SZÜLŐSÉG

Akik az állam helyett csináltak gyerekügyelet-keresőt

2017. január 20., péntek 09:45 |

Este nyolc óra. Túl vagyunk a vacsorán. A gyerekek nekirohan a szekrény sarkának, és ömlik a fejéből a vér. Pánik. Hova kell menni? Vagy nem nyolc óra van, hanem 10:30, és a gyerek sikítva ébred fel a fülfájástól, és hiába rakom rá a meleg sót, nem segít. Pánik. Hova kell menni? És még sorolhatnánk az esti, hétvégi, a saját orvosunk rendelési idején kívül eső helyzeteket, amikor hirtelen azt sem tudjuk, hova kapjunk. Mentőt nem hívunk, mert annyira nem nagy a gáz, de akkor mit csináljunk?

Egy ideális világban világos, átlátható szabályok alapján mindenki számára egyértelmű lenne, mikor mit kell tenni, mikor hova kell menni. De a google három első találata három különböző dolgot mond. Bethesda, Heim Pál, János kórház? Páros hét páratlan kerület, teliholdkor az egyik, páratlan hét páros kerület újholdkor a másik. Hívjuk a gyerekorvost szabadkozva, ha mákunk van, felveszi, ha mákunk van, tudja fejből.

Na, ezt a helyzetet elégelte meg két fiatal nő, Németh Franciska és Kovács Barbara. Korábban már mi is írtunk róluk: ők hozták létre a GyermekSOS nevű gyerekorvosi ügyelet-kereső oldalt, ahol átláthatóan fel van sorolva, milyen tünetekkel kell sebészetre, traumatológiára, szemészetre, stb menni, és két kattintással azt is megtudhatjuk, az adott időpontban éppen hol fogadnak.

Egyszerű, átlátható, informatív
Egyszerű, átlátható, informatív

Az oldalt Franciska és Barbara a szabadidejében üzemelteti, egyszerűen azért, mert látták, hogy mekkora szükség van ilyenkor az információra, ezzel szemben mennyire lehetetlen hozzájutni. Sőt, legtöbbször még a gyerekorvos sem tudja, hogy hová küldje a beteget.

A két fiatal nő több mint egy éve önszorgalomból dolgozik azon, hogy az oldalon található információk mindig naprakészek legyenek. Mindezt azért teszik, mert segíteni szeretnének, és úgy látják, hatalmas szükség is van rá. Helyettük ugyanis nem csinálja senki. Olyan ez, mint a megőrülésmentes okmányirodai foglalórendszer, amiről az index írt, amit szintén egy magánember hozott létre, holott akár az állam is csinálhatta volna eleve működőre a sajátját.

shutterstock 450568075

A GyermekSOS-es csapatnál azt is pontosan tudják, hogy mi minden jönne még jól az oldalon, hogy még több információt tudjanak nyújtani. Például nemcsak a budapesti, hanem a vidéki családoknak is szeretnének segíteni, aztán például összegyűjtenék a nem ügyeleti ellátókat (leírással együtt), vagy hogy legyen az oldalon navigáció, hogy a szülők rögtön a telefonjukon lássák az útvonalat, merre kell menniük a legközelebbi ügyeletes patikához/kórházhoz, és az is jó lenne, ha angolul is elérhető lenne az oldal. 

Az ehhez szükséges fejlesztésekhez pedig közösségi finanszírozással szeretnék összegyűjteni a szükséges pénzt. 

Szóval ötleteik vannak bőven, ezek megvalósítása viszont azon múlik, hogy mennyi pénzt tudnak összeszedni a most indult közösségi kampányban. A bűvös 15 ezer dollárt célozták meg, ha ez összejön, már nagyon sokat tudnak fejleszteni, kevesebből pedig értelemszerűen kevesebbet. (Jelenleg a programozóik is szívességből dolgoznak az oldalon.)

Mivel ez nem üzleti vállalkozás, nem dizájner lámpát vagy színváltós órát szeretnének a piacra bevezetni, "csak" segíteni szeretnének másokon, a közösségi gyűjtésük is eltér a megszokottól, már látványában is.

A közösségi gyűjtésű kampányok általában színesek-szagosak, tele vannak profi fotókkal és a nagyon látványos és szívhez szóló kampányvideó is minimum. Na, hát itt egyik sincs. A Generosity.com az IndieGoGo oldalprojektje, kifejezetten a nem üzleti alapú, társadalmi célú és/vagy jótékonysági kampányokra létrehozva, ami a támogatók nagylelkűségére alapoz. A GyermekSOS támogatására pár nappal ezelőtt létrehozott oldalukon a lányok egyetlen, törött lábú őzikével, és az őszinte üzenetükkel kérik azoknak a segítségét, akik szerint fontos, hogy az oldal a jövőben is létezzen, és segíteni tudjon a pánikban kapkodó szülőknek, akik mellett adott esetben vérezve ordít a gyerek.

Éppen ezért a felajánlott támogatásokhoz sem rendeltek ajándékot (egy dollárért két csomag géz? ötszáz dollárért egy fonendoszkóp vagy ilyesmi? – bocsánat), egyszerűen leírták, hogy egy adott összegből mire futja. Sok kicsi sokra megy, az sem baj, ha valaki kevéssel tudja csak támogatni a kezdeményezést. Adakozni lehet névtelenül is, és tetszőleges összeg választható (tehát nem kell elriadni az oldal által javasolt 50 dolláros felajánlástól, ez egy belekattintással akármekkorára átírható).

Bennünket már fél évvel ezelőtt is őszintén lenyűgözött ez a jóindulat és önzetlen segíteni akarás, szóval, ha ön elhiszi, hogy az életben még bármikor szüksége lehet az oldal által nyújtott információkra, és azért, hogy még akkor is létezzen, áldozni is hajlandó, vagy egyszerűen csak úgy gondolja, hogy szívesen támogatna egy igazán jó ügyet, akkor csak biztatni tudjuk! 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.20 13:51:02LoMo9

  ez nem az adofizeto magyarok eletet megkonnyito dolog, hanem nyilvan ez is egy sorosberenc civil kezdemenyezés (*ironia*)

 • 2017.01.20 15:36:50Lady Ann

  Igazából ez is baj ezzel az országgal. A döntéshozók (és mindenki) megszokták, hogy nem kell semmit tenniük, mindig van pár önkéntes, aki a lelkét is kiteszi, hogy valahogy működjön az ország. Nélkülük nem tudom, hol lennénk, a kakihalomnak meg nincs alja.

 • 2017.01.20 23:16:22dr. mesterséges színezék

  A zembereknek a zinternetszakértője, a Dajcstomi még nem tett javaslatot arra, hogy a csillió forintos ármányportálok helyett ezt karolják fel olyatén módon, hogy nevesítenek a kiszélesítésére elkülönített csillió forintot, amit megkap az MNB valamelyik alapítványának valamelyik alapítványában tanulmányt író sógot, Franciskára és Barbarára pedagógiai célzattal rámászik a vagyonosodási vizsgabiztos, amiért olyan dologba ütik az orrukat, amihez semmi közük, Mikola pedig Bayerral és a taxisokkal karöltve felvonul azért az előremutató célért, hogy tilcsákbe?

 • 2017.01.20 23:18:48dr. mesterséges színezék

  Ja, a fenntartó hölgyeket pedig megsüvegelem!

 • 2017.01.21 08:55:12samot

  Ez nemzeti sport a magyaroknàl! Nem mennek szavazni,aztàn 4évig szapuljàk a kormànyt.(sokszor jogosan)! A szavazàst azért talàltàk ki,hogy az àllampolgàrok kifejezhessék véleményüket,akaratukat.Amig ezzel az összes szavazo 43% él,addig biztositva vannak a különbözö blogokon valo nyàlverés!

 • 2017.01.21 10:43:58indapass

  @samot
  Sajnos valóban kevesen mennek el szavazni, de azt gondolom, ez nem az a poszt, ahol ezt érdemes kitárgyalni. Aki ilyen cikket ír, olvas, kommentál, az valószínűleg a szavazásra is veszi a fáradságot (még ha csak rossz és kevésbé rossz közt is választhat).
  Egyébként támogatásra méltó kezdeményezés; örülök, hogy hallhatok róla, tehetek érte.

 • 2017.01.21 14:43:48HABONYKOMMANDO

  Rohadt sorosberenc hazaarulok, de mar kuldjuk is a TEK-et, hogy moresre tanitsak oket.

 • 2017.01.21 19:16:12Inimma

  Nem a TEK kell ezeknek, ide jó lesz az NNI is!
  :-)

 • 2017.01.21 20:06:37Lady Scarlett

  Remélem nem golyózzák ki a két hölgyet ebből, mert sokszor ez a módi.
  Minél többet írnak valamiről valakinek annál jobban elkezd villogni a dollárjel a szeme helyén hogy mennyi lóvét lehet ezzel az ötlettel elsíbolni.
  Szerintem céggé kéne alakulniuk különben a kormány valamelyik pártkatonája ráteszi a pénzéhes mancsát.

 • 2017.01.21 20:26:14táltos

  Az ilyen kezdeményezésekből azért néha elég sikeres üzleti vállalkozások is ki szoktak nőni. Akkor talán már nem lesz szükség közösségi gyűjtésre.

 • 2017.01.22 10:10:25Lady Scarlett

  @táltos: A próféta szóljon belőled, én azért küldök valamennyi támogatást nekik.

 • 2017.01.22 11:03:42amegmondo1

  Számomra érthetetlen a probléma felvetése: Magyarországon minden embernek, ha orvosi segítségre van szüksége munkaidőn túl, a háziorvosi ügyelethez kell fordulnia. Erről a háziorvosánál kell tájékozódnia, amikor a TAJ kártyáját az orvosnak leadja, azaz a betegévé válik. Az orvos kötelessége lenne a rendelője ajtaján mindenki számára egyértelműen feltüntetni, hova forduljon segítségért ügyeleti időben. Ennek ennyire egyszerűen kellene működnie. A kérdés, hogy miért nem működik? Miért kell mindenkinek ész nélkül rohangálnia, ha baj van. És ebből fakad a következő gond: mindenki minden apró panasszal végül egy kórház vagy klinika ügyeletén köt ki, ahol sokat kell várni, mindenki nyűgös, türelmetlen és az egész a kórházi orvoson csapódik le, aki a háziorvosi ügyeletes helyett ellátja a betegeket.

 • 2017.01.22 11:29:51kuki123

  olimpiát akarok!!!

 • 2017.01.22 17:15:20Clamesa

  A másik meg a hova tartozunk kérdése. Pl. a Révész utcában szívesen fogadnak gyereket az ügyeleten, nem kell, hogy be legyen jelentve az 5. vagy 13. kerületbe lakóhelyre. Míg a Péterfyben csúnyán néznek, hogy nem az az illetékes kórház, hiába laksz ott, de nem oda szól a lakcímkártyád. A BLESZ-ben meg gond nélkül fogadnak, ha megmondod, hogy ott van albérleted, de nincs a lakcímkártyádon, más kerületi sztk-k meg elküldenek azonnal.

  Ez is olyan furcsa, hogy már megint minden valakinek a személyes jóindulatáról szól, arra meg ne apelláljunk már az egészségügyben.

 • 2017.01.23 21:30:26Hokunda

  A beutaló köteles ellátás hétvégén és ügyeleti időben is beutalóköteles marad. Beutalót az ügyeletes gyerekorvos ad.
  Kórházi ellátást igénylő esetben hívja a központi ágynyilvántartó számát, ahol meg lehet érdeklődni, hogy az adott napon melyik kórház az ügyeletes a keresett szakterületen.: Tel:061/311-6000.
  Ha nincs idő felkeresni az ügyeletes gyerekorvost a beutalóért, akkor hívni kell mentőt.

  Rossz élménye mindenkinek van. Nekem arról, hogy az adott sérülés a traumatológiára, vagy az általános sebészetre tartozik-e. Ha mindkét ügyelet a másikra mutogat, hogy oda kellene inkább vinni, akkor laikusként nehéz igazságot tenni törvényes keretek közt. :)

 • 2017.01.24 06:13:13mel gibson

  I <3 Németh Franciska

 • 2017.01.24 17:56:53cardiobascuralis

  mel gibson:
  Úgy érted, megdugnád?

 • 2017.01.25 12:36:53Kicknick

  Jobb hogy nem az állam csinálja ezt az oldalt, akkor már elment volna rá 5Mrd forint és az lenne kiirva hogy az oldal fejlesztés alatt, kérjük sürgős esetben hivja a 112-t :)
  Na, küldtem a zsét, sok sikert, már 2000USD megvan ;-)

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta