SZÜLŐSÉG

Szomorú jövőt képzelnek el a középiskolások

2017. február 19., vasárnap 09:58

Aggódnak a jövőjük miatt, és sokan külföldön élnének a magyar középiskolások közül.

A magyar középiskolások majdnem 70 százaléka aggódik a jövőjéért - derült ki az SOS Gyermekfalvak kutatásából, amelyben több mint 1000 középiskolás gyereket kérdeztek meg országszerte. A kutatók arra voltak kíváncsiak, mennyire elégedettek magukkal a fiatalok, és mit várnak a jövőtől.

Szegény családi háttér, több aggodalom 

Az anyagi helyzet nagyban befolyásolja a gyermekek jövőképét. A gazdag családok gyerekei közül minden harmadiknak vannak ilyen félelmei, míg a szegények között ötből négy gyereknek, egy átlagos magyar család esetében pedig a gyerekek szűk háromnegyede aggódik a jövőt illetően. 

„A jövője miatt jobban aggódik az a kamasz, akinek családja szegénységben él. De bizonytalanok, önmagukkal elégedetlenek azok is, akik a családban, közvetlen környezetükben nem kapnak megfelelő odafigyelést, akiknek a mindennapját a családi konfliktusok jellemzik. Minden tizedik gyerek éli ezt meg Magyarországon. Köztük vannak a gyermekvédelmi gondoskodásba került gyerekek is, akik nemcsak szegénységet, családi konfliktusokat éltek meg, hanem a családjukból való kiemelést is" - mondta Szilvási Léna, az SOS gyermekvédelmi programigazgatója.

A munka az első, azután jöhet a többi! 

És, hogy a gyerekek szerint mi a legfontosabb az életben? Szomorú, de a jó munkahely, ami még a párkapcsolatnál, házasságnál, sőt, a boldogságnál is fontosabb. 

A következő ábra is ezt mutatja, hogy a középiskolások szerint melyek a jövőben a legfontosabb dolgok:

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.19 10:35:49egysmás

  Praktikusak a fiatalok.

  Ha van jó munkahelyed, lesz kocsid, és ha van kocsid, lesz nőd is.

  Ennyi.

 • 2017.02.19 10:53:26R2D2 & C3PO

  A közhangulat...

  Én a rendszerváltás előtti években voltam ki-s. Mi ki akartuk forgatni a világot a helyéből.

  Megjegyzem, nem sikerült. Az eredményt lsd a posztban...

 • 2017.02.19 12:49:04calen

  "A gazdag családok gyerekei közül"

  Lehet, csak előítélet részemről, de szerintem a cikkíró már az 500e-1millió nettó között kereső, magasan képzett embereket is "gazdagnak" látja. Pedig ők csak normális, élhető életet teremtettek maguknak. A gyerekeik pedig jogosan optimisták. Látják, hogyan kell megdolgozni a jólétért és így ezt ők is meg tudják csinálni.
  Ezzel szemben a szegény családok gyermekei azt tanulják meg, hogyan kell napi szinten küszködni, ezért másokat okolni és várni a csodát. Aki ezt az élete korai szakaszában begyakorolta, az már nagyon nehezen lép túl rajta.

 • 2017.02.19 13:16:08Értetlen...

  @calen.... 500e-1millió között normális élet? Hol élsz Te? Azt állítod, hogy aki ez alatt keres annak a gyermeke nem látja, hogyan is kell jól és helyesen dolgozni? Szóval két pedagógus gyermeke már csak azt tanulja meg, hogy hogyan kell okolni és a csodára várni? Ezt tényleg komolyan gondolod???? Mást okolni? Akkor a szavaidból kivéve úgy gondolod, hogy mindenkinek minimum 500e Ft-ot kellene keresni.... Akkor nem lenne okolás.... Szerinted egy kőműves vagy egy pék, pénztáros nem tesz hozzá a eleget a társadalomhoz? Nem dolgozik eleget? Nem tudja a gyerekeinek átadni a sikerhez szükséges küzdést és akarást? Szerinted ők mint azt szeretnék, hogy a gyerekei ne legyenek többek és jobbak mint ők? A "gazdag" ember gyereke azért nem aggódik a jövője miatt, mert tudja, ha nem is dolgozik akkor is el fogja tartani anyuci-apuci.... Ennyi a cikk lényege! Nekik nincs miért aggódni... Nem is teszik....

 • 2017.02.19 15:45:06Nancsibacsi

  @egysmás: És milyen igazuk van.

 • 2017.02.19 15:53:20Nancsibacsi

  @calen: A magyar medián nettó bér kb 110eFt, az EU medián nettó bér kb 380eFt. Szóval 500eFt-1MFt közötti nettó az EU szinten is gazdag.
  Megjegyzem egy normális, élhető élethez messze nem KELL ennyi pénz. Persze az is lehet, hogy valakinek nem ELÉG ennyi pénz. Mert ugye a gazdag az, aki nem költi el a pénzét -, vagyis kereshet valaki havi 10 milliót is nettóban, ha 11-et költ, szegényebb lesz mint egy közmunkás.

 • 2017.02.19 15:58:27Nancsibacsi

  @Értetlen...: Ahhoz 500eFt nettó is elég mindkét fél részéről, hogy a gyerekének se nagyon kelljen dolgoznia. Gondolj már bele: mondjuk havi 300-ból megélnek - mert kifizetett lakással meg lehet. marad havi 700. 1 év alatt összeraknak annyit, amivel be lehet szállni egy lakásba, a törlesztőt röhögve fizetik abból ami a lakásból bejön - 10-15 év múlva lesz 10 kiadható lakásuk, amelyek közül az elsők már tehermentesek lesznek, szóval tiszta profit. Most ki lehet számolni termőfölddel is, ami még nagyobb profit, de a lakáson is látszik, hogy egy ilyen fizetés mellett tényleg lehet annyi vagyont gyűjteni, amiből a gyerekeik is eltengődnek valahogy...

 • 2017.02.19 18:26:00MEDVE1978

  Nettó 500-1 mo között kereső ember Kelet-Európában már gazdag. Nyugaton középszer: Ha a németeknél 2000 EUR körül keresel az erősen középosztály (és nem a teteje). Azok a magasan képzett alkalmazotti szakmák, amelyekben Magyarországon ma az említett sávban keresnek az emberek, Nyugat-Európában lazán a duplája vagy kétszerese körül vannak. Ekkora pénz viszont már tényleg elég ahhoz, hogy ne kelljen nélkülözni, de ahogy mondom ez csak nálunk vagy keleten "gazdag".

  Visszatérve a felmérésre, nem látom olyan tragikusnak. Elsősorban azért, mert középiskolásokról van szó: tehát még nyilván nem a gyerekvállalás van a közvetlen céljaik között (bár a 30% elég kevés), hanem a munkavállalás, az érvényesülés az életben. Ebből szerintem nem kell nagyobb következik nagyobb tragédia

 • 2017.02.19 19:11:50indapass

  A családi bevételek osztandók a családtagok számával, és nagyon nem mindegy, milyen költségeid vannak (albérlet, lakástörlesztés a napi megélhetési költségeken felül). Ha hat gyereked van, a nettó 500 sem csillog olyan szépen, mint ha egy.

 • 2017.02.19 19:35:50Nancsibacsi

  @indapass

  "A családi bevételek osztandók a családtagok számával"
  Azé' beb.szna ha 2 fő költsége 2x annyi lenne mint 1 főé, 6 gyereknél meg 8x annyi lenne a költség, mint egy egyedülállónál.

 • 2017.02.19 21:36:11indapass

  @Nancsibacsi,

  Nem, nyilván nem ugyanaz. Valamiért mégis jelentősen csökken a családok életszínvonala, ha több gyereket vállalnak. 500 ezer nettóból már nem jómódú egy hatgyerekes család, nagyon megnő a fogyasztás. Ha olcsón étkezel és olcsón ruházkodsz, akkor is. (Van hatgyerekes ismerősöm nagyvárosban, 74nm panel hitelre, mindkét szülő dolgozik - tisztes szegénységnek lehet nevezni.)

 • 2017.02.20 08:31:26Denise Hogyisdugják

  ugyanilyenek voltunk 25-30 éve, esetleg nem ennyire konzumidióták. bár szerintem ez is csak nevelés kérdése, a fiaimnak "tökmindegy" a ruhájuk-telefonjuk-cipőjük-táskájuk márkája, pedig megengedhetjük-nénk magunknak a márkás cuccokat is.
  személy szerint is ugyanerre nevelem a gyerekemet:
  1. tanulj, hogy ott tanulhass, ahol szeretnél és utána olyan munkád legyen, amit szeretsz csinálni. ha szereted, jól csinálod, ha jól csinálod, jól meg is fizetnek érte.
  2. a többi már adja magát...

 • 2017.02.20 09:38:57Nancsibacsi

  @indapass: Na jó, de ha mindkét fő keres 5-500eFt, esetleg 1-1MFt nettót, akkor ne éljenek már annyira rosszul 8-an se. Merthogy ez volt az alapfelvetés, hogy 500eFt-1MFt közötti nettó az éppen csak nem szegény.

 • 2017.02.22 10:18:55zizi77

  És ha 2 szülőnek van 500 havonta? Ahol több gyerek van, anyuka már ritkán tud napi 10-12 órát dolgozni, hogy összehozzon 3-400 e-t. Mi 3-at nevelünk, nem rossz fizetésből, én jelenleg gyed-en, de nem érzem magam gazdagnak. Persze a gyerekeknek igyekszünk perspektívát mutatni.

 • 2017.02.22 12:31:38Serrin

  Elég realista hozzáállás ez.

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta