SZÜLŐSÉG

Szmogriadó vs ovik: becsukják az ablakot?

2017. január 6., péntek 11:34

A héten az időjárási tényezők szerencsétlen összjátékának, na meg a gyárak, autók, fűtőberendezések melléktermékeinek köszönhetően a fővárosban is beérett egy szmogriadó, de legalábbis a tájékoztatási fokozat.

Ekkor már mindenkit óva intenek attól, hogy szabadtéri programot csináljon, sőt. Már egy kis séta sem tesz jót az egészségünknek, és a gyerekek, idősek és terhesek még inkább veszélyeztetettebbek a rossz levegőminőség miatt.

Viszont – mint tudjuk – a szociális és pedagógiai intézményekben (egyszerűség kedvéért bölcsi, ovi, iskola) az az általános gyakorlat, hogy minimum egyszer kiviszik a gyerekeket a levegőre.

Megkérdeztük hát a Főpolgármesteri Hivatalt, hogy mi a bevett gyakorlat erre a helyzetre: értesítik-e az intézmények vezetőit a kialakult helyzetről, esetleg tiltó utasítást küldenek, vagy pedig hagyják, hogy a vezetők saját hatáskörben ítéljék meg, hogy kiviszik-e a gyerekeket a levegőre.

shutterstock 534268399

A válasz szerint a budapesti szmogriadó bármely fokozatának elrendeléséről, vagy megszüntetéséről a Fővárosi Önkormányzat honlapján tájékoztatják az olvasókat, valamint az MTI-nek küldenek sajtóközleményt a helyzetről és a teendőkről. (Természetesen a közvéleményen kívül a közszolgáltató, közútkezelő, közlekedési társaságokat és további hatóságokat is tájékoztatják.) Minderre külön jogszabályok vonatkoznak.

A gyerekekkel foglalkozó intézményekkel Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Főosztálya veszi fel a kapcsolatot: szakmai ajánlást küldenek a bölcsődéknek, óvodáknak, iskoláknak, hogy vegyék figyelembe az elrendelt/megszüntetett fokozatot, mivel már a tájékoztatási fokozat esetében a környezeti levegő szennyezettségi szintjének rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

Az intézményvezetők pedig saját szakmai felelősségükben döntenek az aznapi udvari vagy nem udvari játékról. Remélhetőleg mindenki komolyan veszi az ajánlást.

És akkor ennyi hivatalos blabla után: hallottak már olyat, hogy szmogriadó miatt ne vitték volna a gyerekeket a levegőre? És akkor már feltehetjük azt a kérdést is, vajon bármivel jobb-e a levegő bent a csoportszobában/osztályteremben, mint odakint? Volt már olyan intézmény, ahol direkt emiatt beiktattak volna egy kirándulást a Normafára?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2017.01.06 13:27:50umarcsi

    Igen, volt rá példa pár éve. XV. ker Kavicsos óvoda

  • 2017.01.06 14:52:31balladonia

    Ezen a heten csak penteken voltak kint, fovarosi ovoda. A tobbi 3, kotelezo, napon csak bent voltak a csoportban. Ahol reggel, ebed utan es este is szelloztettek. Kint hiaba sutott a nap, hullott a ho, a gyerekeim bentrol nezhettek csak...

  • 2017.01.06 19:20:36Potpolett

    Mi a 10 hónapossal felmenekültünk aznap a Normafára (Lipótváros élhetetlen volt a szmogtól, benn kuksolni meg nem akartunk). Éppen ezen gondolkodtam, hogy vajon a bölcsik, ovik hogy oldják ezt meg. Köszi a cikket!:)

Blogok, amiket olvasunk

HOMÁR Mici pórult járt a cipőrendeléssel, hogy neked ne kelljen

32 ezer forint, ennyibe fájt a soha meg nem érkező Hugo Boss cipő. Mutatjuk, mire figyelj, hogy te ne legyél a csalók prédája.

KETTŐS MÉRCE Puncipolitika: szülések a hálapénz fogságában

A hálapénz a hazai szülészet alfája és ómegája, rendezőelv, szelep és hatalomgyakorlás. Rendszer a rendszeren belül. Az ártatlan név dacára a legkevésbé sem hálából adjuk.

B1gasztro Fagyizzunk! De hol???

A poszt két fagyizót tesztelt, az olvasói hozzászólások között viszont még több jó ajánlatot találhatsz
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta