SZÜLŐSÉG

Menő: a diák, aki Rippl-Rónaira írt programot

2017. január 17., kedd 16:25 |

mixed.p1.x = p1.a.x*(1-amt)+p1.b.x*amt. Egy árva kukkot sem ért ebből? Nem baj, mi sem, de nem is ez a lényeg. A rejtélyes képlet egy animáció születésének apró részlete, amit egy 11. osztályos neumannos tanuló készített - önszorgalomból. A munkafolyamat egyes lépéseit pedig egy érdekes és tanulságos blogbejegyzésben részletezte.

„Az eljárás neve face morphing, és kicsit bonyolultabb, mint elsőre gondoltam... Elképesztően sokat foglalkoztam ezzel a bejegyzéssel, annak ellenére, hogy senki nem fogja elolvasni – lehet, hogy kezdem elveszíteni a kapcsolatot a valósággal”  – írja Pintér Tamás, aki osztályfőnöke meghívására látogatott el a Festők, múzsák, szerelmek című kiállításra, ahol megihlette egy képernyőn vetített Zorka-animáció. Annyira, hogy elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne egy programozási nyelv segítségével reprodukálni a mozgóképet.

„A Neumannban (BMSZC Neumann János Számítástechnikai Szakgimnáziuma – szerk.) elég magas óraszámban oktatnak programozást, de a digitális képfeldolgozás egy nagyon speciális szakterület, ezért a tanórákon nem érintjük a témakört. Az Adobe Photoshop egy ideig a tananyag része volt, de az nem igényel programozói tudást, így a képmanipulálással, legalábbis a programozással kapcsolatos részével a szabadidőmben kezdtem el foglalkozni” – mesélte a Díványnak Tamás, aki a programozás mellett a bölcsészettudományok iránt is érdeklődik, ezért munkája során arra törekszik, hogy valamilyen módon ötvözze a két területet.

De, hogy értsünk is belőle valamit: alább a lapozgatgató, beilleszthető embed, ami megmutatja, mit is csinál valójában Tamás.

„A programnyelvek elsajátítása szerintem leginkább a matematikatanuláshoz hasonlítható. Kell hozzá absztrakt gondolkodás, de még fontosabb, hogy képesek legyünk folyamatosan, az adott problémához igazítani, változtatni a nézőpontunkat. De a nyelvtudás is nagyon sokat számít, hiszen rengeteg angol nyelvű tananyag található az interneten. A programnyelvek között pedig elég nagy az átfedés, szinte mindegyik ugyanazon az elven alapul, tehát ha valaki megtanul egy nyelvet, akkor már a többihez is érteni fog, annyira, hogy csak az új programozási nyelv egyedi részleteinek kell utánanéznie” – magyarázta.

„Az animáció elkészítése során meg kellett határoznom az egymásba átmenő képek közös arcvonásainak koordinátáit, ami nagyon időigényes feladat volt, mert rengetegszer újra kellett kezdenem. Ráadásul mivel szerettem volna részenként szemléltetni az animáció menetét, minden egyes videóhoz át kellett írnom a programomat” – árulta el Tamás, aki 14 éves korában, online anyagok segítségével kezdett el programozni.

„Mivel a Zorka-morfhoz használt programkód bármilyen képek között képes átmenetet képezni, szeretnék készíteni egy programot, ami a felhasználó által megadott képekből hoz létre egy animációt. A mozgókép itt természetesen már nem csak a szoftver futtatásakor lenne megtekinthető, hanem a program egy tetszőleges videóformátumba mentené az átmenetet. A hosszabb távú terveim között szerepel a közös arcvonásokat meghatározó koordináták automatikus felismerése is, ami a Cambridge-i Egyetem kutatásán alapulna. A program egyébként egész jól halad, már van egy korai verzióm, ami a felhasználó által meghatározott képekből és a szükséges pontokból képes átmenetet képezni” – fűzte hozzá.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.17 22:06:26indapass

  Ez igen!

 • 2017.01.18 07:09:59NewInsights

  Öröm látni, hogy a Neumannosok között azért akad még értelmes diák!

 • 2017.01.18 18:20:26Neonknight

  Feltalálta a spanyolviaszt...

 • 2017.01.18 19:25:42Dzsontra Volta

  Amikor még érdekelt a grafikákkal baszakodás, akkor én is írtam morphokat,assemblyben, C64-en, mondjuk ez kb. 30 éve volt és én olyan 10 éves körül voltam.

 • 2017.01.19 09:42:46Szilárd Vargha

  nem biztos, hogy helyes azzal "menőzni" és/vagy "menőztetni" programozó fiatalokat, amit már több 100 (1000?) hasonló képességű fiatal megalkotott és közkincsé tett az elmúlt 30 évben... tehetségének kiaknázására vannak még szűz földek... sok sikert hozzá...

  csatlakozva az előző megjegyzésekhez, ime néhany:

  [link]

 • 2017.01.19 10:59:11CsakÚgyValaki

  Értem én, hogy divat a programozó gyerekeket körülugrálni, mert olyan komplexnek tűnik (spoiler: nem az), de azért legyenek határok. Ezt, ahogy többen is mondták, már évekkel ezelőtt megcsinálták, nem nagy kunszt. Sőt, ebből a legkomplexebb rész talán az arcfelismerés, ennek ellenére az első kód darab a jól bevált, szét copy-pastelt lineáris interpoláció algoritmusa. Magyarul: képes megmondani, hogy két érték között egy bizonyos pontom mi az új érték (lényegében súlyozott átlag). Azt is meg kell jegyeznem, hogy a srác biztos nem csinált egy programnyelvet ehhez, mint azt a link címe állítja, csak egy programot
  (Ezt valahogy sikerült eltalálni a címben)

 • 2017.01.19 18:54:36VikMorroHun

  CsakÚgyValaki és Szilárd Vargha: kb. 20 éve foglalkozok hobbi szinten programozással, tehát mondhatjuk, hogy értek hozzá valamennyire. Kicsit erősnek érzem a "nem komplex" jelzőt egy ilyen munka értékelésére. Az pedig, hogy mások már készítettek ilyen jellegű programokat, egy csöppet sem von le a 11-es diák munkájának értékéből. Akkor lenne helyes lenézni, ha egy az egyben átvette volna mások kódját, és csak azt futtatná másfajta környezetben. De a cikk alapján nem erről van szó.

 • 2017.01.20 14:49:21LFather

  Usura - Open your mind. 90-es évek.[link]

  Ügyes srác, le a kalappal de nem kell hencegni olyannal, amit már 25 éve könnyűzenei videoklipben is láttunk.

  Ettől függetlenül gratula.

 • 2017.01.21 09:16:10dark future

  az újszülöttnek minden vicc új

 • 2017.01.21 20:39:28szbzs.2

  dícséretes, hogy valaki inspirálódik valamiből, stb.,

  "kíváncsi lennék", hogy a hivatkozott "Festők, múzsák, szerelmek / Zorka arcai" ([link] ) alkotói látták/tudat alatt emlékeztek-e(?) a[link] (ra), (semmi jelentősége nincs, meg nyilván visszamehetnénk az egyik legismertebb példához:[link] )

  "Eredetileg úgy terveztem, hogy az átmenet az interneten is megtekinthető legyen (valós időben, nem videóként), de erről pár óra keresgélés és próbálkozás után lemondtam, mert kiderült, hogy nem tudnám felhasználni a külső (Java alapú) könyvtárakat."

  értem én, hogy a Processing "jó/érdekes", de amikor már a "csapból is a JS folyik", akkor miért nem JS-ben áll neki az ember? ([link] ) (sőt van JS-re portolt változata a Processingnek is, bár az nem teljes)

 • 2017.01.21 20:53:43szbzs.2

  apropó, ha már "morphing" és valakit érdekel az, hogy 1973-ban (hagyományos, azaz rajz) animációban, de számítógépen mit is alkotott Földes Péter ([link] ), akkor nézze meg a "Hunger"-t ("Éhség"-et):[link] ("Az 1974-ben elkészült Éhség az 1974-es cannes-i filmfesztiválon a rövid film kategóriában elnyerte a zsűri díját, a következő évben a legjobb animációs film BAFTA-díját és Oscar-díjra jelölték a legjobb animációs rövidfilm kategóriában.")

 • 2017.01.22 14:58:39apro_marosan_petergabor

  Komoly versenyző...hajrá, így tovább!

 • 2017.01.22 16:27:35treffhetes

  Aki ezen a cikken fanyalog, az szerintem leginkább irigykedik. Szerintem ez egy nagyszerű dolog, hogy valaki valamilyen műből inspirálódik és alkot valami speciálisat. Ebből tanul is és készít is valamit (amiből esetleg msáok is inspirációt meríthetnek). Az ilyenekből inkább lesz a jövő Sergei Brin-je, mint az irigy fanyalgókból. Én szurkolok neki, hogy lelje továbbra is örömét abban, amit csinál és ne hagyja magát elbizonytalanítani az ilyen nímandok "szájkaraté"-zésétől :-P

 • 2017.01.22 22:07:59viharangöntő

  Engem az ilyesmi mindig is untatott, untat és untatni fog. Nem hat meg, ha mindenféle számítógépes trükkökkel képeket alakítanak át, sokkal jobban meghat, ha valaki ecsetet ragad, és fest egy saját képet. Ha úgy tetszik, őstulok vagyok, aki nem képes lépést tartani a korral.
  Csakhogy. Még én is látom, őstulok létemre, hogy az ilyen gyerekek jelentik a jövőt, és rájuk kellene milliárdokat költeni - arra, hogy minél többen legyenek, és minél többre vihessék -, nem pedig arra, hogy egy enyveskezű csirkefogó közpénzből stadiont építtetsen a háza mellé, és - ugyancsak közpénzből - feltőkésítse a rokonait, haverjait és pribékjeit.

 • 2017.01.26 08:44:19CsakÚgyValaki

  VikMorroHun abszolút nem azt mondom, hogy bárki kiráz egy ilyet a kisujjából bármikor, de szerintem egy ilyen készítése nem egy akkora feladat, hogy ezzel hencegni kéne (nagyon kétlem, hogy a srácot csak úgy megtalálták). Nála fiatalabb srácok már csináltak nagyobb dolgokat is, igaz, azokról egy weboldal se írt

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta