SZÜLŐSÉG

Segítség, menstruálni fog a kislányom!

2017. január 28., szombat 17:03

Attól a pillanattól kezdve, hogy egy anya észreveszi a kislányán a nemi érés első jeleit, normálisan elkezd legalább lélekben felkészülni az első menstruációra. Meg persze felkészíteni a lányát is, ami mégiscsak egy vicces és hihetetlen dolog, mert hiába kezdett el már kicsit csúcsosodni a cicike, meg zsírosodni a haja, és a dezodor sem egészen felesleges már, azért látszik, hogy nagyon kislány még. Félig mesevilágban él, és az életről szőtt elképzelései sokkal közelebb állnak a fantáziához, mint a realitásokhoz, a kedvenc énekese pedig Justin Bieber.

Hogy lehet ebbe a gyereklélekbe véres betétekkel és hasgörcsökkel belerondítani? Hát nagyjából úgy, hogy nincs más választás. Másrészt pedig, lássuk be, nem olyan szörnyű az, mi is túléljük valahogy, és még mindig itt vagyunk. Szóval jobb, ha elfogadjuk, hogy ez van, és próbáljuk kihozni a dologból a legjobbat. Mármint nem a menstruációból, hanem a gyerek felkészítéséből.

Azt ugye nem nagyon kell senkinek sem magyarázni, hogy nem igazán lehet megúszásra játszani, „majd úgyis megtudja” felkiáltással, mert ez kimerítené a szemérmességből elkövetett, gyerekkel való tudatos kicseszés tényállását.

shutterstock 540945814

Mikortól válik aktuálissá?

A szakirodalom szerint a mellek fejlődésének kezdetétől számított másfél-két év múlva, illetve a hónaljszőrzet megjelenése után fél évvel szokott megjönni az első menstruáció. Nos, körbekérdeztem, és jól kifaggattam több lányos anyatársat is, és a tapasztalatok szerint ez nagyjából annyira megbízható prognózis, mint a kávézaccból jóslás.

Maradjunk abban, hogy a fenti tünetektől kezdve nagyjából bármikor megjöhet, lehet, hogy két hét, de az is lehet, hogy három év múlva. 

Szóval biztos, ami biztos, minél hamarabb el kell kezdeni beszélgetni róla. Itt most nem szeretnénk a nemi felvilágosítás mikéntjéről értekezni, erről én konkrétan azt gondolom, hogy akkor kell elkezdeni, amikor a gyerek már beszélni tud, és feltette az első kérdését, sőt, talán még hamarabb, amikor pelenkázás közben megnevezzük a testrészeit. Ha minden kérdésére őszintén és legjobb tudásunk szerint válaszoltunk, akkor mára nyilván eljutott odáig, hogy a biológiai részét már nagyjából ismeri a dolognak.

Na de most technikai kérdések merülnek fel, mivel itt vér fog folyni!

Próbálja ki a technikát!

Az elméleti tudás messze nem ugyanaz, mint a gyakorlat. Hiába tudja az a cuki, angyalarcú kislány, hogy ő előbb-utóbb minden hónapban vérezni fog, először még nemigen tudja elképzelni, hogy hogy megy az. Egyáltalán mennyire? Mintha az ujját vágná el, annyit? (Szerencsés esetben nem látott még durvábbat). És éjjel, vagy nappal? És hány napig? És akkor mit kell csinálni? Fog fájni?

Ha ön olyan ügyes volt, hogy sikerült úgy nevelnie a gyerekeit, hogy ajtón kívül maradjanak, amikor ön a vécén ül, vagy tampont cserél, akkor valószínűleg egyáltalán nem tudja a lánya, hogy mi a teendő, ha megjön a menzesze. Hogy ne érje készületlenül a gyereket a dolog, próbálják el, mit kell csinálni!

Vegyenek egy csomag betétet, lehetőleg jó hosszút, szárnyasat, minden extrával felszereltet, és próbálják bele a bugyiba! Mutassa meg, hogyan kell beragasztani, majd a használt betétet gondosan becsomagolni, és úgy kidobni. Ne feledkezzenek meg a kézmosásról sem, előtte és utána egyaránt. Ezek fontos dolgok, ilyenkor tudja megalapozni a menstruációs higiéniát és viselkedést.

Bővül a neszesszer tartalma

És ha már úgyis vett betétet a gyereknek, akkor egyet bele is csúsztathatnak az iskolatáskájába, valószínűleg van erre alkalmas cipzáras zseb. Inkább hordja magával fölöslegesen évekig, minthogy ne legyen nála, amikor szükség van rá. Esetleg egy kis csomag nedves vécépapírt is mellékeljen, az amúgy is bármikor jól jöhet!

Ha úgy látszik, hogy már nagyon készülődik a gyerek szervezete, a fölösleges kellemetlenségek elkerülése végett elkezdhet a kislány tisztasági betétet használni. Ez egyébként ebben a korban már egyébként sem mindig felesleges, ekkor ugyanis már meg szokott jelenni a hüvelyváladék – amiről szintén nem árt beszélni egy kicsit, legalább is megnyugtatni, hogy teljesen normális, amíg nem kellemetlen szagú, vagy nem jár viszketéssel.

Megváltozik az élet

Anélkül, hogy bepánikoltatná szerencsétlent, nem árt szóba hozni, hogy némiképp meg fog változni az élete, ha már menstruál. Számolni kell a napokat, számon tartani az időpontokat, és időnként bizony borulni fognak a tervei. Például biztos lesz olyan, hogy strandra készültek, vagy ottalvós buliba, ami így nem biztos, hogy össze is jön. Mert hát eleinte ügyetlen lesz, nem mindig ússza meg a fehérnemű, a nadrág, vagy a lepedő a dolgot. Nem baj, mindenkivel előfordul, azért van a mosógép.

shutterstock 529481980

Aztán itt van az öltözködés kérdése. Biztos megfigyelték már, hogy filmekben, reklámokban a nő tutifix, hogy fehér nadrágban ül (és menstruál). Hát ez nem egy jó ötlet, lássuk be, inkább valami traumatűrőbb színt érdemes kiválasztani, sőt, a legjobb, ha a passzos ruhákat is inkább azokra az időkre tartogatja, amikor éppen nem puffad lufira a hasa.

Úristen, teherbe is eshet!

Ez az igazán kemény: belegondolni, hogy az első menstruáció után a gyerek akár teherbe is eshet. Jó, tudom, inkább ne gondoljunk bele, mivel ez nyilván „kizárt”. Ugyanakkor elvi szinten érdemes tudatosítani benne, hogy a menstruáció és a terhesség összefügg, gratulálunk, ön mostantól nagyszülő lehet. Oké, rossz vicc volt, elnézést.

Minden esetre a lánya attól a perctől biológiai értelemben nem gyerek többé, hanem nő.  

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.28 17:16:24Zsuzsi25

  Javaslat a fiuk szekalasa ellen.
  Kislanyoknak a tampont javalvaslom beletenni egy kiurult ruzsba, ha pedig a gyerek betet tartja kenyelmesebbnek, akkor egy boritkeba eltenni. A fiuk igy biztosan nem fognak hozzanyulni. Nalunk bejott

 • 2017.01.28 18:01:29Kovácsné

  Nem tudom, nálunk fel se merült az, hogy külön "felkészítés". Soha nem bujkálok a családom elől, ha menstruálok (nyilván nem kánkánozok a nappaliban egy szál betétben, de nem is teszek úgy, mintha havonta egyszer önkéntes száműzetésbe kéne vonulnom). A lányok már viszonylag kiskorukban rákérdeztek, mi a helyzet, elmagyaráztam, felfogták. A nagyobbik pont mostanában szólt, hogy mivel szerinte hamarosan eljön az ideje a dolognak, vinne betétet az iskolába. Mondtam neki, hogy ez egy bölcs gondolat. Az sem volt soha titok előttük, hogy a családunkban anyai ágon mindenkinek elég komoly problémákat okozott/okoz a menstruáció, vagyis fel vannak rá készítve, hogy 1. valószínűleg nekik se lesz sétagalopp 2. ennek ellenére ebből nem kell nagyobb ügyet csinálni, mint amekkora.

 • 2017.01.28 18:14:26mildi

  javaslat fiúk szekálása ellen
  drága szülők magyarázzák el a fiúknak is a dolgot...

 • 2017.01.28 21:09:50I-Work

  köszönjük emese

 • 2017.01.29 00:17:26Figyel Castro

  A betéthasználat sajnos még a legkevesebb. Nekem olyan iszonyatos hasmenéseim voltak olyankor, hogy azt senkinek nem kivánom, erre is érdemes felkésziteni a gyereket.

 • 2017.01.29 07:57:09gabardin

  Csatlakozom Kovácsnéhoz. Ha az ember lánya nem kezeli tabuként a menstruációt és együtt él a gyermekével, akkor ez a kérdés nem problémaként merül fel. A gyerekek nem hülyék, van szemük és fülük, kérdeznek, a normális szülő pedig válaszol. Nálunk ráadásul az osztályfőnök szervezett a lányok részére egy szuper jó, fél napos foglalkozást, ahol szakember magyarázta el nekik, hogy mi történik a testükben.
  A suliban fel sem merült, hogy a fiúk szekálnák emiatt a lányokat, ezt nem is értem...

 • 2017.01.29 11:22:55mollyhooper

  Negyedikes osztályban vagyok tanítónő. Nagyon elkezdtek kamaszodni a lányok is, fiúk is. Nem tudom, hogy otthon mennyit mondtak el nekik a serdülésről, de van egy félelmem, hogy valamelyik kislánynak a suliban jön meg először, és esetleg totál felkészületlenül éri. Nyilván nálam mindig van minden, zsebkendő, kézfertőtlenítő, sebtapasz, betét, tehát ebből a szempontból felkészült vagyok, de amiatt aggódom, hogy nehogy óriási traumaként éljék meg a dolgot. Arra gondoltam, hogy a félévi szülőin megemlítem a témát, esetleg megkérem a lányos anyukákat, hogy beszéljenek mindenképpen a dologról, és tegyenek be betétet a táskába (biztos, ami biztos alapon). Vagy ez már túl sok lenne tőlem?

 • 2017.01.29 11:46:00retinax

  Mollyhooper: szerintem jó ötlet. De nem lehet közvetlenül beszélgetni erről egyszer a gyerekekkel, valamelyik órán?

 • 2017.01.29 11:55:57mollyhooper

  Hát én meghagynám a szülőknek ezt a beszélgetést azért első körben.

 • 2017.01.29 13:13:38elemes

  én akkor esnék kétségbe, ha a kisfiam kezdene menstruálni

 • 2017.01.30 09:32:38zizi77

  Lányom 5.-es, és idén nála is rendszeresítettük a táskába a betétet és váltóbugyit. Ha rám ütött, akkor még sokáig nem kell majd, tisztaságit viszont már hord, mert néha az már szükséges. Az elmúlt 4 év alatt nekem is csak 2x volt meg, 2 baba kihordása és szoptatása miatt, így gyakorlatban nem nagyon tudok szemléltetni. Elméletben persze átvettünk mindent. :) Ő is nagyon kislány még, de meglepően jól fogadta ezeket a felnőttes dolgokat.

 • 2017.01.30 13:29:03bodza80

  Ajánlom minden 5-6. osztályos leányzónak a Ciklus-showt, fiúknak a Titkos küldetést. Pont ezekről a kérdésekről beszélgetünk velük (és a szülőkkel, akiknek van előtte/utána szülői est). Ha érdekel valakit, keresse fel az mfm honlapját[link] illetve én is szívesen nyújtok további infót. mfm(kukac)kigyossy(pont)hu

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta