SZÜLŐSÉG

Aki boldog gyereket akar, tanítsa hálára

2017. január 31., kedd 12:54

Az ember szeretne boldog lenni, és boldog gyereket nevelni. Igen ám, csak nem olyan egyértelmű, mitől leszünk boldogok. Tehát mire is kellene nevelni a gyereket? Ha néhány embert megkérdeznénk, szerintük mi a forrása a boldogságnak, bizonyára sok mindent felsorolnának, de nem biztos, hogy szerepelne közöttük az, hogy tudjunk hálásak lenni az életünkért, és mindazért, amit kapunk. Holott tudjuk, mennyire nem az objektív eseményeken, történéseken múlik, az ember elégedett-e az életével, sokkal inkább a látásmódunkon, azon, hogy értékeljük-e az életünket, kapcsolatainkat, a pillanatokat. Más szavakkal: hogy tudunk-e hálásak lenni.

Ennek ellenére hajlamosak vagyunk attól várni a jóérzésünket, hogy mink van, vagy, ha ezen túllépünk, és nemcsak a tárgyi világban keressük a boldogságot, akkor a mai kor embere leggyakrabban a sikereivel szeretné megteremteni a boldogságát. De, ahogy azt az elsősorban papként ismert, de emellett mentálhigiénés szakember Pál Ferenc lényegre törően megfogalmazta, a siker sikerélményt okoz, ami nagyszerű érzés, de boldog senki sem lesz tőle.

Pusztán az emberi kapcsolatoktól sem lesz az, hiszen ismerünk olyanokat, akiknek van stabil párkapcsolata, vannak barátai, gyerekei, mégis keserűek a mindennapjai. Itt is az számít, az ember hogyan látja, hogyan értékeli ezeket a kapcsolatokat. És megint ahhoz jutunk: hálás-e értük. Tehát, nem árt erre is figyelni: tud-e a gyerekünk hálás lenni, és egyáltalán tanítható ez?

Sok szülő szerint a gyerekek alapvetően hálátlanok. Ez igaz is és nem is. Induljunk ki abból, hogy mi is az a hála. David Steindl-Rast pszichológus, bencés szerzetes úgy fogalmazza meg, az az érzés, amit akkor élünk át, ha ingyen kapunk valamit, ami számunkra értékes. Természetesen ez nemcsak tárgyra, hanem bármire, akár az adott pillanat megélésére is vonatkozik.

A gyerekek nem gondolkodnak olyan absztraktan, mint a felnőttek, egy kisgyerek nehezen tud mit kezdeni azzal a gondolattal, hogy magáért az életért, a természetért, a barátságokért is hálás lehet az ember. Nem is érdemes ezt erőltetni, de belenő, ha a szülők eszerint gondolkodnak, és ennek légkörében élnek.

Talán még ma is divat azt mondani a gyereknek, ha ott akarja hagyni az ételmaradékot, hogy „Micsoda? Afrikában éheznek!” Aligha hatott ez meg valaha egy kisgyereket. Sok évnek el kell telnie, míg az ember felfogja, hogy hálás lehet azért is, hogy iható víz jön a csapból, és hogy van mit ennie. Ha erre akarjuk nevelni a gyereket, legjobb, ha mi magunk elkezdjük ezeket értékelni, mert valljuk be, ez a felnőtteknek sem mindig jut eszébe. A kultúránk sem kedvez ennek, hiszen sokkal inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mit tudunk elérni, hogy harcoljunk a céljainkért, hogy legyünk büszkék a teljesítményeinkre. Mindennek megvan a helye, csak azt ne felejtsük el, hogy egy csomó tényező szükséges ahhoz, hogy bármit is elérjünk, amiket nem magunknak köszönhetünk: adottságok, lehetőségek. Azzal máris formáljuk a gyerek gondolkodását, ha ezeket is megfogalmazzuk, és ezeknek is együtt örülünk.

Van, aki attól tart, ha sokat beszélünk róla, mi mindent kaptunk az élettől csak úgy, az kisebbíti a jelentőségét a saját sikereknek, akár a passzivitás irányába visz. Robert Emmons, a Kaliforniai Egyetem pszichológusprofesszora sok éve foglalkozik a hála természetének kutatásával, és amellett, hogy kimutatta, a hálás emberek nemcsak, hogy jobban érzik magukat a bőrükben, és nemcsak, hogy fizikailag is egészségesebbek, például ellenállóbb az immunrendszerük, annak tudatosítása, hogy mi mindennek örülhetünk, fokozza a motivációt, hogy mi is tegyünk magunkért.

Nem is olyan meglepő, ha belegondolunk, lelkesítően hat az emberre, ha átérzi, mennyi mindent kapott ingyen. Akkor persze, hogy mi is szívesen hozzátesszük a magunk részét, ami rajtunk múlik! Aki viszont kesereg, hogy kiszúrt vele az élet, kevésbé lesz motivált a változtatásra.

Emmons említi, hogy egyes családokban külön odafigyelnek rá, hogy formálják a gyerekek szemléletét, mint például abban a családban, ahol tartanak otthon egy „hála üveget”, amibe a nap végén beletesznek egy kis aprópénzt a szülők. Aztán időnként kiürítik, és rászorulóknak segítenek belőle.

Mások segítése bizonyítottan jó út ahhoz, hogy boldogabbá váljon az ember, és ez valószínűleg szorosan kötődik a hála érzéséhez. Ha adunk valamit, akkor tudatosul bennünk, hogy van miből adnunk. És van ennek az örömnek egy mélyebb, racionálisan nehezen megfogalmazható része, de mintha aki ad, az is részesülne a másik ember hálájából.

Sokféle módon bevonhatók a legkisebb gyerekek is abba, hogy együtt segítsünk másokon, de ha csak látják, hogy a szülők nem a kukába öntik az ételt, ha túl sokat sikerült főzni, hanem odaadják valakinek, akkor belenőnek ebbe a gondolkodásmódba, és amellett, hogy ők is segíteni fognak másoknak, még azt is megtanulják, hogy hálásak legyenek azért, ami megadattok nekik, így boldogabb emberek is lesznek.

Cziglán Karolina
pszichológus 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.31 13:29:34wmiki

  Hála???
  Már láthatatlan dolgokkal is foglalkozik az index?
  Hiszen ezt az iskolákban sem tanítják, ahol a tévedhetetlen tudomány szent igazságait verik a gyermekek fejébe.
  Legközelebb lesz szó a szeretetről, aztán majd istenről is?
  Spirituális témákról? Hogyhogy?
  Majd írtok arról is, hogy az oltásoknak vannak mellékhatásaik, és nem minden menekült több diplonás orvos, vagy az azért marad tabu?

 • 2017.01.31 13:29:56wmiki

  Amúgy hogy néz ki egy hála óra, vagy szakkör?

 • 2017.01.31 14:42:33drazselabs

  wmiki, akkor te most ugye nem vagy boldog?

 • 2017.01.31 14:43:54wmiki

  Boldogság nem is létezik, hiszen nem lehet látni, vagy megmérni szent tudományos mérőeszközökkel.
  Akkor pedig nincs!
  Tudomány 1x1

 • 2017.01.31 14:44:47wmiki

  De azért érdekelne egy hála tanfolyam, a következő cikkben az indexes írnok megírná, hogy ott milyen módszerekkel oktatnak?
  Köszönöm!

 • 2017.01.31 16:25:19drazselabs

  Szerintem jó cikk, olyan dolgot fogalmaz meg, amit sokan nem öntenek szavakba, de érzik, hogy így van. Pont a hetekben gondoltam arra, hogy milyen jó dolgom van : a meleg zuhanyt 500 éve még a királyok sem engedhették meg maguknak minden nap.

 • 2017.01.31 16:26:28MaxVal BircaMan ELLENZŐ

  Miki, te még mindig elképesztöen ostoba vagy.

 • 2017.02.01 09:20:39Jucika11

  A vége kicsit félresikeredett a cikknek ( szvsz).Elment az anyagiasság felé. Pedig ugye a boldogság nem anyagiakon múlik? :)

 • 2017.02.01 11:02:51kisvirag78

  A mai kor fiataljainak a pesszimizmusa, depressziója javarészt épp abból fakad, hogy nem ismerik a hála érzését... Jó a téma felvetés.

 • 2017.02.01 11:42:20susuaasarkany

  “Ha az egyedüli ima, amit elmondasz egész életedben, így hangzana: “Köszönöm”, az is elegendő lenne.” (Meister Eckhart)

 • 2017.02.01 13:24:40csakférfi

  Nem is olyan meglepő, ha belegondolunk, lelkesítően hat az emberre, ha átérzi, mennyi mindent kapott ingyen.
  Pontosan mit is?
  Fizetem a villanyt. Gázt.Vizet. Telefont. Benzint. Kaját. Biztosítást. Adót.A sírhelyemet. A koporsómat. A mozit. A szinházat. .......stb.
  Tele van a bakancsom az ehhez hasonló marha kutatókkal és posztokkal.
  Basszus a gyerekemre is ez a sors vár.
  Ne már az agymosást.
  Mêgis mit hisz a poszt ö nem azért kapja a pénzt merrt a betege hálás neki?
  Milyen fényesen megél belöle.

 • 2017.02.01 13:33:29csakférfi

  Tényleg. Írjon és gyógyítson ingyen. Ne pénzért. Aztán mondja a boltban hogy "ma százan hálásak voltak nekem ezêrt kêrek öt kilo húst meg kêt kilo kenyeret.
  Nagy sikere lesz.

 • 2017.02.01 16:27:31nid2

  A cikk írója jól gondolkodik, csak túl hosszadalmasan ír le egyszerű dolgot. Meg kell tanulni az embereknek azt a középutat, ami a teljes igénytelenség és az állandó elégedetlenség között van. Becsülni kell, amink már van (anyagilag vagy érzelmileg), de azért reális vágyainknak is lenni kell. Ha nem akarnánk semmi újat, nem késztetne semmi a továbbfejlődésre.

 • 2017.02.01 16:52:36csakférfi

  Nid2
  Becsülni kell amnk van. De reàlis vàgyaknak lenni kell
  Ez ellentmondàs.

  Teljes igénytelenség.....àllandó elégedetlenség
  Ez két szélsöség.
  Az arany közép út meg üres frázis .
  Tehàt nem mondtál semmit.
  Gratula.

 • 2017.02.01 18:24:42ZimBabe

  ,klassz!. (:

 • 2017.02.02 01:12:02R2D2 & C3PO

  Mióta ismerem a gyerekem, totál világos, hogy a megelégedettség mint állapot is egy veleszületett tulajdonság. Sajnos, nem a szülőbarát verziót kaptuk. A csecsemősök Méregzsáknak hívták. Mi meg Kissárkánynak.
  Amúgy élvezi. Született kekec...

 • 2017.02.02 07:26:29csakférfi

  R2D2 & C3PO
  "Amúgy élvezi. Született kekec..."

  Kitől is örökölhette??
  :) :) :)

 • 2017.02.02 08:48:59csakférfi

  nid2
  Most épp ráérek kicsit.Nem a buszon zötykölődöm.

  "Ha nem akarnánk semmi újat, nem késztetne semmi a továbbfejlődésre."
  Tessék??
  Mármint milyen szempontból?
  anyagilag??
  érzelmileg??
  érzelmileg az ember a dackorszak után már rendelkezik az összes érzelemmintával.
  Akkor hová fejlődjön??Milyen érzelem ami még hiányzik??
  anyagilag??
  Nos ez élég illuzórikus dolog és relatív erről vitát nyitni egy pszichomókussal szerintem értelmetlen.Ha csak nem nyögi be a fizuját én meg az enyémet.Így nekem kell fejlődnöm hozzá,valszeg.
  amúgy gyanús hogy ez az egy kommented jött ide 2008 óta,

  nid2 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.


  2008.06.25. óta tag.
  nid2 ezekben a blogokban publikált:
  (Karolina)

 • 2017.02.02 11:30:16liveindreams

  Bár nem igazán ez a téma, de az oltásoknak valóban lehetnejk mellékhatásaik...többnyire nem súlyosak. Azoknak a betegségeknek viszont, amik ellen oltják a gyerekeket, többbnyire súlyos betegség, maradandó károsodás, sőt halál a "mellékhatása".

 • 2017.02.04 09:21:20vuvuvu2

  miután itt többen érdeklődtek vagy szorulnak rá egy hálatanfolyamra, az 1. órát ingyen adom:

  gondolj abba bele, hogy nem csak a 3. világban, hanem magyarországon is hány olyan ember van, aki fűtetlen lakásban lakik, vagy nincs bevezetve a lakásába a víz, az udvarra jár wc-re, palackos gázzal főz, fával fűt, esetleg nincs villany bevezetve a házába, vagy takarékosságból sötétben ücsörög esténként, és minimális a telekommunikációs szolgáltatás amit igénybe tud venni. és akkor nézz körül a fűtött lakásodban, ahol gombnyomásra lesz fény, és indul el a mosógép, a mínusz 20 fokban nem kell kimenned a budira, ha zuhanyozni szeretnél csak elindítod a csapot, ha éppen unatkozol, bekapcsolod a tv-t, megnézel egy filmet online, vagy felhívod a heverodat ingyen, mert olyan csomagra fizettél elő, ha éhes vagy, előveszed a kaját a hűtőből, vagy a tegnap főzött levest 2 perc alatt megmelegíted a gázon vagy a mikróban.

  ha azok közé a szerencsések közé tartozol, akiknek a lakásában van fűtés, csapból folyó hideg és meleg víz, villany, gáz, angol wc. akkor te ahhoz a szerencsés felső 10-15-20%-hoz tartozol aki a világ lakosságának jelentős többségéhez képest luxusban él, de még ahhoz képest is, ahogy pl. 80-100 éve éltek nagyszüleink vagy dédszüleink.

  ha ez még nem elég, gondolj arra, hogy te is azok közé a szerencsések közé tartozol, akik hozzájutnak egészséges ivóvízhez és olvass kicsit többet arról, hogy él a világ nagyobbik fele, kb. 5-6 milliárd ember.

 • 2017.02.05 18:01:38csakférfi

  vuvuvu2
  vak vagy és bolond
  nem a szemed vak hanem az eszed.
  Nem az eszed a bolond,hanem a szemed.
  "" Éhínség nem azért van a Földön, mert képtelenek lennénk jóllakatni a szegényeket, hanem azért, mert képtelenek vagyunk jóllakatni a gazdagokat."
  - Teréz anya"
  Gondolkodj el mielőtt oktatni kezdesz.

  7A gazdag uralkodik a szegényeken, és az adós szolgája a kölcsönadónak. 8Aki álnokságot vet, bajt arat, és véget ér dühödt hatalmaskodása. 9A jóságos tekintetű ember áldott lesz, mert ad kenyeréből a nincstelennek.
  13Micsoda népség az, a mely kevély szemű és fennhéjázó tekintetű! 14Micsoda népség az, amelynek fogai kardok és agyarai kések! Megennék a nincsteleneket a földön, a szegényeket az emberek között!
  Salamon példabeszédek könyve.
  24

  A lábujjhegyre ágaskodó
  nem áll sokáig,
  a nagy léptekkel rohanó
  nem megy sokáig,
  a fénybe-álló
  nem lesz fényes,
  a magát-hirdető
  nem lesz híres,
  a magát-dicsérő
  nem lesz dicső,
  a magát-kínáló
  nem lesz vezető.
  Ezek az út-on:
  rohadék, hulladék,
  utálkozva elkerülik,
  az út-on járó rá se lép.
  Tao te King

 • 2017.02.05 20:55:48csakférfi

  vuvuvu2
  Bevallom kihúztad nálam a gyufát,öregem.
  Izgatottan várom a 2.leckét.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta