SZÜLŐSÉG

Kiderült, mit csinál a kuruc kismalac a nyolcadikos földrajzkönyvben!

2017. január 6., péntek 15:09 |

Nagyon furcsa EU-karikatúra szerepel abban a kísérleti földrajzkönyvben, amiből több állami iskolában is tanulnak a nyolcadikosok, derült ki egy Tumbler-bejegyzésből, ami mostanra végigsöpört a fél magyar interneten.

tumblr ojb53qipnB1qzcej2o1 1280.png
Fotó: konyvtaros.tumblr.com

A kép és a mellé tartozó magyarázó szöveg szerint az anyakocaként ábrázolt Németország az Európai Unió legfontosabb politikai és gazdasági szereplője. A németek fizetik be a legtöbb pénzt az EU kasszájába, és karikatúra szerint a német koca emlőin csüng a görög, a spanyol, a belga és a portugál gazdaság - a magyar kismalac azonban nem!

Ő ehelyett kurucos virtussal vigyorog, és valami furcsa fehér izét rág, esetleg köpköd. Ez a valami lehet tej, arra utalva, hogy ő már teleszívta magát EU-pénzből. Viszont ha nem tejet köpköd, akkor mit? Az lenne itt a poén, hogy a magyar gazdaság erős, nincs rászorulva a németek csecsére?

Sok Hahotát és Ludas Matyit olvastunk már (na jó, később néha Morbidot és Pistikét is), de nem tudtuk megfejteni, mit akart ezzel a karikatúrával a szerző. Vajon a nyolcadikos gyerekek meg tudták fejteni a képet?

Megkérdeztük a karikatúra helyes értelmezéséről az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelésért Felelős Államtitkárságát is - ők az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézethez továbbították a kérdéseinket. Péntek késő délután végül ez a válasz érkezett onnan:

A modern földrajzoktatás célja – a szénmedencék és az iparvidékek megtanítása helyett –, hogy ösztönözze a diákokat problémamegoldásra, a világ kritikus elemzésére, értelmezésére, az önálló véleményalkotásra, a saját gondolatok megfogalmazására, az érvelésre. A problémafelvetés és a gondolkodtatás egyik sajátos – a modern nyugat-európai tankönyvek már régóta jól bevált – eszköze a karikatúra értelmezése. Ez a szemlélet már tetten érhető a hazai érettségi feladatsorokban is. A karikatúra a szaktanárok irányításával értelmezendő. Várhatóan különböző tanulói vélemények, értelmezések születnek, lényeges, hogy azokat ne minősítse a tanár. Az ábra tanulmányozása során megfogalmazható néhány lehetséges tanulói válasz:

 • Németország szerepe meghatározó az EU életében.
 • Előbb-utóbb mindenki sorra kerül.
 • Magyarország már kapott az EU-tól, ezért elégedett lehet.
 • Nem mindenki jut könnyen támogatáshoz.
 • Van, aki többet kap, és van, aki kevesebbet.
 • Németország gazdasága több ország gazdaságára is hatással lehet.
 • Mi hizlalja a német gazdaságot?
 • Támogatás nélkül meg lehet-e élni?

Nem feltétlenül csak a válasz tartalma a lényeges, hanem az is, hogy a téma önálló gondolkodásra sarkalja a diákot, azaz aktív részese és ne passzív befogadója legyen a tanórának. Összegezve: Mivel a lecke Németországot mutatja be, ezért a karikatúra az ország meghatározó szerepére hívja fel a figyelmet.​

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2017.01.06 15:33:55Advanced Flight

  Juj, nem irigylem az ügyintézőt, akire kiszignálták a feladatot az Emmiben :D a főnökét meg mégannyira se xd

 • 2017.01.06 17:30:48antisystem

  Már az első mondatáért jár az elégtelen...
  [link]
  ...legalább a wikit olvasná a szerencsétlen tankönyvíró, ha már mást nem is...

 • 2017.01.06 21:32:50szerella

  Ez valami rettenet.

 • 2017.01.07 09:28:06Privateer

  Mióta nincs lektoráció, ilyen hulladékok termelődnek. Tény: EU-ban tényleg a Németek vannak a legtöbben, de Európában nem...
  Nem irigylem a mai fiatalokat, hogy ennyire amerikai szint alá belőtt oktatási színvonalon kénytelenek tanulni. :-(

 • 2017.01.07 14:36:44zizi77

  Szegény Angie-t már le is kocázzák! :)

 • 2017.01.07 15:15:55Advanced Flight

  Szerintem amúgy az a megfejtés, hogy az ügyes, életrevaló magyar malac szerzett tejport és kikeverte vízzel, csak nem eléggé, azért ilyen morzsás :-)

 • 2017.01.07 15:23:31jolaca

  A kormány minden téren és minden eszközzel "az önálló véleményalkotásra, a saját gondolatok megfogalmazására, az érvelésre" neveli polgárait. Példamutató e téren a parlamenti (kezdetben) 2/3 szavazási gyakorlata, mely megkérdőjelezhetetlenül és sokszínűen a képviselt választókörzetek véleményét tükrözi.

 • 2017.01.07 15:28:30CyberMonk

  Szerintem azért nem korrekt Oroszország teljes lakosságát beleszámolni abba a töredék részbe, ami Európához tartozik. Európa legnagyobb lakosságú országa Németország.

 • 2017.01.07 15:32:46CyberMonk

  Oké, oké, benéztem. Ne válaszoljatok. :D

 • 2017.01.07 19:26:24Kedélyes Paraszt

  az semmi, de sokunk szerint europa legmagasabb hegycsucsa az elbrusz. csak a fhancijak meg ne tudjak :)

 • 2017.01.07 19:33:04Gerardus A. Lodewijk

  Na most ha a balról 3. malacon belga zászló akar lenni, és ez egy földrajz (!!!) tankönyv, akkor a szerzője, illusztrátora, szaklektora és engedélyezője mondjon le!

  A magyar malac pedig szerintem pattogatott kukoricát eszik.

 • 2017.01.08 13:19:29nögye

  Mi köze a támogatásnak a földrajzhoz !? Ha a diáknak fogalma sincs, hogy hol vannak energia lelőhelyek, iparvidékek, ezőgazdasági területek, stb. mert nem tanítják a földrajzban, akkor mi a francnak van a földrajz, és milyen problémákat fog így megoldani ?! A matematikánál kellene megtanítani a gyerekeket, hogy az egyenleteket értelmezni tudják és hasznosítani az életben, meg még lehetne sorolni.

 • 2017.01.09 02:17:00matatom

  @Gerardus A. Lodewijk: Ott a pont! Egy apróság, ami mindent elmond ennek a rakás sz@rnak a minőségéről. Sajnos akinek árulkodó jelként kéne szolgálnia, az úgysem fogja fel, és az szerint a helyes magyarázat: a disznó németje minden szegény malacot megtöm, a magyar malac meg dögöljön éhen, de mi még így is kajánul vihogunk, mert tudjuk igazunk...

 • 2017.01.09 08:50:28Bela Gomulka

  Engem a foldrajztanár helyzete aggaszt leginkább. Ki várja el, ki ellenorzi, és milyen szigorral, hogy vajon a megfelelo értelmezést szuggerálja-e. Volt ez már így, és úgy fest hogy van és lesz is. (búgyet zsity)

 • 2017.01.09 18:46:59Rokkantnyugdíjaspornósztár

  Úgy lenne jó, ha a magyar malac Merkel mama emlői helyett Orbán farkát szopná. Ahogy elnézem a közvéleménykutatások adatait, a debil magyar malacnak elég sok időbe telik rájönnie, hogy amit kap, az bizony nem a tápláló tej. Mondjuk amikor mégis rájön, akkor rácuppanhat Gyurcsány nagyobbnak hazudott demokráciájára vagy esetleg Lendvai Ildikó melleire, ami között tulajdonképpen Soros György pénzcsapja ágaskodik.

 • 2017.01.10 10:41:42tollas

  Valószínűleg az a baja az itt nyavalygóknak is, hogy Németországot nem a holokauszt kötelező egyenirányítóján keresztül ábrázolja a karikatúra. Bár utóbbival viccelni se lehet, ezt meg Zuschlag mondhatná el.

 • 2017.01.10 13:32:02rockstopper

  Az senkinek nem tűnik fel, hogy ez egy kan disznó? Ilyen kalappal egyértelmű.... Innen már az is evidens mit röhög a magyar süldő, na meg az is, hogy mi folyik a szájából.

  Szerintem korán kezdik az életre nevelni a fiatalságot :))))

 • 2017.01.10 16:37:22Kicknick

  Ez inkább biológia könyvbe való, nem?
  Egyébként meg az anyakoca nézése kb ennyi : "az a kis rohadék magyar malac meg honnan a faszból került ide??"

 • 2017.01.11 10:48:03Fertőtlenítés a faluban

  @antisystem Nna?[link]

 • 2017.01.11 14:01:11kakukkboy

  Atyavilág!
  Ezek a -minek nevezzelek?- gyermekökörítők trágyaírók agyatlanabbak, mint most a szilveszteri sültmalac!
  Ez még a legidiótáb sztálin-rákosista idiotizmusba leledzett prolitikai baromság! Az indoklásukból kiviláglik, hóthülyék az oktatáshoz, a földrajzot, mint tantárgyat annyira ismerik, mint zingaro a lovát:
  "Nem, instállom, nem azért ment a falnak a ráró, mert vak, hanem mert vakmerő."

  Csodálkozunk, hogy összePISAlják magukat a mai iskolások, ha a tankönyvek írói totál analfabénák?
  Ezért kell a Qvik-központi tankönyv:
  Maradjon hülye a kölök, pusztuljon a Magyar jövő!

 • 2017.01.11 14:17:50Ballib cenzúrázók réme 21

  Amikor nem keresztényeket gúnyolnak a karikatúrákon éppen, mint pl a neves és mártír Charlie Hebdo, avagy jobboldali politikusokat, mint minden ballib blogban, és újságbanm, akkor azonnali magyarázat szükséges minden karikatúrára !

 • 2017.01.11 14:45:39nautilus123

  Fú, de gusztustalan rajz.

 • 2017.01.11 15:18:34Van_mikrohullámú_sütőtök?

  Sztem inkább töri tankönyvbe illene.
  Földrajzot eleve hülyeségnek tartottam, meg hogy bemagolni hol termelik a kukoricát mennyi a lakossága..
  Helyette tudja Európa országait, nagyobbak fővárosait, GDP rangsort és hogy kivel nincsen kiadatási szerződés, ezekkel már sikeres lehet :)

 • 2017.01.12 02:10:52antisystem

  Nézd, én inkább a természetföldrajzot favorizálnám, a gazdasági táblázatok:
  1, megtalálhatók a neten
  2, 10 év múlva már a negyedük se lesz érvényes
  viszont a természetföldrajzba tökéletesen beilleszthetőek a természeti és épített környezet összefüggései, az ésszerű környezetvédelem szempontjai, stb. És végre megszűnne az ember a mindenféle lobbycsoportok és méregzöldek hülyére vehető balekja lenni...

 • 2017.01.13 14:32:47flea

  (1) a magyar malac nyilánvalóan szotyizik, miközben a képről éppcsak lemaradt kivetítőn a bohócliga aktuális "örökrangadóját" nézi
  (2) hogy a belga zászlót egy földrajzkönyvben nem sikerült lerajzolni, az JAJJJJJ
  (3) az, hogy a gyerekek karikatúrát értelmezzenek órán, jó ötlet, csak ez a karikatúra a nagyon szar

  köszönöm, leülök

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta