SZÜLŐSÉG

Gyerekkel utazók, ne vigyetek ajándékot az utastársaknak!

2017. január 19., csütörtök 12:29

Érdekes új szokás terjed a nagyvilágban: a csecsemővel, kisgyerekkel repülő szülők kis ajándékcsomagokat - úgynevezett goodie bag - osztogatnak az utastársaknak, benne egy üzenettel, amiben előre elnézést kérnek, ha a gyerek esetleg zavaró lenne az út során, tessék itt egy csoki meg egy füldugó, és tényleg nagyon sajnáljuk. Első ránézésre kedves figyelmesség, második ránézésre viszont mekkora ostoba butaság ez!

Kezdjük azzal, hogy a visító csecsemő valóban rém idegesítő. A hisztiző másfél éves szintén. Mindkét oldalról. Nem is kell ehhez repülőre szállni, elég csak belegondolni, mekkora tortúra egy egyszerű bevásárlás, ha éppen rosszkor vagyunk rossz helyen. Hallgatni is rossz, na de csinálni! A gyerek megállás nélkül üvölt, csinálhatunk bármit, rólunk ömlik a víz, a vérnyomásunk már az egekben, de még mindig hiányzik a sajt meg a tészta, aztán ott a kasszasor, amit végig kell állni. Bárhol szívesebben lennénk, mint ott, de ez van.

[PINTEREST] 587f4ac79c020

Jönnek a nénik, egyik része megvetően néz, és szigorúan össze is szorítja a száját, a másik része elmondja, hogy igazán nem tudja, mi baja lehet a gyereknek, mert hát az ő fia ilyet sose csinált. A segítőkészek nem haragszanak, csak megkérdezik, biztos nem éhes/szomjas/fázik/melege van/álmos-e ez a gyerek, mintha nem vettük volna már fejben végig az egész listát, nyolcszor, vagy mintha tudnánk kezdeni vele bármit a hármas pénztár előtt állva. Ők aranyosak amúgy persze, csak az ember ilyenkor már legszívesebben maga is sírna.

Szóval igen, a visító csecsemő idegesítő. Csakúgy, mint az igénytelenül büdös utastárs. Meg az, amelyik már a gépre is csatakrészegen száll fel, és aztán még rádolgozik, amitől hangos és/vagy agresszív lesz, ha szerencsénk van, énekel is. Meg az is, aki olyan kövér, hogy a fél ülésünkre átfolyik. És az is, amelyik folyamatosan rugdossa a hátunkat. És ők mind nem hoznak goodie bag-et, benne a kis cetlivel, hogy bocsi, be szoktam piálni, és ettől elviselhetetlen leszek, itt egy csoki, meg egy füldugó

Pedig a negyvenéves dönthetne úgy, hogy nem issza magát hülyére. A büdös fürödhetne. Aki mögöttünk ül, kivehetné a lábát a hátunkból. Csak akarniuk kéne. Vagy máshogy mondva: ők képesek lennének végiggondolni, zavaró-e a jelenlétük, viselkedésük a többi ember számára. A visító csecsemő viszont egyszerűen úgy viselkedik, ahogy azt az ő korában kell, amikor is - ezt szomorúan tapasztaltuk meg mindannyian - a babák bármiféle különösebb ok nélkül képesek órákon át visítani.

Mintha a világ azt gondolná, mindenki lehet idegesítő/zavaró seggfej, de a gyerekek ne legyenek azok, ők legyenek jól programozott kicsi gépek, akiket a szülő a megfelelő időben képes kikapcsolni. Pedig a gyerek nem gép, és még egy negyed xanaxot sem lehet belediktálni, hogy majd alszik egy jót - bár néha egész csábító lenne a gondolat. 

A gyerek egyike a világ olyan kissé idegesítő dolgainak, amik valójában egyáltalán nem fontosak (mármint, ha a más ember gyerekéről van szó). Ha valakinek muszáj aludnia, mert élete legfontosabb tárgyalása lesz másnap reggel, az vigyen magával füldugót/fülhallgatót és szemmaszkot a repülőre, nem csak a gyerekek miatt, hanem az énekelgető, a hisztiző, vagy akár a hangosan imádkozó utastárs miatt is. Amúgy meg elvisz minket egy repülő fémtárgy a levegőben egy másik országba egy-két (9-15) óra alatt, és mi azzal vagyunk elfoglalva, mennyire idegesítő, hogy ezekkel kell együtt utazni? Nem vicces ez? Lehet menni amúgy gyalog, kocsival, magánrepülővel, hajóval, biciklivel, hőlégballonnal, vagy bazi lassú lesz, vagy rém drága, de nem muszáj a többi emberrel együtt. Ha azokkal megyünk, akkor egyszerűen el lehet őket viselni. Még a gyerekeket is.

shutterstock 517749445

Az is a bajom nekem ezzel a goodie bag dologgal, már azon túl, hogy tök igazságtalan, hogy nem nagyon látom, hol a vége. Ha legközelebb repülőre szállok gyerekkel, és nem viszek, akkor én leszek a tapló, akiből még a minimális udvariasság is hiányzik?

És kell-e vinnem goodie baget a távolsági buszra vagy a vonatra, hiszen lehet, hogy a gyerek ott is sírni fog. És ha igen, akkor mi van a BKV-vel, a hetes buszra is kell? És mi van a bolt pénztárával? Nincs is annál idegesítőbb, mint amikor mellettünk sír a kisbaba a sorban, kellemesebb lenne, ha anyuka adna egy csokit meg egy füldugót?

És nekem fognak-e hozni a repülőre, vonatra, távolsági buszra, a boltba a többi idegesítőek? Aki büdös, aki részeg, aki paraszt, aki hangos, aki kövér, aki sovány, aki szalonnát eszik hagymával (és meg se kínál!), aki üvölti a telefonba az ostobaságokat a barátnőjének, aki lassan mozog, és emiatt nem haladok, aki áfás számlát kér előttem a sorban?

Vagy esetleg elviselem, hogy nem vagyunk egyformák, hogy a bosszantó dolgok valójában a legtöbbször tökéletesen lényegtelenek, és hogy a világnak nem feladata, hogy engem boldoggá tegyen? 

Ez a goodie bag jelenség egy teljesen kifordult értékrend csodálatos megtestesülése. Nem elég, hogy ott van az a szerencsétlen az egy (két, stb) gyerekével, a cuccaikkal a repülőn/buszon/vonaton, és tényleg megteszi, ami tőle telik. Ahelyett, hogy megsajnálnánk, elvárjuk, hogy a mi jólétünkről is gondoskodjon. Nem szeretnék nagyon oraveczcoelho lenni, de nem az lenne a normális, hogy örülünk, hogy nem nekünk kell megküzdeni azzal az egy (két, stb) visító/hisztiző/folytonmászkáló embergyerekkel? Azt már nem is mondom, hogy esetleg rá is mosolyoghatunk, vagy még akár segíthetünk is, mert az ilyen scifiszerű esetekből lesznek a kétmillió anya lájkját generáló posztok a redditen.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.19 15:41:46Osz Apo

  Schmitteltel egy teending temat, nincs ezzel baj. Nem lehet mindenki eredeti. De legalabb atfogalmaztad, ez dicseretes. Csak igy tovabb. Ha teged nem zavar, hogy egy ugyes forditason kivul semmit nem teszel hozza a vilaghoz, akkor minden OK.

 • 2017.01.19 15:43:50fizetekmegegysort

  karandash: Intoleráns, hisztis, hülye felnőttnek lehet mákteát adni. Attól megnyugszik.

 • 2017.01.19 16:58:32stikasz_1

  Nem kötelező semmi. Se gyereket vállalni, se gyerekkel utazni, se gyerek nélkül utazni. A régi, boldog, csodálatosan szép időkben a faluból se volt lehetőség kimozdulni, nem is panaszkodott senki a repülőn utazó csecsemők miatt!!! Miközben mindenki olyan marhára vigyáz gyermeke lelki épségére és boldogságára, azt teljesen jónak gondolja, hogy saját döntése alapján végigutaztatja a fél világon, hiszen egy három hónapos kicsi csak arra vágyik, hogy megnézhesse Angkor Watot.

  És persze én vagyok a hülye, cikket olvasni se kötelező. Egyszer az a baj. hogy a gyerekesekkel nemtörődöm a külvilág, oda se figyelnek rájuk. Egyszer az, hogy túlságosan rájuk figyelnek, beszólnak, pedig "társadalmi elvárás" a gyerek. Egyszer meg az a baj, hogy jóindulatból, kedvességből már tolakodóak.

  Nehéz az élet.

 • 2017.01.19 17:01:47stikasz_1

  Azzal meg nincs baj, hogy a szerző máshonnan merít ihletet, és ez már csak azért is valószínű, mert errefelé még nem láttam hasonló gesztust. Tagadni felesleges, nem lehet mindig újat kitalálni, viszont az ember hozzáadhatja a saját szempontjait, ha nem copy-paste a dolog. És szerintem ez rendben is van.

 • 2017.01.19 17:27:25tulpon

  Jaj már, ne etessétek a karandash trollt

 • 2017.01.19 17:49:13dr. pretender

  Engem nem az zavar utazáskor, amikor egy csecsemő sír (oké, idegesítő, de megérti az ember, hogy ez van és kész), hanem amikor a nagyobb (pár éves) gyerekek ordítanak, üvöltenek folyamatosan, de anyuka/nagymama már immunis rá és őt nem zavarja, ezért nem szól rá a gyerekre, hogy talán lehetne egy kicsit halkabban. Amikor 100 ember ül például egy IC-kocsiban egy légtérben, akkor ez nagyon zavaró és bunkó dolog is. Egyetlen egyszer láttam jó példát, amikor egy kislány kezdett el énekelgetni viszonylag hangosan (bár még az sem volt vészes), és az anyukája elmagyarázta neki, hogy nyugodtan dudorászhat, de halkan, mert másokat így nem zavar. A kislány le is vette a hangerőt. Sajnos nem ez az általános, hanem hogy a gyerek végigordítja a 2-3 órás utat. (Arról már nem is beszélek, hogy eleve hogy lehetséges az, hogy egy gyerek csak ordítva tud kommunikálni.)
  A cikkbeli ötlettel szerintem nincs gond, inkább aranyos.

 • 2017.01.19 18:25:46Kishableany

  Ne ajandekot adjon, hanem nevelje a kolkot. Szornyu egy tombolo gyerek a gepen, ahol nincs megoldas, sem leszallni, sem atulni nem lehet. A gyerek uvolt, rugkapal, rohangal, huzza a tobbi utas hajat stb., a szulot meg nem erdekli, nem szol ra, nem foglalja le stb. Ha fel- es leszallaskor kicsit nyugos, faj a fule, az mas, es csak par percig tart. De az egesz uton valo tombolas es hiszti mar mas kategoria. A tobbi utas is kifizette a jegyarat, aludni, olvasni, dolgozni szeretne, nem egy vegtelen uvoltest hallgatni. Igazan nem ertem, miert a gyereket kell kitenni az utazas faradalmainak, amig nagyon kicsi, addig mehetnenek a nagyszulok latogatoba az unokahoz, es mindenki jol jar.

 • 2017.01.19 19:06:22Nazareus

  Érdekes... rengeteget utaztam már repülön, voltak gyerekek is idönként körülöttem, kicsik, nagyobbak, de sose zavartak. Felnöttek igen, föleg, amikor az elöttem ülö sötét börü elkezdett magában imádkozni... arabul.

 • 2017.01.19 19:07:11Nazareus

  úgy értem magában, hogy viszonylag halkan, de érthetöen hallattszott az "Allah, akbar..."

 • 2017.01.19 20:07:17Advanced Flight

  habanera: ha tudnál olvasni, akkor nem írtad volna le fölöslegesen ezt a sok süketelést. Én a saját, bevált módszeremről írtam. Tudod, mit jelent ez? Azt, hogy már sokszor éltem vele és senki nem szólt be, hisz épp a beszólást volt hivatva megelőzni. Az az egyszerű lélektani trükk van mögötte, hogy az a kismama, aki szemmel láthatóan zavarban van a gyereke hisztije miatt, próbálja csitítani, közben a fejére van írva, hogy retteg a várható reakcióktól, az meg is fogja kapni, hiszen az ilyenbe könnyű belerúgni, mert várhatóan mentegetőzni vagy hallgatni fog, vagyis a gyáva bunkó elkönyvelhet egy "nyereséget". Egy már eleve felpaprikázott, ingerült és mérgelődő nőnek nem fognak beszólni, mert jó eséllyel a beugatót a kurva anyjába küldi.
  Ennyi, örülök, hogy segíthettem, remélhetőleg bővültek az ismereteid :-)

 • 2017.01.19 20:08:49Advanced Flight

  karandash: "Nem igaz, hogy nőknek beszólnak,"

  De igaz. Egy-egy.


  "ha meg olyan magában fröcsögő, szájhabzó, férfigyűlölő szociopata, amilyennek te előadod magad, akkor pláne nagy ívben elkerülik. "

  Hát épp ez a cél, okoska! :-)

 • 2017.01.19 20:17:37Advanced Flight

  Wharton: de kurva sok agyad van! nyilván nem az a lényeg, hogy úgy gondolom vagy sem, hanem az, hogy amit mondok, elriassza a férgeket. Persze, hogy nem azért szültem, mert bárki elvárta, de ha kellően hisztis módon előadom a nagyjelenetet, akkor nem fognak basztatni. Hogy esetleg néhány vadidegen embernek rossz véleménye lesz rólam? Ki nem szarja le?

  Egyéb trükk nőknek: ha látod, hogy kénytelen leszel elsétálni egy halom melós mellett és sanszos, hogy füttyögni fognak meg beszólogatni (és te ezt nem szeretnéd), kapd elő a mobilt és tegyél úgy, mintha beszélnél valakivel (lehetőleg jó hangosan és vidáman). Garantáltan nem fognak mondani semmit, ugyanis fennáll a veszély, hogy te nem is veszed észre, ahogy produkálja magát, ő viszont szénné égeti magát a többi pasi előtt.

  Ezt is sokszor alkalmaztam, sikerrel.

 • 2017.01.19 20:20:26Advanced Flight

  dr. pretender: "hogy eleve hogy lehetséges az, hogy egy gyerek csak ordítva tud kommunikálni.)"

  Könnyen: a sajátom és az ovistársainak jelentős része is üvölt, mint a sakál. Rendszeres téma ez a szülőiken :-D

 • 2017.01.19 20:33:14katmanocs

  Bolhából elefántot.. Évente 2x repüljük át a gyerekekkel oda-vissza az óceánt már 6. éve. A kicsi fél éves volt mikor először repültük. Egyrészt soha nem üvöltötte végig az utat (sőt, általában jól viselkedett) másrészt nem találkoztam még olyannal aki végig üvöltött. Persze, volt aki sírt, de nem üvöltött és nem tartósan.Ha rám néz egy gyerek, rámosolygok, kukucs-olunk, felajánlok neki valami apróságot.. ha sír próbálom elterelni a figyelmét az én gyerekem játékával. Egyszer egyedül utaztam a kicsivel 6 órás úton, egy idős házaspár szórakoztatta az akkor 2 éves gyereket végig.
  Ha valaki mosolygós, mosolyt kap vissza - még sosem volt problémánk. (hozzáteszem, 3,5 évig szopott a kicsi, igen, repülőn is.. észre sem vette senki)
  Szerintem is sokkal idegesítőbbek az ülés hátrahajtásba belekötős, kiabálós, büdös utasok mint egy gyerek. Legalábbis ilyenek szinte minden úton akadnak bőven..
  Az meg hogy ajándékot adjak nettó hülyeség. Az egész gépnek?! Ugyan már...akit idegesít azon ez nem segít, mellesleg pénzkidobás és felesleges pazarlás, a fogyasztói társadalom hülyesége.

 • 2017.01.19 20:56:41hülyegyerek12

  Tolerancia... A kisgyerekes se hisztizzen, ha a felette lakó bulit rendez, ami hajnalig tart, és a buliból nyaralni utazó sem hisztizhet ezután ha egy gyerek végigüvölti a repülő utat...
  Én utaztam már úgy, h a 8 órás utat konkrétan végigüvöltötte egy kis köcsög, de hallgattam már végig éjszaka a szomszéd buliját is... Mindazonáltal, én a repülőn kijelölném a helyet,ahol a gyerekesek utaznak, boldogítsák egymást, hátha a gyerekek is jobban tolerálják a másikat, mint engem, aki konkrétan agyfaszt kapok már a lehetőségtől, h mellém ültetik őket...

 • 2017.01.19 21:04:23ColT

  Én jót szoktam vigyorogni a síró kicsiken, hogy szegény, eltört a mécses :) A csacsogók meg aranyosak. Örülni kéne, hogy vannak.
  Ki az a hülye, aki pl. egy zajos, tömött buszon azon kezd morogni, hogy a gyereksírás zavarja... :D

 • 2017.01.19 22:11:51sírjatok

  pretender: "Arról már nem is beszélek, hogy eleve hogy lehetséges az, hogy egy gyerek csak ordítva tud kommunikálni"

  Oviban tanulják, ott folyamatosan rohadt nagy a hangzavar ahogy húsz gyerek mondja a magáét, hamar megszokják hogy ordítva kommunikálnak. Sajna nem sok mindent lehet tenni.

 • 2017.01.19 22:13:40sírjatok

  Advanced: "Persze, hogy nem azért szültem, mert bárki elvárta"

  Én elvártam, mindenki mástól is elvárom.

 • 2017.01.19 22:14:18karandash

  @ fizetekmegegysort 2017.01.19 15:43:50

  A felnőttek jó része leszedálja magát egy repülőútra, mert tudja, hogy ha nem teszi, akkor ideges lenne, hányna, szorongna. Miért nem lehet a gyereknek is segíteni, hogy nyugton maradjon?
  Gyerek ezt nem képes felmérni, ezért ez a szülő felelőssége. A neveletlen gyerekeket gyűlölöm, de ha találkozom eggyel, akkor a szüleit szidom elsősorban. A gyerek olyan, amilyennek nevelik. Beleszaró, antiszociális szülőknek szociopata gyerekei vannak.

 • 2017.01.19 22:22:08sírjatok

  jaj karandash, erről jut eszembe egy jó sztori. Egyszer még régebben egy nagyon igénytelen, szutykos luvnyával repültem együtt. Az ivott repülés előtt mákteát, meg valami gyógyszert is beszedett. De mivel a férfi csak férfi, azért a repülőúton csak megkúrtam a vécében.

  Na szóval rá kilenc hónapra született egy retardált gyereke, valszeg a folyamatos mákteázgatások miatt lett ilyen. Persze letagadtam a faszba, a luvnya meg buta volt, nem tudott mit tenni, felnevelte a gyerekét szarul, jó nagy fasz lett belőle.

  Szóval ez azért jutott most eszembe, mert szerintem te lehetsz az a gyerek, fiam.

 • 2017.01.19 23:28:20tizenhéthattyúk

  Miért is menjen autóval inkább az az ember, akit zavar a gyereksírás? Én is mondhatnám ugyanezt a gyerekesnek. Mért kellene a többségnek, vagyis mindenki másnak alkalmazkodnia ahhoz az egy síró csecsemőhöz meg az anyjához/szülőhöz, akivel kénytelen együtt utazni? Inkább nekik kellene a többséghez alkalmazkodni. Ezt a problémát egy csoki és egy füldugó nem oldja meg - ez utóbbit egy átlag gyerek üvöltése általában még túl is harsogja. Igenis idegesítő egy utazást végig síró gyerek, és az, hogy más utasoknak ezt kell hallgatnia, az főleg a szülő hibája, mert neki kellene annyi intelligenciájának lennie, hogy ezt mérlegelni tudja és nem másoktól várni az alkalmazkodást az elnézést meg a jóindulatot, meg azt, hogy "majd túlélik", meg "majd meglátják, ha nekik is lesz".

 • 2017.01.20 00:15:14Boise

  wirth6 - Ott sántít az elméleted, hogy a baba ugyanúgy nincs tudatában annak, hogy idegesítő, mint az idegesítő, iszákos stb utas. Csak az a baj, hogy az idegesítő, iszákos stb. utassal nincs ott az apukája és anyukája, aki elnézést kér helyette. Pedig nagyon bírnám :) Képzeld el, hogy az idegesítő 40-est kíséri a 70 éves anyukája és mindenkinek osztja a házi sütit, hogy "bocsánat, a fiam épp nehéz időszakon megy át" :)))

  Amúgy Kis.anita megmondta a tuti ezzel az egy szóval, igaza van, TOLERANCIA. Van, amikor egyszerűen nincs más választásunk: nincs más választása a szülőnek, muszáj gépre szállnia a gyerekkel és nincs más választása a többi utasnak, mert muszáj épp azzal a géppel mennie. Bírjuk már elviselni egymást, egy kicsit. Legalább gondoljunk arra: igen, idegesítő ez a baba, de én le fogok szállni erről a gépről és kipihenem magam utána valahol valamikor. Viszont szerencsétlen szülei ezzel a bőgőmasinával fognak még élni vagy 20 évet!

  És könyörgöm, 7,5 milliárdan vagyunk ezen a szerencsétlen bolygón ne várjuk már el, hogy mindig, mindenkinek egyformán jó és kényelmes legyen az élet. Ha nem bírsz elviselni néhány idegent magad körül, akkor dolgozz azért, hogy lehess rohadt gazdag és járj mindenhova magángéppel meg sofőrös autóval. A másokkal utazás egy körülmény, mint az időjárás el kell viselni, ez van. (Szóval egyet értek a cikkel, szerintem túlzás ez a goodie bag, ha esetleg nem derült volna ki egyértelműen)

 • 2017.01.20 01:09:50sírjatok

  tizenhéthattyúk, azért te alkalmazkodj, mert aki gyereket vállal, az munkát végez, fenntartja a társadalmat. Ha senki nem vállalna gyereket, villámgyorsan kihalnánk. A gyerekvállaló ez ellen tesz, ezért a saját vagyonát, szabadidejét áldozza be, tehát ő megérdemli a toleranciát, ennyi.

 • 2017.01.20 01:49:37karandash

  @ ColT 2017.01.19 21:04:23
  "Én jót szoktam vigyorogni a síró kicsiken, hogy szegény, eltört a mécses :)"

  Na, azért a síró gyerekek nagy része kizárólag manipulálni akarja a környezetét. A szülei ugranak, ha sír, megkapja, amit akar, hozzászokik, hogy görbíti a száját, máris mindenki körülötte ugrál. Ismerek ilyen családot, a gyereknek nemet mondanak, az elkezd hisztizni, vagy csak sírni, máris kapja gyümölcsjoghurtot, vagy amit csak kíván, a sírást meg mintha elvágták volna.
  Így neveltek belőle nyávogós, hisztis, elkényeztetett kis szociopatát.
  Újabban a gyerek már nem is kér semmit, csak elkezd hüppögni meg görbíti sírásra a száját, erőlködik, hogy könnyek szökjenek a szemeibe, a szülők meg találják ki, hogy mit akar.
  Ide vezet a félrenevelés.

 • 2017.01.20 01:57:08karandash

  @ sírjatok

  "Ha senki nem vállalna gyereket, villámgyorsan kihalnánk." - nem , nem halnánk ki villámgyorsan. Kb. 40 évig meg se érezné az emberiség, ha mától egy gyerek se születne. A félrenevelt gyerekeket és szociopata szüleiket ért kritikára nem az a helyes válasz, hogy "bezzeg ha senki nem szülne gyereket akkor kihalnánk". A helyes válasz az, hogy a megszületett gyerekeket emberi viselkedésre kell nevelni. Nem olyan nehéz, engem helyesen neveltek, ember lettem, nem csak emberszabású.

  "A gyerekvállaló ez ellen tesz, ezért a saját vagyonát, szabadidejét áldozza be, tehát ő megérdemli a toleranciát, ennyi." - nem, régen a gyerek tartotta el a szüleit, nagyszüleit, a családnak jó munkaerőt jelentett a fiúgyerek, a lányokat meg eladták máshova. Ma meg az állam az adófizetők pénzét tömi a gyerekesek zsebeibe. Nekem egy nő se tesz szívességet azzal, hogy Dezsőkét világra hozza.

 • 2017.01.20 01:57:46karandash

  @ sírjatok

  "Ha senki nem vállalna gyereket, villámgyorsan kihalnánk." - nem , nem halnánk ki villámgyorsan. Kb. 40 évig meg se érezné az emberiség, ha mától egy gyerek se születne. A félrenevelt gyerekeket és szociopata szüleiket ért kritikára nem az a helyes válasz, hogy "bezzeg ha senki nem szülne gyereket akkor kihalnánk". A helyes válasz az, hogy a megszületett gyerekeket emberi viselkedésre kell nevelni. Nem olyan nehéz, engem helyesen neveltek, ember lettem, nem csak emberszabású.

  "A gyerekvállaló ez ellen tesz, ezért a saját vagyonát, szabadidejét áldozza be, tehát ő megérdemli a toleranciát, ennyi." - nem, régen a gyerek tartotta el a szüleit, nagyszüleit, a családnak jó munkaerőt jelentett a fiúgyerek, a lányokat meg eladták máshova. Ma meg az állam az adófizetők pénzét tömi a gyerekesek zsebeibe. Nekem egy nő se tesz szívességet azzal, hogy Dezsőkét világra hozza.

 • 2017.01.20 05:48:41Lady Scarlett

  Repülőn a kicsik sírnak. Vonaton még a nagyobbakból is kijöhet a hiszti, nem érettek még ilyen hosszú türelemre.
  Engem pont nem érdekel kit mennyire zavar a gyerekem meg a viselkedése. Amit tudok megteszem hogy a társadalmi normákat elsajátítsa, de ez évek hosszú folyamata, nincs rajta kikapcsoló gomb.
  Ha valaki nagyon tolakodó, azt helyreteszem, a segítséget megköszönöm, a kioktató okoskákat meg levegőnek nézem.
  Kis csomagocskákat eszembe nem jutna csinálni, nem vagyok hülye.

 • 2017.01.20 06:15:57Rébusz

  Nem könnyű ma szülőnek lenni. Ha nyilvános helyen neveli, fegyelmezi a gyerekét, rákiabál, mert már feszültek az idegei, akkor a kívülállók már a gyámhatóságot hívják rá, pedig fogalmuk sincs, hogy mik voltak az előzmények. De ha ugyanez történik egy vonaton, akkor ugyanezek a kívülállók már a szülőt hibáztatják, mert ebben az esetben már zavarja őket a gyerek élénksége.
  A gyerekek nem egyformák. Az egyik végigül fél éves kora óta egy repülőutat, a másikkal még a bevásárlás is egy olyan tortúra, ami akár egész napja leszívja a szülő idegeit. És akik az utcán még a szülőket hibáztatják, hogy jaj, hogy ráordított a gyerekére, azok a vonaton neveletlennek, rossznak tituálják ugyanazt a gyereket. Holott a gyerek csak eleven alapból és nem azért mert nem ugrálhatott előtte legalább 3 órát a játszótéren, mert az nála alap.

 • 2017.01.20 06:17:42Rébusz

  *a gyereket hibáztatják

 • 2017.01.20 08:29:59fizetekmegegysort

  karandash: "a gyerek olyan amilyennek nevelik" MUHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAA! Régen röhögtem ilyen jót! A gyerek nem olyan amilyennek nevelik. Ha így lenne, akkor kurva egyszerű lenne gyereket nevelni. Ha így lenne, akkor pl az én három gyerekem TELJESEN egyforma lenne, mert TELJESEN egyformán neveljük őket: ugyanazon értékrend, ugyanazon határok. Hogy a picsába van mégis, hogy amit az egyik szó nélkül megcsinál, arra a másik dührohammal reagál, te, nagyon nagyon nagyokos? Most komolyan, láttál te már gyereket közelről? Gondolod, az üvöltő, rohangáló, hisztis gyereket otthon arra nevelik: "kisfiam, most felszállunk a repcsire, légyszi rohangálj, nyugodtan üvölts bele minden bácsi és néni fülébe, és legalább kettőt önts le üdítővel! Ügyes vagy, buksisimi! "
  A gyerek hoz egy vérmérsékletet, amin belül formálható. Pont. Ha van egy izgága (esetleg figyelemzavaros, hiperaktív, túlmozgásos) gyereked, akkor nincs az az Isten, hogy megtanítsd a fenekén ülni. Mint ahogy a békés, csendes, visszahúzódót sem fogod megtanítani arra, hogy üvöltse le a másik fejét és vágja pofán ha verik.
  De tanítsd még, kérlek! (arra végképp nem fogok reagálni, hogy gyereket miért nem szedálunk le, mert ne haragudj, aki ilyesmit megkérdez, az alapból nem érti a gyerek és felnőtt közti különbséget)

 • 2017.01.20 08:31:20fizetekmegegysort

  Lady Scarlett: " Amit tudok megteszem hogy a társadalmi normákat elsajátítsa, de ez évek hosszú folyamata, nincs rajta kikapcsoló gomb." Ez a lényeg, köszönöm, hogy leírtad. Maximálisan egyetértek!

 • 2017.01.20 11:09:15cupcake25

  Annyira szeretem, amikor a kisgyerekes anyukák neki állnak mondani, hogy a gyereknek kb az a dolga hogy üvöltsön. Nos nem, nem az a dolga, viszont a szülőnek az a dolga, hogy megnevelje a gyereket. Engem pl az soha nem zavar, amikor a gyerek sír, de látom, hogy az anyja, apja azért próbál úrrá lenni a helyzet, inkább kicsit sajnálom őket. De azt baromira tudom utálni, amikor a szülő nézegeti a képeslapokat, hogy vajon Icuka esküvőjére melyiket válassza, míg a gyerek konkrétan tombol és üvölt. Vagy pl, amikor a liftbe a gyerek annyit hajtogat folyamatosan, hogy b+, anyuka meg egy szót nem szól, se a gyerekre se másnak, hogy bocsi a gyerek mocskos szája miatt, jah a gyerek jó ha volt 3 éves, gratulálok.
  Az Advanced Flight-hoz hasonlók meg aztán a csúcs kategória, aki azért "játssza" el az idióta picsát, hogy nem cseszegessék, elmondom neked, hogy a normális embereknek, akiken látszik, hogy próbálnak úrrá lenni a szitu fele annyian nem szólnak be vagy nem néznek rájuk rosszalóan, mint azoknak, akik hozzád hasonlóan előadják, hogy itt ők az áldozatok vagy azoknak, akik le sem tojják, hogy hisztizik a gyerek. Mondjuk ehhez hozzá tartozik ám az is, hogy nem este 8kor kell a gyerekkel bevásárolni menni, mert pl mikor én kicsit voltam, este 7kor már ágyban volt a helyem, legkésőbb 8kor, nem pedig még a tescoban shoppingolgattunk...

 • 2017.01.20 11:33:12fizetekmegegysort

  cupcake25: csak az érdekelne, hogy mikor valamelyik haverod nyilvánosan bazmegel, szoktad-e pironkodva azt mondani a körülötted levőknek, hogy "bocsi a haverom mocskos szája miatt"? Mert ha nem, akkor milyen alapon várod el ugyanezt egy szülőtől? Miért feltételezed, hogy a szülő tanítja a gyereknek, amit hallasz a liftben? Képzeld, különösen három éves kor körül, de úgy általánban nagyjából kisiskolás korig a gyerek bármit elkezd ismételni amit hall. Akár rogyásig. A csúnya szavakat is, akkor is, ha 12 perccel előtte halotta a buszon az előtte ülő mocskos szájútól, meg akkor is, ha véletlen anya kiáltott fel fájdalmában (elnézést az anyák nevében is, akik emberek, és ha belerúgnak a küszöbbe az ő szájukon is egy bakker csusszan ki, nem pedig egy cifra "azt a teremburáját, hogy a ménkű üssön ebbe a küszöbbe"), meg akkor is, ha egész nap a szüleitől hallja. És képzeld, többnyire fogalma sincs mit mond. A jelenség elmulasztására pedig a legjobb módszer a 60-120, amikor egyik füleden be hatvannal, másikon ki százhússzal, rezzenéstelen arccal. Ugyanis a gyerek FIGYELMET akar azzal, hogy ismételget, és ha a szülő reagál, ha bocsánatot kér a liftben az intoleráns nénitől/bácsitól, és úgy csinál, mintha most valami katasztrófa történt volna, a gyerek még inkább folytatja. Sőt MEGTANULJA, hogy ez valami olyasmi, amivel lehet anyát égetni, a felnőtteket meg zavarba hozni. De még mindig nem tudja mit jelent. Így viszont előbb utóbb megunja és abbahagyja. Persze te, külső szemlélőként rögtön tudod, hogy 1. Anya még egyszer sem szólt rá, és nem magyarázta el, hogy ez butaság, ilyesmit nem mondunk 2. Sőt, anya direkt ilyesmit tanít neki 3. és mindez azért van, mert anyuka egy retardált hülye, de TE, aki sem a gyereket, sem az életüket nem ismered, nyilván JOBBAN TUDOD, hogy mit kéne tenni.
  Hát gratulálok. Nekem meg az ilyen világ bölcseiből van elegem.

 • 2017.01.20 11:38:45cupcake25

  fizetekmegegysort nagy igen, pont a hozzád hasonlókról írtam és már bocsi de ezen marha nagyot röhögtem, de egyben nagyon elszomorító is amit írsz. Szerinted nem a szülő dolga rászólni a gyerekre hogy ne beszéljen csúnyán?? És nem ő az aki jótáll a gyerek cselekedeteiért?? Fúú bakke, erre nem is tudok mást mondani mint hogy szégyen és gyalázat vagy. Tudod én közel 30 éves vagyok, de az én anyám a mai napig rám szól ha csúnyán beszélek. Másrészt pedig azt hiszem van némi különbség kapcsolatok terén a haverjaim meg a szülő meg gyerek között.

 • 2017.01.20 11:46:32fizetekmegegysort

  Hozzám hasonlókról? Mit tudsz te rólam? Mit tudsz te a gyerekeimről? Hol írtam, hogy nem a szülő dolga rászólni a gyerekre?
  Azt írtam, hogy beszállsz a liftbe, látsz 15 másodpercet a család életéből, de seggfej módon MEGÍTÉLED a szülőt, azért, mert ELŐTTED nem szól a gyerekre. Ebből te következtetéseket vonsz le, amit tényként is kezelsz. Azt írtam, hogy TE nem TUDHATOD, hogy az a szülő miért nem szól rá a gyerekre.
  Én vagyok szégyen és gyalázat, vagy te, aki a mai napig beszélsz csúnyán, pedig még most is rád szól anyuci. MIre ment vele? Most vallottad be, hogy az általad favorizált módszer tök eredménytelen.
  Mielőtt kiosztasz többgyerekes, negyvenes, tapasztalt anyákat, akik pontosan tudják miről beszélnek, kapd össze magad, és tanulj meg szövegérteni, hátha leesik miről beszéltem.

 • 2017.01.20 12:03:48cupcake25

  fizetekmegegysort igen, jól látod, te vagy. A gyereket nevelni kell és nem hagyni hogy nőjön mint a bolond gomba. Ebbe beletartozik az is, hogy példát mutatok neki arra, hogy hogyan viselkedjen idegenek előtt. Ha nem szól rá más előtt a gyerekre a szülő, akkor azt következik, hogy mások előtt bármit meg szabad tenni, mert anya úgy sem szól rám. Védheted ezt a nemtörődöm álláspontot, de tudod amikor az ilyen gyerekek felnőnek és majd el akarnak helyezkedni pl egy munkahelyen, akkor a nevelés hiány bizony nagy hátrány lesz. És akkor ide tartozik az is, hogy a gyereket nem 14 évesen kell elkezdeni nevelni, akkor már késő megpróbálni leszoktatni a csúnyabeszédről vagy rászoktatni az illedelmes köszönésre. Bocsi, hogy én szólok erről a nagy tapasztalt anyáknak.

 • 2017.01.20 13:02:44kovacsbelane

  cupcake25: tuti nincs gyereked. Ha lenne, akkor tudnád, hogy a gyerekek többsége nem kis robot, akit kedvedre idomíthatsz. Vagyis persze nekiállhatsz 3 hónaposan lenevelni arról, hogy kinyilvánítsa az akaratát és érzéseit, kérdés, hogy mi lesz belőle a végén és sok sikert hozzá.
  A gyerekek sírnak, a lehető legrosszabbkor jön rájuk az éhség, a pisilhetnék, az alhatnék és a nemalhatnék, és ha te 2 percet látsz egy család életéből, még egyáltalán nem vagy képben. Nem tudod, hogy mi miért van, mi áll a dolgok hátterében és például a hisztinek is van az a fokozata, amikor anyuka kb annyit tehet, hogy rezzenéstelen arccal lapozgatja a lidlis újságot (az, hogy mennyire rezeg belülről, nem rád tartozik), míg a gyerek befejezi az arconpörgést a sárban.
  Az én gyerekem az üvöltős fajta, még csak fél éves és gyakran még úgy is bömböl, hogy a sétákat és a vásárlásokat az ő napirendjének maximális figyelembevételével szervezem. Az elején persze kínosan éreztem magam, de most már rezzenéstelen arccal kiállom a pénztárnál a sort, mondjuk az is segít, hogy a legtöbbször pozitív emberekkel találkozom, akik nem borulnak meg azon, ha egy gyerek sír/nevet/kiabál stb., sőt.

  Egy perc/alkalom után következtetéseket levonni iszonyú buta dolog, de hidd el, fogod ezt másként látni, ha egy kicsit akaratosabb gyerekkel áld meg a sors.

 • 2017.01.20 13:03:06R2D2 & C3PO

  Mikor a gyerek 3 évesen hisztizett éjjel, hogy ő aztán nem alszik, a felettem lakó egyetemista lány becsengetett (még nagyobb ordítás, immár a félelemtől...), hogy sír a gyerek... Egy élmény volt.
  Meggyőződésem, hogy a mai 20-30-as generáció megérett a pusztulásra. De komolyan.
  Egyébként még nem esett le neki, hogy nekünk sem kellemes a heti 1-2 dorbézolást, trappolást hallgatni, de együtt vagyunk kénytelenek élni és mi is voltunk fiatalok. :P ;)

 • 2017.01.20 13:04:36fizetekmegegysort

  cupkake25: Tudod, benned nem az a legirritálóbb, hogy hülyeségeket írsz, és nyilvánvalóan fogalmad nincs a gyermekpszichológia/gyermeknevelés alapjairól sem. Benned az a legirritálóbb, hogy annyira bölcsnek, okosnak gondolod magad, hogy még csak meg sem fordul a fejedben, hogy azok az anyák, akikről beszélsz, nem nemtörődömségből, hanem tudatos megfontolásból teszik amit tesznek. Akkor szólok: az anyák többsége ma már eléggé tudatosan neveli a gyerekét, legkevésbé sem hülyék. Pontosan tudják, hogy mit és miért követnek. És nincs szükségük az olyan rosszindulatú, ítélkező okostojásokra, mint amilyen te vagy. Tudom, nagyon zavar, hogy csak kiröhögnek, mikor pattogsz a "dehát a gyereket nevelni kell, nem csak hagyni nőni mint a bolondgomba" típusú okoskodásoddal, de sajnos a következő mondatodban beigazolod, hogy fingod nincs a neveléstuományról, így kevéssé válsz hitelessé. Tudod, olyan vagy most, - és bocs az obszcén példáért - mintha szűzlányként épp magyaráznád egy tapasztalt asszonynak, hogy hogyan kell szexelni. Szerintem az elképzeléseidet majd kamatoztasd a gyakorlatban, mert a te gyereked biztos nem fog soha egyetlen csúnya szót sem kiejteni a száján, ha igen rászólsz és varázsütésre abbahagyja, és valószínűleg fűnek-fának kilométer messziről köszönget majd, már 4 évesen. És mindez azért lesz kizárólag, mert te jól megnevelted! :)

 • 2017.01.20 13:14:11Lady.Vengeance

  R2D2 & C3PO: várom az első ilyen megnyilvánulást, a kezébe nyomom a gyereket, elszaladok és lefekszem egy órácskára, míg ő küzd vele. :D És elmesélem, hogy nem baszki, nekem sem móka éjjelente 20x kelni.

 • 2017.01.20 13:28:27fizetekmegegysort

  Lady.Vengeance: deee, neked móóóka! Vagy lusta vagy. VAgy nemtörődöm. Az kizárt, hogy nem direkt csinálod azért, hogy NEKI rossz legyen, az meg még kizártabb, hogy esetleg már próbáltad a sírást valahogy leállítani (csak te tudod, hogy ép 436. alkalommal énekelted el neki aznap éjjel az icipiciházikót, és már nap közben is azt dúdolod, bakker, miközben a két literes kólásüveget is ringató mozdulattal teszed be a spájzba...). :)

 • 2017.01.20 14:23:47cardiobascuralis

  Lady Scarlett:
  A hozzád hasonló idióta picsák üvöltő kölykeihez oda kell menni, és káromkodva rájuk üvölteni, hogy összeszarják magukat. Talán akkor a hozzád hasonló idióta picsa elgondolkodik, hogy mit is baszott el.
  Bár nem valószínű, mert nincs mivel. Az agyad talán arra elég, hogy ne szard össze az udvart. Talán.

 • 2017.01.20 14:27:24cardiobascuralis

  Lady.Vengeance:
  Nem rossz ötlet.
  Kezembe nyomod a gyereket, én meg kibaszom a kukába.
  Ott majd megtalálod, ha kialudtad magad, és addig nem járt arra a kukásautó, vagy el nem vitték a hajlékonyak.

 • 2017.01.20 14:37:02zizi77

  Cardiobascularis, tudod jön még kutyára teherautó!

 • 2017.01.20 14:49:44cardiobascuralis

  zizi77:
  Nem gond, elfér bőven a hasfal alatt a kerekek között.

 • 2017.01.20 15:10:46Lady.Vengeance

  cardiobascuralis: mindig egyfajta különös csodálattal olvasom az ámokfutásaidat.

 • 2017.01.20 15:45:19cardiobascuralis

  Lady.Vengeance:
  Húha... barizunk?

 • 2017.01.21 16:06:16Mensikov

  Nagyobb probléma oszt tényleg ne legyen, ha visít hát visít...engem amúgy nem zavar...

 • 2017.01.21 17:06:11Ice Queen

  Ennek a cikknek semmi köze a hazai viszonyokhoz. Egyetlen magyar anyának sem jutna eszébe, hogy ilyen kis ajándékcsomagokat állítson össze az utastársaknak, se pénze, se ideje, se energiája nincs rá. Én szeretem a kedves ajándékokat, úgyhogy ha bárki meg akar lepni vele elfogadom és kap érte egy mosolyt. Ugyanakkor ilyen esetben teljesen szükségtelennek tartom. A magam részéről nagyon szívesen hallgatnám egy csöppség sírását a Kanári-szigetek felé tartó repülőn.

 • 2017.01.21 17:37:49victor vacendak

  Csak két dolog: egy, páran itt okoskodnak a nevelés hiányáról, hát sok szerencsét egy pár hónap baba neveléséhez. kettő, akit zavar, ajánlom az első osztályt (már ahol van), garantáltan üvöltésmentes zóna.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta