SZÜLŐSÉG

Kucu megdöglik, az élet pont ettől megy tovább

2017. január 9., hétfő 12:44

Kucu – szögezzük le – mindenképpen kolbászként végezte volna. Ez volt az élete értelme: hogy levágják, és valaki jóllakjon vele; ahogy az összes többi mezőgazdasági haszonnövény és –állat, a szőke búzától a cukin totyogó kiskacsáig, annak köszönheti a létét, hogy az embernek ennie kell.

Kegyetlen, de ez van. Aki ezen sóhajtozik, attól csak annyit kérdeznék: és az ebéd mi volt?

Ennél azért eggyel bonyolultabb ügy az a videó, ami a hétvégén bejárta az egész internetet, nem kis felháborodást keltve állatvédőkben és szülőkben egyaránt. A valójában teljességgel értékelhetetlenné tett, kikockázott képsoron azt lehet leginkább hallani, hogy egy sejthetően óvodáskorú gyerek az apja biztatására ledöf egy disznót.

A rendőrség egyébként már eljárást is indított a Pécs környéki szülők ellen, méghozzá állatkínzás miatt, mivel a törvény szerint, mielőtt ledöfik a disznót, el kellett volna kábítani.

GettyImages-56316288
Fotó: Tim Graham / Getty Images Hungary

A felháborodásnak viszont pont az állatbarát része nem jött át a kommentekből, amiket kitartóan végigolvastam több cikk alatt is. A legtöbben amiatt jajgattak, hogy a kisgyereket biztatják kegyetlenkedésre a szülei.

Aki vidéken, faluban, kisvárosban vagy tanyán nőtt föl, pontosan tudja, hogy a disznóvágás ott hozzátartozik az élethez, nincs mit sápítozni rajta. Vagyis valaha még hozzátartozott, ma már nem igazán, mert az egy más világ. Ma már, a négyezer forintos repülőjegyek világában senki sem áldozza be a szabadságát a disznótartásért, igaz, anyagilag sem éri már meg igazán.

De aki valami miatt még mindig tart állatot, például, mert tudni szeretné, hogy mivel etették, és milyen gyógyszermaradványok lehetnek a húsban, ami a tányérjára kerül, az pontosan tudja, hogy az állattartás egy más világ. Ami innen, a városból nézve, elképesztően sok áldozatot követel az egész családtól, ott viszont életforma.

Aki állatot tart, az nem utazhat el akármikor, amikor akciós ajánlat érkezik a WizzAir-től vagy a Szállásvadásztól, sőt, leginkább soha nem utazhat el, még az évi egy családi nyaralásra sem. Akinek állata van, az télen, most, a mínusz húszban, meg vasárnap és karácsonykor is, és mindennap kimegy, és etet, itat, almoz. Akinek disznaja van, annak a gumicsizma nem divatkellék, hanem létszükséglet, és alighanem szaros. Akinek állata van, az talicskaszám hordja a trágyát a kert végébe, és már észre sem veszi a szagot, amit áraszt, mert megszokta. A gyerek meg megy vele, és figyel, segít, tanul.

Ahol a család állatot tart, ott a gyereknek is egészen más a kapcsolata az élet dolgaival. Ott nem az iskolában, a tapasztalt testvértől, vagy netpornóból szerzi a gyerek az ismereteit. Ahol állatot tartanak, ott a gyerek segít áthajtani a kandisznót a búgó kocához, végignézik az aktust, hogy biztosak lehessenek benne, megtörtént. Majd 115 nap múlva együtt figyelik, amikor megellik, és találgatják, hogy hány lesz, és annál boldogabbak, minél több. Az meg kisebbfajta tragédiával ér fel, amikor a koca felfalja a saját, életképtelen malacait.

Tavasszal a fél ország hősként ünnepelte a tízéves Miklóst, aki a frissen ellett kisbárányt kiszabadította a burokból. Pedig azért ez is elég durva, ha jobban belegondolunk. Mégis mindenki meghatódott rajta, mert az élet szent.

Nos, vidéken a halál is szent. Igen, a törvény szerint el kellene kábítani a disznót a leölés előtt, a vágóhidakon, a futószalagon ezt meg is teszik. Na, ott nem szent az ölés, hanem ipari. Ezzel szemben vidéken, házaknál a disznóölés az egy ünnep, aminek megvannak a rituáléi. Már a hagyományos nevében is benne van: disznótor. Tort ülnek az állat fölött, elbúcsúznak tőle, nem pedig kivégzik statáriálisan.

Először áldomást isznak rá, ezzel kezdődik minden disznóvágás. Aztán sóhajtanak egy nagyot, menjünk, essünk túl rajta! Mert hát mégiscsak a gazda nevelte azt az állatot hosszú hónapokig, vitte neki a moslékot, trágyázta, vakargatta a füle tövét, meg még tán nevet is adott neki (jellemzően Kucu vagy Dezső). Most viszont beteljesedik a sorsa, hát legyen meg, aminek meg kell lennie!

Egyúttal persze öröm is a disznóvágás, hiszen tele lesz a kamra, éhen már nem halnak a háziak ezen a télen sem. 

A tálat, amibe a vér folyik, hagyományosan a gyerek tartja, vagy az asszonyok. Utóbbi esetben a gyerek a disznó farkát fogja, de ki nem hagyná a világért sem a legfontosabb eseményt. A vért megsütik hagymán, ebből lesz a reggeli. Aztán fél-egy napig tart a hús feldolgozása, attól függ, hányat vágnak. Nem dobnak ki semmit, az orrától a farka végéig minden porcikáját felhasználják a disznónak, legfeljebb az állkapocscsontot kapja meg a kutya.

Itt jegyezném meg, hogy a disznónak nem csak karaja, combja és szűzpecsenyéje van, a félreértések elkerülése végett, és mindent megesznek valamilyen formában. A hájat, az agyvelőt és a vesét is.

Nem ragozom tovább, talán már ennyiből is átjött, hogy a disznóvágás az állattartók életének természetes velejárója. Azokban a családokban, ahol disznót tartanak, a gyerek is egészen másképp nő fel, más dolgok veszik körül nap mint nap, mint azokat, akik a Nagykörúton belül születtek, és még óvodába is egy társasház második emeletére jártak.

A disznóvágásban nagyon is benne van az alázat, az élet, és az étel iránti tisztelet, amit a gyerek és felnőtt egyaránt magától értetődőnek tart. 

Egy vidéki gyerek, aki otthonosan mozog egy disznóvágáson, elborzadva látná, hogy Budapesten az utcán élnek és alszanak az emberek, mert ő olyat falun nem lát soha. Szerinte az a borzalmas, és nyilván igaza is van.

GettyImages-525917538
Fotó: Carsten Koall / Getty Images Hungary

Hogy állatkínzás-e taglózás nélkül levágni a disznót? Igen. Biztosan. Én azt nem tudom megítélni, gyerekkoromban, mikor még mi is vágtunk, pont így és pont ennyit sivalkodott a disznó, amikor leszúrták. Kolléganőm családjában először kábítottak, de ott is visított a disznó, amikor kivonszolták az ólból, mert a disznó okos állat, és tudja. Persze, azóta nyilván szintet lépett az emberi jóérzés.

Direkt, e miatt a sztori miatt megkérdeztem egy ismerős kisfiút, akik abból élnek, hogy disznót vágnak, és eladják a húst, hogy szokott-e segíteni a szüleinek. Már a kérdést sem értette, hát persze, hogy szokott. Eleinte a bélmosáskor öntötte a vizet bögrével (igen, ez pont az, aminek hangzik, és a bélben pont az van, amire gondolnak, ezt kell makulátlanra tisztítani - mosni, kapargatni -, hogy beletölthessék a kolbászt meg a hurkát, amit aztán jóízűen megeszünk).

Most viszont már, hogy nagy, elmúlt nyolc éves, ő is le tudja vágni a disznót, az apjától tanulta a technikát, és egész nap ott van mellette, mindenben segít. A lánytestvérei meg a konyhában dolgoznak az anyjuk keze alá, és az üst mellett állva sütik a tepertőt, most mi van?

Köszönik, jól vannak, amíg disznó van, van mit levágni, addig van mit enni is.         

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.10 11:13:41Zsolt Trenyik

  cardiobascuralis

  te az a fajta ember vagy, aki mindenkinél mindent jobban tud, és senki másnak nem lehet nem hogy igaza, de véleménye sem? Mondjuk ismeretlen emberekkel ilyen stílusban beszélgetni, akik lehet, hogy jobban tudnak valamit, felettébb merész dolog, de ha téged ez tesz boldoggá, akkor csináld. Az, hogy objektív mércével mérve egy okostojás trágár tuskó vagy, az csak téged minősít...

 • 2017.01.10 11:19:50Zsolt Trenyik

  cardiobascuralis

  egyébként a többi hozzászólótól tanulhatnál, minimum stílust és a vélemény normális kifejtésének módját. Szerencsére a többség képes erre.

 • 2017.01.10 11:20:03Zsolt Trenyik

  cardiobascuralis

  egyébként a többi hozzászólótól tanulhatnál, minimum stílust és a vélemény normális kifejtésének módját. Szerencsére a többség képes erre.

 • 2017.01.10 11:23:33Zsolt Trenyik

  SikaM

  Annak, hogy valaki vegetáriánus (ovo- lakto- és kombinációi), netán vegán, ezer oka lehet. Nem árt utánaolvasni vagy kérdezni a témában, mielőtt hallomásokra és féltudásra épített butaságokat leír az ember. Egyébként senki nem írta azt, legalábbis nem ez a fő sodor, hogy miért ölték meg a disznót.

 • 2017.01.10 11:37:00Boar...

  Leylandi te szerencsétlen barom, amikor a vegánoknál már a napi kommunikáció szerves része, hogy ki kellene írtani a másként gondolkodókat, a gyerekeiket is(!!!) és majd lőn szép új világ, akkor ne pofázz nekem arról, ki a felesleges a társadalomban. Nem mondom, hogy helyes dolog volt a gyereket ennyi idős korban tevőlegesen megismertetni az öléssel, de amikor a vegán vén kurvának az rá a reakciója, hogy a gyermekkel is úgyanígy kellene végezni, akkor miről is beszélünk? Az emberiség elkényeztetett, korcs fajzatjairól akik kurvára eltávolodtak már a valóságtól, attól, hogy keletkezik a táplálék, mit kell ehhez tenni. Nem barátom, nem azokkal van a legnagyobb baj, akik a gyereket ölni tanítják. Azoknál van a gond akik a világból már csak a felszínt látják, azt is csak a gyűlölettől és komplexusoktól mocskos szemüvegükön keresztül de mindenáron rá akarják kényszeríteni a többiekre az akaratukat.
  Egy vadász nem fog "antivegán" oldalt létrehozni ahol a vegánok és gyermekeik kiírtására buzdít, rágalmaz, mocskol, ünnepel a halálos baleseteknél stb. A másik oldal? Nézz körül a faszbúkon...

 • 2017.01.10 12:17:51Leylandi

  @Boar...:
  "Leylandi te szerencsétlen barom"

  Ez érvként ide nagyon kevés.
  Bár te anyázod a saját barátaidat is a saját fórumodon, ami NEM idegenekkel való meccselés polfórumokon, hanem baráti körben... Ott van nyilvánosan, nem zárt fórum az, bárki guglival megtalálhatja és elolvashatja:
  [link]
  Gratulálok, a (még) barátaidnak is.

  "amikor a vegánoknál már a napi kommunikáció szerves része, hogy ki kellene írtani a másként gondolkodókat, a gyerekeiket is(!!!)"

  Mese, duma, nem veszélyes. Linkelj ide akár EGYETLEN ESETET IS, amikor egy vegán az étkezés miatt gyerekeket irtott!
  Mert a másik oldalra, amikor "emberek" gyerekeket kényszerítenek/tanítanak másokat irtani, millió példát találni, csak írd be gugliba a "muszlim gyerekkatonák" kifejezést:-( Forrás pl.:
  [link]
  Na, most válaszul kezdhetsz te is handabandázni meg terelni, ahogy fenti társaid tették, PUSZTA TÉNYEK láttán.

 • 2017.01.10 12:19:03Leylandi

  @Boar...: "és majd lőn szép új világ, akkor ne pofázz nekem arról, ki a felesleges a társadalomban"

  Nem én "pofázom", a gyermekek védelmét törvény biztosítja, nevezetesen Kiskorú veszélyeztetése, Btk. 208. § (1).
  Ja, te pszichopata vagy, így a "törvény" a "muszáj" és a "betartani" neked gyárilag nem jelent semmit. Ez genetikailag érthető, mindazonáltal a jó pszichopata megtanulja azokat a viselkedésmintákat kompenzálni, amiben génjei hibás reakciókat adnának. A rosszat pedig bebörtönzik, így megy ez.
  Amúgy ha szerinted a gyerekeket ölni kényszerítő elmebetegeket nem kéne bebörtönözni, azzal kb. a közel-keleti terroristák ALJÁHOZ pozicionálod magad. Ehhez is gratulálok.

  "Az emberiség elkényeztetett, korcs fajzatjairól akik kurvára eltávolodtak már a valóságtól, attól, hogy keletkezik a táplálék, mit kell ehhez tenni."

  ITT ez mese, duma.
  Jól láthatóan fenti eset egyáltalán nem arról szól, kell-e húst enni, hanem szabad-e kisgyereket ölni kényszeríteni/tanítani! Pár elmebeteget kivéve senki nem azon háborodott fel, hogy ma még esznek húst emberek, hanem hogy gyerek kezébe önmagára is veszélyes böllérkést adnak, vergődő állat közelébe engedik, és kényszerítik, hogy azt egy visító, érző, vérző jószágba nyomja.
  Ne terelj! Attól még nem lesz igazad...

 • 2017.01.10 12:20:17Leylandi

  @Boar...: "Nem barátom, nem azokkal van a legnagyobb baj, akik a gyereket ölni tanítják."

  De.
  Értelmes, civilizált ember számára MA nincs nagyobb bűntett annál, mint mikor felnőttek a gyermekeket sodorják bele a háborúba.
  Hozzáteszem, gyávább dolog sincs.
  Bár ezzel számodra nem mondtam sokat, láthatólag túl sok tartás, jellem úgysincs benned. Akkor mesélj, számodra mi nagyobb bűn ennél? Más felfogású/táplálkozású embernek lenni, fórumon?
  Gratu...
  Áh, mindegy:-(

 • 2017.01.10 13:27:26csakférfi

  Cardiobascuralis
  Egyetértek veled és aposzttal.
  Ebből a" megtanítom a gyerekemnek hogyan szúrjon le egy disznót. Hogy ez megy vidéken a normális parasztnál aki nem akar tescofüggő lenni"....ez lett.
  Egy naaagy ájtatos szemforgató sárdobálás.
  Bakker hová jutott ez a sok sok észosztó .
  Húsevés és disznótor egy ünnep volt. Lesz.
  Az épeszű ember nem a lidlben keresi a boldogságot.Sem a tescoban.
  Megteremti magának. Vagy megtermeli.
  Így lehet független. A többi ......az hazugság.
  :)

 • 2017.01.10 13:51:05Nagyzee

  Nagyszüleim parasztemberek, egész életükben állatokat tartottak. Gyerekkoromban évi 1-2 disznótoron voltam náluk. Mégsem érzem azt, hogy ez normális lenne. Egy óvodás kezébe nem való nagy kés, és szerintem disznók leszúrására megtanítani is messze korai ilyen korban.

  Nálunk (bár nem volt megtiltva, hogy nézzük a dolgot) a kisgyerekek általában inkább bementek a házba, míg a disznó kimúlt, és csak ezután mentünk ki segíteni a feldolgozásába. A disznótorok összességében kellemes emlékek, de az állat haláltusája nem az. Szerintem 4-5 évesen az messze túl korai.

 • 2017.01.10 14:24:35Leylandi

  @Nagyzee: egyetértek veled.
  Pont ez a lényeg, hogy normális ember a feldolgozást(!) ha gyerekkorban élvezi is (nem utolsósorban az ott sülő falatok okán), de óvodás(!)korban még nem 30 centis halefet forgat meg a coca torkában, hogy az tetőtől talpg fröcskölje be vérrel, hanem bemegy a szobába addig JÁTSZANI. Mert a gyereknek AZ a dolga.
  Ebből az egyszerű gondolatmenetből vette le pár pszichopata, hogy óvodást handzsárral ölnitanítani szép és hasznos, hiszen az ISIS is azt teszi, és az milyen kúl ott, pár bu... elnézést, másként gondolkodó meg elegáns lendülettel keverte ide, hogy majd jóval később, a feldolgozott húst jó-e enni, mintha az BÁRMIKÉPP felmenthetné a felelőtlen szülői viselkedést. (Ez egy eufémizmus a magát véglénnyé ivó alkesz fater perverz gyerekszadomazo "játékához" - csak remélem, hogy a videó után nem a "pálinkaszagú apuka rámászik az édes-véres kisfiúra" eksönnel folytatódott a buli. Bár meg nem lepődnék rajta...)
  A posztoló is ilyen Primil... Primit... izé, egyszerű eset, aki a fővárosból meséli el nekünk, falusiaknak, hogy megy a disznótor, miközben azt se tudja, hogy gyereket sose szoktak odaengedni késsel a felizgult ölősereg és a táncoló disznó közé, de még csak a vért se velük kavartatják, mert a disznó hamar kirúgja azt a vigyázatlan kézből. Bár legalább a romkocsmában elmesélheti a bu... izé, a borostásmosolyú Bájalexeknek, hogy falun "üst mellett állva sütik a tepertőt" (amit a városi bu... izé, romkocsmásokon kívül mindenki töpörtyűnek hív), és kiosztotta a vidéki parasztoknak az eszet.

 • 2017.01.10 14:26:11Potpolett

  A legnagyobb probléma ezzel tényleg az, hogy miért gyerekkel kell ezt csináltatni? Kínzás a gyereknek és az állatnak is. Trauma mindkettőnek, csak a gyerek utána még él is ezzel a traumatikus tettével együtt. Mert ez állatkínzás, és a gyerek kezébe kés nem való.

  Nem beszélve arról, amiről itt már valaki írt, hogy a vidékiek se mind állatokat, mint a videóban a felnőttek. A nagymamám tömte a libát, és többször elsírta magát. A nagyapám megfojtotta a szaporulatot, de mindegyik után ivott egy pálinkát, különben sosem ivott. Elfogadták, hogy ez a falusi élet rendje, de nem szerették és pláne gyorsan túl akartak esni mondjuk mondjuk egy tyúk nyakának elvágásán. Nem élvezkedtek és pláne nem engedték a cselekvés közelébe a gyerekeket. És nem akasztották fel a kutyájukat se, ha megevett valamit.

  Aztán szerencsére anyu és keresztanyu már nem ilyen világban élnek, így nem kellett kitapasztalni, mikor lesznek hozzá eléggé felnőttek.

 • 2017.01.10 14:37:32Nagyzee

  @Leylandi: Én nem igazán tudom elképzelni, hogy a cikkíró és a videóban szereplő dolgot védők hol és milyen körülmények között nőttek fel. Nálunk legalábbis falun, normális háznál évtizedekkel ezelőtt sem lett volna elfogadott/elképzelhető, hogy négyéves kisgyerek bökdösse a disznót késsel. És itt ízig-vérig parasztemberekről beszélünk, nem "hiperérzékeny, vegán, fővárosi liberális hippikről".

 • 2017.01.10 15:20:30Leylandi

  @Nagyzee: "hol és milyen körülmények között nőttek fel"

  A Vidék mára - kevés kivétellel, akik még ott kínlódnak - kiüresedett. A normális "derékhad" városba költözött, és ma a cikkíróhoz hasonló fogalmatlan pöstigyüttment idealistáknak van ott hétvégi háza, meg az evolúciós selejt maradt helyben, akiket régen csak az árokparton rugdaltak, de mára ők "a" falu. Olyan betegekről van szó, akik nem tudnak írni-olvasni, a gyerekekkel élnek vérfertőzésben és a kutyaólban náluk is hülyébbeket csicskáztatnak, akik demensek és antiszociális személyiségzavarban szenvednek, ilyenek ölik meg anyjukat és laknak még a testével hónapokig, etetik meg a kutyával-macskával élettársukat, dugják a kecskét, a mostohaleányt és az édesfiút, nyalatják magukat a kutyájukkal, szopatják a birkát, meg még ennél is borzasztóbb dolgokat követnek el, amiket régen nem tehettek, hiszen mindig jött volna pár legény mogyoróbotokkal, és másnap reggel az ilyen beteget vérbefagyva találták meg az árokban. De ma az egészséges faluközösségi immunrendszer már nem működik. A vidékkel nagyon nagy bajok vannak, ahol rendes disznótort már elvétve se találni, helyettük ilyen, videóra vett állati szeánszok vannak, amikhez a pesti bölcsész még tapsikol...

 • 2017.01.10 15:57:20retinax

  Leylandi, te tényleg hülye vagy.

 • 2017.01.10 18:07:35Boar...

  Leylandi : "Akkor mesélj, számodra mi nagyobb bűn ennél? Más felfogású/táplálkozású embernek lenni, fórumon?"
  Az, hogy az a narkós kurva anyád nem baszott a falhoz amikor kipottyantott a nyolcadik kerületi romos drogtanya padlójára te idióta barom...
  Azok a "falusiak" akikről Te beszélsz, megtermelik azt a táplálékot amit zabálsz, előállítják az alapanyagot amibe öltözöl és amiből az otthonod felépül...miközben Te úgy beszélsz róluk, mint a rühes kutyákról. Ez a bűn, te undorító mocskos féreg, hogy az emberi társadalom tagjaként így beszélsz, így vélekedsz más emberekről és ennek büszkén hangot is adsz. Az a bűn, hogy fényévekre eltávolodtál a valóságtól de a legmocskosabb terrorista módszerektől sem riadsz vissza, hogy rákényszerítsd az akaratod azokra, akinek hálás kellene lenned, hogy van mit enned, hogy fedél van a fejed felett.
  A Dunába kellene lőni benneteket ahányan csak vagytok, selejt férgek.

 • 2017.01.10 18:17:56csakférfi

  Leylandi
  Az utolsó kommenteddel lerajzoltad a vidék népét. Olyannak amilyennek te elképzeled.
  A valóság ban megsertettel jónéhány vidéken az életnek örülni tudó embert és családot. Gyakorlatilag kivetítetted a saját önnön lelkivilágodat.
  Aberrált .
  Kb . ennyi.
  Nem mellesleg csak a magyar nem tiszteli aztaki az ételét megtermeli.
  A " paraszt" negatív jelzővel csak nálunk magyaroknál a divat.
  Persze javitsd ki ha tévednék.
  Veled kapcsolatban viszont bizonyosan nem.
  Aberrált.
  Ha elsőre nem értetted volna.

 • 2017.01.10 18:57:02Boar...

  Leylandi: "amikor a vegánoknál már a napi kommunikáció szerves része, hogy ki kellene írtani a másként gondolkodókat, a gyerekeiket is(!!!)"

  Mese, duma, nem veszélyes. Linkelj ide akár EGYETLEN ESETET IS, amikor egy vegán az étkezés miatt gyerekeket irtott!"
  Na olvass egy kicsit, gyökér:
  [link]
  Nézd meg a kommenteket, különös tekintettel az ilyenekre:
  Erika Perez KINYÍROM A FATTYAIKAT, ABBÓL MAJD ÉRTENI FOGNAK
  Vagy ugyanez a hír:
  [link]
  Itt is a mély humánumról árulkodó hozzászólás:
  Andrea Gőbölösné Dezső
  Nem kattintok rá. Megszakadna a szívem. A gyermekkel ugyan ezt kellene csinálni. A jövő állatkínzója!
  Az ilyen, vegán és önmagukat állatvédőként aposztrofáló oldalakon ez az általános kommunikáció.
  Nekem is volt tettlegességig fajuló "vitám" kutyabuzi állatvédőkkel akiket normálisan figyelmeztettem arra, hogy vegyék pórázra a kutyát, cserébe pedig kaptam hideget-meleget, hogy milyen rohadt gyilkos vagyok i tak dajse. Aztán amikor az öntudatos kezitcsókolom közölte, hogy ha lelőném a kutyáját Ő lelőné a gyerekemet, kifejtettem neki, hogy elmebeteg hülye kurvának tartom akinek kezeltetnie kellene magát. Erre a pasija nekem ugrott. Hiba volt.

 • 2017.01.10 20:08:29Mikrobi

  A fanatikus állatvédők egyre inkább közelednek a terrorizmus felé.

 • 2017.01.10 20:15:34cardiobascuralis 2

  Leylandi:
  Nem felnőtt vagy te, öcsém, hanem folyamatosan faszságokat beszélő ostoba vén faszfej.
  Nem kéne keverni a kettőt.

  Amúgy mi a helyzet a kurva édesanyáddal, aki egy hozzád hasonló szardarabot öltöztet, mert csak téged bírt kiszarni magából gyerek helyett?
  Te még buzi is csak szeretnél lenni, te kis szarfaszú impotens szardarab.

 • 2017.01.10 20:25:37cardiobascuralis 2

  retinax:
  "Leylandi, te tényleg hülye vagy."
  Csak leírta, hogy él a családja, a Pestről falu költözött tahó.
  A hülye túl enyhe kifejezés rá, valójában egy elmebeteg, ostoba faszkalap.

 • 2017.01.10 20:27:49cardiobascuralis 2

  Zsolt Trenyik:
  Hogy hogy érzi magát a kurva édesanyád, faszfejkém?

 • 2017.01.10 22:18:14Leylandi

  @Boar...: "Az, hogy az a narkós kurva anyád nem baszott a falhoz amikor kipottyantott a nyolcadik kerületi romos drogtanya padlójára te idióta barom... A Dunába kellene lőni benneteket ahányan csak vagytok, selejt férgek."

  Tudod, VFeri, mikor megcsináltad a vadászfórumod, még lelkesen jártam oda én is. Akkor még messze nem ilyen voltál, mondhatom talán, hogy jóban is voltunk. De aztán, valami más irányt vettél, és én nem bánom, hogy már nem vagyunk beszélő viszonyban. Ez már nem te vagy.
  Lőni meg én is tudok, bár én felnőttként kezelem a puskát, nem ilyen gyerekesen fenyegetek vele.

 • 2017.01.10 22:28:46Leylandi

  @csakférfi: Á, te vagy az, akiről már rég az volt a benyomásom a hozzászólásai alapján, hogy inkább a "csakegylangyi" nicket kellett volna választania. Az a nyúlós-nyálas, passzív-agresszív benyalós stílus, ami alól kilóg néha az ökölbeszorított kapanyél, ha elveszted az önuralmad... Na gyakorold, ahogy én teszem! Nem baj, ha tanulsz egy kis önuralmat, talán lesz tőle benned kicsi tartás, nem keltesz ilyen hm, puhány benyomást.... csak"férfi", egek! Mondogasd magadnak, kell az önbizalomhoz:-)
  @cardiobascuralis 2 és fikanickjei: hörögj még, pincsi:-) Én élvezem... akkor ugatsz, amikor akarom, és majd akkor is hagyod abba, csicska:) Gyerek vagy te még, ilyen gyengécske jellemmel, sokat kell még tanulnod. Na majd ha más nem, akkor az évek talán érlelnek rajtad, tán ragad a koszon kívül is valami, ha addig el nem tipornak a libák:-)

 • 2017.01.10 23:34:23kuksi

  Na, ki a fasza gyerek? Aki fellökni a youtube-ra, hogy náluk bezzeg a gyerek is bármikor leszúr egy állatot. Aki nem, az langyika.

  Jó, tanulja meg a gyerek is miből lesz a kolbász, de aktívan, öletni vele like-ért azért nem ugyanaz.

 • 2017.01.10 23:43:04Boar...

  Leylandi Ej de bátor vagy...az én nevemmel példálózól, a fórumról meg kikeresel egy hozzászólást a sokezerből ami ugyan véletlenül sem egy "barátomnak" szólt de mindegy, úgyse néz utána senki a te vádaskodásodat pedig alátámasztja. Ez, valamint az, hogy véletlenül sem a felvetett problémára válaszolsz hanem személyeskedsz, kiforgatod a szavaimat, fenyegetést vizionálsz egy véleménynyilvánítás kapcsán, ez olyan szépviktoros aljasság. Nem lennék meglepve bár valójában kurvára nem érdekel, ki is lehetsz, névtelen barátom...

 • 2017.01.11 00:11:13cardiobascuralis 2

  Leylandi:
  Hörög meg ugat a tetves kurva édesanyád, aki a világra szart, tahóka.
  Valószínűleg ő is utált, azért lettél ekkora faszfej,mert éjszakára kibaszott a kutyák közé a lakásból.
  És még te ugatsz jellemről? Muhaha!!! Már az is csoda, hogy valahol hallottad a szót.

 • 2017.01.11 05:13:34elemes

  Bámulatosan alakult a beszélgetés.

  A disznók egyre szimpatikusabbak.

 • 2017.01.11 13:18:34csakférfi

  Leylandi
  Aberrált vagy a vidékiekkel kapcsolatban. Ez tény. Az én önbizalmam abból adódik ami neked a butaságodat okozza. A múltam. A tapasztalatom 50 évesen.
  A tapasztalat az hogy csak egy ember vagyok ,semmi különös nincs bennem.
  Te sem vagy jobb azáltal hogy másokat rossznak állítasz be. Én elviselem ezt. Olykor dühöngve , ha olyan valóságtól elrugaszkodott kivagyi-mivagyi fazonnal beszélgetek mint te.
  Ugyanis csak beszélgetünk egy poszt kapcsán.
  Viszont a gondolkodásod elárulja mennyire beteges a félelmed attól hogy semmi különös nincs benned sem.
  Csak egy átlagos idióta vagy.
  :)

 • 2017.01.11 13:22:02csakférfi

  Elemes
  :)
  Jó a beszólásod.
  Mi emberek képesek vagyunk egymást ölni. Csakmert a másikról hisszük hogy hülye. De biztosra sosem tudjuk.
  :)

 • 2017.01.11 22:32:22Leylandi

  @Boar: ne keltsd már a feszültséget, senki nem mondta a neved! Akkor lennél beazonosítható, ha idetettem volna a vezetékneved-lakhelyed, legalább. Még a rendőrségi hírekben is kielégíti az anonimitás fogalmát, hogy "P.Péter", "S.Pál". Vádaskodás... A tetteidet meg vállald férfiasan, ne maszatolj! Tudod, ezektől lesz valaki férfias, nem attól, ha a másiknak azt írja, hogy a Dunába löveti - ilyet ezek a fentebbi kis kamaszok is le tudnak ide írni, akikből egy marékkal kéne összefognom, hogy ne haljanak meg, ha leb.aszok egyet:-) Már régóta el akartam mondani, hogy kábé akkor fordultál rokonszenvesből ellenszenvesbe, amikor az idézett hsz-t írtad, csak nem volt rá hely és alkalom. Most hát megtettem, köszi, jólesett, részemről lezártam.

 • 2017.01.11 22:40:12Leylandi

  A fenti, érvnélkül személyeskedő IQ-nulla fikanickek meg csak önuralom nélküli vesztesek, akiket röhögve akasztok ki, hogy csak hebegni tudnak. Szóra sem érdemes egyik nyálgép se:-) Tanuljatok tőlem tartást, ennyit tehettek, különben csak lebőgetitek magatokat... Szerencsére volt azért itt pár értelmes hozzászólás is, pro és kontra.

 • 2017.01.11 23:49:06Boar...

  Mellébeszélsz. Egész életedben ezt csináltad. Valójában az hoz neked kielégülést, hogy kiforgatod mások szavait, szellemi fölényt mímelve sértegeted vitapartnereid és tárgyi tudás híján a netről idézgetsz...csak sajnos valódi intellektus híján nem vagy képes megszűrni amit találsz, így időnként hülyét csinálsz magadból.
  Elég szar életed lehet, hogy efféle "sikerélményekre" van szükséged.
  Ja, és hazudsz. Permanensen, rögeszmésen hazudsz.

 • 2017.01.12 01:35:48aaeronika

  Több, mint húsz éve vegetáriánus vagyok, és nem értem a felháborodást. Onnantól kezdve, hogy döglött állattal etetitek a gyereket, az valamilyen formában részt vesz annak halálában, mégha csak közvetve is. Én nyolc évesen egy disznóvágáson szembesültem először azzal, hogy hogyan kerül a hús a tányérra. Előtte senki nem mondta el, az ember kölyke meg nem sűrűn pörgeti az agyát ilyesmin kiskorában, mert hát jobban érdekli a legó, meg a bringázás. Eszed, amit anyádék eléd raknak. Szerintem jó, ha a gyerek rájön, hogy egy állatnak meg kell halnia azért, hogy ő hurkát ehessen, az a disznó meg mindenképpen a saját belébe visszatöltve végzi, akárki is vágja el a torkát.
  Vagy akkor akadjunk ki azon is, ha a gyerekek szétnyomnak egy katicát, nem? Egy darab állat. Ugyanaz.

 • 2017.01.12 02:30:541234567890987654321

  No vajh megjelenik-e bármi abból, amit írok...

 • 2017.01.12 02:51:031234567890987654321

  Cardiobascularis:
  1862-es magyar szótár szerint a böllér szó egyik jelentése disznóölő szakember.
  Akkor nálatok a faluban minden családban mindenki böllér? És mindenki egyszemélyben kovács, köszörűs, valamint aranykoszorús Vidonka, a parasztzseni?
  Mert, hogy mindenki profi ölő falun szerinted. A kétéves is. Aha. Mert egy < 10 éves gyerek annyira megbízható. Sosem játszik, meg villog a késsel a többiek előtt, hogy mire képes már. Aha.
  Szoktuk mondani, hogy elmúlt, kilehelte lelkét, meghalt, béke poraira. Növényre, állatra, emberre, még gépkocsira is! Megdögleni, nos olyat az/ami szokott, akit/amit utálunk. Pld. sokan téged, a bunkó stílusod miatt.
  Vidéken ám csak úgy agyonverték az állatot, ha rosszalkodott. Nem próbálták megnevelni, á, azt minek. Csak úgy leakasztunk a szögről egy másik jól kiképzett Bodrit, terem az a bokorban, most azonnal. Persze, a juhász is meg a vadász is félévente cserélte, ha éppen javallottad neki, Te, mint a helyi potentát.
  Na elmész Te a picsába, Te beképzelt faszpörgettyű.

 • 2017.01.12 03:02:411234567890987654321

  Malacfejbelövő készülék, meg böllér nem mai szavak. Persze cariobascuralis szerint ezekre semmi szükség, elvégre falun mindenki szakképzett ölőgép, ezalapján bizonyosan minden portán terem kettő darab köszörűs, kovács és aranykoszorús Vidonka is. Csak úgy a sufniban. Mosolyogtató az álparaszti álnosztalgia.
  Én nem lelkizek sokat, kiváncsi lennék a strassztől megédesedett cardiobascuralis hús izére. Húskampót a mellyibe oszt elő a kést. Hús - hús. 7 milliárd egyedből egyetlen darab amúgyis teljesen értéktelen. Pláne ez az egyed.

 • 2017.01.12 03:06:551234567890987654321

  Na a f...m a blogmotorba. Semmi sem látszik, megírom három eltérő módon, aztán megjelennek sorban. A blogmotor is kapja be. Meg a cardiobascularis is. De ne nekem, mert azt nem szeretném. A tigrisét, no az való egy ilyen öntelt ölőgépnek.

 • 2017.01.12 08:08:09Leylandi

  @aaeronika: végre! Szerencsére azért vagytok itt értelmes emberek is! Akiknek jellemzőjük, hogy VANNAK érveik, amikkel lehet egyetérteni vagy vitatkozni, nemcsak annyiban merül ki a hsz, hogy te ilyen f@sz vagy, te meg olyan. Akkor lássuk:

  "valamilyen formában részt vesz annak halálában, mégha csak közvetve is"
  Igen, ezzel kábé minden értelmes ember egyetért. Azzal nem, hogy KÖZVETLENÜL vegyen részt! Épp erről megy az egész vita...
  Mert a malac kapálózik, a kés hosszú, a gyerek kicsi, plusz rohadt vacak álmai lesznek.

  "Egy darab állat. Ugyanaz."
  Nyilvánvalóan nem.
  A társadalom értékítélete (és a törvények előtt) nem ugyanaz. Emiatt kezdi a Btk. az állatkínzás fogalmát épp így: 244. § (1): „Aki
  a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz..."
  Ha nem hiszed, állj a Rendőrség elé, aztán először vágd le egy katica lábát, utána pedig egy kutyáét, és figyeld, melyikre mi lesz a reakciójuk. Persze ne vágd le, elég elképzelni...

 • 2017.01.12 08:11:08Leylandi

  @1234567890987654321: "Semmi sem látszik, megírom három eltérő módon, aztán megjelennek sorban."

  Ha bizonyos karakterszámnál többet írsz (fene tudja, mennyit, de nemcsak akkor, ha 2000-nél többet, ahogy az ablakban van), akkor csinálja ezt, ezért olyankor érdemes többfelé szedni.

 • 2017.01.12 12:18:34Boar...

  Leylandi
  Nem feltételezem, hogy a (vadászatban) gyerekszobád, de hátha mégis...
  Szóval, hány éves korodban lőtted az első verebet? Mi okod volt rá, hogy megtedd?
  Terrorista lett belőled? (Na jó, erre tényleg nem te vagy a legjobb példa, látjuk, mi lett belőled). De-bármennyire is fáj-ne foglalkozzunk most becses személyeddel, ha esetleg tudod, ki volt Széchenyi Zsigmond, akkor gondolj bele, hány évesen "ölt" először és aztán mi lett belőle... Pedig a verebészés, bár kétségtelenül kiváló szórakozást nyújtott és jó iskola volt, öncélú tevékenység. A disznóölésen hónapok kajája múlik, nem hobbiból hal meg szegény kucu.
  Ettől függetlenül persze nem biztos, hogy helyes dolog egy kisgyerekre bízni a szúrást, lehetne vitatkozni az életkoron, mikor szabad elkezdeni-de ha meg akarják tanítani neki, azt bizony élő disznón kell. Ettől nem lesz senkiből terrorista vagy pszichopata. Nyilván kell az ölés mellé erkölcsi nevelés is és erre nem feltétlenül alkalmas az, aki kínzó kényszert érez a facebookra kiposztolni az ilyesmit de ez csak annak a családnak a szennyese, ebből nem lehet általános érvényű igazságokat megállapítani.

 • 2017.01.12 14:20:10Leylandi

  @Boar: Nem volt. Honnan lett volna? Erdészcsaládoknál nem volt szokás az ilyen úri hóbort, örültünk, hogy volt hol lakni, egy szobában.
  6.
  Genetika. Vadászszenvedély, ami - Fekete István is írta - az emberek egy részében megvan, másokban nincs. Bővebben ld. "A király" c. novelláját. Vagy ahogy Széchenyi az Ünnepnapok végén, a "Műkedvelő okoskodás a vadászszenvedélyről" vagy valami ilyesmi fejezetében megírta (most messze a könyvespolcom) amiért a "vadászat szerelmese" az ezzel megáldott-megvert ember. A lövés és a sakterolás azonban nagyon más dolog, és ezt Széchenyi is nyilván tudta, mert gyerekkorban még nem hordta az akkor szokásos "szarvasgyilkot" (ha tudod, mi az), vagy ha egy fotó kedvéért rá is adták, Viktor nevű apja (igen, aki a vadlibás eset, ami szintén azt bizonyítja, hogy Sz.Zs. is csak félt gyerekkorban) SOHA nem engedte volna azt használni.

 • 2017.01.12 14:20:54Leylandi

  Nem lettem terrorista, mert bár a család mindig tartott disznótort, sose bízták azt gyerekkoromban rám, csak felnőttként, amire pedig jól emlékszem, mert gyakorlatlanságom okán én is elkövettem a szokásos hibát: bár jó helyen nyomtam be a kést, az iránya ferde lett, elcsúszott a kés a gerinc mellett, és nem vágtam el a fő ütőeret. Meg kellett tanulnom, és ma már behunyt szemmel is megy. De épp tapasztalatom okán állítom: ez nem óvodásnak való...
  Személyemet illetően pedig fenti találgatásoddal tévedsz, nem az a - kezdetben puszipajtásod, majd később ugyanakkora haragosod - vagyok. Nekem nem sajátom ez az amúgy eléggé nőies stílus, hogy egyszer nyalifali, hamar utána meg halálos ellenség. De ez, ahogy te is mondtad, mindegy is. Itt az vagy, amit leírsz, se több, se kevesebb.

  "Ettől függetlenül persze nem biztos, hogy helyes dolog egy kisgyerekre bízni a szúrást"

  Furcsa, hogy ezt írod. Ugyanis épp ez a sarokkő, ami körül itt sokan vitatkozunk! Hogy disznóölés oké, enni muszáj, csak ÓVODÁSSAL CSINÁLTATNI muszáj-e. Eddig ellenvéleményen voltál:-o

 • 2017.01.12 14:38:48Boar...

  A szarvasgyilokra azt írta Széchenyi, hogy az leginkább a misébe járó öltözet kötelező dísze volt ami jó eséllyel soha nem hagyta el a tokját.
  A sakterolás egész más, kultikus jelentéssel bír, nem végezheti akárki tehát kár ide keverni. A pontos szúrást pedig meg kell tanulni és az a család döntése, mikor kezdik.
  Hogy nem feltétlenül tartom jó ötletnek annyira kis gyerekkel csináltatni, azt leírtam az elején is, ha annyira nagy guglimester vagy, biztos nem okoz nehézséget megtalálni...persze az nem jó, hisz egy kis ferdítéssel hiteltelenné teheted a vitapartnert és neked az a lényeg. Átlátszóak a kommunikáció fogásaid és olcsók, szánalmasak.
  Mondom, szar életed lehet ha erre van szükséged.

 • 2017.01.12 15:04:04Leylandi

  @Boar: hát ennyit tudsz te, ennyire vagy képes... fél értelmes mondatra három mondat személyeskedés. Rossz arány, megbuktál, leülhetsz:-) Már előbb is megvolt a meggyőződésem, hogy még fiatalkorodból nagyon hiányzik valami, egy karakán apa, akitől tartást és önuralmat tanulhattál volna, egy komolyabb lőtérvezető, aki az első hisztidre kizavart volna a lőállásból, mert nem tudsz uralkodni az idegeiden, és ilyen ember kezébe semmilyen fegyver (íj se!) nem való.
  Nagy hibája a mai szabályozásnak, hogy az ilyen labilis és kicsinyes jellemeket nem szűri ki a pszichológiai vizsgán. Egy ilyen Dunábalövetéses megnyilvánulásod után normális időkben már ugrott volna a kis barna könyvecske, mert ilyen embernek csúzlit se szabadna adni...
  No mindegy. Amit elmulasztottál gyerekkorban, azt most már nem lehet pótolni. Ezektől a fentebbi nyálas kis takonygombócoktól nem furcsa a nőies hiszti, de tőled igen. Azért majd próbálok segíteni, ha figyelsz rám néha, tanulhatsz kis önfegyelmet, mert erősen szükséged lenne rá :-)
  Ja, és ha lehet... próbálj meg most az egyszer nem kiborulni. Unalmas:-(

 • 2017.01.12 16:50:41Boar...

  "Fél értelmes mondatra három mondat személyeskedés", hangzik el a "vád" aztán az egész hozzászólásod másról sem szól mint személyeskedésről. Cáfolhatnám a hülyeségeidet konkrétumokkal de felesleges, Téged a tények amúgy sem érdekelnek, csupán a szánalmas trollkodásra futja. Baromi kiszámítható minden reakciód és ez roppant unalmassá teszi a veled folytatott csevelyt..

 • 2017.01.12 18:14:47cardiobascuralis 2

  Leylandi:
  "A fenti, érvnélkül személyeskedő IQ-nulla fikanickek meg csak önuralom nélküli vesztesek"

  Milyen szép önvallomás. Mondjuk eddig is ezt gondolta rólad mindenki, de jó, hogy már te is belátod, hogy bizony csak ez vagy.

 • 2017.01.12 18:21:30cardiobascuralis 2

  1234567890987654321:
  Baromka, tanuld meg az anyanyelvedet.
  A meghal és a halott szó csak emberre használható, állat elpusztul, elhullik, megdöglik stb. Vagy a halottasházban szerinted döglött kutyákat is tárolnak?

  "Csak úgy leakasztunk a szögről egy másik jól kiképzett Bodrit, terem az a bokorban, most azonnal."
  Ha megharapott valakit, bizony agyonverték, bármennyire jól képzett volt.

  Kár, hogy se a magyar nyelvről, se a vidéki életről nincs halvány fogalmad sem, tte sötét, idióta faszpörgettyű. Csak a fasz tudja, miért reklámozod, mekkora ostoba seggfej vagy.
  Abban meg ne is reménykedj, hogy a picsádban megyek el, veled ellentétben én nem vagyok buzi.
  Amúgy meg kapja be neked a fogaskerék, faszkalapkám.

 • 2017.01.13 08:21:10csakférfi

  @aaeronika:
  egy-svajci-falu-lakoi-megtagadtak-az-allampolgarsagot-egy-holland-szarmazasu-baloldali-vegan-notol-mert-tulsagosan-idegesitette-oket


  "Holten, aki amellett, hogy vegán és baloldali, szabadúszó újságíróként, modellként és színinövendékként határozza meg magát, azzal húzta ki a gyufát, hogy agresszív kampányba kezdett a tehénkolompok ellen, mondván, a súlyos kolompok által keltett súrlódás kikezdi a bőrt szegény állatok nyakán."

 • 2017.01.13 08:25:40csakférfi

  leylandi

  "nem lettem terrorista"

  A terrorizmus az erőszak alkalmazásának, vagy az azzal való fenyegetésnek olyan stratégiája, melynek célja a félelem keltés révén, meghatározott politikai, ideológiai, vallási célok kikényszerítése.[2] [3] A félelemkeltés az erőszak minden formájának – a kocsmai verekedéstől a hagyományos hadviselésig – velejárója, segítője lehet, de a terrorizmus esetében ez a viszony fordított, az erőszak közvetlen áldozatai, kárvallottai legfeljebb csak szimbolikus kapcsolatban állnak az akció valódi céljával, kiválasztásuk másodlagos jelentőségű, legtöbbször véletlenszerű.

  "Nagy hibája a mai szabályozásnak, hogy az ilyen labilis és kicsinyes jellemeket nem szűri ki a pszichológiai vizsgán."
  Nem tetszik a rendszer?
  :) :)

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta