SZÜLŐSÉG

A figyelem olyan a kamasznak, mint a levegő

2017. február 2., csütörtök 17:10

Egy amerikai férfi, Roy Petitfils, aki tanácsadóként kifejezetten kamaszoknak segít, azt fogalmazta meg, hogy tapasztalata szerint a tiniknek elsősorban arra van szükségük, hogy „lássák őket”. Ez azt jelenti, hogy igazi figyelmet igényelnek, és olyan kapcsolatokat, amiben ezt megkapják.

És igen: felnőttektől is, még akkor is, ha igaz, hogy a serdülők a kortársak felé fordulnak, hogy már jobban számít a véleményük. Ő azt tapasztalta, bármilyen tüskések is látszólag ezek a gyerekek, ha az ember olyan viszonyba kerül velük, hogy megnyílhatnak, akkor elmondják, hogy valójában nagyon is vágynak rá, hogy jóban legyenek anyjukkal, apjukkal. Még egy olyan kamasz lány is megfogalmazta ezt, akinek szülei mindenféle anyagi javakkal elhalmozták, mert elhitték, hogy erre van szüksége.

shutterstock 154638731

A kamasz sajnos nem mondja ki nyíltan, hogy „köszi, nem pénzt kérek, hanem szeretetet”. Sőt, mindent megtesz, hogy az ellenkezőjét higgyük. Ő is szenved tőle, de ahhoz, hogy autonóm személyiséggé váljon, szükséges némi visszavonulás, tüskésség. Védi magát, de nem a szeretettel és a megértéssel szemben, hanem a formálódó egyéniségét. Képzeljük úgy el, mintha a felnőtt identitását komplex, rafinált védelmi rendszer venné körül, a tiniét pedig még csak egy vékonyka tojáshéj. Persze, hogy óvatosan enged bárkit közel magához.

De a szülők sokszor félreértik a mufurc mondatokat, az elvonulást. Nagyon fáj a fiatalnak, ha azt hiszi, ő már nem is érdekli a szüleit. Előfordul, hogy az anya és apa úgy hiszi, rengeteget foglalkozik a gyerekkel, ám nem ad olyanfajta törődést, amit igazán igényelne. 

Felnőtt szemmel törődés az is, ha számon kérjük a szabályok betartását: törődünk vele, hogy ne érje baj, hiszen odafigyelünk, hazaért-e tízig és nem rúgott-e be. A felnőtt gondolhatja azt, törődés, ha odafigyelünk, egészségesen fejlődik-e, mármint a mi szempontjaink szerint: rendben van-e a tanulmányi előmenetele, normális-e a magaviselete, nem hagyta-e ki a zongoraórát.

Mindez fontos, valóban észre kell venni, ha a tini életében zavar támad, de létezik másfajta figyelem is. Amikor őt vesszük észre mindenféle érdek, cél és szándék nélkül. Nem azért, mert felelős szülők vagyunk, akiknek intézkedniük kell, ha gond van, hanem azért, hogy „lássuk őt”, hogy találkozzunk vele a szó mélyebb, kapcsolati értelmében.

De hogyan lehet jól figyelni, honnan tudja, hogy látjuk őt? Nem könnyű, hiszen minden szülő tapasztalja, hogy próbálkozik, de sokszor visszapattan, és a gyerek nem feltétlenül vevő a beszélgetésre, arra sem felel talán, hogy „hogy vagy”.

Először is: legyünk magunkhoz őszinték! Vajon tényleg elérhetőek vagyunk-e, rendelkezésre állunk-e úgy, hogy nem foglalkozunk valami mással fél szemünkkel, fél kezünkkel, miközben a gyerekkel vagyunk? Lehet, hogy először hiába ül úgy ott a vacsoraasztalnál anya és apa, hogy tényleg jelen van, a gyerek nem él a lehetőséggel, és ő a maga részéről pötyög a kütyün. De igenis ott kell lenni, lehetőséget kell rá teremteni, hogy ha akar, tudjon kivel beszélgetni.

A legtöbb serdülőnek van olyan élménye, hogy valamit szeretett volna elmondani a szüleinek, akár szerette volna kiönteni a szívét, de egyszerűen nem volt kinek, mert apa, anya rohant, türelmetlenül odavetetette, hogy „bökd ki, tulajdonképpen mit akarsz mondani”, vagy valami olcsó, lezárós mondattal reagált, hogy „el fog múlni, másképp fogod látni”. Vagy, akár kifejezetten ellenségesen: mikor a gyerek szerette volna megosztani, ő egy helyzetben hogy érezte magát, a szülő rögtön ráförmedt, hogy milyen hülyén viselkedett.

Nem lehet egyszerre ítélkezni és figyelni. A figyelem lényege, hogy nem a saját szempontjaim alapján nézem a dolgot, hanem arra vagyok kíváncsi, mindez hogy néz ki a tini szemén keresztül. Ha nehezen indul ez a fajta kommunikáció, akkor segíthet benne, ha a szülő kezd el másképp beszélni a gyerekkel. Úgy, hogy már nemcsak a „jól csináltad” és „hibáztál” dimenzió mentén ad neki visszajelzéseket, hanem úgy, mint aki képes elfogulatlanul is érzékelni őt. Akár egy olyan egyszerű mondattal, hogy „láttam, tegnap dühös voltál és rosszkedvű, mikor hazaérkeztél”. Ez egész másképp hangzik, mint hogy „roppant hálás lennék, ha ezentúl nem csapkodnál rögtön, alig hogy beteszed a lábad a lakásba” – noha ugyanarra az eseményre utal.

shutterstock 384190441

Az első lehetőséget teremt, hogy megossza a tini, mi bántotta, és jelzi neki, hogy a szülőt érdekli, hogy van. A másik falat húz fel kettőjük közé.

Egyszer azt vetette fel egy szülő: „de én nem a pszichológusa vagyok, hanem az apja!”. Nézzük a másik oldalról: a pszichológus munkájának egyik vetülete, hogy valami olyasmit korrigál, ami a fontos kapcsolatokban, leginkább a szülőkkel való viszonyban sérült, hiányzott. Tehát a pszichológus olyan néha, mint egy jó szülő, ezért tűnhet úgy, hogy a szülőnek kéne olyannak lennie, mint a pszichológusnak. De épp fordítva van.

A kamasznak szüksége van arra is, hogy bizonyos szabályokat és korlátokat határozzon meg a szülő, de fájdalmasan kevés, ha erre szűkül le a viszonyuk. Szomjazza, hogy kapcsolatban lehessen vele: olyan biztonságos kapcsolatban, amiben vissza is vonulhat, ha épp arra van szüksége, de amiben értő fülekre is talál.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.02.03 09:20:17csakférfi

  Ez azt jelenti, hogy igazi figyelmet igényelnek, és olyan kapcsolatokat, amiben ezt megkapják
  -A kamasz sajnos nem mondja ki nyíltan, hogy „köszi, nem pénzt kérek, hanem szeretetet”..
  A figyelem lényege, hogy nem a saját szempontjaim alapján nézem a dolgot, hanem arra vagyok kíváncsi, mindez hogy néz ki a tini szemén keresztül.

  .....és basszus lássak az agyába a gondolataiba.Találjam ki hogy most éppen mi a a hisztije.
  beszélgetéssel beszélgetéssel beszégetéssel
  Ez már aztán tényleg a "dögunalom.
  Védi a személyiségét???
  Tőlem??
  Bakker ez aztán a bizalomra épülő kapcsolat.
  A pszichomókus tulajdonít ekkora jelentőséget a beszélgetésnek ,mint konfliktusoldó attitüd.
  Ebből él jól.magát gondolja a leghasznosabbnak.----Tévesen.

  "Tehát a pszichológus olyan néha, mint egy jó szülő, ezért tűnhet úgy, hogy a szülőnek kéne olyannak lennie, mint a pszichológusnak. De épp fordítva van."
  Na ezt bogozza ki valaki.
  Pongyola hányaveti semmitmondó írás.

 • 2017.02.03 13:33:00Szelid sunmalac

  "Tehát a pszichológus olyan néha, mint egy jó szülő"...ertem...tehat a tobbi rossz. na elmesz te a mocskos ......

 • 2017.02.03 13:40:13Szelid sunmalac

  Ennek a kibaszott okos nonek valahogy nem jut eszebe, hogy Eleve mas a kapcsolat es hozzaallas a szulohoz, a kapcsolat minosegeto lfuggetlenul. Rohadtul nem lehet osszehasonlitani egy idegennel valo kapcsolathoz, aki ugy Mond tisuta lappal ,mint haver kozeledhet. Ne keverjuk mar ossze a kettot konyorgom. De azt hiszem olvastam en mar ettol a notol. Az is ektelen nagy faszsag volt.
  De majd biztosan megmagyarazzak, hogy miert nem fontos, hogy a gyerek eszrevesgye magat, hogy tudja kezeleni a tulcsordulo erzelmeit, hogy megtanulja kifejezni magat, hogy eszrevegye nem eleg ha o erti a sajat gondolatait...ezek persze mind felesleges hulyesegek

 • 2017.02.03 17:59:23Felicitasz

  Sünmalac :)
  Alapvetően értem a cikk üzenetét, csak most mégis beszúrnám ide egy barátnőm észrevételét (két briliáns elméjű kamasz fia van, spec tehetséggondozó programokban, és iskolai keretek között van egy mindenki számára elérhető mentálhigiénés szolgálat is) - kíváncsi lennék, mondta ez a barátnőm, hogy ha a pszichológussal életvitelszerűen ugyanúgy beszélnének mint velem otthon, akkor meddig bírná támogató türelemmel és figyelemmel. Heti egy óra nem kunszt.
  A Vekerdy is lenyilatkozta egyszer, hogy "a szülő néha odacsap. Az asztalra, vagy máshova."; és kifejtette, hogy otthon ő is a gyerekei apja volt, és nem pszichológus.

 • 2017.02.03 21:27:51csakférfi

  Szépen összejöttünk.
  Még cardio hiànyzik néhàny keresetlen észrevétellel.
  :)
  Nos, egyszer szeretmém ha a pszichomòkus gyerekek között csinàlnànak egy reprezentatív kutatàs IQ. és EQ. tekintetében.
  Szivesen olvasnàm az àtlag halandò gyerekeihez képest.
  Lenne nagy csodàlkozás.
  :)

 • 2017.02.05 17:12:23Suttogva olvasó

  Ha meglátom a nevét, már el sem olvasom a cikket.Még egy normális írása sem volt.miért kell erőltetni::Látom a kommentek alapján, hogy most sem veszítek ha nem állok neki.

 • 2017.02.05 19:22:22csakférfi

  Suttogva olvasó
  +1
  :)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta