebbe nem fért el 1-2 gramm
  Vagy nem gyereknek való...hanem felnőttnek. És lehet itt a gond.
  Felírt valamit az orvos...jó lesz az.(vagy éppen nem)

  @lüke hiába különbözik, szerintem nincs különbség, higiénia a lényeg mindkét esetben.

 • 2017.03.14 00:02:03Hórukk

  Az egyik közvetlen, vagy közvetett érintés útján terjed, a másik a kilégzett levegőben lévő kórokozók útján, ami köhögéssel kb 7 méteres távolságba is eljuthat. Egyébként ugye majdnem ugyanaz a 2 dolog...

 • 2017.03.14 03:01:34Leslie04

  Latszik, hogy total laikus, az ilyen dolgokhoz meg veletlenul sem konyito szemely irta a cikket. Ugyanis azt allitani, hogy a szajon at beadott gyogyszer gyorsabban hat, mint a kup az netto baromsag! A kupnak ugyanaz a lenyege, mint a nyelv ala adott nitromint tablettanak: mindket hely, (a nyelv alatti resz, illetve a vegbel is), erekkel rendkivul jol ellatott terulet, ahol a gyogyszer, kup kozvetlenul a veraramba szivodik fel. Ezaltal rendkivul rovid idon belul kifejti hatasat. Ezzel ellentetben a szajon at beadott gyogyszernek vegig kell menni az emesztocsatornan, es a belekbol kell felszivodnia, ugyhogy ez sokkal lassabb folyamat! Ugyhogy ajanlom a kedves cikkironak, hogy tanulmanyozza eloszor az elettan es anatomia konyveket, talan maskor akkor nem fog ekkora marhasagokat irni!

 • 2017.03.14 06:37:01lüke

  @ mindenki az MSRA versus cseppfertőzéssel terjedő kanyaró, óriási különbség
  [link]
  [link]
  [link]

  [link]

 • 2017.03.14 07:02:30Hörömpő cirkusz világszám

  Nem tudom, mikor jött divatba ez a kúp. Két évtizeddel ezelőtt ablaknyitás, hideg levegőn séta, láz esetén paracetamol és sok folyadék volt a javallat. Nagyon súlyos esetben kórház. Antibióra nem emlékszem.

 • 2017.03.14 07:35:54catus

  A kúp forma másik nagy előnye az, hogy a felszívódás során a hatóanyag elkerüli a máj elsődleges metabolikus lebontó útját. Amikor a máj kíméléséről van szó akkor kimondottan hasznos dolog.

 • 2017.03.14 08:48:50Primilla

  Leslie04: Nem azért van különbség a felszívódásban, mert szájon át, vagy rektálisan adják, hanem mert a rektális szer csak a hatóanyag előanyagát tartalmazza, amit előbb még át kell alakítania a májnak. Benne van a cikkben, és az alapjául szolgáló jegyzetben.

 • 2017.03.14 10:37:26Epikus SZTK

  Primilla, lehet hogy ezt írta, de ettől még nem igaz feltétlenül. (A felszívódásban biztos jobb hatásfokú a kúp). A prednisone tényleg az inaktív forma. DE kúp formában beadva nem megy át a májon - nincs ún. "first pass" effektus - ezért aztán kisebb dózis is elég. Rendkívül gyorsan felszívódik és a sejtekben jelen levő enzim fogja aktiválni - ez az enzim a 11-béta-hidroxiszteroid-dehidrogenáz; gyakorlatilag minden sejtben megvan, nem kell hozzá a máj.
  Kúpot könnyebb beadni olyan gyereknek, aki gyakorlatilag fulladozik a köhögéstől...
  Ja, és a paracetamol eléggé májtoxikus tud lenni, főleg, ha valaki nem táplálkozik - mondjuk a beteg gyerek épp nem szeret enni, pláne, amelyik köhög, fáj a torka, stb. Óvatosan a paracetamollal: kicsi a terápiás sávszélessége, épp ezért hamar túl is lehet dozírozni. Én gyereknek nem adnám.
  Én is voltam külföldön, "nyugaton", volt részem eü. ellátásban, nem általánosítanék...
  Azt meg, hogy nem megfelelő állapotok vannak nálunk, el lehet másra is mondani, pl. úgy tűnik, hogy az "ismeretterjesztő" újságírásra is :-) - de ne általánosítsunk itt sem.

 • 2017.03.14 15:12:53Csezarro

  @kuki: tenyleg latszik, hogy nincs gyereked. Pont azert nem edesitik a gyogyszert, hogy ne cukorka legyen, a gyerek ne akarja megenni az összeset. Ezert van a gyogyszerekben a keserü iz. Ha be is veszi, mert ugy nez ki mint egy edesseg, az ize miatt köpje ki egyböl.

  Mas, itt a nagy nemet nyugaton is pont ugyanugy kupot adnak. Gyerekkel voltunk sürgössegin, elsö az inhalalas, de mivel az ellen ellenkezett a gyerek, igy jött a kup, es kiküldtek minket a hidegbe setalni.

 • 2017.03.14 18:27:13kpd84

  Édesanyám gyermekorvos, az Alföld déli részén egy kisvárosban, mégis azt mondta, hogy ablaknyitás, hideg levegő, nem azt, hogy gyógyszer....
  Szóval érdekes állítás, hogy ez itthon másképp van.

  @csipyke: a lányomat rögtön az anyjára rakták két hónapja, Magyarországon, csak fürdetni vitték el.

  Persze lehet, hogy nem mindenhol mennek így a dolgok, de azért nincs akkor különbség. Minden orvosnak évente x pontot kell gyűjtenie számos továbbképzésen, hogy dolgozhasson, nem 20 éve tanult módszereket alkalmaznak....

 • 2017.03.15 12:07:47andzsin

  Többször hívtunk mentőt a gyerekhez, kismillió orvosnál voltunk, mindegyik pancser, ahhoz értenek, hogy a Rectodelt a gyerek fenekébe dugják...aztán találtunk egy pulmonológus gyermekorvost, aki meggyógyította a gyereket. Ennyi.
  Akik Pesten-Budán laknak ajánlom a Szemlőhegyi-barlangot, csodákat tesz.

 • 2017.03.16 23:24:00Rébusz

  .

 • 2017.03.16 23:24:39Rébusz

  Sajnos a porontyos cikkeknél mindig el kell olvasni a kommenteket is, mert ott fogjuk találni a cikk kiigazításait, igazságait. Szakács Krisztina doktornő ámokfutását el kellene már felejteni. Az angol egészségügy nem A Nyugati egészségügy, csak az angol. Németek, osztrákok ajánlják a hidegborogatást láznál, mert amiben egyezik a nyugati orvostudomány, azt kb. úgy lehetne leírni, hogy vissza a kezdetekhez. Vagyis, majd csak meggyógyul az a beteg, de azért adjunk neki 2-3 gyógyszert, kivéve antibiotikumot. Míg nálunk megy az antibiotikum, ott szó szerint orrba-szájba-fülbe megy már kisgyerek kortól a szteroidozás, a szülő nyugodjon meg, nem káros, a lényeg, hogy nem antibiotikum, még az sem baj, ha kúraszerűen kapja, nem fog felszívódni, mondja az orvos. 3 lázcsillapító egyszerre, nem baj, ha a gyerek mája megsínyli, sokkal egyszerűbb, mint infúziót adni - biztos azért, mert az annyira BRUTÁLIS, nyugati szemmel. Szegény gyerek meg lesz szúrva,- inkább vesszen a mája, de ne szúrkáljuk szegényt. A gyereknek pedig már a lázcsillapítótól láza lesz, mert minő abszurdum, az egyik legdivatosabb lázcsillapítónak van egy ilyen mellékhatása. De ne szúrjuk, ne vizsgáljuk, majd meggyógyul az a gyerek. Kúp: gyerekkoromban én is kúpot kaptam. És hogy mire emlékszem? Semmire! Csúnya antibiotikum.. Inkább szenved a gyerek, visszaesik, nehogy miatta szuperbaktériumok milliói árasszák el a világot.

 • 2017.03.16 23:26:17Rébusz

  A baj az, hogy vannak országok, ahol vény nélkül lehet antibiotikumot venni, ahol úgy szedik szimpla megfázásnál, mint mi a c vitamint. Ott kellene inkább a bajt keresni és nem megspórolni egy antibiotikumos kúrát egy rászoruló betegnél. A cikkben az az állítás is nevetséges, hogy a baktériumos felülfertőzöttség ritka! Az sintér, aki ilyet állít, nem pedig orvos. Hetekig félrekezel valakit köhögésre egy egyszerű köhögéscsillapítóval, aztán a beteg inkább elmegy privát röntgenre, ami végül kimutat egy szép kiterjedt foltot a tüdőn, ami aztán az antibiotikumra gyógyul.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta