SZÜLŐSÉG

Klassz lenne egy helyátadásra figyelmeztető app, nem?

2017. január 30., hétfő 17:39

A Mashable írt egy appról,, amely a tömegközlekedési eszközön telefonjukba feledkező utastársaknak küzd értesítést, ha olyan van a közelükben, akinek jól esne, ha átadnák neki a helyet.

Elsőre talán röhejesnek tűnik, egészen addig, amíg meg nem nézzük ezt a képet, ami pár napja jött szembe velem a Facebookon, és (valószínűleg) a budapesti metrón készült:

Hagyjuk a passzív-agresszív felütést, és legyünk optimisták, szerintem tényleg rengetegszer arról van szó, hogy egyszerűen figyelmetlenek vagyunk, és annyira belefeledkezünk a telefonba/könyvbe, hogy bambán észre sem vesszük, valakinek át kéne adnunk a helyet.

"Egy évvel ezelőtt a zsúfolt metrón egy 80 év körüli néni állt fel mellőlem, és adta át a helyét egy már nagyon nagy pocakú várandós nőnek. Azt hittem, elsüllyedek. Annyira belemerültem a telefonomba, hogy észre sem vettem semmit az egészből." - mesélt az app megszületését kiváltó élményéről a fejlesztő 10x vezérigazgatója, Hew Leith. "Átadtam a helyem a néninek, és rögtön elkezdtem agyalni a megoldáson. Mire a metró a Moorgate állomásra ért, meg is született az ötlet." Leith úgy véli, az appok egyszerűen segítenek helyen kapni, és megszabadítanak a helyzet kellemetlenségtől.

A Londonban már tesztüzemben működő ötlet egyszerű, létezik a Request seat (Szeretnék leülni), és az Offer seat (Átadom a helyem) app. Ha valaki helyet szeretne, neki az első kell, csak megnyomja a gombot, a telefon pedig Bluetooth értesítést küld az öt méteren belül lévő többi készüléknek, amelyek gazdáinak fel sem kell néznie a képernyőről, hogy megtudják, lenne kinek átadni a helyet, feltéve, hogy már ott figyel náluk az "Offer seat" app. 

Fekete háttérrel kérhetünk, fehérrel ajánlhatunk ülést
Fekete háttérrel kérhetünk, fehérrel ajánlhatunk ülést
Fotó: Babee on board

A rendszer nem teljesen ingyenes, 4 fontba (szűk 1500 forintba) kerül a Request seat opció, az Offer seat szekcióhoz viszont ingyenesen lehet csatlakozni. Jó hír viszont, hogy a teljes befolyó bevétel jótékony célra megy, a fejlesztő cég a Project Healthy nevű gyerekeket segítő szervezetnek utalja át. Milyen klassz lenne, ha egy ilyen nálunk is működne, nem csak terhes nőknek, de akár idősebbeknek, nehezen mozgóknak is, nem? Önök részt vennének benne?

Egy ilyen helyátadós rendszerben

 • 15
  Időnként szeretném, ha átadnák a helyet, és használnék egy ilyen appot
 • 15
  Időnként szeretném, ha átadnák a helyet, de nem használnék ilyen appot
 • 84
  Szívesen átadom a helyem, és örülnék egy ilyen appnak
 • 152
  Szívesen átadom a helyem, de nem használnám az appot
 • 36
  Nem szeretem átadni a helyem

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.30 17:49:31exterminador

  Nem szeretem átadni a helyem. Bevallom. Legalább nem vagyok hipokrita.

 • 2017.01.30 19:00:30Anna King

  Exterminador: olyankor gondolj anyukadra amikor 80 evesen, fajos labbal acsorog a tinik mellett... mondjuk ha nem tanitott jo modorra, lehet meg is erdemli

 • 2017.01.30 19:03:44Katika Kiss

  aki ilyen appot letölt, az alapból átadja a helyét, ha lát egy terhes nőt. én is a telefonomba merülve utazok, átlagosan 5 percenként felnézek. ha látok valakit, akinek inkább ülnie kéne, átadom neki a helyemet. de nem dől össze a világ attól, ha egy megállót állnia kell valakinek... aki ennyit nem tud állni, az meg nyugodtan szólhat, hogy szeretne leülni, átadnám-e a helyemet.
  azzal mit fognak kezdeni, ha felszáll egy terhes nő és egyszerre öten akarják átadni a helyüket? vagy ha át akarom adni a helyemet egy nem terhes de kövér nőnek, mert azt hiszem, h ő küldte a requestet?

 • 2017.01.30 19:17:12november13

  Gyengék, nők és gyerekek öregek, és elesettek üljenek a buszon.Mindenki ossza be Ő melyik halmazba tartozik.Amelyik fickó nem bír állni a lábán pár megállót , nem szolgál rá a férfi jelzőre...

 • 2017.01.30 19:23:43Behajtó70

  Visszautasítom a liberális index.hu mélyen sértő cikkét, melyben állást foglal a nők, különösen a terhes nők hátrányos megkülönböztetése mellett, miszerint azok olyan primitívek, hogy át kell nekik adni a helyet, minthogyha valami képességbeli hátrányuk származna abból, hogy ők nők, hogy ők terhesek.

 • 2017.01.30 20:27:50retinax

  Az is hatékony lehet, ha valaki felemeli a fejét, és kinéz belőle.
  Aki meg le akar ülni, az megérintheti valakinek a vállát, és kérhet helyet a szájával. Ott vannak mind a ketten, miért kell ide app? Úgyis szólni kell a másikhoz, vagy "kérem, foglaljon helyet" és "köszönöm" üzenetet is küld az app, miközben az ügylet szereplői egymásra se néznek, vagy hogy?

 • 2017.01.31 11:52:38zizi77

  Behajtó70, remélem irónia volt! A terhes nőnek nem azért kell átadni a helyet, mert papírja van róla, hanem mert egy hirtelen fékezésnél Te a lábadat töröd, neki meg meghalhat a gyereke. A biztonságról van szó elsősorban, nem a kényelemről.

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta