Bajnok kiállítás: miben leszek olimpikon?

1500 m2-en, 50 állomáson, 10 sportot lehet kipróbálni a Millenárison nyílt Champion kiállításon, amin a gyerekek letesztelhetik, hogy a képességeiknek melyik sport lenne a legmegfelelőbb, a felnőttek pedig megnézhetik hol csúszott el az olimpikon karrierük néhány évtizede.

Egy csendes hétköznap délelőtt mentünk el megnézni milyen bajnok lehetett volna belőlünk, ha időben tudjuk melyik sport felé kellett volna orientálódni. 

A Millenáris területére érve egy laza korcsolyázással kezdtük a sportolást, ami virtuálisnak egyáltalán nem nevezhető, viszont mindenképpen interaktív, ezért ha még a fagyok közepén érkezik, érdemes nem a fő úton végigmenni, hanem a Teátrumhoz is vezető, tó mögötti kis járdán, az ugyanis korcsolya nélkül is járható, mindenesetre bemelegítéshez nem volt rossz. 

A kiállítás

A Millenáris D épületében, a Csodák Palotája régi helyén várja a Bajnok kiállítás a családokat, mert hát leginkább nekik, vagy iskolás osztályoknak szól ez az egész. Az elrendezés monumentális, az egésznek olyan hangulata van, mintha nem is egy kiállításon lennénk, hanem egy játékteremben, ahol egyébként némi információt is magunkba lehet szívni, de a hangsúly mégiscsak azon van, hogy szórakozzon és játsszon a látogató.

Kilenc játékállomáson lehet kipróbálni különböző sportokat, és közben kicsit a kulisszák mögé is betekinthet, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy például megnézheti milyen egy vízilabdameccs, az úszás vagy épp a szinkronúszás a medence aljáról. Vagy hogy milyen érzés volt kivonulni a fociválogatottnak a Magyarország-Elefántcsontpart mérkőzésen a pályára, de azt is megnézheti közelről, milyen amikor egy tornász a gyakorlatát csinálja, vagy hogyan feszülnek meg az evezősök izmai minden egyes lapátolásnál, sőt, akár a sportolók étrendjét is megismerheti.

Egyébként a kiállítás egyik legimpozánsabb tere az a vetítés, ami a sportokat mutatja be. Gyönyörű felvételek és mozdulatok, hatalmas kivetítőkön, ismert sportolók bemutatásában, amitől valahogyan máshogy válik széppé egy-egy sport. Érdemes itt hosszabb időt eltölteni vagy vissza-vissza járni, és kicsit megpihenni, miközben nézi a vetítést. 

A sportok

Annál azért sokkal többet tud ez a kiállítás, minthogy kitegyenek három kosárpalánkot meg két kaput és egy zsák labdát, hogy mindenki kedve szerint rugdossa és dobálja. Nincs 2 perces futás, négyütemű fekvőtámasz és semmi olyan, ami tesiórán jelentette a felméréseket, vannak helyette szórakoztató játékok egyszerre több állomással, hogy ne kelljen sorba állni.

Azért arra készüljön, hogy néhány lépést futnia kell, evezni  és kicsit ugrálni, de elfáradni ettől nem fog. Kivéve ha egymás után többször is végigmegy a bajnokságon, hogy ön legyen a családban a legjobb. Vagyis a sportos kiállítás még azoknak is jó, akik nem szeretnek sportolni, itt ugyanis nem igazán fognak leizzadni. 

A bajnokság

Minden belépő egy NFC-s karpántot kap. Regisztrál a becenevével, életkorával és nemével, aztán elindul a bajnokság felé. A karpántja végig gyűjti az adatokat és elemzi is őket, de ne szaladjunk ennyire előre.

Rajtszóra indulhat, és az őrjöngő tömegek hangja és freskói közepette besétálhat a küzdőtérre. A falakon nem csak a híres sportolókról vagy a sportokról tudhat meg többet, hanem információkat is a különböző mozgástípusokról.

A játékokat a karpánttal lehet indítani, és általában 30 másodpercig tartanak, de annyiszor játszik velük, ahányszor szeretne. A játékokban a szem-kéz koordinációt, anaerob mozgást, vagy a reakcióidőt is tesztelni lehet, és tippeket kaphat arra is, hogy ezeket hogyan lehet fejleszteni. Például a súlypontemelkedésben jobb eredményeket érhet el ha megerősíti a lábát vagy sokat ugrálókötelezik, a szem-kéz koordinációt pedig teniszlabdák dobálásával lehet fejleszteni, de kiderült, hogy például a reakcióidő genetikus adottság, ahogyan a tapping tesztet sem lehet sok gyakorlással érdemben javítani.

Letesztelheti a táplálkozással  kapcsolatos tudásszintjét is, igaz ennél nálunk például elég gyakran átugrált az érintőképernyő, így volt, hogy mire rányomtunk egy válaszra, az már a következő kérdést mutatta, így azonnal két rossz megoldást prezentáltunk. 

De ki a bajnok? 

A karkötő folyamatosan gyűjti az eredményeket, de ön is láthatja hány pontot szerzett, milyenek az eredményei, így akár egymással is versenyezhet a család, és abszolút elképzelhető, hogy a gyerek valamelyik teszten simán lenyomja a szüleit, vagyis a sikerélmény igazából garantált.

A kiállítás végén az adatokat összegzik és vagy ingyen megkapja e-mailben, hogy milyen sportot kellene választani, vagy oklevél formátumban is hazaviheti az eredményeket. Azt azért meg kell jegyezni, hogy nekem a kézilabdát és labdás játékokat ajánlotta a rendszer, és valóban ezekkel húztam fel a szertornával és szekrényugrással földig rombolt testnevelés osztályzataimat, de jártam én kézilabdára is egy rövid ideig, ott viszont senki sem vette észre, hogy a bajnok bennem él, pedig most már papírom is van róla.

Mondjuk Benedek Tibornak meg az úszást javasolták első helyen és a második helyen szereplő sportban lett nagymenő, vagyis én is lehetek még kosaras olimpikon a 164 centimmel.

Mennyibe kerül? 

A kiállításra érdemes hétközben menni, nem csak azért mert akkor kevesebben vannak, így nagyjából annyiszor próbálkozhat egy játékkal, amíg meg nem unja, hanem mert ekkor olcsóbb a bejutás is. Arra készüljön fel, hogy a VR játék plusz pénzbe kerül, 1200 forintért játszhat nagyjából 10 percet a gyerek a virtuális valóságban. Szerencsére eléggé el van zárva ez a rész a többitől, így ha ebbe a költségbe nem verné magát, akkor óvakodjon a büfé utáni legfelső szinttől. Egyébként turnusokban lehet jegyet venni az interneten, hétvégén ez két órás bent tartózkodást jelent, hétközben tovább maradhat.

Belépők típusa Gyerek (12 évnél fiatalabb) Diák/ Nyugdíjas Felnőtt Családi (2 felnőtt és 2 12 év alatti gyerek)
Hétfő 1800 forint 2000 forint 2600 forint 6300 forint
Kedd-péntek 2000 forint 2300 forint 2900 forint   7900 forint 
Hétvégén és ünnepnapon 2400 forint  2900 forint 3600 forint   9400 forint
Bármikor felhasználható 3700 forint 3700 forint 3700 forint   -
Oszd meg másokkal is!
Mustra