SZÜLŐSÉG

Éhen halnak a gyerekkel? Ó, de kár!

2017. január 27., péntek 12:41

Az elmúlt egy-két évben a statisztika szerint nagyjából mindenkinek jobb lett egy kicsit, kivéve az egyszülős családokat, mert nekik 2015-re tovább romlott a helyzetük: még többen élnek közülük szegénységben, mint egy évvel azelőtt.

Nem régen jelent meg a KSH Háztartások életszínvonala 2015. kiadványa, amely szerint tavaly minden harmadik gyerek (33,6%) szegény vagy kirekesztett családban élt, habár a helyzet 2012 óta folyamatosan javul kicsit a statisztika szerint. Az egyszülős háztartásoknak viszont csaknem kétharmada (egészen pontosan 62,3 százaléka) tartozik a szegény vagy kirekesztett kategóriába.  

Vagyis nagyjából háromból kettő ilyen család nélkülözésben él. A helyzet ráadásul még romlott is 2014-hez képest, amikor még „csak” 56 százalékuk volt szegény.

Kép forrása: KSH
Kép forrása: KSH

És bár látszik, mennyire hiányzik az a másik fizetés az egyszülős családok büdzséjéből, ezt jelenleg nem igazán szeretne kompenzálni a társadalom. Vagy az állam. Vagy a "kormány", ahogy fogalmazni szoktak mindig, amikor valakire pénzt szánnak az adónkból. 

Vagyis nem egészen igaz, hogy semmit sem tesz a "kormány", mert mégiscsak volt egy intézkedés, amit az államtitkár nagy lelkesen beharangozott nemrég. Nem, nem a családi pótlék felemelése azoknak, akik egyedül nevelik a gyereküket, esetleg az ingyenes iskolai szolgáltatások rájuk való kiterjesztése, (ebéd, tankönyv, stb.) dehogy! Még csak az sem, hogy egy kicsit jobban a körmére néznek a különélő szülőnek, (amennyiben még életben van), de főleg a jövedelmeinek, hogy ne tudhassa le havi húszezres gyerektartásdíjjal a szülői kötelességeit.

Nem, ezekről szó sincs. Helyette törvénybe iktatták, hogy a bölcsődei helyek elosztásánál ezen túl figyelembe kell venni, ha a szülő egyedülálló, és ők előnyt élveznek majd a felvételnél.

Mit is lehet erre mondani? Nem árulunk el titkot: ez eddig is így volt, sőt, már tíz éve is az volt a leggyakoribb trükk, ha valaki azt akarta, hogy mindenképpen felvegyék a gyerekét a bölcsibe, hogy letagadta a másik szülőt. Aztán bizonyítsa be a bölcsőde (nem fogja), hogy a gyerekért járó apuka nem láthatásra viszi őt.

Novák Katalin államtitkár egy másik fontos döntésnek nevezte, hogy félmilliárd forintból létrehoznak Budapesten egy központot, amelynek az egyszülős családok támogatása lesz a feladata. A központ az ígéret szerint év közepéig felállhat, már keresik a helyszínt, és többek között jogászok, családsegítők, pszichológusok, szakemberek segítik majd az egyszülős családokat.

Kissé demagóg összehasonlításként a siófoki sportcsarnok befejezésére 1,9 milliárd forintot (vagyis csaknem négyszer annyi pénzt) adott a kormány gyorsan még az év végén. És az körülbelül ugyanannyira nem fog hozzátenni semmit azoknak az életéhez, akik az objektum tíz kilométeres körzetén kívül élnek, mint a egyszülős központ.

Magyarországon körülbelül 300 ezer egyszülős család van, amelyben több mint félmillió gyerek él. Kétharmaduk szegénységben, holott ők aztán tényleg nem tehetnek semmiről. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.27 19:50:00D2

  @Nancsibacsi
  Látom reménytelen, de megpróbálom veled megértetni, hogy lehet, hogy te szerencsés vagy, de nem mindenki ugrálhat. Egy példa (olyan, amiről szerintem a posztnak is szólnia kellene): az ismerősöm kisgyermeknevelő (bölcsőde), havi nyolcvanvalahányezer közalkalmazotti pénzért, van egy 3 éves kisfia. A férje meghalt egy balesetben. Nem tud elmenni paprikapalántát nevelni, mert nem ért hozzá, nem tud elmenni multihoz robotolni, mert akkor ki viseli gondját a kisgyerekének. (A napi 8,5 órai munkahely közlekedéssel együtt azt jelenti, hogy a kisgyerek majdnem 10 órát tölt intézményben.) Tehát napközben a dolgozó anyák gyerekeit gondozza, este a sajátját, majd éjszaka egy kis mellékes munkával lazít. Nagyon erőlködik, hogy ne betegedjen meg a gyerek, mert a táppénzből még a rezsire se futja. Ennyire könnyű lecsúszni, erről szól a poszt. Szóval örülj a kerek világodnak és vigyázz rá nagyon!

 • 2017.01.27 20:15:44efi

  @Nancsibacsi
  Nem megy ez.
  TGYÁS: 1997-es törvény.
  És nem ennek volt felső határa, hanem a GYED-nek, ahogy most is.

 • 2017.01.27 20:34:29retinax

  Nancsibacsi: kösz a tippet, jól néz ki.
  Mindazonáltal egyszer, csak kíváncsiságból, próbáld már ki, hogy milyen együttérzőnek lenni, és nem hibáztatni, aki nehéz helyzetben van, hanem kicsit megpróbálni beleélni magad az életébe. Nem úgy, hogy te mit tennél az ő helyében, mert nem mindenki olyan ügyes és szerencsés, mint te, hanem egyszerűen csak empátiát gyakorolni, megérteni másokat. Félelmetes, tudom, mert még a végén kiderül, hogy nincs hatalmunk a világon minden fölött, és mi is lehetünk szegények, betegek és elesettek, hiába vagyunk jelenleg a szopott f.sz túlsó oldalán. Bármikor fordulhat a kocka, elég egy tragédia, vagy egy rossz döntés, vagy egy pillanatnyi figyelemkihagyás. Vagy ahogy Pilinszky mondta, nem igaz, hogy az életben problémák vannak, és megoldásra van szükség, mert az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség.

 • 2017.01.27 21:14:06Sanya75

  "ingyenes az oktatás-értsd: az óvodába csak egy benti-és egy tornacipőt kell vinne, az iskolában pedig az összes füzetet és ceruzát is magkapja gimnazista koráig."

  Ez nagyon nem gyakori, nálunk az oviba az ágyneműtől kezdve a napi gyümölcsig mindent vinni kell, az ingyenes iskolai oktatás meg addig tart, amíg keret van rá, ahogy előbb itt valaki megemlítette. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy majdnem minden könyv ingyenes, csak ez ennyi, az meg annyi és hopsz: ingyenesen 5ezer lesz, köszönjük.
  Füzetek, ceruzák ingyen? Hol van ez a suli?

 • 2017.01.27 21:18:22Nancsibacsi

  @D2: Nagyon sokan nagyon könnyen kimondják azt, hogy az ő helyzetük reménytelen - "valaki" segítsen. Nem mondom hogy nincs könnyebb és nehezebb helyzet, de szerintem az ismerősöd tök jó helyzetben van. Miért?
  1. Nincs függősége (alkohol, drog, cigi). Aki iszik, dohányzik, pláne drogozik és nincs pénze - na az szerintem is reménytelen helyzetben van, mert ha addig se jutott el, hogy mondjuk a cigit letegye, akkor semmiféle váltáshoz nem lesz elég akaratereje.
  2. Van melóhelye. Ok, keveset keres - de valami fix van.
  3. Van hol laknia. Egy hajléktalan - na az tényleg reménytelen helyzetben van.
  4. Egészséges. Nagy kincs.

  És hogy mit tudna csinálni az ismerősöd? Pl. el tud menni magánbölcsibe dolgozni, dupla, tripla fizetésért. Igaz, ehhez igazán jónak kell lennie - de mindenkinek megvan a lehetősége a maga szakmájában a legjobbak közé tartozni.
  El tud menni egy multihoz dolgozni. Mert pl. van másik bölcsőde, ami a melóhelye mellett van, így a gyereknek nem kell ott lennie 10 órát csak 8.5-öt. Sőt van olyan multi, akinek saját bölcsije van.
  Plusz melót csinál esténként - ez nem rossz, sokan csinálják, de csak annyit szabad, amennyi tényleg muszáj, mert pl. ezzel az önképzéstől, és egyéb fontos dolgoktól veszi el az időt.
  Meg tud ismerkedni másik férfival. Nem mondom hogy könnyű, meg sokkal könnyebb kifogást találni (arra mindig ott lesz a gyerek), de pl. az enyémet már pici korában is simán kölcsön kérték, hogy a barátnőjével játsszon. Jó, 3 évesen talán még nem hagytam ott egyedül, de ovis korában már simán.

  A lényeg, hogy vannak LEHETŐSÉGEI. Lehet hogy "nemszeretem" lehetőségek, de lehetőségek. Amikor már semmilyen sincs - na akkor kell kétségbe esni.

 • 2017.01.27 21:31:38Nancsibacsi

  @retinax: Tudod túl sok embert látok, aki úgy panaszkodik hogy nincs pénze fűteni, és elszív napi 2 doboz cigit. Vagy éppen minden második nap a lottózóba megy, mert a tippmixben ő nullán van, sőt enyhén pluszos. Vagy csak simán egy 15 éves N-es rendszámú Audival jár. Na irántuk elég nehéz együttérzőnek lennem - pedig ők is szegények. Segítsenek magukon, aztán akkor jön majd mástól is a segítség. Pilinszky meg egy érzelgős hülye volt.

 • 2017.01.27 21:59:09wmiki

  Elvtársak, amikor az SZDSZ mellett kampányoltatok, akkor az volt a jelszavatok, hogy az állam rossz gazda.
  Akkor most miért az államtól vártok megoldást, miért nem piaci alapokon?
  Alapítsatok ti szervezetet, fogadjatok be minden szegényt, és etessétek őket.
  Miért nem jártok elöl a jó példával, fikaportál firkászai?

  Persze a kettős mérce mindig is jellemző volt a félkegyelmű indexes propagandistákra...

 • 2017.01.27 22:05:39retinax

  Nancsibacsi: én meg túl sok szép és kerek világot láttam összeomlani, mert egyik reggel apa nem ébredt fel, vagy mert rosszkor kanyarodott be az az autó az utcába, vagy egyszer csak jött a rák. Tényleg, szívből kívánom, hogy ne így, és ne a saját bőrödön kelljen megtapasztalnod, hogy az együttérzés milyen fontos dolog.

 • 2017.01.28 05:40:02R2D2 & C3PO

  Aztakurva! Hogy nem vettük észre, hogy kinyalják a seggünket!
  Csak annyit, hogy a nyugdíjam a béka segge alatt lesz, tehát vagy fizetek valami alapnak, ami utána (talán) eltart 15 évig (és utána?!?!? Azért a 80 nem olyan magas kor manapság...), vagy életem végéik dolgozom.
  A gyerekem támogatja az állam egy huszassal. Bocs, de nem elég, még a kaja sem jön ki belőle. Ha belegondol az ember, hogy itthon gyerekeket azért büntetnek, mert oda születtek, ahova, bicskanyitoható. Ráadásul ez a módszer csak egyre jó: újratermeli a szegénységet. Az sem csoda, hogy növekszik - lassan épeszű ember nem vállal gyereket, mert ki akar másodrendű állampolgárrá válni egyik napról a másikra?

 • 2017.01.28 06:06:58Nancsibacsi

  @retinax: Vagy éppen devizahitelt vettek fel, és "megkárosultak". Mert hát az, hogy pénzt adnak nekik, az egy kár. Pl. őket is úgy kellett volna megmenteni, hogy első lépésként veszítsék el az ingatlanuk, aztán mondjuk több tartozásuk ne maradjon - mert a bank is viseljen kockázatot. Viszont így,hogy aki 10 éve felelőtlenebb volt mint én, vagyis az evolúció vesztesének kellene lennie ahhoz hozzá vágott az állam pár milliócskát, és röhögnek a markukba, mert azon kerestek hogy buták - ez nagyon nem pálya. Senkinek se szabad úgy segíteni, hogy az nem tesz semmit se a boldogulásáért - mint pl. a rejtett erőforrásaink.

 • 2017.01.28 06:10:46Nancsibacsi

  @R2D2 & C3PO: Mégis mennyi lenne szerinted a reális összeg? Írd már le légyszi, hogy mennyi pénzt kellene havonta a zsebedbe raknom csak azért, mert te nem tudod etetni a gyereked. Konkrét számokat kérek.

 • 2017.01.28 06:53:37csakférfi

  Nancsibácsi
  Igazad van.
  Retinax
  Igazad van.
  Ez látszólag ellentmondás hisz két egymásnak ellentmondó dolog nem lehet azonos.
  Amikor 20 év házasság után elváltam maradz némi megtakarítás kp. a számlámon. Mibel másodállásban kertészkedtem."palántát is árultam".
  Megtaláltam az utolsó feleségemet. Ö is elvált volt 2 gyerekkel 4. éve. Anyagilag ott tartott hogy ..........katasztrófa csőd.
  Miért? Mert váláskor kifizette az exét az ingatlanbol. Erre hitelt vett fel. Egyébként a volt ex csalta és megalázta. Ezért rúgta fel a házasságot.
  Eddig érthető?

 • 2017.01.28 09:30:32Je ne suis pas Charlie Hebdo!

  Amikor én gyerek voltam (vidéken, faluban nőttem fel) komfort nélküli kis házban éltek az emberek, az udvari kútból vették a vizet, a konyhakertben megtermelték a zöldséget, gyümölcsöt, tyúkot tartottak és a moslékon felesben disznót hizlaltak. Mellékesként szőlőt műveltek, tavasztól őszig a levágott szőlővesszővel, gallyakkal fűtötték a sparheltot, télen pedig az un. nyárikonyhában zsúfolódott össze a család, hogy csak azt a kis helyiséget fűtsék, de ott aztán szauna volt (télre vásároltak tűzifát). Csak a családapa dolgozott munkahelyen pénzbeli fizetségért, a rezsi villanyszámlából állt (ami a nyárikonyhában lévő rádió és százas égő fogyasztásából állt jellemzően). Senki nem fázott, senki nem éhezett és nem voltak stresszesek az emberek.
  A probléma akkor kezdődött, amikor elkezdték építeni a 120 m2-es házakat, bevezették a gázt és a vizet, csatornáztak, TV-t, mosógépet, villanytűzhelyt vettek, eltűntek a tyúkok és a disznók (eltűnt a csorda és a nyáj is a faluból), eltűnt a nyárikonyha is, a konyhakert helyén pedig kerti medence, fű és tuja lett. Jönnek a sárga csekkek és nincs mit enni.
  Ma mindenki városba törekszik, bérrabszolga akar lenni, hogy a keresményét otthagyja a nagyáruház élelmiszer osztályán és befizesse a szolgáltatóknak. Szerintem ez nem normális.

 • 2017.01.28 09:56:23zizi77

  Je ne suis pas Charlie Hebdo!, abban tökéletesen igazad van, hogy a kényelemnek ára van.
  Ha a szülők elválnak, akkor nyilván sokkal nehezebb nekik 2 háztartást fenntartani. Ettől függetlenül nem hiszem, hogy állami pénzen kéne ezt feltétlenül megoldani. Ha meghal az egyik szülő, az természetesen más tészta. Az árvasági segély valóban lehetne magasabb. Gyereket vállalni csak felelősen szabad, többet meg pláne!

 • 2017.01.28 11:36:46midnight coder

  Ha az egyik szülő meghal, akkor teljesen jogos, hogy állam bácsi kompenzál. De az, hogy kinek és hány gyereket csinál apuka és anyuka, ez bizony az ő felelősségük, ahogy az is, hogy utána mihez is kezdenek az életükkel.

 • 2017.01.28 11:41:24midnight coder

  @Je ne suis pas Charlie Hebdo!: Annak a polgárnak akinek a városban medencés háza van, ritkán van gondja a sárga csekkekkel. A probléma inkább azokkal van, akik megvették a pesti panelt pár százezerért amikor eladták a tanácsi bérlakásokat, majd leköltöztek az isten háta mögé, ott aztán gyorsan elverték azt a pár milliót amit a panelért kaptak, csináltak vagy 10 gyereket és élnek a segílykéből.

 • 2017.01.28 11:58:53R2D2 & C3PO

  Náncsi!
  Annyit, amennyi egy gyerek átlagos költsége.
  Persze míg a szegénységi statisztikát hamisítják, az ennek ellenálló szakembereket pedig elküldik... 100 ezret. És minden család jövedelmét (tehát nem a bért, hanem a jövedelmet!) kiegészíteném eddig - mégha ez minket hátrányosan is érintene.
  Plusz megerősíteném ezeknek a gyerekeknek az oktatását is, mert csak és kizárólag ez segít a társadalmunkon.
  Hamarosan eljön az az idő, amikor 10%-nak lesz munkája és be kell vezetni az alapjövedelmet. Majd akkor is ezt fogod szajkózni? Valszeg neked sem lesz munkád...Szegény robottulajdonosok nehogymá adózzanak?

 • 2017.01.28 12:04:02R2D2 & C3PO

  Náncsi!
  Egy százast azoknak, ahol az egy főre jutó JÖVEDELEM (és nem a bér, ugye...) nem éri el ezt az értéket, kiegészítő módon ( vagyis apa keres 150-et, akkor +150, ha 450-et, akkor 0.)
  Akkor is, ha ez minket hátrányosan érint.
  Majd 20 éven belül, mikor az emberek 10%-ra lesz szükség, akkor is ilyeneket fogsz írkálni? "Nehogymá szegény milliárdosnak adóznia kelljen, ha!"?

 • 2017.01.28 12:04:42R2D2 & C3PO

  Hurrá! Imádom a blogmotort! ...

 • 2017.01.28 12:41:11jolaca

  @Nancsibacsi:
  Csak halkan kérdezem: magadtól vagy ennyire szilárdan elégedett; mindennel? Azt leírtad, hogy keményen dolgozol - kinek?

 • 2017.01.28 12:42:14jolaca

  @Je ne suis pas Charlie Hebdo!
  Amit leírsz, az a bukolikás múlt világszerte bukásra áll; legalábbis ott, ahol a parasztgyermek egyszer már okostelefont vehetett kézbe. Nem lehet (idős)felnőtti nosztalgiával arra rábírni egy fiatalt, aki előtt már kinyílt a világ, hogy angyali beletörődéssel gumicsizmában ganét dagasszon. Ne is lehessen; jogtalan lenne. Persze jöhet az azonnali kérdés, mit eszünk holnap? - mobilt?! Nem, GPS-vezérelt traktorokkal megművelt földekről származó génmódosított alapanyagokat fog feldolgozni mind a nagyipar, mind az anyuka. Arra is rájönnek - kelletlenül, persze - az összeesküvés-elméletektől boldogok, a tömeggyilkos multikat huhogók, hogy ez van, ezt kell elmajszolni. És nem fordulunk fel tőle - sőt, horribile dictu, még ízletes is lehet (persze csak azoknak, akik nem a gyűlölködés ízét preferálják). Rousseau "vissza a természethez"-elve már mintegy negyed évezrede is megbukott, pedig akkor még nem nagyon távolodtunk el a gyökerektől...
  Magával a bloggal sajnos egyetértek (kivéve az ilyen fogalmazást: háromból kettő ilyen család nélkülözésben él; még szóban sem értené senki úgy, hogy háromból hét - akkor meg minek kitekerni a nyelvet?). Tökmindegy, milyen címen, néven, pénzalapból, de nyomorogni hagyni senkit sem lenne szabad. Főleg nem egy keresztényi szeretetet papoló kormánynak, "Mária országában".

 • 2017.01.28 14:24:20csakférfi

  Németországban 2015. január 1-jétől vezették be a központilag megállapított, törvényben rögzített és garantált, óránként 8,50 eurós minimálbért. - See more at:[link]

  Ezen kellene elgondolkodni sokaknak.Miért tud ekkora fizut hazavinni a német állampolgár?Azért mert mi olcsón megtermeljuk ő meg hazaviszi .Vannak erre megfelelő könyvelési technikák.
  Nálunk azért alacsony a munkabér mert a mindenkori kormány (lényegtelen hogy melyik oldal) rendszerváltás ota megegyezett a multikkal.Erről maga Orbán nyilatkozott a Kossuth rádióban.
  Az nem igaz hogy nem vagyunk termelékenyek.Ez hazugság!!
  ezért lehet két egymásnak ellentmondó allítás igaz.
  Mivel hazugságon alapul.valaki mindig fizet."semmi sincs ingyen"
  Ez esetben a "alacsony képzettségű" családok.
  Német vagy francia,holland,angol....stb. ott is van alacsony képzettségű még sem nyomorog.

 • 2017.01.28 14:26:36csakférfi

  jolaca
  :)
  "Nem lehet (idős)felnőtti nosztalgiával arra rábírni egy fiatalt, aki előtt már kinyílt a világ, hogy angyali beletörődéssel gumicsizmában ganét dagasszon."
  Az éhség nagy úr.
  Tartja a magyar.

 • 2017.01.28 14:32:17csakférfi

  Ja , még valami nem azért hogy kötelező .......
  :) :)
  "2011-ben a Hejlskov család a fogyasztó társadalom és a rohanó világ elől kiköltözött egy svéd erdőbe, ahol az életnek igazi élet íze van. Andrea Hejlskov férjével és négy gyerekével szó szerint kivonult a világból: ekkor költöztek el Dániából a vadon kellős közepébe. Távol a stressztől, kifizethetetlen számláktól, időhiánytól és attól a mindennapi kényszertől, hogy több és több pénzt keressenek, és többet és többet keressenek."

  [link]

  a lényeg mindig a "család".....két felnőtt szülő....gyerekek.
  Salamon a példabaszédek könyvében így hasonlít.
  "a hármaskötél nem szakad el egyhamar"
  Két felnőtt akiket összetart a szeretet.Nem a pénz.
  :) :)

 • 2017.01.28 14:59:36jolaca

  @csakférfi:
  A történeted folytatódik: "Ma van a házban internet és napelem a tetején (...)". Meg a gyerekek svéd iskolába járnak (gondolom, őskori körülmények, ld. magyar oktatás), mert "Egy év után a vadonban a család úgy döntött, hogy ily módon visszacsatlakozik a társadalomhoz."
  Igen, így szívesen fordítana hátat lázadó honunkban is sok család a nyírségi civilizációnak... :)

 • 2017.01.28 16:32:55Figyel Castro

  @Je ne suis pas Charlie Hebdo! Mesélj már, te hol laksz, hány disznó van az ólban? Hogy is van ez?

 • 2017.01.28 16:35:00Figyel Castro

  @csakférfi: De igen. Én most épp látom a különbséget a német és a magyar munka hatékonysága között. Itt pikpakk befejeznek például egy útépitést, mégis jobb a minősége, nem csak foltozzák.

 • 2017.01.28 16:49:18cardiobascuralis

  Tavaly szerintem 2016. volt, nem 2015.

  Ami meg az 1,9 milliárd forintot illeti, az családonként 6333 forintot jelentene a 300 ezer családnak. Nem havonta, összesen. Kurvára ki lennének vele húzva a szarból.

  Ráadásul mondjuk Siófokon a sportcsarnokra szükség is van, a városnak két olyan kézilabdacsapata van, amelyik nemzetközi kupákban is szerepel, egészen jól.

  Amire nincs szükség, azok inkább a focistadionok, mert fociból a béka segge is látótávolságon túli magasságokban van.
  És ez nem a stadionokon múlik, mert a Győr meg a Dunaferr úgy lett BL-győztes kéziben, hogy egy lerobbant falusi tornateremre emlékeztető csarnokban játszottak és edzettek. A Dunaferrnek most is az van, a Győr közben kapott újat (nem tisztán állami pénzből, beszállt a város és az Audi is).

 • 2017.01.28 16:49:22Zka

  @Je ne suis pas Charlie Hebdo! Szent szar, ez a parasztromantikás régenmindenjobbvoltozás akkora hülyeség, hogy elsőre nem sikerülhetett, te ezt biztosan gyakoroltad :D

 • 2017.01.28 16:49:27cardiobascuralis

  Tavaly szerintem 2016. volt, nem 2015.

  Ami meg az 1,9 milliárd forintot illeti, az családonként 6333 forintot jelentene a 300 ezer családnak. Nem havonta, összesen. Kurvára ki lennének vele húzva a szarból.

  Ráadásul mondjuk Siófokon a sportcsarnokra szükség is van, a városnak két olyan kézilabdacsapata van, amelyik nemzetközi kupákban is szerepel, egészen jól.

  Amire nincs szükség, azok inkább a focistadionok, mert fociból a béka segge is látótávolságon túli magasságokban van.
  És ez nem a stadionokon múlik, mert a Győr meg a Dunaferr úgy lett BL-győztes kéziben, hogy egy lerobbant falusi tornateremre emlékeztető csarnokban játszottak és edzettek. A Dunaferrnek most is az van, a Győr közben kapott újat (nem tisztán állami pénzből, beszállt a város és az Audi is).

 • 2017.01.28 16:50:04cardiobascuralis

  Cseréljétek már le ezt a szar blogmotort.

  A Disqus pl. működik is.

 • 2017.01.28 17:25:54cardiobascuralis

  Je ne suis pas Charlie Hebdo!:
  Csak szólnék, hogy a nyárikonyha nevében nem véletlenül szerepel a nyári jelző.
  Télen ott bizony nem nagyon volt semmi.

  Egyébként pár száz éve még mezítláb járt az átlagember. Télen is. Még korábban meg barlangban laktak.
  Ébresztő! 2017-et írunk, és nem időszámítás kezdete előtt.

 • 2017.01.28 17:35:23cardiobascuralis

  Figyel Castro:
  Na igen, egyszer Franciaországban voltam tanúja egy útfelújításnak.
  Kivonult egy kb. 1 kilométeres szakaszra nagyjából 500 munkás + gépek (egy csomó), és nekiálltak kb. 20 méterenként leszedni a felső réteget, meg bontani, ahol kellett.
  2 nap alatt fel volt újítva az 1 km, leburkolva.
  Ehhez képest láttam a budai rakpart felújítását. Szintén kb. 1 km-es szakasz a Lánchíd és a Bözsi között. Kivonult 10 munkás meg 1 gép, az 1 gép néha dolgozott, néha nem, a 10 munkából meg 8 általában csak sétált meg a lapátra támaszkodott. Ennyien dolgoztak az 1 km-en.
  El is tartott fél évig a felújítás.

 • 2017.01.28 21:09:22csakférfi

  figyel castro
  Nem nevezném motiváltnak azt aki tudja hogy a főnökei lehúzzák.Vagy a vezetői.Évszázadok óta.
  Fura hogy sok külföldre "emigrált" szaki hirtelen termelékeny lesz.8-14 eurós órabérért.
  Cnc esztegályos vagyok. Most értem el a 4 eurós órabért.Mutass már nekem olyan forgácsoló szerszámot amely képes a jelenleginél 5-6 szor nagyobb teljesítményre.Mert a gépeink ugyanazok amik a "termelékeny nyugaton"
  Neked nem gyanús?
  Vagy teljesen hülyének nézed a magyart.

 • 2017.01.28 21:12:02csakférfi

  jolaca
  :)
  No igen.Persze ők is "nyomorban" kezdték.
  Ismételni tudom önmagam.
  "a lényeg mindig a "család".....két felnőtt szülő....gyerekek.
  Salamon a példabaszédek könyvében így hasonlít.
  "a hármaskötél nem szakad el egyhamar"
  Két felnőtt akiket összetart a szeretet.Nem a pénz.
  :) :)"

 • 2017.01.28 21:48:38tctc

  Je ne suis pas Charlie Hebdo!
  "Senki nem fázott, senki nem éhezett és nem voltak stresszesek az emberek."
  Vagy csak a gyermekkor iránti nosztalgiád szépíti meg ennyire ezt az időszakot, erre még nem gondoltál?

  "Ma mindenki városba törekszik, bérrabszolga akar lenni, hogy a keresményét otthagyja a nagyáruház élelmiszer osztályán és befizesse a szolgáltatóknak. Szerintem ez nem normális."
  Ez nagyon erős sarkítás. Nem mindenki puszta bérrabszolga, aki városban/irodában dolgozik, hanem szellemi munkát végez. A normális szerintem az, ha egy társadalomban mindenkinek megvan a helye - a "vidéki" által teremtett érték a "városit" is szolgálja, a szellemi munkát végző által teremtett érték a fizikai munkát végzőt is táplálja, és vice versa.
  Ezt a bukolikus romantikát nem lehet lenyomni a társadalom egészének torkán, és működésképtelen.

 • 2017.01.28 22:12:49csakférfi

  tctc
  Bocs ,de azt honnan veszed hogy a "nyugati tipusú" fogyasztói társadalom mőködőképes?,
  Trump és a brexit után??
  Esetleg még Marine Le Penn megválasztása a franciáknál nem lesz neked gyanús??mert nagy esélye van rá.
  ráadásul kinaiak mintha kommunista diktatúrában élnének.
  Nincs elég belső konfliktus itt az unióban?Mármint hogy kezdjen gyanús lenni----valami nem jól műkszik.
  Orbán egy új világrendről hablattyol .Ez sem gyanús?Közben Putyinnak a ...gét nyalja.Mintha az oroszoknál sem a szokásos demokrácia lenne a mérvadó.

 • 2017.01.28 23:46:11Figyel Castro

  @csakferfi: A férjem informatikus. Ő az, aki melóban tényleg nem b@szakszik, netezget, stb, hanem DOLGOZIK. Na most, ő vért izzad még ezzel a munkafegyelemmel is, hogy az órái meglegyenek, mert csak a PRODUKTIV óráit "számlázhatja" ki-nem ő, mert nem vállalkozó, de a lényeg ugyanaz. Ha csinált valamit, de akármi miatt nem müködik, az nem számlázható. Ez azért Mo-n nem annyira általános... És ez csak egy példa a sokból.

 • 2017.01.29 08:28:20csakférfi

  Figyel Castro
  Tehát igazat adsz.
  :)
  Azaz azért éheznek sokan a gyerekek közül mert a szülőknek van is munkájuk vagy ha egyszülős akkor a munkáért járó fizetség alacsony.A nyugatihoz képest.
  Viszont mindenért mi magyarok világpiaci árat fizetünk.Értsd rezsi,kaja,üzemanyag...stb.
  Ezt a mezőgazdaságban "agrárollónak" hívják.

 • 2017.01.29 09:08:36midnight coder

  @Figyel Castro: A helyzet az, hogy nálunk a GDP nagy részét a multik állítják elő. Náluk pedig centire ugyanazt a normát kell teljesítenie a polgárnak idehaza mint külföldön. Csak negyedannyi pénzért.

 • 2017.01.29 09:08:38Figyel Castro

  @csakferfi: Nem, nem fizetesz világpiaci árat? Milyen alattvaló meri megtagadni például a rezsicsökkentést? És ne forgasd ki a szavaimat, szmajlival se.

 • 2017.01.29 09:10:09Figyel Castro

  @tetszettek volna forradalmat csinalni. Ja, bocs, volt, fülkeforradalom. Hát, jó étvágyat az ebédhez...

 • 2017.01.29 09:11:48Figyel Castro

  Bocs, az elozo @midnight coder-nek ment.

 • 2017.01.29 09:15:14midnight coder

  @Figyel Castro: "Ha csinált valamit, de akármi miatt nem müködik, az nem számlázható. Ez azért Mo-n nem annyira általános..."

  Ha csinálsz valamit és az nem működik, az idehaza sem számlázható - legalábbis a cég maga nem tudja kiszámlázni a vevőnek. Ugyanakkor, ha a dolgozó a cégen belül kúr el valamit, attól még ugyanúgy megkapja a fizuját a multinál is, ahogy idehaza is. Más kérdés, hogy ha ezt túl sűrűn teszi, akkor előbb-utóbb új kihívásokat kell keresnie. De idehaza előbb...

 • 2017.01.29 09:39:43kolompa lole 1111

  "ne tudhassa le havi húszezres gyerektartásdíjjal a szülői kötelességeit."

  Miért ne? A nő viszi a gyereket, nem engedi át a másiknak semmiképp se, ellene hangolja, és még azt is elvárja, hogy ezt a férfi finanszírozza? Majd ha ítélnek az apának is, akkor lesz pénz.

 • 2017.01.29 09:47:39midnight coder

  @Figyel Castro: "@midnight coder-nek ment."
  Mondjuk ahhoz sem igazán passzol, ahogy az eggyel előző sem.

  A rezsicsökkentés amúgy érdekes kérdés. Az alapvető probléma az, hogy természetes monopóliumokat (gáz, villany, csatorna, víz) eleve nem lett volna szabad magánkézbe adni. A privatizáció ugyanis akkor előnyös a vevő számára, ha a cégek versenyezni tudnak a felhasználókért. Ezek a szolgáltatások viszont kvázi monopóliumok: senki sem fog alternatív csatornahálózatot kiépíteni. Így viszont a szolgáltató kb. annyit kérhetne el, amennyi az arcára fér. És itt jön be a képbe állam bácsi, hogy a fák ne nőhessenek az égig. Az megint egy másik kérdés, hogy ezeket a cégeket eleve nem lett volna szabad magánkézbe adni - ahol nem lehet verseny, ott még mindig jobb ha állam bácsi szolgáltat mint ha bárki más.

 • 2017.01.29 10:02:55csakférfi

  Figyel Castro
  Kiforgatnám a szavaidat???
  " Én most épp látom a különbséget a német és a magyar munka hatékonysága között. "
  "Ő az, aki melóban tényleg nem b@szakszik, netezget, stb, hanem DOLGOZIK."


  erre én .
  "Azaz azért éheznek sokan a gyerekek közül mert a szülőknek van is munkájuk vagy ha egyszülős akkor a munkáért járó fizetség alacsony.A nyugatihoz képest."

  ??????????

 • 2017.01.29 10:07:19csakférfi

  Midnight coder
  Állam mint tulajdosnos??
  Ezt nem komoly ugye?
  "Hszü Caj-hu tábornok a hadsereg egyik legmagasabb rangú vezetője volt, 2007 és 2012 között még a Kínai Kommunista Pártot, és ezáltal az országot irányító 25 tagú Politbürónak is tagja volt. Mígnem egy évvel visszavonulása után, 2014-ben pincéjében a hatóságok szépen bedobozolva annyi pénzt és drágakövet találtak, hogy 12 teherautóval kellett elhordani. A ládákon egyébként szerepelt az is, hogy pontosan ki fizette a kenőpénzt a tábornoknak, aki a pletykák szerint 10-20 millió jüant (400-800 millió forint) kért az előléptetésekért és egyéb szakmai támogatásért. 2015-ben meghalt, még mielőtt elítélhették volna.

  Nála is keményebben űzte az ipart Vej Peng-jüan, aki 200 millió jüan (mai árfolyamon 8,4 milliárd forint) készpénzt halmozott fel egy lakásban. Az sajnos nem derült ki, hogy a nemzeti fejlesztési bizottság széniparért felelős vezetője pontosan milyen címletekben tartotta a kenőpénzt, de ha a legnagyobb, 100 jüanosban, akkor is 2,3 tonna készpénzről van szó. A rendőrök 16 pénzszámoló gépet vittek magukkal, hogy megbirkózzanak a pénzhalommal, de ebből a helyszínelés során négy bedöglött, mert túlhajtották őket. (Meg valószínűleg kínai gyártmányok voltak.)

  [link]

 • 2017.01.29 20:53:46Figyel Castro

  [link]

  ezt csak én olvastam?

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta