SZÜLŐSÉG

Ilyenek a mai gyerekek a háziorvos és az ortopédus szerint

2017. február 17., péntek 07:43

Korábban már írtunk arról, milyenek a mai gyerekek az óvónők és a gyermekpszichológus szemével. A harmadik részben arról kérdeztünk egy gyermek háziorvost és egy ortopéd gyerekorvost,  hogyan változott egészségi állapotuk az elmúlt pár évben, milyen trendeket figyeltek meg az orvosok, és ezek minek köszönhetők, illetve mi az oka a változásoknak.

A háziorvos véleménye

Dr. Kuti Mária, budapesti gyermek háziorvos szerint valóban változtak a betegségek az elmúlt néhány évben, mert új kötelező védőoltást vezettek be, és a fakultatív oltóanyagok elérhetősége is könnyebb lett.

A baktériumok és vírusok igen „okosak”, és mindig újabb és újabb törzseket fejlesztenek ki. Például amióta bárányhimlő ellen sokan oltanak, sokkal gyakoribb a szintén herpeszvírus által okozott kéz-láb-száj (amit az anyukák gyakran száj- és körömfájásnak hívnak), vagy a háromnapos láz betegség.

Ami még feltűnő, hogy ezek megjelenésükben súlyosabbak, hosszabban elhúzódnak, és durvább tüneteket okoznak, ami ugyan részéről egyéni megfigyelés, de a relatív esetszám nem kevés.

A szakember szerint persze az éghajlati és légköri viszonyok is nagyon sokat számítanak: ha nedves, hideg ősz van, a frissen közösségbe került gyerekek gyorsabban megbetegszenek, lassúbb a gyógyulás, és az otthon maradt kisebb testvérek kerülnek súlyosabb állapotba. Sok a légúti szövődmény és a visszaesés is. Így sajnos sokszor hónapokig, évekig tartó gyógyszerelés lesz a megoldás.

shutterstock 360816872

A doktornő szerint az is baj, hogy a közösségekben kis légtérben nagyon sok a gyerek, túl száraz és meleg a levegő, emiatt sokkal gyorsabban terjednek a kórokozók. A másik baj, hogy nincs idő meggyógyulni, az iskolásnak vissza kell menni, kisebbeknél a szülőnek kell visszasietnie dolgozni.

A szülők hozzáállása érdekes. Van, aki mindent ellenőriz interneten, vagy tüzetesen elolvassa a gyógyszerleírást, és nem adja be a gyermekének a felírt gyógyszert. A szövődmények gyakoriak: inkább a többszöri visszaesés után alakulnak ki a fül-orr-gégészeti, de alsó légúti szövődmények is (tüdőgyulladás, asztma).

A gyermekortopédus véleménye

Dr. Dreissiger Imre, gyermek ortopéd főorvos, a Dr. Rose Magánkórház Ortopédiai Centrumának orvosa a gyerekekkel óvodás kortól 18 éves korig foglalkozik, ő elsősorban a gerincdeformitásokat emelte ki, mint leggyakoribb problémát.

A hanyag tartás miatt nem oldalirányban görbül a gerinc, hanem a normál görbület fokozódása jellemző a gyerekekre. És ezt – ahogy a legtöbb problémát – a kevés mozgás okozza. Az iskolások sokat használják a mobiltelefonjaikat és a számítógépet, sokkal kevesebbet sportolnak, emiatt meggyengült a hátizmuk, ez pedig hanyag tartást eredményez – nincs izomerő, ami megtartsa a hátukat.

Szép és jó a napi tornaóra kötelezővé tétele, de ez még mindig nem elég egy gyerek számára. Az iskolán kívül jellemzően kevesebb szabadidős sporttevékenységet vagy versenysportot folytatnak, ami megbosszulja magát, és gerincdeformitást okoz.

shutterstock 288246926

A doktor úr kiemelte a lábdeformitásokat is: gyakran túl korán kezdik el használni a gyerekeknél a lúdtalpbetétet, ezáltal a talpban az izmok ellustulnak, és nem tud kialakulni a normál boltozat. Az ortopédorvos ezért azt javasolja, hogy iskoláskorig ne használjanak a gyerekek betétet, sokat legyenek mezítláb, ezáltal meg tudnak erősödni az izmok, és ki tud alakulni a normál boltozat.

A bedőlő boka is jellegzetes probléma, de itt is észnél kell lenni! Ezt elsősorban szupinált cipővel lehet ellensúlyozni, három éves kortól pedig egyedileg legyártott gyógycipővel is lehet próbálkozni. A bedőlt bokát is mindenképpen korrigálni kell, mivel ha ez elmarad, iksz térd alakulhat ki, ami az alsó végtagok statikáját ronthatja.

A doktor úr az általános izomzat fejlesztését hangsúlyozza, bármilyen sporttal, de az egyik legjobb az úszás, mivel az mindenféle terheléstől mentesíti a testet, a hátizom erősítése pedig a hátúszással és hátúszásos gyakorlatokkal a legjobb.

Természetesen nehéz fizikai sportokat (súlyemelés) lehetőleg ne folytasson az, akinek krónikus gerincbántalma van.

Arra a kérdésre, hogy a szülők hogyan viszonyulnak a kialakult helyzethez, az volt a válasza, hogy gyakran az orvostól kérnek megerősítést, mivel mondogatják ők a gyereknek, hogy sportolni, mozogni kéne, de ezt a gyerekek általában nem fogadják el.

A doktor szerint a legfontosabb és leghatékonyabb módja annak, hogy rávegyük a gyerekeket a sportolásra, az az, ha magunk is sportolunk. Ezzel két legyet ütünk egy csapásra: mi is és a gyerek is egészségesebb lesz. Az ideális az lenne, ha naponta legalább fél órát mozognánk, és az is fontos, hogy ha már muszáj leülni a számítógép elé, akkor egy órás billentyűnyomkodás után legalább tíz percre álljunk fel a géptől, és mozgassuk át tagjainkat!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.17 09:35:42kanyabangita

  "sokkal gyakoribb a szintén herpeszvírus által okozott kéz-láb-száj (száj- és körömfájás)"

  Uramisten, ez már több mint pontatlanság...
  A kéz-láb-száj betegséget a Coxsackie vírus okozza, és még véletlenül se hívják száj-és körömfájásnak, ami a páros ujjú patások betegsége...

 • 2017.02.17 09:47:19Treff Bubi

  Az én gyerekem óvodájában is sorra dőlnek ki a gyerekek az őszi-téli időszakban. Sajnos hetekig nem mennek ki levegőzni napközben, ami nyilván ront a helyzeten.

 • 2017.02.17 10:07:10namostelég

  "szintén herpeszvírus által okozott kéz-láb-száj (száj- és körömfájás)"... Ha ekkora hülyeséget le tudnak írni, majd azt nyilvánosságra is hozzák, hogy olvassa máskor nyugodtan az ember az ilyen irományokat?!? :/

 • 2017.02.17 10:08:14félértelmiségi

  @kanyabangita: bocs, én voltam pontatlan szerkesztésnél, javítottam, köszi

 • 2017.02.17 11:22:43Zsuzsi25

  Koszonjuk meg azoknak a szuloknek is, akik basznak otthon maradni a kolykukkel ha beteg. Neeeeeem, viszik oviba. Le van szarva a tobbi gyerek, hadd fertozze vegig az egesz csoportot

 • 2017.02.17 12:14:20kanyabangita

  @félértelmiségi: Azt még benne hagytad, hogy herpeszvírus okozza a kéz-láb-száj betegséget, ami nem igaz, mert a Coxsackie-vírus okozza.

 • 2017.02.17 12:35:17Kovácsné

  @Zsuzsi25 Azért arról se feledkezzünk meg, hogy egy rakás betegségnél a gyerek már réges-régen végigfertőzte az összes többit, mire a tünetek kijönnek rajta.

 • 2017.02.17 14:00:23D2

  @Zsuzsi25: És köszönjük azoknak az anyukáknak, akik mindig tudják a tutit, hiszen ők a fizetésük törtedékéért bármikor otthon tudnak maradni gyerektáppénzen anélkül, hogy a kirúgás (szerződés nem hosszabbítás) veszélye fenyegetné őket....
  (Kovácsnénak van igaza, a bárányhimlő pl. simán fertőz a pöttyök megjelenése előtt. Talán sose kellene a gyereket közösségbe vinni?!)

 • 2017.02.17 14:08:16D2

  @félértelmiségi tudom, hogy vírus-vírus, de a Coxsackie szerintem nem Herpes, talán a megnevezett doktornővel lektoráltatni kellene a cikket, ha már hivatkozod.

 • 2017.02.17 14:31:30andzsin

  b...meg, aki nem tudja otthon tartani a gyerekét, amíg beteg az ne vállaljon gyereket..pffffff...az biztosan qrva jó, hogy visszaviszed köhögve, tüsszögve, orrfolyósan a közösségbe, mert garantáltan elkapja a többi gyerek is, a mi fiúnk kisiskolás és a szülők egy részét rohattttul nem érdekli, benurofenezve, beantibiotikumozva beküldi a gyereket az iskolába, mi meg szívunk itthon, mert elkapja a gyerek, nem tudunk menni dolgozni, + a gyógyszertárban is otthagyunk egy tízest és még a beteget is ápolni kell, aztán mi is elkapjuk....

 • 2017.02.17 14:37:40lüke

  MO- n kívül csak Portugáliában és Spanyolo- ban kapnak több antibiotikumot a gyerekek

 • 2017.02.17 17:03:01D2

  @andzsin: az orrfolyás nem betegség, a normál gyereknek szeptembertől áprilisig folyik az orra. Hisztizhetsz amennyit akarsz, van akinek dolgoznia is kell. Magyarországon a nagycsaládos nők fele nem dolgozik, talán az ilyen szimpatikus hozzáállás miatt, mint hogy "b...meg, aki nem tudja otthon tartani a gyerekét, amíg beteg az ne vállaljon gyereket". Tudod, a vállalás és az ovi között eltelik mondjuk 4-5 év, rohadt nagyot fordulhat az élet.

 • 2017.02.17 17:40:42szent eltvíz

  Megnyugodtam, hogy van még néhány ember rajtam kívül, aki nem gondolja úgy, hogy az lenne az üdvösség, ha első köhire otthon tartaná mindenki a gyereket. Nagyon sok fertőző betegség már réges rég fertőz, mire a tünetek megjelennek, ezt nem lehet elégszer leírni, hátha belemegy a fejekbe Magyarországon is. Ez még nem dönti el, hogy otthon maradjon-e a gyerek, de nem kellene fújolni arra, aki nem tartja otthon a jó közérzetű, rohangáló, ámbár orrfolyó gyerekét.

  Inkább azon harciaskodjanak már a szülők, hogy többet legyenek a gyerekek levegőn, mert az az igazi probléma.

 • 2017.02.17 17:51:37andzsin

  Aki reszelős köhögési rohamokkal viszi be a gyerekét az iskolába, begyógyszerezve az felelőtlen. Ennyi. Ezen kár is mit magyarázni, nem az egyszeri köhintésről beszéltem. Mi akkor visszük be a gyereket a közösségbe, amikor a doktor azt mondja, hogy vihetjük, jó páran akkor is beviszik, amikor még nem kéne és szépen lassan mindenkit összefertőznek. HA ez nektek így jó, akkor csináljátok, gratulálok hozzá!

 • 2017.02.17 18:03:17szent eltvíz

  andzsin
  Nézzük csak:
  1. Van a gyerek érdeke. Ha rosszul érzi magát, levert, fekszik az ágyán stb., maradjon otthon. Remélhetőleg van, aki otthon tud maradni vele.
  2. Közösség érdeke. Van betegség, amivel nem jó közösségbe menni, lásd hányás-fosás. Meg még egy sor minden más. Meg vannak betegségek, amik terjedését nem lehet úgy megelőzni, ha a gyerek két hétig otthon van. Mert már fertőzött előtte is. Sokszor a jobb higiénia is csodákat tenne (cikkben szereplő kéz-láb-száj betegséget a bölcsinkben csak az nem kapta el, akit elfelejtettek pelenkázni, aligha véletlen. Egyszerűen nem mostak kezet két gyerek pelenkacseréje között. Oviban a kézmosást lehetne tanítani a gyerekeknek, többször, alaposabban stb. Csodás hatása volna.). Meg az említett szabad levegő, naponta több órát.

 • 2017.02.17 18:07:15szent eltvíz

  Persze az intézményekben is nagy változásokra lenne szükség, hogy a hozzáállás megváltozzon...

 • 2017.02.17 18:38:28Zsuzsi25

  andzsin! Hat D2 megmondta a tutit. Es o aztan kurvara tudja. Tipikusan az a szulo, akinek falba kene verni a fejet. Pontosan az ilyen szulok miatt betegek egesz ovis csoportok. De ez le van szarva.... ő azert is gyereket vallal....persze nevelni mar nem akarja/tudja megfeleloen.

 • 2017.02.17 18:47:54egysmás

  Az a tuti, amikor a félig gyógyult gyereket, aki reggel meg este még eszi az antibiotikumot két-három napig, viszik az óvodába, és terjesztik azokat a baktériumokat, amik a legtovább bírták az antibiotikumos kezelést.
  Így lehet kitenyészteni a rezisztens törzseket.
  Anyuci spórol magának 10-20ezer forintot, a fél óvodának meg a tb-nek pedig okoz vagy egymillió kárt.
  Fasza cucc.

 • 2017.02.17 20:35:28andzsin

  Látjátok nem értik...kb 120 fajta náthavírus van, kis hazánkban elterjedt népszokás, "ó nem beteg, mert nem lázas", "ó nem beteg, csak köhög", meg a szokásos magyar hülyeségek...miközben fertőz.
  [link]

 • 2017.02.17 20:39:26vibornye

  Álmom egy ápolónői hálózat, ahol (havi fix összegért cserébe) két órán belül küldenek szakképzett felvigyázót a beteg gyerekek mellé.

 • 2017.02.17 21:55:36Rébusz

  Szerintem a cikknek sikerült tömören kifejteni a lényeget. Szülőként nekem is ugyanez a tapasztalatom. De azt nem értem, hogy írhatnak itt egyesek ekkora marhaságokat? @egysmás: a rezisztens törzsek nem az antibiotikum szedésétől alakulnak ki, vagy ennyi erővel akkor orvoshoz se vigye a beteg gyereket anyuci tömegközlekedéssel, mert kihal a fél ország és a rendelőben lévő többi gyerek majd a rezisztens baktériumoktól! Arról még biztos nem hallottál, hogy vannak olyan országok, ahol az antibiotikum nem vényköteles, bizony! @andzsin: ezek nem magyar hülyeségek! Talán még agyvérzést is kapnál, ha tudnád, hogy tőlünk nyugatabbra még jobban félvállról veszik a dolgokat. Sőt az óvónők nem adnak be gyógyszert. @lüke: hát erre nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen adat ez. Ha nincs antibiotikum, akkor két opció van: vagy sokkal durvább gyógyszerek, amik Magyarországon mondjuk nincsenek engedélyeztetve, de a fejlett nyugaton igen (mindenki döntse el, melyik lehet a jobb) vagy mondjuk másfél - két hét otthon egy antibiotikummentesen gyógyított gyerekkel, akinek a szirupjai, hörgőtágítói összesen kb. négyszer annyiba kerülnek, mintha a szülő megvett volna egy antibiotikumot és 3-5 napon belül már javul a gyerek állapota, biztos, hogy felszálló ágban van a kis beteg és közösségbe is engedi. Ezzel szemben a szelíd gyógymód kimenetele bizonytalan: vajon nem lesz-e szövődmény, vajon nem tér-e vissza a láz, ha esetleg a vírusfertőzés átmegy egy bakteriálisba. A gyerekek sokat náthásak, maguk megfáznak, egymástól elkapják, így is erősödik az immunrendszerük. Szerintem inkább azok gondolkozzanak el, akiket zavar, hogy a gyerekük nem valami burokban van egész nap, hanem a szervezeténak állandóan harcolnia kell mindenféle betolakodóval.

 • 2017.02.17 22:09:00szent eltvíz

  andzsin
  Azon a linken kálciumot és homeopátiát is javasolnak megfázásra, költsék csak a pénzt az emberek a sok haszontalan sz.rságra :( Hiába írta orvos, orvos és orvos között is óriási különbség van.

  Persze, hogy vírus okozza a megfázást, de a lappangási idő 2-3 nap, mondjuk hétvégén rokonoknál, buszon, vásároláskor sikerült benyelni a vírust. Megy a gyerek óvodába, már vírusgazda, néha tüsszög, szét is ment a vírus a játszószobában, de még senki nem tudja, hogy 2-3 nap múlva hogy fog köhögni és milyen beteg lesz. Akkor tetőzik ugyanis a betegség általában. Szerdán otthon marad, mert hát beteg. Két nap múlva mégis beteg lesz néhány társa, amikor letelik náluk is a lappangási idő. Mert már elkapták korábban. És ha utána 3 hétig köhög az adott gyerek, attól nem lesz járványmentesebb az óvoda, ha 3 hétig nem megy a közelébe, mert már szétprüszkölte a vírust első nap... Szóval ezért kár haragudni másokra. Még ha irritáló is látni, hogy folyik egy másik gyerek taknya vagy köhög, ősztől tavaszig egyszerűen elkerülhetetlen, hogy ebbe beleessen a gyerek. Otthon nem maradhat mindenki örökké, és akkor jönnek a vírusok, bárhol. Totál más téma, hogy otthon maradjon-e a gyerek a saját érdekében, a gyógyulása kedvéért. Ez nagyon egyéni.

 • 2017.02.18 13:39:51egysmás

  Rébusz, a rezisztens törzseket úgy lehet kitenyészteni, hogy azokat a baktériumokat szaporítod, amik kibirtak egy antibiotikumos kúrát.

 • 2017.02.19 09:53:11Rébusz

  @egysmás: nem akarok okoskodni vagy tudálékoskodni, csak úgy gondolom, feltételezem, hogy az "in vitro" szaporítás más, szándékosan előnyös feltételeket teremt ezeknek a baktériumoknak. Persze, hogy ezek a baktériumok nem a laborokból kerülnek ki és jelentenek aztán veszélyt a számunkra, de ha megnézzük, hányan szednek antibiotikumot nap mint nap, a veszély még sincs egyenes arányban ezzel, tehát mint írtam, egy gyerektől nem lesz rezisztens baktériumokkal tele az óvodai közösség. Ezek a rezisztens törzsek is inkább a kifejezetten gyenge immunrendszerű betegek vagy csecsemők, idősek felé veszélyesek. Ezek felelősek nagyok sok kórházi halálozásért is. Ezért is fontos edzeni az immunrendszert és nem burokban tartani egy gyereket.

 • 2017.02.19 16:20:23D2

  @Zsuzsi25: a kulturált vitára képtelen amazonok fejét kell falba verni, sokkal jobb hely lesz a világ.

  @vibornye: ez igazán klassz lenne:)

  @szent eltvíz: köszi, egyetértek. A világ jobbik részében nem foglalkoznak (értsed: nem rohannak orvoshoz) egy köhécselő-orrfolyós de vidám gyerekkel, megy oviba/suliba.

  @egysmás: szerencsére vannak értelmes orvosok, akik simán mondják, hogy ha elmúlik a gyerek lázas/levert állapota, vigyed intézménybe. Sajna egyes tünetek nem múlnak el varázsütésre, hetekig meg problémás őrizni otthon a csemetét (ha sulis akkor meg önerőből kell pótolni, ami még inkább necces).
  (Igen, én is találkoztam kutya durva esetekkel, a múlt héten az oviba farsangra hozták be a leszedált kislányt, "nehogy lemaradjon a közösségi eseményről!" felkiáltással. Dobtam egy laza hátast, pedig azért sok mindent láttam már...)

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta