A svédek tudják, mi kell az apukáknak

Svédország élen jár a gyereknevelésben komoly szerepet vállaló, a gyerekekkel sok időt eltöltő apukák számát illetően. Ennek oka az úgynevezett „apa kvóta” (Daddy Quota), amely lehetővé teszi, hogy az apák is otthon maradhassanak frissen született gyermekükkel, és a munkájukat se kelljen félteniük - számolt be róla az attn: videója.

A svéd szabályozás értelmében az új szülőknek 480 nap fizetett szabadság jár, amiből 90 nap az apát illeti meg, ami alatt a fizetésük 80 százalékát megkapják. Az otthonmaradás nem jár negatív megkülönböztetéssel, mindenki természetesnek tekinti, hogy az apák is otthon vannak a babákkal.

Nem mindenhol ilyen jó a helyzet, az Amerikai Egyesült Államok például azon országok egyike, ahol nem garantálják az apasági fizetett szabadságot. Mindössze a munkáltatók 20 százaléka teszi lehetővé férfi dolgozóinak, hogy otthon maradjanak gyerekükkel, de a legtöbben még így is félnek otthagyni a pozíciójukat.

Az utóbbi években egyre több kutatás emeli ki az apa szerepének fontosságát a gyerek későbbi pszichés egészsége szempontjából. Nemrég egy huszonöt éven keresztül tartó, követéses vizsgálat igazolta, hogy kevesebb problémával küszködnek azok a kiskamaszok, akiknek apja csecsemőkorukban élvezte az apaszerepet.

A vizsgálatban szereplő apák átlag 45 órát dolgoztak hetente abban az időszakban, amikor a babájuk nyolc hónapos volt. A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy a babáknak is annyira a gyakorlati teendők ellátására, hanem az apák kiegyensúlyozottságára és érzelmi odafordulására van szükségük. Ehhez pedig elegendő időt kell biztosítani a férfiaknak.

És nálunk mi a helyzet? Nagyjából semmi. A magyar férfiak talán 1-2 hét szabadságot kaphatnak, ha gyerekük születik, de ennél többet biztosan nem. Önök, ha férfiak, és lehetőségük lenne rá, otthon maradnának mondjuk 3 hónapig a babával a fizetés 80 százalékáért?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek