SZÜLŐSÉG

10 dolog, amiről gyerekeinknek már fogalma sem lesz

2017. január 11., szerda 17:00

Mit csináltak az emberek, mielőtt feltalálták a nosztalgiát?! - jutott eszembe a graffitikönyves bölcsesség, miközben azon lamentáltam, hogy hova tűntek a régi jó telefonbetyárok. Talán felnőttek, és nem termelték ki a következő generáció betyárjait? Ezt akár magamtól is kérdezhetném, ugyanis az Y-generáció oszlopos tagjaként magam is szórakoztam osztálytársaim társaságában a régebben még közkedvelt időtöltésnek számító tevékenységgel.

Az Y generáció egy új típusú nemzedék, melynek kialakulásában a technika száguldó fejlődése játszott rendkívül fontos szerepet. Ha az 1900-as évek utáni időszakot felosztjuk, akkor ez a generáció a negyedik a sorban, az 1980 és 1999 között születetteket soroljuk ide. (wikipédia)

Vajon a mi generációnk Bárány vezetéknevű tagjai már nem fogják megismerni a „Halló, Bárány lakás? - Itt a farkas!” erősségű poénokat? Nem mintha ettől rosszabb lenne a mai gyerekeknek, mert talán nincs telefonbetyárkodás, de van internet, oltás a méhnyakrák ellen, és pár ezer forintból vehetünk repülőjegyet egész Európába.

Kortársaim közül lassan mindenkinek gyereke lesz, sőt, a második, harmadik is megszületett már valahol. Egy marék szintén Y-generációs munkatárssal elgondolkodtunk, hogy milyen dolgok, játékok, tárgyak, szokások rabjai voltunk gyerekkorunkban, és mik azok, amik ezek közül már teljesen kikoptak, és ha megemlíteném egy mostani gyereknek, gyanakvással vegyes meglepetéssel az arcán vágná rá, hogy még életében nem hallott ilyen baromságról. Íme az első tíz dolog, ami eszünkbe jutott:

1. Telefonbetyárkodás – Kis lakás? Akkor cserélje nagyobbra! Se telefonkönyv, alig van már vonalas telefon, ráadásul a mostani számkijelzős telefonokkal a lebukás is garantált...

GettyImages-50773436
Fotó: Allan Grant / Getty Images Hungary

2. Papírgyűjtés házalással – Nagyon furcsa, hogy ezt gyerekkorunkban egyáltalán engedték a szüleink. Engem például kiverne a hideg veríték, ha gyerekem úgy döntene, hogy vadidegen lakásokba kéredzkedik be pár újságpapírért. Mondjuk valószínűleg nem is járna akkora sikerrel, hiszen a nyomtatott sajtó kiszorulóban van, mert „megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások”.

3. Emlékkönyv - aki élt és mozgott, annak volt emlékkönyve. Na jó, lehet, hogy csak a lányoknak. És akit egy kicsit is jobb kézügyességgel áldott meg a mindenható, annál tornyokban álltak az emlékkönyvek, mert mindenki az ő rajzát akarta a saját könyvében tudni. A rajzok mellé pedig jól bejáratott idézetek kerültek, és persze ne feledkezzünk meg a könyv lapjának sarkát behajtó „titkosításról” sem!

4. Takarékbélyeg – elég homályos emlékeim vannak róla, de az rémlik, hogy szép színesek voltak a kicsi bélyegek, az iskolában lehetett őket megvenni, amit aztán beragaszthattunk a bélyeggyűjtő füzetbe, mert "Sok kicsi sokra megy!", avagy "Fillérekből lesz a forint!". Soha, senki nem használta fel valószínűleg semmire. Tényleg, egyáltalán mire volt jó?

5. Barátságfüzet – fogtunk egy füzetet, és minden oldal tetejére egy-egy kérdést írtunk, majd körbeadtuk a barátainknak, akik beleírták a válaszaikat. Mostani fejemmel már egy kicsit belemenősebb kérdéseket írnék, de akkor még mindenki megelégedett azzal, hogy melyik szín a kedvence, vagy ki a kedvenc sportolója. Sajnos nem őriztem meg, mint kordokumentumot, pedig annak ellenére, hogy elég jelentéktelen kérdések voltak benne, azért jó lenne visszaolvasni őket.

6. Köpeny – a köpeny nagyjából a „mi generációnkig” szorosan összetartozott az iskola fogalmával. Egyrészt védte az ember ruháját a kosztól, másrészt jótékonyan elfedte a társadalmi, anyagi és egyéb különbségeket a gyerekek között. Osztálytársaimmal együtt persze gyűlöltük a köpeny intézményét.

7. Sörgés – már leírni is fura ezt a szót, a word sem ismeri, pirossal aláhúzza. Őszintén szólva nem tudom, hogy teljesen „kipusztult”-e a sörgés, én mindenesetre mióta játszótérre járok a gyerekemmel, egyszer sem vettem észre, hogy bárki sörgött volna bárkivel. A sörgés általában kislányok körében volt népszerű: két lány szembeállt egymással, megfogták egymás kezét, és körbe-körbe ugráltak, illetve egyik lábbal ugrottak, másikat pedig húzták maguk mellett.

8. Filmslágerek magyarul – akármilyen ciki is, szinte mindenki ismerte a magyar popzene eme fura zsákutcáját. Igen, nekem is volt kazettám, rajta pl. az Emánuel című film magyarított zenéje. Szerzői jogi szempontból is aggályos volt a dolog, ízlésbeli problémák is adódtak, de ezek akkor nem tűntek fel.

9. Könyvtárazás - Mármint nem abban az értelemben, hogy kikölcsönzünk olvasnivalót, mert az szerencsére létezik, sőt, elég sok iskolában viszik is a gyerekeket rendszeresen a könyvtárba. De utánanézni a dolgoknak a kiselőadáshoz már nem kell elmenni a könyvtárba. Nem mintha ez baj lenne.

GettyImages-553204017
Fotó: Rae Russel / Getty Images Hungary

10. Pénteken négykor az óránál - Nem csak Az Óra nincs már meg, hanem a kapcsolattartás módja, intenzitása is tökéletesen átalakult. Nekünk is nehéz visszaidézni azt az érzést, hogy régen tényleg úgy csináltunk programot, hogy megbeszéltük, hogy három nap múlva négykor találkozunk a Moszkván, akkor odamentünk, és találkoztunk a Moszkván. Ha a másik nem volt ott, akkor vártunk. Ha nagyon, nagyon sokáig nem jött, és véletlenül volt telefonja, akkor a fülkéből megpróbáltuk felhívni. 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.11 22:16:10spinneli

  Ha egyébként régi kislányoknak való játék, a gumizásra emlékszik valaki?

 • 2017.01.11 22:42:47csakférfi

  Építőtábor ahol a szőllőt kellett kapálni.
  Tábortűz ahol mozgalmi dalok és szerelmek születtek éjszakánként.
  Bakker!
  Megöregedtünk.
  :) :)

 • 2017.01.12 07:04:15Tralfamador75

  .

 • 2017.01.12 07:04:56Tralfamador75

  A sörgés nálunk recsézés volt :-DDD

 • 2017.01.12 08:01:38gchg

  1,50-be került egy gombóc fagyi, 10 forintba egy 2 decis, üveges kóla az iskolai büfében, és kétforintost kellett a telefonfülkében bedobni...
  Nekünk telefonunk se volt, az unokatesóméknál betyárkodtam (random számokat hívtam fel), amíg rám nem szóltak. A középiskolás barátnőimmel leveleztünk a nyári szünetben (igen, kézzel írt levélben), ha meg a koliból sürgősen haza kellett üzenni, akkor a szomszédba telefonáltam.
  Minden ősszel mentünk a téeszbe segíteni paprikát szüretelni. Majd beleszakadt a derekunk, mégis imádtuk, mert három napig nem kellett suliba menni.
  Mesekönyvek... volt bennük vagy öt színes kép, a többi fekete-fehér ceruzarajz. Egy esti mese volt csak, EGY, a gyerekeim a youtube meg a DVD korában ezt el se tudják képzelni...
  Gumiztunk... erre senki sem emlékszik? És a tízperces szünetekben körjátékot játszottunk. Csak úgy, magunktól.
  Távirányító nem volt. A tévénken hat gomb volt, azt se tudtuk, minek, amikor csak két csatorna volt. Sőt, még régebben csak egy, és azon se volt adás hétfőnként. No de vasárnap délelőtt! Akkor jött a Delta! :))))
  Kazettás magnó, ami mellett kapásra kész kézzel ültem, hogy felvehessem a rádióból a jó számokat. Aztán ha megvolt, megpróbáltam leírni a szövegüket. Fonetikusan. :D Most bezzeg... két kattintás, és szól a zene, másik két kattintás, és megvan az eredeti szöveg is a neten.
  És végül: életem elfő színes filmje videóról egy hangalámondásos Ghost volt. :)

 • 2017.01.12 08:09:34A nick név már létezik

  Mi is recséztünk! :D
  És igen, a gumizás.. az igazán menőknek 2-3-5 m hosszú volt. A vasboltba (!) jártunk érte, ha elveszett/használhatatlanná vált.
  Jaj, a Delta, meg a Kudliknéni. De jó is volt. (a zenéje most is a fülemben van, meg a fekete alakok a hóban)

 • 2017.01.12 08:35:12fv1977

  A sörgést mi kocsérozásnak hívtuk (Tolnában) - de imádtam csinálni! :) És igen! A gumizás is a kedvenc volt!

 • 2017.01.12 09:37:51Castle Black

  Szintén kocsérozás (Somogyban), de nagyon szerettem. :-)

 • 2017.01.12 10:54:25Kutul

  Igen, a gumizás:-) Nekem két lányom van, amikor alsósok voltak, megmutattam/megtanítottam nekik, (vettünk a rőfösnél kb. 6 méter gumit ) nagyon tetszett nekik! Vitték a suliba is, sőt! Amikor egy balatoni, családi nyaraláson a kempingben játszottuk szinte mindenki megállt nézni...van aki azért, mert ismerte("de jóóó, hogy szerettem én is"), van aki azért, mert még nem ismerte("de jópofa"):-)
  Igaz, most már nagyok és nem játszunk ilyet, de hátha továbbadják majd...

 • 2017.01.12 12:10:53Pillaga

  Mi is simizésnek hívtuk! :))) (Bp) És volt a Bélás (= 2 ft-os a fülkéhez)...!! :)) És igen, az óra a Moszkván és a Nyugatinál!! :)) (Bár utóbbi még ott van...)

 • 2017.01.12 13:00:05Luighi

  @A nick név már létezik: A "Delta: niggerek a hóban" az Amundsen és társai filmje. Amit a Déli-Sark felé menve készítettek annak felfedezésekor (Ők voltak a dokumerntáltan elsők arra)
  Az nem jut eszembe mi volt a neve, ami elsősorban a kamaszodó "felsősök" játéka volt, körben állás (táncolás), pár kiválasztás, különtánc, SMACIZÁS (mint lényegi elem!). :-DDDD

 • 2017.01.12 13:42:49Csipyke

  @Pillaga: Bélás az ezres (Bartók Béla volt rajta).

 • 2017.01.12 13:51:27Bogika78

  Nem tudtam, hogy azt "sörgésnek" hívják, nálunk senki sem ismerte ezt a szót… azt a körbejárós-lábhúzós-tapsolós-halandzsaverséneklős játékot imádtuk játszani, de nem hívtuk sehogy, csak csináltuk :)

 • 2017.01.12 14:37:21Zephyrous

  Mi sergésnek hívtuk.

 • 2017.01.12 15:37:16Jenő a jövő

  Re Csipyke:
  Neked már az ezres volt a "Bélás". Egy kicsit öregebbeknek mér a régi jó öreg sárgaréz két forintos volt a "Bélás". Amivel a régi szürke telefonok működtek. Hívtuk mi még tantusznak is, de a még nálam is öregebbeknek a tantusz az tényleg tantusz volt (értsd: különleges érme formájú fél basz, amit külön kellett megvenni, hogy telefonálhass). Később alakították át a utcai telefonokat úgy, hogy a két forintossal is(?) lehessen telefonálni.
  Nálunk az óraközi szünetekben vérre menő küzdelem volt a pingpong asztalokért. És persze mindig az volt a király akinek volt labdája. Rengeteget forgóztunk.
  Az orvos szüleimre tekintettel (nekünk volt telefonunk) a telefonbetyárkodás nálunk alap volt a tesómmal. Amíg aztán egyszer lebuktunk és két anyai pofon kíséretében le nem beszéltek a folytatásról.

 • 2017.01.12 15:38:24Jenő a jövő

  fél = fém
  bocs

 • 2017.01.12 16:46:33Boise

  A sörgést mi pörcsizésnek hívtuk.
  A takarékbélyeg kb. úgy működött, hogy mindig venni kellett, amíg be nem telt és ha igen, akkor kaptunk valamennyivel több pénzt vissza. Pl. 1000 Ft volt benne húszas bélyegekben és végül kaptál mondjuk 1100-1200 Ft-ot, ha beváltottad. Ez amolyan takarékbetétkönyv volt gyerekeknek, ők is kipróbálhatták a gyűjtögetést és nem kellett személyi, meg számlát nyitni.
  Emlékkönyv még mindig van! Legalábbis én nemrég írtam egy 10 éves kislánynak az emlékkönyvébe :)

 • 2017.01.12 17:28:28R2D2 & C3PO

  Gumizás is van, tekintve, hogy a Decathlonban árulnak csodaszép gumikat. Pl. rózsaszínben.

 • 2017.01.12 18:20:19hennpger

  @Luighi
  A fekete alakok. És pont. Akkoriban ez volt a HD.

 • 2017.01.12 19:24:24Nephin

  Sikizés, sikázás, Sopron. :D

 • 2017.01.12 20:05:40gym

  @Pillaga: akkor Te igen fiatal vagy. :) A bélás a régi réz(színű) kétforintos volt eredetileg. Nem tudom, miért hívták így, Béla nem volt rajta.

 • 2017.01.12 20:06:13gym

  Ja, nem. Az előző kommentem Csipykének szólt.

 • 2017.01.12 20:08:50gym

  Akkortájt még 10 filléres alapon ultiztunk, és nagy dolog volt, ha "robbant a bélás", azaz valaki csak kétforintossal tudta kifizetni a veszteségét, mert elfogyott a kisebb pénze. Most 10 forintos alapon ultizunk...

 • 2017.01.12 20:32:50Blogár Béla

  Tejeskanna!
  Nem vagytok elég öregek, hogy ismerjétek! :) Gyerekkoromban minden háztartásban volt ilyen, a tejet ebbe mérték ki a boltban. Megjegyzem a tejfelt dettó, de azt akármilyen kisebb edénybe vittük haza. Ez volt ám az igazi környezetvédelem!

 • 2017.01.12 20:40:22Mák Vilma

  A sörgés/sürgés nálunk - akármilyen hihetetlen - "sündizés" volt. Azóta sem hallottam ezt a szót. Palóc vidék... Legális tudatmódosítónak használták a kislányok, jól el lehetett szédülni. :)

 • 2017.01.12 20:43:06Mák Vilma

  Blogár Béla: ne is mondd - a guta kerülget, amiért annyi szemetet termelünk a sok azonnal eldobott csomagolással - de persze én is termelem-termelem, aztán szelektálom-mosogatom, hajtogatom-kidobom, és reménykedem, lesz belőle valami hasznos.

 • 2017.01.12 22:05:30cardiobascuralis 3

  "a mostani számkijelzős telefonokkal a lebukás is garantált"
  Ja, annak a műszaki analfabétának, aki nem tudja kikapcsolni a számkijelzést.

  "a nyomtatott sajtó kiszorulóban van"
  Odaadnám neki a tegnapi Indexet. Meg a holnapit.
  Újságírókkal együtt, úgyis selejt mind.

  "Takarékbélyeg – Tényleg, egyáltalán mire volt jó?"
  Húbazmeg, ekkora aggyal nem vagy te indexes?
  Takarékoskodásra. Beváltották tanév végén pénzre.

  Sörgés - gondolom, jászsági vagy. Máshol sürgésnek vagy simizésnek nevezik.

  "rajta pl. az Emánuel című film magyarított zenéje"
  Húbazmeg! Index... Színvonal... Lassan te is kaphatsz valami neves kitüntetést, mint a többi méltó indexes.
  Az Emánuel férfinév. A film címe Emmanuelle, és egy nőről szól.
  (A kemény szexjeleneteket is tartalmazó meg Emanuelle, és ott egy félvér csaj a főszereplő, nem Sylvia Kristel.)

 • 2017.01.12 22:31:10cardiobascuralis 3

  bloggys:.
  "Meg az is milyen volt már, hogy volt MTV1 meg MTV2."
  Egyik sem volt. 1. műsor és 2. műsor volt.

  "Adás is csak reggeltől estig volt."
  Azért az éjfél utáni időpontot nem nevezném estének. Kevered Romániával.

  "hétfő volt Brezsnyev temetésének napja, aznap egész nap azt nyomták"
  Merthogy 1982-ben már nem volt hétfőn műsorszünet egyébként sem.

  kisstomi1965:
  BAZ megye melyik részén? Dél-Borsodban simizés.

  "amit gyerekeink nem fognak soha csinálni"
  Négercsókot enni, és egy négercsókért mindenüket odaadni. :-)

  Rokkantnyugdíjaspornósztár:
  olgi:
  R2D2 & C3PO:
  A takarékbélyegre pont annyi kamatot adtak, amennyit a malacpersely ad.
  Csak annyi volt, hogy egy összegben kaptad vissza.

  spinelli:
  "azt hiszem egyes boltokban rendesen elfogadták, mint fizetőeszközt"
  Nem.

  Boise:
  "és végül kaptál mondjuk 1100-1200 Ft-ot, ha beváltottad"
  10% vagy pláne 20% kamat a szocializmusban, 8 hónapra? (A takarékbélyeg iskolaévre szólt, szeptembertől május végéig.)
  Nem adtak rá semmi kamatot.

 • 2017.01.12 22:36:22cardiobascuralis 3

  Mi még 15x15 centis kötött akármiket is vittünk be, amit összevarrtak aztán a vietnami gyerekeknek takarónak. Őszintén szólva nem tudom, mi volt a neve, angolul patchwork.

  csablak:
  "3 Ft volt a tej literje."
  Nem, 3,60 volt, mint a kenyér kilója.

  R2D2 & C3PO:
  "Ma ezerszer jobb gyereknek lenni. :)"
  Én ebben nem lennék ennyire biztos.

  "Ma is kell könyvtárazni, ha nem akar teljesen komolytalannak látszani az ember..."
  Nem tudom, hallottál-e már róla, de nemrég feltaláltak egy internet nevű izét.

  csakférfi
  "Építőtábor ahol a szőllőt kellett kapálni."
  Én mondjuk az M3-at építettem Hatvannál, meg almát szedtem.

  gchg:
  "1,50-be került egy gombóc fagyi, 10 forintba egy 2 decis, üveges kóla"
  Én emlékszem még az 50 filléres gombóc fagyira a és 2 forintos kólára is. Te már az infláció gyermeke vagy.
  De még a telefonreklám is az volt sokáig, hogy "1 Ft-ért 2 ember 3 percig beszélhet".

  Csipyke:
  "Bélás az ezres (Bartók Béla volt rajta)."
  Francokat, bélás a réz kétforintos volt. A bartókos ezres csak kb. a 80-as évek közepén jött ki.

  Érdemes megnézni a Dögkeselyű című filmet, ahol a taxisofőr (Cserhalmi) még csupa 500 Ft-osban kapja a váltságdíjat.

 • 2017.01.12 23:59:56Drednaught

  #MemberBerries

 • 2017.01.13 06:47:49kisstomi1965

  caediobascularis 3
  50 filléres gombóc fagyi: és az az elmés gépezet, amibe bele kellett rakni a pénzt, hogy a fagyis csak a fekete gombot kelljen megnyomja, és mérhesse a gombócokat az ostyatölcsérbe

  BAZ megye melyik részében volt kocsizás a neve? az információm Miskolcról származik, az asszony odavalósi

 • 2017.01.13 07:36:19tmm

  Paradicsomszedés a helyi téeszben. 2 nap meló, szorgalmasabbaknak napi 50 vödör paradicsomért kb 300 forint.
  Úttörőmozgalom: eskütétel, egyenruha, értékrend, fegyelem.

 • 2017.01.13 11:41:07nagymadár

  Cardio: adtak kamatot, egész biztos - legalább is az én időmben, 82-ben fejeztem be az általánost.

 • 2017.01.13 13:30:31csakférfi

  Blogar béla
  10 ft.-ért csappig töltötte a tejgyüjtős a 2 literes vas zománcos piros kiskannát.
  :)

 • 2017.01.13 13:36:09csakférfi

  Ott születtem .
  Hatvanban.1966- ban.
  Csépán voltunk 84-ben.
  Belezúgtam egy füzesabonyi kislányba.
  Bakker.
  Egy valahanyadik élet.

 • 2017.01.13 13:57:08Je ne suis pas Charlie Hebdo!

  Mi is simiztünk, ugróköteleztünk és bigéztünk (két fadarabbal, nagyon féltem tőle, hogy kiverik a szemel toltam bélyegbe a pénzemet, iskolaév végén beváltottam a postán.
  20 fillér volt a kis m). Volt jojó, similabda és tiki-taki.
  Volt egy olyan madzagos játék, amikor egymás kezéről kellett átvenni, nem tudom a nevét.
  Én rendületlenügombóc, 50 fillér a nagy gombóc fagyi, 20 fillér a frutti, 30 fillér a kőkemény karamella, de én nem pazaroltam ilyenekre a pénzemet. Inkább levonót vettem, amit vizezve lehetett a papírra tenni.
  Volt négerbabám hosszú (fekete, szőke, vörös) hajjal, imádtam.

 • 2017.01.13 13:57:08Je ne suis pas Charlie Hebdo!

  Mi is simiztünk, ugróköteleztünk és bigéztünk (két fadarabbal, nagyon féltem tőle, hogy kiverik a szemel toltam bélyegbe a pénzemet, iskolaév végén beváltottam a postán.
  20 fillér volt a kis m). Volt jojó, similabda és tiki-taki.
  Volt egy olyan madzagos játék, amikor egymás kezéről kellett átvenni, nem tudom a nevét.
  Én rendületlenügombóc, 50 fillér a nagy gombóc fagyi, 20 fillér a frutti, 30 fillér a kőkemény karamella, de én nem pazaroltam ilyenekre a pénzemet. Inkább levonót vettem, amit vizezve lehetett a papírra tenni.
  Volt négerbabám hosszú (fekete, szőke, vörös) hajjal, imádtam.

 • 2017.01.13 13:58:29Je ne suis pas Charlie Hebdo!

  Nem én szerkesztettem ezt a baromságot, hanem a blogmotor.

 • 2017.01.13 15:09:29Doryyka

  Én Hevesben sörögtem (Egerben).

 • 2017.01.13 16:27:50Dor B. Zoltán

  1. Ma is vannak számkijelzés nélküli hívások.
  2. Papírgyűjtés házalással 2015-ben is létezett Tápiószecsőn (gondolom máshol is).
  3. Emlékkönyvem nekem is volt, fiú létemre, abba gyűjtöttem autogramokat. A teljesség igénye nélkül: Fülöp Zsigmond, Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán, Görbe János, Tolnay Klári...
  4. Takarékbélyeg. Nem tudom, mikor veszett ki, és van-e helyette hasonló, de nem volt butaság, most is lehetne valamilyen formában.
  5. Barátságfüzet - ehhez nem tudok hozzászólni, gyerekkoromban mifelénk nem volt szokás.
  6. Köpeny - nagyon kéne ma is, kevesebb divatmajomkodás lenne az iskolában, illetve kevesebb gyereket cikiznének a szegényesebb ruházkodása miatt.
  7. Sörgés: kuszizásnak ismertem mifelénk.
  8. Filmslágerek magyarul: Gergely Róbert for president! :-D
  9. Könyvtárazás - virtuális lett, a mostani időjárásban, az éppen szakadó hóban jobb is.
  10. "Hétre ma várom a nemzetinél, ott ahol a hatos megáll."

 • 2017.01.13 16:43:01cardiobascuralis 2

  kisstomi1965:
  Fagyi - nem, sima fagyiskanál. 1 Ft-ért már 2 gombócot adtak.
  A kocsizást ne tőlem kérdezd, nem én írtam.
  Dél-Borsodban simizés, gondolom, a shimmy angol tánc nevéből.

  nagymadár:
  Nem adtak rá, teljesen ugyanaz volt, mintha otthon a malacperselybe dobáltad volna a pénzt. Annyi volt, hogy a legtöbbet takarékoskodókat év végén kitüntették (általában könyvjutalom, de akkor egy átlag könyv még 20 Ft körül volt).
  A banki (bocs, OTP-s, mert akkor csak az volt) kamat sem volt több évi 5%-nál.

  csakférfi:
  Nem is csodálom, mikor 7 forint 20 fillérbe került 2 liter tej.

  Je ne suis pas Charlie Hebdo!:
  A bigézés a krikett magyar falusi változata.
  Első lépésben egy két végén kihegyezett, kb. 10 hosszú és seprőnyél vastagságú fadarabot (bige) egy földbe vájt, 2-3 cm mély árok fölé helyezve ellöknek egy bottal, majd ahol leesik, az egyik végére ütve egy léccel felperdítik a levegőbe, ahol ugyanezzel a léccel dekáznak vele (a dekázások száma szorzószám lesz a végén), majd nagy erővel elütik, és lemérik a távot (lépésben), amennyire a kiinduló ároktól földet ér. Aztán ezt a távot összeszorozzák a dekázások számával, és az lesz a pontszám.

  "olyan madzagos játék, amikor egymás kezéről kellett átvenni"
  Macskabölcső. A népi nevét nem tudom.

  Levonó - rég hallottam már ezt a szót a matricára. :-)
  Miskolc környékéről vagy? Arrafelé használják.

  (A miskolciak ma is úgy köszönnek a szia helyett, hogy cső-cső. idősek is, fiatalok is. :-)

 • 2017.01.13 16:49:34cardiobascuralis 2

  Dor B. Zoltán:
  6. Egyetértek, a köpeny nem volt rossz dolog.
  8. Gergely Róbertet nemrég láttam-hallottam egy Omega-számora épülő darabban (A Gyöngyhajú lány balladája), hát valahol a szörnyű és a borzasztó között. Nagyon szar hangja van.
  10. Ja, vagy János, legyen fenn a János-hegyen, estére odavárom. Esetleg legyen a Horváth-kertben Budán, szombaton este fél 8 után.
  Tényleg nehéz elképzelni, hogy tudtunk találkozni akkoriban, nemhogy mobil, de vezetékes telefon sem volt a legtöbb helyen. Ha valaki megbetegedett, és nem ért oda, és nem tudtad a címét sem, akkor örökre elveszett (úgyhogy a csajoktól vagy egy címet kellett kérni (és megjegyezni), vagy megbeszélni, hogy ha valami közbejönne, akkor kinek mi a törzskocsmája/törzsszórakozóhelye).

 • 2017.01.14 17:39:33Jóléti Dán Kekszesdoboz

  Diolenmoby köpeny alap

 • 2017.01.14 22:49:35Tibor bá

  Taknyosok! :-) A telefonfülkéből tantusszal lehetett telefonálni. Egy telefon tantusz 60 fillérbe került.

 • 2017.01.23 17:46:18Ohnsu

  Köpeny modernebb formában, mint pl iskolai egyenruha támogatnám.
  Persze nem túlzásba vitt, strapabíró, illetve rászorulóknak állami támogatással. (szigorúan nem érzékeltetve, hogy ezt abból vásárolták)

 • 2017.01.23 19:22:10AlphaTauri

  Mi kocsikázásnak hívtuk, Fejérbe...

 • 2017.01.24 04:22:20geegee

  Bróhaha, hát igen, akkor szépen sorban:
  1. telefonbetyárkodás.Katonaságban még marháskodtunk ilyennel, a "néphadseregben" ingyen volt a percdíj is, tőlem kvízjátékban nyert valaki egy mázsa bagolyköpetet, azóta is várja valszeg... :D
  2. Papírgyűjtés, egyetértek, engem is verne a víz manapság, ha a kölök ezzel akarna pénzt keresni illetve találni
  mondjuk az idegen helyekre történő pénzes húsvéti locsolkodás is ugyanez a ketegória...
  3.Emlékkönyvük csak a lánmyoknak voltak... de én is emléxem azért a dologra f@sziként... :D
  4:takarékbélyeg.Valahogy kimaradtam belőle.de igyekeztem azért én is takarékoskodni, persely, üvegvisszaváltás stb az ment ezerrel.
  5.Barátságfüzet. Sose hallottam róla...
  6.Köpeny, adom, ugyanígy...
  7.Sörgés, igen ez a kis bestellák szórakozása volt iskolai szünetekben, játszótéren.Mi valahogy máshogy hívtuk, simizésnek, vagy minek...
  8.Szerzői jogok.Egyetértek, ez akkor senkit se érdekelt, a szerzőket sem.Nem véletlen volt a 80-as évek vége felé a kétkazettás magnók virágkora, boldog-boldogtalan másolt mindent, mégse volt belőle baj...
  9.Könyvtárazás.Hát ja, nem feltétlen hátrány auzért, hogy otthonról is minden elérhető, a wéwéwé tudja minden kérdésre a választ...
  10.Kapcsolattartás.Hát ez is jah.Bennem a postai levelezés maradt meg nagyon, ha valakit el akartunk érni, levelet írtunk neki, papírra, borítékban, postán bélyeggel feladni.Manapság ez a fogom a fejemet-kategória.És akkoriban az ország túlsó felét megjárta a levél oda-vissza másfél nap alatt...

 • 2017.01.24 13:02:40hanzsu

  Szuper cikk... azok a szép emlékek! Mi a sörgést csörizésnek hívtuk. Kis unaloműző forgós játék csajoknak. :) ("Csörizzünk?")

  Viszont az én generációm (1984) még nem minden általam ismert tagja anyuka/apuka érdekes módon, meglehetősen kevesen vannak, akik már szülők.

 • 2017.01.25 19:59:14fv1977

  Luighi: a smacizós körjáték mifelénk ez volt:

  "Körben áll egy kislányka,
  Lássuk, ki lesz a párja,
  Lássuk, kit szeret a legjobban,
  Azzal forduljon gyorsan.

  Ezt szeretem legjobban,
  ezzel fordulok gyorsan!
  Vége, vége, vége mindennek,
  vége a jókedvünknek."

  És igen, puszi a végén (fiú csak lányt, lány csak fiút választhatott), lehetőleg "véletlenül" szájra :D

 • 2017.01.26 06:46:43ColT

  "vadidegen lakásokba kéredzkedik be pár újságpapírért. Mondjuk valószínűleg nem is járna akkora sikerrel, "
  Miért? Tele minden szórólappal, ha kell, ha nem.

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta