Felemás a mellem: normális ez?

Felemás a mellem! Undorító, hogy tele vagyok pattanással! Vajon mindenkinek így néz ki a puncija? -  ismerős kérdések és dilemmák, amelyek a legtöbb tinit foglalkoztatják. Sajnos az is legalább annyira jellemző rájuk, hogy csak kevesen jutnak el odáig, hogy saját testükkel kapcsolatos aggályaikat egy felnőttel is megosszák.

A fiatalok leginkább a neten próbálnak meg válaszokat keresni kérdéseikre, ami viszont sok szempontból káros lehet. A Yelon nevű szexedukációs okostelefon-alkalmazás és weboldal viszont pont azért jött létre, hogy biztonságos virtuális teret biztosítson a tinik számára, ahová bátran kattinthatnak tájékoztatásért, egy anonim csetfelület segítségével pedig személyes tanácsadást is kérhetnek.

Hogy miért van szükség egy ilyen weboldalra, miért fontos az egészséges testkép, és mik határozzák meg egy fiatal szexualitását, arról Dr. Gyurkó Szilviát gyermekjogász szakembert,a Hintalovon Alapítvány alapítóját kérdeztük. És magunkat tininek kiadva ki is próbáltuk, milyen az alkalmazás. A rövid válasz: nagyon meggyőző. A hosszút a cikk végén olvashatják.

Nem az első szex határoz meg mindent

Az, hogy milyen kapcsolatunk lesz saját testünkkel, hogyan éljük meg a szexualitást, korántsem csak a kamaszkorban és a fiatal felnőtt korban dől el. Dr. Gyurkó Szilvia szerint ez a folyamat már csecsemő korunkban elkezdődik. Később sok életesemény, tapasztalat, benyomás, minta befolyásolja szexualitásunkat. Ezeknek egy részét szüleinktől kapjuk, más részét a környezetünk adja, és persze vannak olyanok, amiket mi magunk "szerzünk be".

"Ha az ideális állapotot kellene leírni, akkor azt mondhatjuk, hogy az egészséges szexualitás alapja az egészséges énkép, önkép, az egészséges testkép, az érzelmi biztonság, az egészséges párkapcsolatokról alkotott kép, az erőszak felismerése és az erőszak elutasítása, de persze természetesen az örömteli szexuális életre való képesség is."- mondja Dr. Gyurkó Szilvia.

Telenor-Yelon007
Dr. Gyurkó Szilvia
Peter Sorok

Ma a pedagógusok és a szülők nagy része úgy véli, hogy a kiskamasz, vagy akár kamasz gyerekeiket nem érdekli a szex, ezért nem is tartják fontosnak, hogy minél részletesebben felvilágosítsák őket. De a valóság egészen mást mutat: ma Magyarországon továbbra is magas a 18 évesnél fiatalabbakat érintő abortuszok, és ugyanígy az élve születések száma, ez pedig egyértelműen azt jelzi, hogy a fiatalok nagyon is érdeklődnek a téma iránt. Koruknál fogva ez teljesen természetes is,

A baj ott kezdődik, hogy még mindig ciki a szexről, a farokról, vagy a pináról beszélni

Nem fogok hazudni, meginogtam, nem túl durva szavak-e ezek egy szövegközi címben, de vacillálásom is bizonyítja, hogy még mindig nagy a hallgatás meg hümmögés, ha nevén kell nevezni akár csak a nemi szervünket is. És nem csak a középsuliban: a szexualitás, a testiséggel kapcsolatos téma úgy általában a mindennapokban is tabu.

"Hiába adja az internet több mint 37 százalékát a pornó, a hozzáférés és a technikai tudás semmit nem változtat azon, hogy a szexualitásról továbbra sem komfortos beszélni se a családokban, se az osztályfőnöki órákon" - mondja Gyurkó, aki szerint a legnagyobb hiba azt hinni szülőként, hogy csak azért mert nem beszélünk a szexről, az egyben azt is jelenti, hogy a gyerekünket nem érdekli, vagy nem csinálja.

yelon 02

Ezzel csak rontunk a helyzeten, ugyanis a fiatal, ha rájön, hogy a felnőtteknek nem tehet fel kérdéseket, mert az hárít, vagy valami gyerekes hülyeséggel reagál, esetleg ignorál, akkor egymás között, vagy az interneten kezdenek el válaszok után kutatni.

,,A hályogkovácsok magabiztosságával próbálják felfedezni nem csak a szexualitást, de a saját testük változásait, a barátság és a párkapcsolatok világát is." 

- mondja Gyurkó. És miért baj ez?

Mert a neten csak úgy ömlik az információ, a szex, a pornó, amelyek a legtöbb esetben szűretlenül találják be a fiatalokat. Az X, Y, Z generáció egy kattintással ott találja magát a legextrémebb pornóoldalakon, és a látottak értelmezésére egyszerűen nincsenek felkészítve, azokat mindenféle mankó nélkül építik be a szexualitásukba.

,,Nem merül fel a fiatalokban, hogy a pornófilm az konstruált, az abban szereplő emberek és történetek nem a hétköznapi valóság leképeződései." - mondja  a doktornő. 

A pornónézéssel kapcsolatos struccpolitika a lehető legrosszabb stratégia

A fiatalok pornónézésével kapcsolatos struccpolitika a lehető legrosszabb stratégia a szülők és pedagógusok részéről, a 10 év feletti gyerekek jelentős hányada látott már pornót, a 13-14 évesek pedig rendszeresen rá is keresnek ezekre az oldalakra.

Az, hogy a pornó jó vagy rossz, külön cikket érdemel, de az mindenképpen negatívan hat mind a lányok, mind a fiúk szexszel kapcsolatos hozzáállására, ha ezekből a filmekből általános következtetéseket vonnak le.

Így történhet meg, hogy az egészen fiatal lányok magukat hibáztatják, ha nem akarnak már a harmadik alkalom után anális szexet, pedig az a pornóban teljesen természetes. És így érezhetik magukat férfiatlannak azok a srácok, akik nem tudnak olyan hosszan tartó merevedést produkálni, mint a szexfilmekben szereplő férfiak, akik mindenféle injekciókkal és tablettákkal érik el ezt az állapotot.

Ahhoz, hogy a fiatalok ne egy ilyen kreált valósághoz próbáljanak meg idomulni, szükség volna egy közös nyelvre, amellyel szégyenkezés nélkül lehetne beszélni a pornóról, a testünkről, a szexuális igényekről és még sok egyéb témáról.

,,Nem az életkorának megfelelően kommunikálunk velük, és nem az életkoruknak megfelelő elvárásokat támasztjuk feléjük, de őket tesszük felelőssé, ha ebben elbuknak." - mondja Gyurkó.

Van testünk, ahhoz viszonyulnunk kell

,,Nem asztrállények vagyunk, akik pusztán a gondolataikkal és gondolataikban léteznek. Amíg van testünk, addig ahhoz viszonyulunk is. És ez a viszonyulás meghatározza, hogy hogyan vagyunk. Nem véletlen, hogy egy csomó lelki problémának, és traumának komoly testi tünetei vannak. Például szexuális erőszak esetekben gyakran látunk anorexiát, és más étkezési zavart, például túlsúlyt is. A lélek és a test brutálisan hat egymásra." -mondja Gyurkó.

Megfelelő felkészítéssel el lehetne érni, hogy a kiskamaszok ne érezzék úgy, hogy valami baj van velük, csak azért mert a testük eltér a plakáton vagy filmben látott testektől. Az önértékelési problémák nem csak súlyos étkezési zavarokhoz vezethetnek, hanem abban is szerepet játszanak, hogy később át tudják-e adni magukat az elköteleződésnek vagy a bizalomnak, amelyek az egészséges szexualitás részeit képezik.

Ráadásul a mai fiatalok nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen a mindennapjaikat, és saját magukhoz való viszonyukat is meghatározza, hogy a közösségi médiában miként reagálnak rájuk a kortársak. Ebben az életkorban az ő véleményük a legfontosabb a tinik számára.  Ezért van rájuk a legnagyobb veszéllyel a cyberbullying is, amely akár öngyilkosságba is hajszolhatja őket.

"De a testkép máshogyan is hat, vagyis ha ismerjük a testünk működését, akkor be tudjuk azonosítani, ha valami nem stimmel. Nem tűrjük, ha például fájdalmas egy közösülés, hanem elmegyünk orvoshoz, és így időben kiderül, ha valami probléma van. Ha egészséges a testképünk, akkor tiszteljük a testünket és felelősséget vállalunk érte, nagyobb eséllyel használunk óvszert, és teszünk meg mindent a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében." -hangsúlyozza Dr. Gyurkó Szilvia.

A magyar tinik különösen rossz viszonyban vannak a testükkel

Arra, hogy a hazai tinik milyen rossz viszonyban vannak a saját testükkel, remek bizonyíték a következő, friss kutatás eredménye, amelyben az SOS Gyermekfalvak több mint 1000 középiskolás fiatalt kérdezett meg országszerte arról, mennyire elégedettek magukkal és mit várnak a jövőtől.

Ebből pedig kiderült, hogy a fiatalok elsősorban a testükkel elégedetlenek. Majdnem minden második fiatal szeretne soványabb (40,7 %), vagy sportosabb (40,2 %) lenni. Minden harmadik gyerek okosabb és szebb lenne, 34,6 % pedig azt kívánja, hogy bármit megehessen anélkül, hogy meghízna. A megkérdezettek csupán 18,4 %-a állítja csak, hogy nem szeretne másmilyen lenni.

unnamed

A nem éppen vidám statisztikai adatok valószínűleg nem fognak egy csapásra megváltozni attól, hogy létrejött egy olyan fiatalokat célzó szexuális edukációs oldal és app, mint a Yelon, de már az is fontos előrelépés, hogy a fiatalok számára végre létezik egy felület, ahol a saját nyelvükön szólnak hozzájuk, úgy, hogy közben szakmai segítséghez és releváns információkhoz jutnak.

Az oldal egyik nagy erőssége, hogy nem csak a tinik, hanem a szülők is használhatják, ugyanis a Yelon-nak van egy felnőtt verziója is, amelyen olyan kérdésekre kaphatnak válaszokat mint például mit tegyek, ha a gyerekem pornót néz, vagy hogyan kezeljük, amikor a gyerekünk bevallja, hogy meleg. Csupa-csupa olyan kérdés, amelyekkel kapcsolatban a mai szülők sem kaptak kellő felvilágosítást gyerekkorukban.

A szülők és a tinik is ugyanolyan kategóriák között keresgélhetnek: vagyis lélek, test, kapcsolatok és a szex témákban találnak cikkeket. Az anyagok szakértők ellenőrzése után kerülnek az oldalra, de fiatalok írják a szövegeket, hiszen ők állnak korban a legközelebb a tinikhez. Elsődleges, hogy a szövegek lényegre törőek és rövidek legyenek, ugyanis a fiatalok minél gyorsabban szeretnek információkhoz jutni.

Anoním cset, igazi válaszokkal

Az oldal egyik legnagyobb erőssége, a csetszoba, ahol a tinik feltehetik azokat a kérdéseket, amiket nem mernek otthon, vagy az iskolában megkérdezni. A cset anonim, és az üzenet törlődik, így soha nem fog kiderülni, hogy ki és mit kérdezett. 

,,Sajnos minden chat nyitvatartási időben van olyan megkeresés, ami erőszakkal, öngyilkossággal, súlyos betegséggel vagy más élethelyzeti krízissel foglalkozik. Ezekben az ügyekben még kisebb annak az esélye, hogy a gyerek talál olyan felnőttet maga körül, akitől segítséget kérhet, vagy akinek el meri mondani, hogy mi történt vele." - mesél az eddigi tapasztalatairól Gyurkó.

Természetesen érdekelt minket, hogy kik válaszolnak a sokszor kétségbeesett gyerekeknek. A válasz pedig megnyugtató, ugyanis jelenleg 20 kiképzett, felnőtt segítő válaszol a fiatalok kérdéseire.

,,Mindannyian speciális felkészítésen mentek keresztül, amiben az általunk elsajátított tananyagból tett vizsga, 3 napos képzés, és 12 órás gyakorlati tréning is helyet kapott. Alapvetően nem a végzettségük a meghatározó (bár sokan vannak közöttünk pszichológusok, pedagógusok), hanem olyanokat kerestünk, akik szabadon, tabuk nélkül tudnak beszélni a szexualitásról, empátiával képesek kezelni a kamaszok problémáit. Az attitűd sokkal fontosabb volt, mint a diploma." -mondja válaszul a szakértő.

A csetet mi is kipróbáltuk tininek kiadva magunkat. A célunk nem a trollkodás volt, hanem annak tesztelése, hogyan kommunikálnak a fiatalokkal, és mennyire tudnak segíteni vagy legalább enyhíteni egy tini problémáján. 

A teszt során arra voltunk kíváncsiak, hogy:

- milyen gyorsan kerülünk sorra?

- milyen tanácsokat adnak?

- mennyire türelmesek, és empatikusak a szakértők?

 A cset egyébként kedden, csütörtökön, pénteken és vasárnap zárva tart, ami reméljük a jövőben változik, ha már a Yelon egyre inkább a köztudatban lesz.

A TESZT

Este hét körül próbálkoztam a cseten egy egyszerű helóval, mire kaptam egy rövid, érthető és megnyugtató választ, amiben az állt,

  • hogy ez egy automatikus válaszüzenet
  • nyolcan állnak előttem
  • és ha az értesítések be vannak kapcsolva a telefonomon, akkor kapok egy újabb üzenetet, amikor én következek.

yelon 001

Fél óra múlva valóban pittyegett a telefonom, és egy üzenet érkezett, hogy ,,De jó, hogy itt vagy!" utána pedig megkérdezték, mi lenne a kérdésem.

  • Tini alteregóm problémája az volt, hogy az osztálytársai módszeresen csúfolják az iskolában, és pár napja már a Facebookon is támadják. Direkt ezt a témát választottuk, ugyanis egyre gyakoribb a tinik közötti bulliyng, amelyben egyre sűrűbben mennek el a bántalmazó gyerekek a legvégsőkig. 
  • A beszélgetőpartnerem először megpróbál óvatosan, de érdeklődve meséltetni, vagyis több információt kinyerni, hogy pontosan mi is történik velem, közben pedig biztosít arról is, hogy jó helyen vagyok és együttérez velem. Emojikkal is operál, ami feleslegesnek tűnhet, de közben nagyon nem az, mert még nekem is, aki már jó rég nem tini, sokkal közvetlenebbnek tűnik a beszélgetés. Ha valódi kamasz lennék most kezdenék el feloldódni.
  • Érdeklődöm, hogy ugye senki nem tudja meg, hogy írok nekik? Ők pedig biztosítanak afelől, hogy ez biztos nem történhet meg.
  • Miután leírom, hogy mivel szekálnak és kik, és hogy ettől hogy érzem magam, arra terelik a szót, hogy tudok e erről valakivel beszélni.
  • A válaszok nem azonnal jönnek, ami megnyugtató, mert azt jelenti, hogy értelmezik, amiket a gyerek ír. Nem tudom, hogy viselik a tinik a várakozást, ezért én néha ráírok a segítőmre, hogy most épp ír nekem, vagy mi történik, közben pedig elszórok néhány infót arról is, hogy sokat sírok esténként, és hogy az osztályfőnököm, aki amúgy jó fej, mostanában sokat kérdezi, minden oké -e velem.
  • yelon 003
  • A túloldalról nem siettetnek, akkor sem, amikor lassabb a reakcióidőm, ellenben leírják, hogy milyen jól tettem, hogy idejöttem és megkérdezik, mit gondolnék arról, ha az anyukámmal, (akiről egyébként úgy írok, hogy nagyon szeret minket, csak sokat dolgozik és mindig fáradt) beszélnék a dologról.
  • Mivel nem szeretném az időt feleslegesen rabolni más gyerekektől, és azt sem szeretném, ha a segítő vagy akár segítők túlzottan aggódnának a fiktív tiniért, ezért megkönnyebbülten megírom, hogy igazából nagyon jó volna, ha anya tudna róla, csak kicsit félek, hogy mérges lesz rám mert titkolóztam, és nem mondtam el, hogy mások bántanak. A segítő még bedobja finoman, hogy említettem neki, jó fej az osztályfőnök, nem szeretném-e neki is elmondani a problémámat, mert többen talán hatékonyabban tudnának segíteni. Kicsit vacillálok, de megírom, hogy elgondolkozom rajta, és ha nem látnak a többiek, akkor még az is lehet, hogy vele is dumálok. Az instant beszélgetőtársam finoman jelzi, hogy lassan lejár az időnk, összegezzük, hogy mit fogok tenni és értésemre adja, hogy várnak vissza bármikor.
  • Valószínűsítem, hogyha egy pánikba esett öngyilkosjelölt lettem volna, akkor nem zárják le a beszélgetést az idő leteltével, ami ezek szerint majd fél óra, de ezzel nyilván nem fogunk tesztelni egy, amúgy nem sürgősségi esetekre kitalált appot. Miután elköszönünk, alig egy-két perc után a szemem láttára törlődik a beszélgetés. Ennek egyetlen egy hátrányát látom, ha esetleg a segítő valamilyen egyéb elérhetőséget ír le a gyereknek, akkor azt később nem lehet visszakeresni.

Én is voltam tini, jól emlékeszem a nehezebb évekre, amikor nem csak a világot, hanem a változó testét is utálja az ember, ráadásul rengeteg olyan dologgal szembesülünk hirtelen, amikről halvány lila fogalmunk sincs, legyen az az első nyelves csók, az első szex, vagy a testünkkel, nemiségünkkel kapcsolatos kérdések. És visszagondolva az is biztos, hogy sokkal könnyebb lett volna nekünk is, és a mostani tiniknek is, ha az iskolában a testünk, a szex, a nemiségünk nem tabutéma lenne, amiktől még olykor a tanár is belepirul, hanem valami olyan dolog, amiről lehet fesztelenül kérdezni, beszélni.

Látva már jócskán felnőttként, hogy a neten egy kattintással, a lefejezős videóktól kezdve a legextrémebb pornókig, gyakorlatilag mindenféle tartalom elérhető, azt is gondolom, hogy éppen itt volt az ideje egy olyan oldalnak, ahol a srácok egészséges fogódzkodókat kaphatnak a szexualitásukkal, a testképükkel, önmagukkal kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra