Éhen halnak a gyerekkel? Ó, de kár!

Az elmúlt egy-két évben a statisztika szerint nagyjából mindenkinek jobb lett egy kicsit, kivéve az egyszülős családokat, mert nekik 2015-re tovább romlott a helyzetük: még többen élnek közülük szegénységben, mint egy évvel azelőtt.

Nem régen jelent meg a KSH Háztartások életszínvonala 2015. kiadványa, amely szerint tavaly minden harmadik gyerek (33,6%) szegény vagy kirekesztett családban élt, habár a helyzet 2012 óta folyamatosan javul kicsit a statisztika szerint. Az egyszülős háztartásoknak viszont csaknem kétharmada (egészen pontosan 62,3 százaléka) tartozik a szegény vagy kirekesztett kategóriába.  

Vagyis nagyjából háromból kettő ilyen család nélkülözésben él. A helyzet ráadásul még romlott is 2014-hez képest, amikor még „csak” 56 százalékuk volt szegény.

Kép forrása: KSH
Kép forrása: KSH

És bár látszik, mennyire hiányzik az a másik fizetés az egyszülős családok büdzséjéből, ezt jelenleg nem igazán szeretne kompenzálni a társadalom. Vagy az állam. Vagy a "kormány", ahogy fogalmazni szoktak mindig, amikor valakire pénzt szánnak az adónkból. 

Vagyis nem egészen igaz, hogy semmit sem tesz a "kormány", mert mégiscsak volt egy intézkedés, amit az államtitkár nagy lelkesen beharangozott nemrég. Nem, nem a családi pótlék felemelése azoknak, akik egyedül nevelik a gyereküket, esetleg az ingyenes iskolai szolgáltatások rájuk való kiterjesztése, (ebéd, tankönyv, stb.) dehogy! Még csak az sem, hogy egy kicsit jobban a körmére néznek a különélő szülőnek, (amennyiben még életben van), de főleg a jövedelmeinek, hogy ne tudhassa le havi húszezres gyerektartásdíjjal a szülői kötelességeit.

Nem, ezekről szó sincs. Helyette törvénybe iktatták, hogy a bölcsődei helyek elosztásánál ezen túl figyelembe kell venni, ha a szülő egyedülálló, és ők előnyt élveznek majd a felvételnél.

Mit is lehet erre mondani? Nem árulunk el titkot: ez eddig is így volt, sőt, már tíz éve is az volt a leggyakoribb trükk, ha valaki azt akarta, hogy mindenképpen felvegyék a gyerekét a bölcsibe, hogy letagadta a másik szülőt. Aztán bizonyítsa be a bölcsőde (nem fogja), hogy a gyerekért járó apuka nem láthatásra viszi őt.

Novák Katalin államtitkár egy másik fontos döntésnek nevezte, hogy félmilliárd forintból létrehoznak Budapesten egy központot, amelynek az egyszülős családok támogatása lesz a feladata. A központ az ígéret szerint év közepéig felállhat, már keresik a helyszínt, és többek között jogászok, családsegítők, pszichológusok, szakemberek segítik majd az egyszülős családokat.

Kissé demagóg összehasonlításként a siófoki sportcsarnok befejezésére 1,9 milliárd forintot (vagyis csaknem négyszer annyi pénzt) adott a kormány gyorsan még az év végén. És az körülbelül ugyanannyira nem fog hozzátenni semmit azoknak az életéhez, akik az objektum tíz kilométeres körzetén kívül élnek, mint a egyszülős központ.

Magyarországon körülbelül 300 ezer egyszülős család van, amelyben több mint félmillió gyerek él. Kétharmaduk szegénységben, holott ők aztán tényleg nem tehetnek semmiről. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra